Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.


Elérhető külképviselet/ek: Algírban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Algéria alább felsorolt részei veszélyesnek minősülnek és ennek megfelelően a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján nem javasolja az utazást a következő területekre: az ország Líbiával határos Illizi tartománya mintegy 600 kilométer hosszúságban, a Mauritániával, Malival és Nigerrel határos terület 450 kilométeres sávban (Tindouf, Adrar, Tamanrasset, Illizi wilayák területe); valamint a tunéziai határ mellett Tebessa városától délre 100 km határsávban fekvő területek. Az ország előzőekben kiemelt részei az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület. Az ország többi része a II. kategóriába tartozó terület.

Algéria nagyobb városaiban, ahol a rendőri jelenlét látványos, a közbiztonság megfelelő. Az itt tartózkodó magyar állampolgárok is kerüljék azonban az esetleges tömeggyűlések helyszíneit, fokozott körültekintéssel járjanak el, a távolsági utazásoktól pedig lehetőleg tartózkodjanak. A biztonsági erők által kevésbé ellenőrzött, távolabbi vidékek felkeresése, a turista célú távolsági utazások nem javasoltak.

2017. május 4-én parlamenti választásokra került sor Algériában, melynek győztese újfent a több évtizede hatalmon lévő FLN-RND koalíció lett. Az iszlamista ellenzék együttesen 48 helyet szerzett az előző választások 60 helyéhez képest. A részvételi arány azonban – a kormányzó párt számos voksolást támogató lépése ellenére - alacsony, 35,37%-os maradt. Az új parlament május 24-i megalakulását követően május 25-én Abdelaziz Bouteflika elnök kinevezte az Abdelmajid Tebboune miniszterelnök vezette új algériai kormány tagjait. A személyi összetétel a politikai folytonosságot garantálja, a kisebb módosítások, hangsúlybeli változtatások a parlamenti erőviszonyokban bekövetkezett minimális eltolódásokat mutatják, illetve az új kormányfő személyi preferenciáit tükrözik. Az új kinevezésekre továbbra is jellemző, hogy a tárcák a szakterületüket és/vagy az államigazgatást kiválóan ismerő technokraták kezébe kerültek.

2016 júniusában az algériai nemzeti néphadsereg speciális egységei nagyszabású tisztogató akciósorozatot hajtottak végre Algéria-szerte, melynek során összesen 30 terroristát öltek meg, és 13 terrorgyanús személyt vettek őrizetbe. Az érintett települések és körzetek: Medea (Algírtól 91 km-re délnyugatra), Sétif (a fővárostól 300 km-re keletre), Jijel (Algírtól 359 km-re keletre) és Bouira (a fővárostól 122 kilométerre keletre található település).

2016. március 18-án terrortámadás történt az algériai délen található El-Ménea-i Khrechba gázkomplexum ellen. A stratégiainak számító gazdasági létesítményre, melyet a Sonatrach, a British Petroleum és a Statoil üzemeltet vegyesvállalat formájában, három rakétát lőttek ki. Áldozatok, sebesültek nincsenek, anyagi kár nem keletkezett. A termelés csak rövid időre állt le. Az akciót az Al Kaida az Iszlám Maghrebben (AQMI) terrorcsoport vállaltra magára. Az algériai nemzeti néphadsereg (ANP) speciális egységei a terrorakcióra azonnal reagáltak, a támadókat – a rendelkezésre álló legmodernebb fegyverzet bevetésével – visszaszorították.

2016. március 16-án az Algírtól 650 kilométerre délkeletre található Guemar térségében az ANP terrorelhárító egységei három terroristát megöltek, és jelentős fegyverzetet zsákmányoltak. Ezek között 6 Stinger típusú légelhárító rakéta, 20 Kalasnyikov és 3 RPG-7 típusú gránátvető is található.  

2016. március 2-án az algériai nemzeti néphadsereg (ANP) terrorelhárító egysége a fővárostól 80 kilométerre délkeletre található Bouira városban egy terroristák által használt bunkert lerombolt, és három, házi készítésű bombát zsákmányolt. Tlemcenben és Mostagamenben drogcsempész útvonalat fedett fel.  

2016. február 17-én az Algírtól alig negyven kilométerre keletre fekvő Boumerdès településen az ANP – szokványos tisztogatási akciója során – két terroristagyanús személyt megölt. A lefoglalt fegyverzet mennyisége jelentős.   

2016. január 29-től meghatározatlan időre felfüggesztettek valamennyi légijáratot Algír és a líbiai főváros, Tripoli között.  

2015. július második felében három terrorakció is történt Algériában. Július 17-én és 20-án a fővárostól mintegy 110 kilométerre délnyugatra fekvő Ain Defla térségében ismeretlenek két terrortámadást hajtottak végre a fegyveres testületek tagjai ellen. 17-én egy katonai konvojt ért támadás – a védelmi minisztérium hivatalos közleménye szerint 9 katona vesztette életét. 20-án egy rendőröket szállító járműre támadtak fegyveresek – a lövöldözésben három rendőr meghalt, egy súlyosan megsebesült. Július 26-án hajnalban az Algírtól mintegy 300 kilométerre délkeletre található Batna térségében egy katonai laktanya volt a célpont. Négy katona megsebesült, egyikük súlyosan. Az első merényletet az Al Kaida az Iszlám Maghrebben (AQMI) terrorcsoport vállalta magára. Az algériai hatóságok 100 ezer fős reguláris kontingens tartós állomásoztatását határozták el az ország Líbiával és Malival határos térségeiben, ahonnan a terroristák beszivárgása feltételezhető.

2014. május 19-én az algériai hatóságok lezárták az ország Líbiával közös szárazföldi határát. A határőrizeti szerveknél a legmagasabb fokú készültséget rendelték el, és a nem kívánatos beszivárgások kiszűrésére 10 ezer katonát vezényeltek a térségbe. Az algériai-líbiai határon jelenleg csak a két ország állampolgárai közlekedhetnek – ők is csak egy irányban, hazatérés céljával. 

A 2014. április 17-i elnökválasztás békésen zajlott, utólagos zavargások azonban előfordultak, így az Algírhoz közel eső Tizi Ouzou településnél, ahol 2014. április 19-én fegyveres harc bontakozott ki az algériai néphadsereg (ALN) alakulatai és a lakossági agitációt folytató szélsőséges csoportok között. A lövöldözésben 36 terrorista vesztette életét, a fegyveres erők vesztesége 11 fő volt.  

***

Franciaország Maliban történt katonai beavatkozását követően Algériában is megnőtt a terrortámadások lehetőségének veszélye és a külföldi érdekeltségek vagy állampolgárok elleni megtorló támadások és emberrablás valószínűsége. A nehezen ellenőrizhető déli, délkeleti sivatagi és félsivatagi határszakaszokon rendszeresek a terrorcsoportok átszivárgási kísérletei, melyek jelentős algériai kapacitásokat kötnek le.

A közigazgatási intézmények, a nyugati érdekeltségek, valamint a külföldiek által látogatott éttermek, kávézók lehetnek elsődleges célpontok, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy terrortámadás az egész ország területén bármikor, bárhol előfordulhat. A terrorista csoportokkal folytatott fegyveres összeütközések miatt – a fővárosban és a nagyobb tengermelléki városokban is – mindennaposak az ellenőrzések. Az elmúlt években az utak mentén lévő ellenőrző pontokat robbanóanyag-kereső berendezésekkel látták el, és növelték a rendőri és katonai járőrök számát. A fontosabb középületeknél fémkereső kapuk működnek. A külföldi diplomaták Algír megye területét csak előzetes engedély birtokában, biztonsági kísérettel hagyhatják el. Szigorúan tilos katonai és biztonsági szempontból fontos létesítmények fényképezése. Kábítószer birtoklása, illetve az azzal való kereskedés rendkívül szigorú büntetőjogi megítélés alá esik.

Az Al Kaida az Iszlám Maghrebben (AQMI) és más terrorista csoportok jelenléte, valamint a különböző törzsi függetlenségi harcok miatt a Száhel-övezet (Mauritánia, Mali, Niger) és Algériának ezen országokkal határos déli országrésze ugyancsak különösen fenyegetett térségnek minősül, ahol az emberrablás veszélye kiemelten magas. Romlott a biztonsági helyzet Tunézia déli területein, s ez a határ algériai oldalán intenzívebb katonai jelenlétet eredményezett. Szilárd központi hatalom hiányában Líbia részéről a határvédelem nem megoldott, ami szintén kihat Algéria délkeleti országrészének biztonsági helyzetére. Az algériai rendvédelmi szervek rendszeresen hajtanak végre terroristaellenes és bűnüldöző akciókat ezen országrészekben, a Malival határos térség pedig az ottani események miatt határvédelmi műveleti térségnek tekinthető, megerősített algériai katonai jelenléttel.

Javasoljuk, hogy az algériai utazást tervező állampolgárok vegyék figyelembe fenti körülményeket, tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, továbbá beutazásuk esetén a hatóságok által bevezetett intézkedések kapcsán mutassanak kellő toleranciát és megértést. A beutazást megelőzően kérjük, hogy nagykövetségünkön tájékozódjon az aktuális biztonsági helyzetről. Emellett részletes tájékoztatást kérhet telefonon is, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kék vonalán: 06-40-200-391. Írja fel a nagykövetség és a konzulátus címét és elérhetőségeit, hogy szükség esetén könnyen kapcsolatba léphessen velünk. Utazás előtt az online adatlap kitöltésével regisztráljon, hogy szükség esetén értesíthessük!

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

3 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges  

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes:

Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság Nagykövetsége Budapest
Cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 27 
Telefon: +36 1 200 6860 
Fax: +36 1 200-6781 
E-mail: vFxhlFtJdPVVHG5ccJkJYW1iYWxidWRAdC1vbmxpbmUuaHU=

Megjegyzés: A vízumdíjon felül egyéb költség nem merül fel. 

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Munkavállalás:

A hosszabb idejű munkavállalási vízumhoz szükséges előzetes munkavállalási engedélyt (APT: Autorisation Provisoire de Travail) a munkaadó vállalatnak kell beszereznie az algériai hatóságoktól. További információért kérjük keresse fel a budapesti algériai nagykövetséget.

Vám:  

17 évnél idősebb utas vámmentesen behozhat az országba 200 db cigarettát és 1 liter szeszes italt. Értékes elektronikai eszközök (hordozható számítógép, stb.) bevitelét a vámnyilatkozaton jelezni kell.

Magyar rendszámú gépkocsi beléptetése lehetséges, de az adminisztratív eljárás jelentősen megnöveli a határon a várakozási időt. A belépés közúton csak Tunézia felől, komphajóval Algír, Oran és Annaba kikötőiben lehetséges.

A bevihető külföldi fizetőeszközök mennyisége nincs korlátozva, de behozatalukat jelezni kell. Algériai dínárt az országból kivinni tilos, algériai állampolgárok előzetes engedéllyel maximum 7500,- EUR készpénzt vihetnek ki az országból.

Professzionális kamerák, valamint távcsövek, optikai berendezések beviteléhez előzetes engedély, nem kifejezetten magáncélú film-és videofelvételekhez előzetes forgatási engedély szükséges. Kérdéses esetekben tanácsos előzetes konzultáció az algériai nagykövetséggel Budapesten.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Tudnivalók az országról

Hivatalos név: Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság (Al-Jumhuri Ya Al-Jazairi Ya Ad-Di Muqrayi Ya Ash-Shabi Ya)
Terület: 2 381 741 km2
Határ országok: keleten – Tunézia (965 km) Líbia (982 km); dél-keleten: Niger (956 km), dél-nyugaton: Mali (1376 km), Mauritánia (463 km); Nyugaton: Nyugat-Szahara (42 km), Marokkó (1559 km) Népesség: 38,9 millió fő (becslés, 2014; forrás: www.ons.dz)
Nemzetiségi megoszlás: arab-berber 99%; európai: <1%
Vallási megoszlás: szunnita muszlim 99% (állami vallás); keresztény és zsidó 1%
Hivatalos nyelv: arab; egyéb beszélt nyelvek: francia, tamazight (Kabíliában) Főváros: Algír, (Al-Jazair, 2, 7 millió fő)
Az ország 48 megyéje (wilaya): Adrar, Ain Defla, Ain Temouchent, Alger, Annaba, Batna, Bechar, Bejaia, Biskra, Blida, Bordj Bou Arreridj, Bouira, Boumerdes, Chlef, Constantine, Djelfa, El Bayadh, El Oued, El Tarf, Ghardaia, Guelma, Illizi, Jijel, Khenchela, Laghouat, Mascara, Medea, Mila, Mostaganem, M'Sila, Naama, Oran, Ouargla, Oum el Bouaghi, Relizane, Saida, Setif, Sidi Bel Abbes, Skikda, Souk Ahras, Tamanghasset, Tebessa, Tiaret, Tindouf, Tipaza, Tissemsilt, Tizi Ouzou, Tlemcen.
Időzóna: GMT (nincs téli/nyári időszámítás)
Klíma: mediterrán, sivatagi. Enyhe tél, forró, száraz nyár a partok mentén; száraz hideg tél és meleg nyár a magas fennsíkokon. Nyáron jellemző a sirokkó, amely egy meleg, vöröses-barnás homokszemeket hozó szél.
Főbb természeti kincsek: kőolaj. földgáz, vasérc, foszfátok, urán, ólom. Pénznem: algériai dinár (DZD) (1EUR ~ 105 DZD)
Autójelzés: DZ

Algéria nem szűkölködik természeti szépségekben: nyugalmas földközi-tengeri öblök és a Szahara csillámló végtelensége, termékeny, kellemes völgyek és hóval fedett hegycsúcsok. Ehhez jönnek mozgalmas történelmének emlékei: föníciaiak, karthágóiak, numidok, fómaiak, vandálok, spanyolok, törökök, franciák jártak ezen a tájon - általában hódítóként - s hátrahagyták uralmuk kőből épült nyomait. Ma a Maghreb-országban elsősorban arabok és berberek élnek, köztük olyan híres népek, mint a tuaregek és a kabilok.

A főváros, Algír gyönyörű tengeröblét a Tell-Atlasz meredek nyúlványai veszik körül, úgyhogy a város csak a tengerparti sávon s a hegyoldalakon terjeszkedhet. Amit a franciák hozzáépítettek - ma a városközpont - a kikötő mentén terül el. Valamikor egész Maghrebben híres volt az elegáns fő bevásárló utca - ma a forradalmár, Didouche Mourad nevét viseli - ékszerboltjaival, butikjaival, éttermeivel, kabaréival.

Tiszta időben Algír keleti széléről látszanak Kabília hóval fedett csúcsai. Magasságuk meghaladja a 2000 métert, s gyakran május végéig hóval fedettek. A hegyek lábánál viszont szelíd a táj: erdők, rétek, szőlőhegyek, olívaligetek, fügefák. Délen, a Szaharában az ég és a homok eltűnik a végtelenben. A dűnék közvetlenül sziklahátakba mennek át, az elszórt előhegységek mögött hatalmas, ibolyaszín bazaltfal tűnik fel. Itt, az ország délkeleti részén van az Ahaggar hatalmas sivatagos hegyvidéke 3000 méteres bazaltcsúcsaival.

Utazás az országon belül, szállások

A beutazóknak számolniuk kell azzal, hogy megfelelő mennyiségű készpénzzel (jellemzően EUR, USD) rendelkezzenek, mert a nemzetközi pénzkiadó automata (ATM) rendszerek nem működnek, a bankkártyákat is csak néhány nagy szálloda fogadja el. Algériai Dínárt (DZD) váltani a nemzetközi repülőtéren található irodában, nagyobb szállodákban, vagy a nagyvárosokban található bankokban lehet.

Bár a meghívólevélben az algériai partnernek kötelezettséget kell vállalnia a meghívottakról való gondoskodásról a teljeskörű utas- és balesetbiztosítás megkötése minden esetben javasolt.

A rendvédelmi szervek a gépjárműveket (különös tekintettel a teherjárművekre) az utakon sűrűn felállított ellenőrző pontokon átvizsgálják. A hatóságok tiltják a külföldiek átutazását azokon a délkeleti, keleti, nyugati és déli területeken, ahol nem tudják szavatolni biztonságukat. A belföldi légi közlekedés biztonságos, amennyiben halaszthatatlanul utaznia kell országon belül mindenképpen repülőgéppel utazzon.

Algírban és Oránban vannak a nemzetközi nagy szállodaláncoknak (Sofitel, Hilton, Sheraton) szállodái. Az árak ezen luxuskategóriában megegyeznek ugyanezen szállodák európai áraival; 200-300 euró/éjszaka a kétágyas szoba reggelivel. Az északi országrész más nagyvárosaiban (Tlemcen, Mostaganem, Bejaja, Setif, Constatnine, Annaba) is több négy- és ötcsillagos szálloda van, kevésbé ismert márkanevekkel. A szobaárak 50 és 100 eurónak megfelelő dinár között mozognak éjszakánként, reggelivel. Egyes nagyvárosokban vannak (a francia Accor csoporthoz tartozó) középkategóriás Ibis, illetve Novotel szállodák is 45-60 euró közötti áron éjszakánként reggelivel.

Számtalan olcsó, 10-15 eurónak megfelelő szállásajánlat is létezik, de azok tisztaságáról, biztonságáról és a szolgáltatások minőségéről nem vagyunk meggyőződve. A nagyvárosokon kívül kevés a megbízható szálloda, így amennyiben feltétlenül szükséges megbízható helyi utazási iroda által szervezett, vagy a meghívó által biztosított szállást javasolunk.

Munkaidő, üzletek, bankok nyitvatartása

Algériában a hivatalos munkaidő heti 40 óra, vasárnaptól csütörtökig. A hétvégi szabad és pihenőnap péntek és szombat.

Az állami vállalatoknál a munkaidő általában reggel 8-tól délig és délután 13-tól 16.30-ig tart. A bankok reggel 8:30-tól délig és délután 13-tól 15.30-ig vannak nyitva. Az üzletek általában fél hatig tartanak nyitva. Egyes kiemelt élelmiszerboltok és benzinkutak este tízig is nyitva tarthatnak, de hivatalosan, rendszeresen éjjel-nappal nyitva tartó üzletről nem tudunk.

Pénteken az éttermek kivételével minden hivatal, üzlet és szolgáltató zárva tart. Egyes boltok és szolgáltatók szombaton rövidített nyitva tartással üzemelnek.

Ünnepek

Algériában különbséget tesznek az állami és a vallási ünnepek között. Az állami ünnepek a Gergely naptár szerint minden évben ugyanazon a napon vannak. A vallási ünnepek viszont a hold tevékenységéhez kapcsolódnak, így évente más-más időpontban vannak. Egyedi döntés alapján a fizetett ünnepnapok és a rendes hétvégi szabad és pihenőnap között gyakran hidat képeznek és így nem ritka egy-egy ünnepnap körül a 4- 5 napos hosszú hétvége.

A böjthónap, a Ramadán idején az élelmiszer-hozzáférhetőség esetenként nem kielégítő, a boltok nyitva tartása kiszámíthatatlan.

Az éttermek, kávézók nap közben zárva tartanak, kizárólag az esti időszakban nyitnak ki,- ez alól kivételt képezhetnek a nemzetközi hotel-láncok éttermei, kávézói. Kérjük a Ramadán-időszak alatt Algériában tartózkodókat, közterületen tartózkodjanak étel-ital fogyasztásától, ill. dohányzástól, mert ez zavarhatja a böjtölést végző helyi lakosokat.

Ramadán idején számos szórakozási lehetőség és kulturális program várja az érdeklődőket, melyek szintén az esti órákban kezdődnek. A böjthónap 2015-ben várhatóan július 17-19 között zárul.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Védőoltások, közegészségügy

Különleges védőoltások nem kötelezőek, malária megelőzését szolgáló gyógyszerek szedése a sivatagi területen való hosszabb tartózkodás esetén ajánlott. Általánosan előforduló megbetegedések: hasmenés, hepatitisz “A”. Nyáron esetenként járványos megbetegedések is előfordulnak. Számolni kell azzal, hogy az orvosi ellátás a fővároson és a nagyobb városokon kívül nem kielégítő.

További információk: Országos Epidemológiai Központ nemzetközi oltóközpontja