Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.12. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével. | Felügyelő külképviselet Nigériában Abujában van. 

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Benin az egyik legstabilabb demokratikus állam a térségben, ennek ellenére a bűnözési ráta magas az országban. A gazdasági fővárosban, Cotonouban, illetve a határmenti városokban előfordulhatnak zsebtolvajlások, rablások, a vidéki utakon pedig a rablóbandák jelentenek problémát, különösen a nigériai határ közelében. A rablótámadások gyakran a külföldi turisták ellen irányulnak. Benin a világ egyik legszegényebb országa, az infrastruktúra fejletlen, az utak a nagyobb városoktól távolodva rossz minőségűek, a közúti rablások miatt az éjszakai vezetés nem ajánlott. Benin a nemzetközi szervezett bűnözés (elsősorban drogcsempészet) egyik kiindulópontja, a Guineai-öböl partjainál pedig a kalózkodás okoz gondokat. A politikai események és társadalmi-gazdasági problémák miatti tüntetések általában veszélytelenek, ám időnként erőszakba torkollhatnak.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Vízum:

Magyar állampolgárok számára a beutazáshoz vízum szükséges.  A vízum a kiállítás napjától 3 hónapig érvényes, tehát érdemes a kérelmet olyan időpontban beadni, hogy az utazás a kiállítás időpontjától számítva beleférjen ebbe az időintervallumba.

2018. április 24- én a Benini Köztársaság egy új elektronikus digitális platformot vezetett be a beutazáshoz szükséges vízumok kiadására, ezzel is megkönnyítve a vízum kérelmezésének eljárását, amely a jövőben csak elektronikusan igényelhető majd. A teljes digitalizálási folyamat bevezetéséig, a vízumokat Benin Berlini nagykövetségének konzuli osztályán is lehet igényelni.

Az E-vízum igénylése az alábbi oldalon érhető el: https://evisa.gouv.bj/fr

A teljes digitális igénylés bevezetéséig, kérjük, a vízumkérelem ügyintézéséhez, kérjen a Benini Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusán előzetesen időpontot. Magyar turisták maximum 30 napra szóló beutazó vízumot igényelhetnek a Benini Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusán, amelynek díja 60 svájci frank. Felhívjuk figyelmüket, hogy csak svájci frankban fizethető a vízumdíj. A vízumkérelmek elbírálásnak határideje egy hét. Benin nemzetközi repterein vízum nem igényelhető. 

Benini Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusa
Cím:  1126 Budapest, Orbánhegyi út 49.
Telefon: 06 1 225-8220
Fax: 06 1 225-8221
E-mail: IARdDwonrI3cmDY29uc3VsYXRlQGJlbmluLmh1
Honlap: www.benin.hu

vagy

Benin Berlini Nagykövetsége
Engleralle 23, D-14195 Berlin
Telefon: 030 23 63 14 70
Fax: 030 23 63 14 740
Honlap: www.ambassade-benin.de
E-mail: NXGLprpWPeAuQs20JZGlwbG9AYW1iYXNzYWRlLWJlbmluLmRl  

Vám és házikedvencek beutazása:

További hasznos információ az országról:

Benin nyugat-afrikai ország, nyugaton Togoval, északon Burkina Fasoval és Nigerrel, keleten Nigériával határos. Benin becsült lakossága 10 millió fő körül van. Benin hivatalos fővárosa Porto Novo, de a közigazgatás és kulturális élet központja Cotonou-ban van. Hivatalos nyelv a francia.

Az infrastruktúra továbbra is gyengén kiépített a gazdasági fővároson, Cotonou-n kívül; legfőképpen az elektromos ellátottság jelent problémát. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kikérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol a szükséges oltásokat jellemzően meg is kaphatják.

Az országba utazáskor a sárgaláz ellen kötelező a védőoltás, valamint ajánlott a malária elleni tabletta.  A védőoltások beszerezhetők a  Nemzetközi Oltóközpontban. További információ elérhető az Országos Epidemiológiai központ honlapján: www.oek.hu

Utazás előtt az általános utasbiztosításon túl ajánlatos teljes körű utas- és betegségbiztosítást kötni, amely tartalmazza a beteg hazaszállításával kapcsolatban felmerülő költségeket is.

További friss, részletes biztonsági és utazási tanácsokat itt talál:

Franciaország Nagykövetsége, Benin (franciául)
A Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, Benin (németül)
Az Egyesült Királyság Külügyminisztériumának utazási tájékoztatója (angolul)