Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.14. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Legközelebbi magyar külképviseletek: Marokkóban, Rabat; Nigériában, Abuja; Algériában, Algír | akkreditált külképviseletünk Portugáliában, Lisszabonban van

Az országban sem hivatalos magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzuli képviselő nincs. Ezért az odautazó magyar állampolgárok konzuli segítségnyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik és hosszabb időt vehet igénybe. Javasoljuk, hogy a fentiek ellenére mégis valaki be kíván utazni az országba, előzetesen vegye fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület és az  "I. Utazásra  nem javasolt országok és térségek" kategóriájába tartozik. A hadsereg 2012. április 13-án katonai hatalomátvételt hajtott végre, és ezt követően mind az általános biztonság, mind a közrend nagymértékben romlott. Az ország a világ egyik legszegényebb állama, belpolitikai helyzete instabil, nagyon magas a bűnözési ráta, külföldiek gyakran esnek áldozatul bűncselekményeknek. Bissau-Guinea egész területére érvényes a taposóakna veszély, ezért kizárólag az aszfalt utak használata ajánlatos. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Nem csak a terrorista fenyegetés, hanem a szervezett bűnözés és a kábítószer csempészet is veszélyt jelent a külföldiek biztonságára. A katonai létesítmények, repülőterek, középületek és stratégiai jelentőségű létesítmények fényképezése tilos. Lehetőség szerint az országba érkező turisták ne hordjanak egyben nagyobb összegű pénzt maguknál, vagy nagyobb értékű használati tárgyakat. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az országba történő beutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása

Az ország általános helyzetére való tekintettel nem javasoljuk, hogy kiskorúak a szülői jogokat gyakorló felnőtt(ek) nélkül utazzanak be.

Vízum:

A beutazáshoz vízumra van szükség. Az útlevél érvényességének a beutazás napjától számított legalább 6 hónapnak kell lennie és a vízumkiadásra alkalmas üres lapokat kell tartalmaznia. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten.

Magyarországhoz legközelebb eső nagykövetségek, ahol beutazási vízumot lehet kérelmezni:

Cím: 70, Avenue Franklin Roosevelt, B - 1050 Brüsszel, Belgium 
Telefonszámok: 0032-2290-5181 vagy 0032-2290-5156
Cím: 94, rue Saint-Lazare, F - 75009 Párizs, Franciaország 
Telefonszámok: 0033-1-4874-3639 vagy 0033-1-4878-3669

Házikedvencek beutazása

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

További hasznos információ az országról

Pénznem, időjárás:

A Bissau-Guineai Köztársaság hivatalos pénzneme az Afrikai Valutaközösségi Frank (XOF), aminek árfolyama az EUR-hoz van kötve (655,957 frank ér 1 eurót), sajnálatosan gyakorinak számítanak a pénzhamisítások.

Helyi idő: UTC (-1 óra Magyarországhoz viszonyítva)

Hivatalos nyelv a portugál, de a krioul (kreol) és egyéb törzsi nyelvet is beszélik.

Bissau-Guinea egy nyugat-afrikai ország az Atlanti-óceán partján, amely északon Szenegállal, délen Guineával határos. Az ország Portugália gyarmata volt és 1974-ben nyerte el függetlenségét.

Éghajlata trópusi, meleg és csapadékos. Az éves középhőmérséklet 26°C. Július és október közötti időszak az esős évszak, ilyenkor a közutak járhatatlanná vállnak. Kérjük, kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok tájékoztatóit.

Biztosítás, közegészségügyi helyzet:

Külképviseletünk azt javasolja, hogy amennyiben valaki a kockázatok ellenére beutazik az országba, kössön az utazást megelőzően mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást. A kiutazás előtt feltétlenül látogassanak el Egészségügyi Világszervezet honlapjára (www.who.int) az országra vonatkozó aktuális egészségügyi tanácsok érdekében és konzultáljanak a magyarországi szakegészségügyi szolgálattal (http://wcs.oisz.hu/51028). Az országba való utazáskor vigyék magukkal az oltási könyvüket. Az országban számos trópusi betegség előfordulhat, úgy, mint ebola, dengue-láz, malária, hastífusz, hepatitisz és sárgaláz fertőzés, továbbá magas a HÍV fertőzöttek aránya is. Az orvosi ellátás alacsony szintű, kevés számban vannak kórházak a térségben. Javasoljuk, hogy csak palackozott vizet fogyasszanak, jég nélkül. Kerüljék a nyers ételek, zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, csak jól átsütött húsokat, tojást fogyasszanak. Ajánlott bélfertőtlenítő gyógyszert, magas védőfaktoros naptejet, szúnyogriasztó krémet is magukkal vinni.

Helyi hatóságok:

A helyi hatóságoknál való ügyintézés esetén fel kell készülni rá, hogy portugál nyelvtudás nélkül korlátozottan eredményes. A hivatali kultúra teljesen eltér az európai gyakorlattól.

Közlekedés, kommunikáció:

A távközlési szolgáltatások korlátozottan működnek. Az országból történő telefonálás, illetve internethasználat nehézkes. Tömegközlekedés a hagyományos értelemben nem létezik, azonban taxi van. A taxiköltségeket indulás előtt egyeztetni kell a sofőrrel. Az ország úthálózata elmaradott, sok a kátyú. Az országban élő vadállatok veszélyt jelenthetnek az autóval közlekedőkre. Vészhelyzeti segélyhívó nincs az országutakon. 

Gépjármű vezetés: Guinea-Bissauban a nemzetközi jogosítvány kiváltását javasoljuk, de az ország eltérő közlekedési kultúrájára való tekintettel alapvetően azt javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a gépjárművezetéstől.