Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2018.03.21. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Botswanában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Pretoria

Biztonság:

Az Ebola-járvány veszélye miatt kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel az azzal kapcsolatos híradásokat. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.

***

A kétmillió lakosú Botswana a demokratikus kormányzási gyakorlat érvényesülése, a korrupció visszaszorítása szempontjából modellértékű, stabil ország az afrikai kontinensen, azonban a mindenhol érvényes személyi, biztonsági és egészségügyi szabályokat itt is szem előtt szükséges tartani. A térségben biztonságosnak számító Botswanában is emelkedik ugyanis az utóbbi időben a bűnözés, így az erőszakos bűncselekmények aránya is. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Mindig tartsa magánál útlevele fénymásolatát.

Az Afrikaans vagy angol nyelvet beszélő fehérek csak 3%-át teszik ki a lakosságnak, a fekete afrikai és a fehér lakosság tagjai közötti kapcsolatokat nem jellemzi feszültség. Az államfő, Ian Khama is vegyes házasságból, fekete afrikai törzsi dinasztiából eredő apától és brit anyától származik.

Kábítószer birtoklását és terjesztését a botswanai törvények szigorúan büntetik. Tilos a fényképezőgép és videokamera használata katonai létesítmények és kormányintézmények közelében.

Lehetőleg kerülni kell az éjszakai vezetést a nagyszámú földút, illetve az utakon tartózkodó és áthaladó házi állatok (szarvasmarha, szamár, ló) jelentette balesetveszély miatt. A települési hálózat gyér, figyelmet kell fordítani az időben történő tankolásra.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

2008 szeptembere óta magyar állampolgárok érvényes magyar útlevél birtokában vízummentesen utazhatnak be Botswanába. Az útlevélnek az ország elhagyását követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A belépésnél a tartózkodás megfelelő anyagi fedezetének igazolását kérhetik. 

2014. november 28-án Zimbabwe és Zambia bevezette a határukon átnyúló Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA) részét képező Viktória-vízesésre kiterjedő ’UNIVISA’-t. A vízum egységes ára 50 USD, és összesen negyven ország állampolgárai – köztük Magyarország állampolgárai – jogosultak a kiváltására. A vízum időbeli érvényessége egy hónap, mely nem hosszabbítható meg, ugyanakkor újabb vízum kiváltására – egy éven belül legfeljebb három alkalommal – van lehetőség. Az ’UNIVISA’ birtokosa harminc napig jogosult a zimbabwei és zambiai tartózkodásra, emellett a vízum a botswanai Kazungula határon történő átkelésre is feljogosít, amennyiben a vízumbirtokos nem tölti Botswanában az éjszakát.

Munkavállalás

Az afrikai országokban általában bonyolult és hosszadalmas folyamat a munkavállalási engedélyek beszerzése: a magas munkanélküliség miatt a hatóságok arra törekednek, hogy engedélyeket csak azokra a pozíciókra adjanak ki, amelyek helyi munkaerővel nem tölthetők be. A munkavállaláshoz munkavállalási engedély, munkavállalási vízum, illetve munkavállalási célú ideiglenes tartózkodási engedély szükséges. Az ilyen engedélyek nélkül folytatott munkavállalás idegenrendészeti eljárást vonhat maga után, amely elzárással és végül kitoloncolással végződhet. Részletes tájékoztatást az illető ország külképviseleteitől kaphat.

A munkavállalási engedély iránti kérelmet Botswana valamelyik európai nagykövetségén adhatja be, mivel Botswanának nincs külképviselete Magyarországon. A munkavállalást a nem-állampolgárok munkavállalásáról szóló törvény (Employment of Non-Citizens Act CAP 47:02) szabályozza.

Botswana belgiumi nagykövetsége
169, Avenue de Tervuren
B1150 Brüsszel
Tel: (322) 732 6110 / 735 2070
Fax: (322) 735 6318

Botswanai nagy-britanniai nagykövetsége
6 Stratford PlaceLondon W1C 1AYT
+44 (0)20 7499 0031F +44 (0)20 7495 8595 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Botswana területének mintegy 75%-át a Kalahári sivatag uralja. Az ’eső ’ jelentésű cvána szó, pula, szerepel az ország címerében, és ez a nemzeti valuta elnevezése is. A mindössze 2 milliónyi lakosság nagy része Délkeleten él, itt a népsűrűség eléri a 15 fő/km²-t. A városlakók aránya növekszik, már 50% körül van. Fejlett turista infrastruktúrával rendelkező ország, a nemzeti parkokban viszonylag magas a belépési díj.  

A nagyvárosokban megtalálhatóak az ismertebb nemzetközi éttermi és gyorséttermi láncok tagjai, és a nemzetközi konyha készítményei is kaphatóak. A falvakban azonban gyakorta nincs vendéglő.

Nyelv

Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Éghajlata

Szubtrópusi klíma jellemzi. A téli nappalok melegek, az éjszakák hidegek, a sivatagos területeken dér, fagy is lehet. A maximumhőmérséklet +26,6 °C-tól +32°C-ig emelkedhet október és február között, június, július és augusztusban a minimumhőmérséklet +2 és +4,4 °C között ingadozhat.

Augusztustól áll be a szeles évszak, az erős nyugati szél homokkal és porral teríti be az országot. A nyári esős évszak novembertől márciusig tart, ritkák az esők a májustól augusztusig tartó időszakban.

Nemzeti ünnep

Szeptember 30. – október 1., a függetlenség napja, négynapos állami ünnep

Elektromosság: 230 Volt (50 Herz)

Öltözködés

A főbb idegenforgalmi területeken kívül a nők eltakart lábakkal közlekedjenek, hogy ne sértsék a helyiek érzékenységét. A botswanai felnőtt nőknek ugyanis mindig takarniuk kell combjukat, nem hordhatnak rövid ruhát, szoknyát, vagy feszes nadrágot. 

Ha embereket kívánna fotózni, kérje előtte hozzájárulásukat.

Egyéb

Közepes jövedelmű ország, jelentős természeti erőforrásokkal rendelkezik, jelenleg a világ legnagyobb gyémánttermelője, a réz- nikkel- és szénbányászat terén is számottevő tartalékokkal rendelkezik. A Transparency International szerint Botswana a legkevésbé korrupt ország Afrikában.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A botswanai társadalomra és gazdaságra súlyos teherként nehezedik az AIDS: az ország lakosságának 23,9 százaléka, a terhes nők 33,7%-a HIV fertőzött. A kormány finanszírozza a HIV/AIDS betegek antiretrovirális kezelését, mintegy 200 egészségügyi központot állítva fel ennek érdekében, a megbetegedések száma stabilizálódott. 2009-es becsült adatok alapján 300 ezer főt, azaz a 15 év fölötti lakosság egynegyedét érinti a HIV-fertőzés. A homoszexualitás illegális Botswanában.

Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Fertőzött területről érkező utasoktól sárgalázoltási igazolást követelnek meg. Egész évben jellemző a malária, álomkór és a vizekben (Okawango Nemzeti Park) a bilharzia veszély.