Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Felhívjuk a Burkina Fasoba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban sem magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzuli képviselő nincs. Ezért a Burkina Fasoba utazó állampolgárok részére a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik. Szükség esetén a magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához fordulhatnak: Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei Burkina Fasoban | Legközelebbi külképviseletünk Ghánában, Accrában van.

Biztonság:

Az országban tapasztalható szegénység és a terrorizmus fokozott veszélye miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek (I. kategória) közé sorolja Burkina Faso teljes területét.

Compaoré Burkina Faso-i elnök 2014. október 31-ei lemondását követően az elnöki gárda különleges egységének parancsnoka, Issaay Zida ezredes vette át a hatalmat az országban. A hadsereg feloszlatta a parlamentet és felfüggesztette az 1991-es alkotmányt. Az országban kifejezetten feszült volt a helyzet 2014-ben és 2015-ben. Az elnöki palota előtt heves fegyveres összecsapásokra került sor. A határokat és a nemzetközi repülőteret lezárták. Az USA és az Afrikai Unió is közölte: nem támogatják a katonák lépéseit, és lemondásra szólították fel őket.

A választást 2015. október 11-re tűzték ki, ám azt az elnöki gárda lázadása miatt el kellett halasztani. A gárda az egy évvel korábban megbuktatott, már 27 éve pozícióban levő elnököt (Blaise Compaore) támogatta. A lázadást, melynek során 14-en meghaltak és kb. 50 millió USD kár keletkezett, a katonaság verte le. A végül 2015 novemberében megrendezett választások békésen zajlottak.

A megválasztott elnök (Roch March Christian Kaboré) beiktatása óta a belpolitikai helyzet rendeződött. Az elmúlt időszakban az ország stabilitásának visszanyerése a legjelentősebb esemény, ami a gazdasági tevékenységek, kereskedelem és egyéb „civil” aktivitások lehetőségét növeli.

Biztonsági kockázatot jelent ugyanakkor, hogy a környező országokból (Mali, Niger) kiszorított dzsihádisták aktivitásuk egy részét Burkina Fasoba helyezték át, így – az ország északi részén kiemelten – magas a terrortámadások és az emberrablás veszélye.

2018. március 2-án dzsihádista támadás érte az ouagadougou-i Francia Nagykövetséget, a Francia Kulturális Intézetet és a hadseregparancsnokságot, amelynek során a Burkina-i hadsereg nyolc katonája halt meg, 80 megsérült. Kilenc fegyveres támadót azonnal likvidáltak a biztonsági erők. A támadást az Al-Kaida-közeli „Jama’s Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin” (JNIM) (Group to Support Islam and Muslims GSIM) nevű szervezet vállalta magára. 

2017. augusztus 13-án ismeretlen támadók tüzet nyitottak a járókelőkre Ouagadougou belvárosában a nyílt utcán, egy külföldiek által közkedvelt török étterem előtt (Aziz étterem). A támadásnak a Burkina Faso-i kormány közleménye szerint 20 halálos áldozata és számos sérültje volt. 

Ezt megelőzően legutóbb 2016. januárjában történt terrortámadás az ország fővárosának egyik, elsősorban ENSZ alkalmazottak és nyugatiak által lakott, luxusszállodájában (Splendid Hotel). A támadásban 29-en vesztették életüket és több, mint 50-en sérültek meg. A francia és amerikai különleges erők 176 túszt szabadítottak ki a mentőakció során. A támadás elkövetését az Al-Kaida Mághreb Szárnya (AQIM) vállalta magára.  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az országba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol vagy francia nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal. További információkért kérjük, forduljon Burkina Faso bécsi nagykövetségéhez 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 
Vízum beszerzése szükséges.

Kérjük, érdeklődjenek Burkina Faso bécsi Nagykövetségén
Cím: 1030 Bécs, Ausztria, Strohgasse 14/C.
Telefon: 00-43-1/503-8264
Fax: 00-43-1/503-8264-20
E-mail: CHVtZGwEmPzVP8h0jJ2NmWcy5yQGFiZnZpZW5uZS5hdA==
Honlap: www.ambaburkina-at.org

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Nem turista célú vízumkérelem benyújtásában Burkina Faso bécsi Nagykövetsége illetékes.  

A határon ellenőrzik a sárgaláz elleni védőoltás igazolását (nemzetközi oltási könyv), ennek hiányában a beutazást megtagadhatják. Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek Burkina Faso bécsi Nagykövetségén.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatos információkért kérjük látogasson el a következő honlapokra http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztawww.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi francia nyelvű weboldalon www.douanes.bf

További információért kérjük, forduljon Burkina Faso bécsi nagykövetségéhez. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Friss, részletes biztonsági és utazási tanácsokat az alábbi oldalakon is talál:

Franciaország Nagykövetsége, Burkina Faso (franciául)
A Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, Burkina Faso (németül)
Az Egyesült Királyság Külügyminisztériumának utazási tájékoztatója (angolul)

Pénznem: Nyugat-afrikai valutaközösségi frank (XOF)

Közegészség, egészségügyi helyzet: Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kikérni az utazás tervezése során. 

Az országba utazáskor ajánlott védőoltásokat megtalálja a Nemzetközi Oltóközpont honlapján.

Utazás előtt az általános utasbiztosításon túl ajánlatos teljes körű utas- és betegségbiztosítást kötni, amely tartalmazza a beteg hazaszállításával kapcsolatban felmerülő költségeket is.

2016 novemberében a Dengue-láz elnevezésű trópusi betegség minimum 20 ember halálát okozta Burkina Faso-ban, és több mint 2000 megbetegedést regisztráltak. A Dengue-lázat okozó vírust a maláriához hasonlóan szubtrópusi és trópusi éghajlaton élő szúnyogok terjesztik. A fejfájással, ízületi fájdalmakkal és magas lázzal járó betegség gyors beavatkozás nélkül akár órákon belül halál beálltához vezethet. A Dengue-láz járványszerű terjedését aggasztónak találják a nyugat-afrikai szakemberek, azonban az egészségügyi hatóságok mindent megtesznek a pánik elkerülésére. A WHO adatai alapján Burkina Faso fővárosának összes kerületéből jelentettek megbetegedéseket. Burkina Faso-i tartózkodás esetén feltétlenül szükséges a szúnyogirtó spray-k és krémek teljes testfelületen történő használata a szúnyogcsípések elkerülése végett.