Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet:

Burundiban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő külképviselet Kenya, Nairobi

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Burundit az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület). 

Legveszélyesebb területek: a Kongói Demokratikus Köztársaságtól az ország belseje felé 1 km-re eső területek, Cibitoke tartomány, Ruvubu nemzeti park, a Bujumbura reptéri út északi része Cibitoke felé, a Kayanzából induló, Kibira nemzeti parkon áthaladó nyugati főút.

A 2015. áprilisi puccskísérlet óta az ország biztonsági helyzete kritikus. Az országból 200.000 ember menekült el a szomszédos országokba, melyek menekült táborokban gondoskodnak a rászorulókról.  A világ egyik legszegényebbnek tartott országában 2015. április óta a lakosság szociális körülményei drámaivá váltak, a közintézmények működési problémákkal küzdenek, a közellátásban súlyos állapotok alakultak ki. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldiek biztonságát a kormányzat nem tudja garantálni.  Erősödik a nyugat ellenes hangulat, mely közvetlen veszélyt jelenthet minden külföldi számára. A jelenlegi helyzetben kimondottan nem javasoljuk az országba való utazást. A konzuli védelem az országban nem megoldott.  

Magyar állampolgárok Franciaország nagykövetségén regisztrálhatják magukat: 

Ambassade de France au Burundi
60 avenue de l’Uprona
Bujumbura
Telefonszám : + 257-2220-3000

Bűnözés

Bujumburán belül fokozott óvatossággal érdemes megközelíteni a Kanyosha és Kamenge városrészeket, ahol a nagy szegénységből fakadóan a külföldiekre nézve jóval magasabb a rablás esélye. Lehetőség szerint kerüljék a Bujumburán kívüli utazást sötétedés után, a biztonsági helyzet és az utak rossz állapota miatt. Bujumburán belül sötétedés után könnyebben rablás áldozatává válhatnak a külföldiek, ékszerek viselése, nagyobb összegű készpénz vitele egyáltalán nem ajánlott. Készpénzfelvétel csak a nappali órákban, forgalmas helyen történjen, lehetőség szerint zárt banki épületen belül. Az értéket (készpénz, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.   

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az országban kialakult kaotikus politikai és a kritikus biztonsági helyzet miatt megbízható információ nem áll rendelkezésre.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Az országban kialakult kaotikus politikai és a kritikus biztonsági helyzet miatt megbízható információ nem áll rendelkezésre. Kiskorú magyar állampolgárok beutazását az országba határozottan nem javasoljuk.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.
Kérjük tájékozódjon Burundi berlini nagykövetségén.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

Informáciért kérjük forduljon Burundi berlini nagykövetségéhez.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Burundi Frank (BIF)

Közegészség, egészségügyi helyzet: Mivel az egészségügyi ellátás színvonala még a fővárosban is rendkívül alacsony, ezért szükség esetén légi mentők igénybevételét tanácsoljuk. A kolera, malária elterjedt. Javasolt oltások Burundi-ba utazóknak: hastífusz, Hepatitis A (magas a fertőzésveszély), Hepatitis B (magas a fertőzésveszély). Javasolt oltás bizonyos területekre utazóknak a veszettség elleni oltás is. Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik a sárgaláz.

2012 októbere óta közel 1000 - köztük több halálos kimenetelű – kolerás megbetegedésről érkezett jelzés Burundiból. A malária járványszerű méreteket ölt. A Tanganyika-tóban történő fürdőzés kerülendő a vadon élő állatok támadásainak kockázata miatt, illetve a víz útján terjedő betegségek okán. A UNAIDS 2013-as jelentése alapján becslések szerint körülbelül 72.000, 15. életévüket betöltött HIV fertőzött személy él Burundiban.

Egyéb információ:

Burundi Berlini Nagykövetsége