Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: A Comore-szigeteken nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Legközelebbi magyar külképviselet Nairobiban van 

Biztonság: 

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A Comore-szigetek államformája iszlám szövetségi köztársaság, az államvallás az iszlám. Az ország hosszú ideig francia és brit érdekszférába tartozott, 1956- ban Franciaország autonómiát adott a szigeteknek. Az ország végül 1975. júliusában nyerte el függetlenségét, Mayotte sziget kivételével, amely Franciaország tengeren túli területe maradt.  1990. óta a sziget országban többpártrendszer van, az államfőt négy évre választják. A Comore-szigetek tagja az ENSZ-nek, az Afrikai Uniónak és az Arab Ligának is.  

A 2016. októberében tartandó elnök- és kormányzói választás, tüntetésekhez és zavargásokhoz vezethet, ezért felhívjuk a Comore-szigeteken tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kerüljék a tömeg rendezvényeket, tüntetéseket és kövessék figyelemmel a helyi hatóságok biztonsági helyzettel kapcsolatos tájékoztatóit. 

A belpolitikai helyzet a Comore-szigeteken jelenleg stabil. A szegénységből eredő, azzal összefüggő bűncselekmények bármikor előfordulhatnak a Comore-szigeteken.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Az országba történő utazás útlevéllel lehetséges és vízum köteles. Az úti okmánynak legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Viselkedés nyilvános helyeken

A Comore-szigetek hivatalos vallása az iszlám szunnita ága, a lakosság nagy része gyakorló muzulmán. Az ide utazó alkalmazkodjon a helyi szokásokhoz, a lakosság többségének erkölcsi és magatartási szabályaihoz. Kerülendő a rövid nadrág, kivágott ruhák, miniszoknya viselése a városban. Az alkoholfogyasztás és részegség nyilvános helyeken tilos, akár börtönnel is büntethető. A nők kerüljék a nyilvános strandokon a fürdést, különösen a Ramadan idején.

A Comore-szigeteki hatóságok éjszakai járőrszolgálatokat működtetnek, melyek éjjel 23 órától hajnalig ellenőrzik a szórakozóhelyek látogatóit, ezért akik ilyen helyeket kívánnak látogatni személyazonosító okmányokat mindig vigyenek magukkal.

Infrastruktúra

Az úthálózat rossz állapotára tekintettel a sötétedés utáni vezetés nem ajánlott, közbiztonsági megfontolásból az éjszakai baleseteknél tanácsos a legközelebbi rendőrörsre hajtani, s nem a helyszínen megvárni a rendőrök kiérkezését. A helyi közlekedési morál meglehetősen alacsony, a közlekedési szabályok betartása nem igazán jellemző, a gépjárművek állapota meglehetősen rossz, s ennek következtében a közlekedési balesetek is a várhatónál súlyosabbak.Az üzemanyag-ellátás nem mindig biztosított. A telekommunikáció rendszertelen és nagyon gyakran zavaros. A szigetek közötti szállítást kis motoros hajókkal végzik, az ún. kwassa-kwassa hajókkal, melyek nem túl biztonságosak. 

Pénz /Hitelkártyák

Euró váltására van lehetőség a fővárosban, de célszerű készpénzt vagy utazási csekket magunknál tartani. A szállodákban nem mindig fogadják el a hitelkártyát, érdemes előzetesen érdeklődni. Moroniban találhatók pénzautomaták, amelyek elfogadják a főbb hitelkártyákat, de nem mindig működnek.

Nyelv

Az ország hivatalos nyelve az arab (amit a helyi lakosság többsége nem beszél) és a francia. Utóbbi nyelv ismerete nélkül nagyon nehéz a tájékozódás a Comore-szigeteken. A helyi, leginkább beszélt nyelv a comore-i, amely az arab és a szuahéli nyelv keveréke. 

Klíma

Az éghajlat trópusi –tengeri, aminek következtében a hőmérséklet egész évben alig ingadozik (átlagos mértéke 25 fok), de előfordulhatnak trópusi tájfunok. A száraz évszak májustól októberig tart, az esős évszak novembertől áprilisig.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Védőoltások

A Comore-szigetekre nincs kötelező védőoltás, azonban a szomszédságában található Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetén (tranzit ország), a sárgaláz elleni védőoltás kötelező.  Ahogy a kelet-afrikai szigeteken általában, itt is fennáll a szúnyogok terjesztette fertőzések – elsősorban a malária, dengue-láz, chikungunya – veszélye, illetve a lakosok között magas a HIV-fertőzöttek száma is.

Az állóvizekben való fürdőzés erősen ellenjavalt a nagy számban előforduló paraziták miatt.

További információk: Országos Epidemológiai Központ nemzetközi oltóközpontja

Fontos tudnivaló! Óvakodjon a mérges kígyók és skorpiók marásától, a Comore-szigeteken nincs elegendő mennyiségű ellenanyag ezek kezeléséhez.