Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.14. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Csádban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő külképviselet Egyiptomban, Kairóban van

Biztonság:

Biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek:

Az ország alábbi részei az I. Utazásra nem javasolt térségek (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek) kategóriájába tartoznak:

 • a líbiai, nigériai, nigeri és a közép-afrikai köztársasági határvonal 30 km-es körzetén belül.
 • Sila, Ouaddi, Wadi Fira, Ennedi, Borkou és Tibesti régiókba.
 • Faya Largeau várostól 30 km-re északra eső területekre.

Az ország egyéb területeire a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek közé tartozik. Csak szükséges esetekben történő beutazást javasoljuk.

Kivétel ez alól N’Djamena, a főváros, amely nem esik utazási korlátozás alá.

Az országban olykor előfordulhatnak terrorcselekmények és emberrablások, ideértve a külföldiek által is látogatott területeket, kiemelten a keleti régiót. Az autóutak mentén elkövetett erőszakos cselekmények száma növekvő tendenciát mutat, kiemelten a keleti területeken.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazáshoz szükséges:

Magyar állampolgárok vízum birtokában léphetnek be Csádba, amelyet Csád berlini nagykövetségén kérvényezhetnek (www.ambatchadberlin.com). Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül): 

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. Amennyiben olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérik, ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Beutazáshoz ajánlott:

1. Utasbiztosítás

A magyar állampolgárok érvényes nemzetközi utasbiztosítás megléte, vagy költségtérítés befizetése mellett részesülhetnek egészségügyi ellátásban. Javasoljuk megfelelő utazási biztosítás kötését.

2. Foglalás vagy megváltott repülőjegy

3. Szállás foglalása - annak bizonylata, vagy voucher

4. Pénzeszközök: készpénz, javasolt az USD. Magyar Forintot (HUF) nem váltanak át. Az utazási csekk nem elterjedt. Bankkártyát – kevés kivételtől eltekintve - nem fogadnak el.

Csádi tartózkodás alatt – vészhelyzetben megoldásra, illetve kellemetlenségek enyhítésére – jó szolgálatot tehet, ha rendelkezésre áll a legfontosabb személyi okmányok másolata, amelyeket az úti okmánytól és pénzeszközöktől elkülönítve érdemes őrizni:

 • útlevél másolata,
 • utazásbiztosítási kötvény másolata,
 • utazási csekkek másolata,
 • bank-kártyák másolata,
 • bank-kártyáknak megfelelő partner-bank neve, forró vonalának száma (a bankkártya letiltása estére)
 • magyar vezetői engedély,
 • magyar személyi igazolvány
 • váratlan esemény esetén értesítendő hozzátartozó (vagy vendéglátó) neve, telefonszámai és lakcíme.

A hosszabb ideig Csádban tartózkodni szándékozók bejelentkezhetnek a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályán, vagy személyesen, hivatali időben Magyarország kairói Nagykövetségének Konzuli Részlegén, egy adatlap kitöltésével, illetve e-mailes kapcsolatfelvétel útján. Ennek nyomán a Nagykövetség vészhelyzetben tájékoztatni tudja a bejelentkezett magyar állampolgárokat.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Csád államformája köztársaság. Az ország területe 1 284 000 km2, lakóinak száma megközelítőleg 10 millió fő, fővárosa N’Djamena. Hivatalos nyelv az arab és a francia. A lakosság mintegy fele szunnita muzulmán (51%), a maradék keresztény 35%, törzsi vallású 7%, egyéb 7%. A hivatalos pénznem a frank (XAF). Csád köztársasági elnökének hivatalos honlapja: www.presidencetchad.org

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Fürdőzés édesvízben és csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Főleg a vidéki területeken előfordulhat orvos- és gyógyszerhiány, ezért a beutazónak ajánlatos megfelelő gyógyszereket magával vinnie.

Szükséges a kiutazás előtt érdeklődni szakorvosnál az előírt, illetve javasolt oltásokról. Intermed Oltóközpont >>