Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.11.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

A Csádba akkreditált legközelebbi magyar külképviselet Kairóban található. 

A Csádban bajba jutott magyarok a francia és a német nagykövetségekhez is fordulhatnak. 

Biztonság:

Biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek:

Az ország alábbi részei az I. Utazásra nem javasolt térségek (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek) kategóriájába tartoznak:

  • a líbiai, nigériai, nigeri és a közép-afrikai köztársasági határvonal 30 km-es körzetén belül.
  • Sila, Ouaddi, Wadi Fira, Ennedi, Borkou és Tibesti régiókba.
  • Faya Largeau várostól 30 km-re északra eső területekre.

Az ország egyéb területeire a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek közé tartozik. Csak szükséges esetekben történő beutazást javasoljuk.

Kivétel ez alól N’Djamena, a főváros, amely nem esik utazási korlátozás alá.

Az országban olykor előfordulhatnak terrorcselekmények és emberrablások, ideértve a külföldiek által is látogatott területeket, kiemelten a keleti régiót. Az autóutak mentén elkövetett erőszakos cselekmények száma növekvő tendenciát mutat, kiemelten a keleti területeken. Az országban bármilyen előzetes jel nélkül előfordulhatnak komolyabb fegyveres összetűzések, kérjük kísérjék figyelemmel az országgal kapcsolatos híreket. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni. Ha olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Vízum:

Az országba történő beutazáshoz vízum szükséges, a vízummal kapcsolatos eljárások tekintetében érdeklődjön Csád berlini nagykövetségénél.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatosan keresse fel az alábbi honlapot: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

További hasznos információ az országról

Csád államformája köztársaság, az államfő Idriss Déby. Az ország területe 1 248 000 km2 lakóinak száma 13,7 millió, fővárosa N’Djamena. Hivatalos nyelv az angol. A lakosság összetétele vegyes, a fő etnikai csoportok: szara, arab, túbú, majó-kebbi, kanem-bornú. A lakosság 52%-a muszlim, 44%-a keresztény, a maradék törzsi vallású.  A hivatalos pénznem a közép-afrikai frank (XAF). 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az ország a világ egyik legszegényebb országa, az egészségügyi ellátás minimális. Javasoljuk, hogy minden szükséges gyógyszert vigyenek magukkal, és tájékozódjanak az ÁNTSZ-nél a szükséges védőoltásokról. Védőoltásokról az alábbi oldalon tájékozódhat: https://oltokozpont.hu/hu