Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.14. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Pretoriában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2017. 06. 23.
Felhívjuk a Dél-afrikai Köztársaságban az O R Tambo Nemzetközi Repülőtéren keresztül érkező magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a repülőtéren belül és főleg a repülőtérről történő távozás utáni rablások. Az elkövetők még a repülőtér érkezési oldalán azonosítják azon személyeket, akikről feltételezik, hogy jelentősebb készpénzzel vagy értéktárgyakkal (ékszerek, drága karórák, elektronikai termékek stb.) rendelkeznek. Ezeket a személyeket autóval követik a szálláshelyig és érkezéskor megtámadják őket. Elsősorban azokat az utazókat nézik ki, akik taxival vagy Überrel közlekednek, hagyják el a repülőteret. De történtek rablások bérelt autóval utazó turisták ellen is. Ezért kérjük a repülőtérre érkező honfitársakat, hogy legyenek körültekintőek és figyeljék környezetüket az érkezéskor, a repülőtérről való távozáskor és a szállásig történő utazáskor, oda megérkezéskor egyaránt. Vegyék figyelembe, hogy az elkövetők az esetek többségében lőfegyverrel rendelkeznek és ellenkezés esetén használják is ezeket a fegyvereket. Rablótámadás esetén mindenképpen az élet védelme legyen a fő szempont és ne az értékekre próbáljanak vigyázni.

A Johannesburg és Pretoria térségében Überrel közlekedő turisták számára fontos információ, hogy az elmúlt időszakban, főleg a bevásárlóközpontok és a vonatállomások környékén, megszaporodtak az überes és taxis gépkocsivezetők közötti viták. Több esetben a taxisofőrök megtámadták és rálőttek az ügyfélre váró überes kollegákra. Kérjük, hogy be- és kiszálláskor kerüljék el azon helyeket, ahol taxisok vannak a környéken.

2017. 06. 11.
Felhívjuk a Dél-afrikai Köztársaságba utazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy lehetőség szerint kerüljék el a Plettenbeg Bay – Knysna településeket és azok környékét, illetve alaposan tájékozódjanak az N2 országút ezen szakaszának a használata előtt. 2017. június 6-tól kezdve több napon át tartó hatalmas tüzek  okoztak katasztrofális, közel 10 emberáldozatot is követelő, pusztítást a környéken. A tűz miatt több 10 000 helyi lakost kellett rövidebb-hosszabb ideig evakuálni, sok száz ingatlan, köztük szállodák, éttermek, vendéglátóhelyek, megsemmisültek. Az N2-es főutat időszakosan lezárják, illetve korlátozzák rajta a forgalmat. A mellékutak közül szintén számosat lezárnak a vészhelyzet miatt. A több mint 100 km hosszú partszakaszon, a viharos szélben gyorsan terjedő és nehezen lokalizálható tűzben DAK egyik legszebb és leglátogatottabb turisztikai látványossága, az ún. Garden Route jelentős része megsemmisült, illetve megközelítése veszélyessé vált. A környék repülőtereinek a forgalmát szintén időlegesen és alkalomszerűen korlátozzák. A helyzet képlékenysége és a rombolás nagysága miatt, nyomatékosan kérünk minden a térségbe utazó honfitársunkat, hogy alaposan és folyamatosan tájékozódjanak a kialakult helyzetről!

Biztonság:

2016. június 19-én zavargások törtek ki Pretoriában az augusztusi választásokhoz kapcsolódóan, a kormánypárti polgármester-jelölt elleni tiltakozásként. A zavargások elsősorban Pretoria külső városrészeit érintik, de a tájékoztatások szerint az erőszakhullám elérheti Pretoria belvárosi üzleti negyedét és a város központját is. Kérjük, hogy a térségben tartózkodó vagy a közeli napokban ide látogató magyar turisták folyamatosan tájékozódjanak a helyzetről, és az érintett városrészeket szigorúan kerüljék el.
A tájékoztatások szerint a következő területek érintettek a külvárosban: Mamelodi, Soshanguve, Hammanskrsal, Garankuwa és Atteridgeville.

Terrorfenyegetettségről szóló figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália dél-afrikai nagykövetsége. Az amerikai biztonsági szolgálatok értesülése szerint az Iszlám Államhoz (Islamic State – IS) köthető terrorista csoportok tervezik merényletek végrehajtását turisták által gyakran látogatott johannesburgi és fokvárosi bevásárlóközpontokban. Az amerikai figyelmeztetés egybecseng az IS ramadán időszakára vonatkozó merényletek végrehajtására szóló felhívásával.

Mindezek alapján javasoljuk, hogy a Dél-Afrikába, a ramadán havában, látogató magyar állampolgárok kiemelten figyeljenek a közvetlen környezetükre a felső kategóriás bevásárlóközpontokban, valamint a turisták által nagy számban látogatott helyszíneken. Amennyiben gyanús csomagot/okat látnak, akkor azt azonnal jelezzék a bevásárlóközpontok biztonsági szolgálatainak. Továbbá kérjük, hogy rendszeresen figyeljék a híreket, a kormányzati és a rendőrségi közleményeket a biztonsági helyzetről.

Javasoljuk a Dél-Afrikába érkezőknek, hogy indulásuk előtt regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az „Online adatlap konzuli védelemre” elektronikus nyomtatvány kitöltésével és tartózkodásuk során fokozott óvatosságot tanúsítsanak, kövessék a helyi hatóságok tájékoztatását. 

A Dél-afrikai Köztársaság közbiztonsági helyzete a nemzetközi összehasonlításban a legrosszabbak közé tartozik, amire az ide látogatóknak tudatosan készülniük kell, és tartózkodásuk során fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítaniuk. Az élet és vagyon elleni bűncselekmények száma az utóbbi két évben jelentősen emelkedett. 2015 első felében pedig idegenellenes indíttatású erőszakhullám söpört végig az országon. Az erőszakos bűncselekmények jelentős részét azonban a turisták által látogatott helyektől távol eső külvárosokban (township) követik el. Javasoljuk e kerületek következetes elkerülését.

A külföldi látogatók sérelmére elkövetett bűncselekmények elsősorban a nagyobb városközpontokban, hotelek közelében, nemzetközi repülőtereken, busz- és vasútállomásokon fordulnak elő. A rablások, betörések, gépkocsi eltulajdonítások nagy részét fegyveresen követik el, melynek következtében az ilyen esetek gyakran járnak személyi sérüléssel és vezetnek gyilkosságokhoz. A nagyobb tömegeket vonzó eseményeken számítani lehet a bűnözői aktivitás növekedésére. Alapvetően biztonságosnak tekinthetők (ami nem jelenti azt, hogy nincs szükség folyamatos elővigyázatosságra) a fő turisztikai látványosságok, a nemzeti parkok, botanikus kertek és a bevásárlóközpontok.

Ugyanakkor az utóbbi időszakban megnövekedtek a turisták sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények, fegyveres rablások és rablási kísérletek is. Javasoljuk, hogy a dél-afrikai nemzeti parkokba – köztük a Kruger Parkba – látogató magyar turisták, a parkokon belül kialakított, őrzött szálláshelyeket részesítsék előnybe a parkok területén kívüli magánfarmokkal, magánpanziókkal szemben.

Néhány alapvető szabály betartásával minimálisra csökkenthető az incidensek veszélye:

 • Útlevelét és értékeit tartsa biztonságos, mások által nem észrevehető helyen.
 • Útlevelének adatoldaláról készítsen másolatot, amelyet útlevelétől elkülönítve őrizzen.
 • Amennyiben útlevelét elveszítené, vagy azt eltulajdonítanák, haladéktalanul tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrőrsön, továbbá lépjen kapcsolatba dél-afrikai konzuli képviseleteink valamelyikével magyar ideiglenes magánútlevél beszerzése céljából.
 • Ha nem csoporttal utazik, érdemes utazási irodák által szervezett programokhoz csatlakozva megtekinteni a turisztikai látványosságokat.
 • Mindig kérjen felvilágosítást szállodájában arról, hogy mely környékeket tanácsos elkerülni.
 • Célszerű együtt mozogni a családtagokkal, útitársakkal és olyan útvonalat választani, amely a forgalmas utcákat érinti.
 • Sötétedés után még kisebb csoportban, rövid útra sem javasolt a sétálás, a szálláshelyre való gyalogos visszatérés.
 • Kerülje a nagyobb utcai csoportosulásokat, esetleges tüntetéseket.
 • Váltson azonnal útirányt és menjen be az első üzletbe, étterembe, nyilvános intézménybe, ha gyanús elemeket lát, vagy követést észlel.
 • Ha eltéved, keresse meg a legközelebbi rendőrt, vagy egy nyitva tartó boltot, benzinkutat, és ott kérjen útbaigazítást, ne a járókelőktől.
 • Legyen óvatos a pénzváltásnál, ellenőrizze, hogy nem figyelik meg. Még kisebb összegű fizetésnél is érdemes hitelkártyát használni; ne tartson magánál nagyobb összegű készpénzt; bankjegyautomatából nagy körültekintéssel, PIN kódjára fokozottan ügyelve, a környezetet előzetesen megfigyelve vegyenek ki pénzt, ne fogadjon el senkitől segítséget. Ha banki ügyeit az interneten keresztül intézi, lehetőleg ne tegye azt nyilvános számítógépekről, internet kávézóból, ha lehet, használja laptopját.
 • Vigyázzon csomagjaira, ne tévessze azokat szem elől a repülőtéren, vagy a szállodai be- és kijelentkezéskor.
 • Ügyeljen kézitáskájára, étteremben, utazáskor ne akassza székre, vagy ülése támlájára, tartsa ölében.
 • Kerülni kell feltűnő ékszerek, márkás órák viselését.
 • Folyamatos elővigyázatosságra van szükség fényképezőgép, videokamera, illetve mobiltelefon utcai használatakor.
 • Ha személyautóval közlekedik, az utazás során az ablakokat ne engedje le, valamennyi ajtót tartsa zárva. Poggyászt, értéktárgyakat ne hagyjon látható helyen, sőt a csomagtartóban sem. Gyakori, hogy lámpás kereszteződésnél történő megálláskor tesznek kísérletet a gépkocsiban lévő értékek eltulajdonítására (akár az ablak bezúzásával, festékkel való leöntésével). Ilyenkor lehetőség szerint azonnal tovább kell haladni és semmiképpen sem szabad kiszállni a járműből. Előre tervezze meg útvonalát, használjon GPS-t és indulás előtt mindig ellenőrizze gépkocsija műszaki állapotát, valamint az üzemanyag mennyiségét. Kerülje az éjszakai vezetést, ami nem elsősorban köz-, hanem közlekedésbiztonsági szempontból rendkívül veszélyes.
 • Rablási kísérlet esetén (gépjárművet is beleértve) ne tanúsítson ellenállást, kerülje a szemkontaktust, és adja át értékeit.

Dél-Afrikában a helyi előírások, szabályozások, törvények a külföldi állampolgárokra egyaránt érvényesek. Bajba kerülése esetén haladéktalanul vegye föl a kapcsolatot a Dél-Afrikában működő hivatásos és tiszteletbeli magyar konzuli képviseletekkel. Letartóztatás, fogva tartás esetén a konzuli szolgálat nem tudja kiszabadítani, de segíthet ügye tisztázásában, megfelelő jogi képviselet biztosításában, hozzátartozói értesítésében. Ha őrizetbe veszik, a dél-afrikai rendőrség csak akkor értesíti a magyar konzult, ha ezt kifejezetten kéri, ezért ragaszkodjon ehhez a jogához.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

A magyar magánútlevéllel rendelkezők maximum 30 napot tölthetnek vízummentesen Dél-Afrikában. Kiemelendő, hogy a határ átlépése bármelyik szomszédos afrikai ország irányába, majd az ismételt beutazás a Dél-afrikai Köztársaságba, nem jelenti azt, hogy a 30 napos vízummentesség „újraindul”. A hatóságok ilyen esetben rendszerint pénzbírságot és az országból történő 1-5 évig terjedő kitiltást foganatosítanak az elkövetővel szemben. Beutazásnál figyelni kell arra is, hogy a harminc napos vízummentességtől függetlenül, a határőr konkrét dátumig teszi lehetővé az országban való tartózkodást, ami nem feltétlenül kell, hogy elérje a 30 napot. Ezért mindenképpen ellenőrizni kell belépéskor, hogy a határőr meddig engedélyezte a tartózkodást az útlevélbe elhelyezett bélyegzővel. Túltartózkodás esetén a hatóság az útlevélbe ütött dátumot, és nem a harminc napos vízummentességet veszi figyelembe.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a munkát vállalni szándékozóknak előzetesen szükséges vízumot igényelniük a Dél-Afrikai Köztársaság Budapesti Nagykövetségén. Az útlevélnek a hazautazás napjától számítva még legalább 30 napig érvényesnek kell lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia.

2015.11.24-től csak gépi olvasásra alkalmas MRZ kóddal rendelkező útlevelek birtokosai utazhatnak be a Dél-Afrikai Köztársaságba. (Megjegyzés: az érvényes magyar útlevelek megfelelnek ennek a kritériumnak.)

További beutazási feltételek: a visszaútra, vagy továbbutazásra szóló repülőjegy; sárgaláz oltásról szóló érvényes igazolás, amennyiben Afrika, vagy Dél-Amerika érintett országaiból, vagy azok érintésével történik a beutazás.

A Dél-Afrikai Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma felülvizsgálta a sárgalázzal fertőzött országok listáját, és módosította a fertőzött területekről Dél-Afrikába utazókkal szembeni követelményeket. Azok az utazók, akik Zambia, Tanzánia, Eritrea, Szomália, São Tomé és Príncipe és Ruanda területéről utaznak Dél-Afrikába, a továbbiakban belépéskor nem szükséges bemutatniuk a sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolást. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által aktuálisan közzétett adatok szerint a felsorolt országokban a sárgaláz járvány kitörésének az esélye alacsony. 

A nemzetközi egészségügyi rendszabályoknak megfelelően a Dél-afrikai Köztársaságban 2005. óta minden állampolgártól - 1 éves kor felett – elkérik a sárgaláz elleni oltásról szóló igazolást beutazáskor, abban az esetben ha:

 • sárgalázzal fertőzött országból érkezik;
 • átutazott olyan országon, amely fertőzött, és a reptéren eltöltött idő meghaladta a 12 órát.

A nemzetközi egészségügyi rendszabályok (2005) a sárgaláz elterjedése szempontjából veszélyeztetett országokat a következő intézkedések alkalmazására kötelezik:

 • Kérjék a sárgaláz elleni védőoltásról szóló igazolás bemutatását azoktól az utazóktól, akik a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által közzétett adatok szerint sárgaláz járvány szempontjából veszélyeztetett országokból utaznak. Az intézkedéssel összhangban a Dél-afrikai Köztársaság minden utazóra nézve a következő intézkedéseket vezeti be: azon utazók, akik a sárgaláz járvány szempontjából veszélyeztetett országokból érkeznek Dél-Afrikába, és belépéskor nem tudnak bemutatni igazolást a sárgaláz elleni védőoltásról:
  • Nem léphetnek be az országba;
  • Karanténba zárják, és megfigyelés alatt tartják őket, amíg az igazolásuk érvényessé nem válik, de a megfigyelés nem lehet hosszabb hat napnál;
  • Azok az utazók, akik egészségügyi okokból igazoltan mentesülnek a sárgaláz elleni védőoltás alól, azzal a feltétellel léphetnek be, ha az egészségügyi hatóságok számára azonnal jelentik, ha a sárgaláz tüneteit észlelik magukon; ebben az esetben karanténba zárják, és megfigyelés alatt tartják őket.
 • Fertőtlenítése a repülőgépeknek, hajóknak, valamint minden olyan szállítási eszköznek, amely fertőzött területről érkezik az országba.

A sárgaláz elleni védőoltásról szóló érvényes igazolás:

A WHO által jóváhagyott oltóanyagot 10 nappal a Dél-Afrikába történő beutazás előtt kell beadni akkreditált Nemzetközi Oltóközpontokban. Az oltási igazolvány tíz nappal a beadást követően válik érvényessé, az oltás 10 évre biztosít védettséget.

Az alábbiakban felsorolt államokból Dél-Afrikába történő beutazáskor kérik a sárgaláz elleni védőoltásról szóló igazolás bemutatását:

Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kongó, Elefántcsontpart, Egyenlítői-Guinea, Etiópia, Gabon, Ghána, Guinea, Bissau-Guineai Köztársaság, Kenya, Libéria, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Dél-szudáni Köztársaság, Szudán, Togo, Uganda, Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad és Tobago, Venezuela.

A dél-afrikai hatóságok 2015. június 1-jétől kezdődően belépéskor valamennyi kiskorú (18 év alatti) gyermek esetében megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti születési anyakönyvi kivonat, vagy annak három hónapnál nem régebbi hiteles másolata bemutatását. Amennyiben csak egyik szülővel, vagy szülői kíséret nélkül utazik a kiskorú személy, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása angol nyelvű fordítással, aláírás-hitelesítéssel ellátva. Egy szülő, törvényes képviselő esetén bírósági határozatot, vagy az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatni. Örökbefogadás esetén rendelkezni kell az örökbefogadásról szóló bírósági határozattal és a gyermek új, az örökbefogadó szülők nevét tartalmazó születési anyakönyvi kivonatával. A többnyelvű, angol nyelvű bejegyzést is tartalmazó, új típusú anyakönyvi kivonatok esetében nem szükséges a fordítás, egyéb esetekben hiteles angol nyelvű fordítás csatolása szükséges. Kérésre ugyancsak be kell mutatni a szülők útlevéloldal-másolatait, valamint meg kell tudni adni telefonelérhetőségeiket. Ellenkező esetben a légitársaságok nem engedik a repülőgépre felszállni, illetve a dél-afrikai hatóságok nem engedélyezik a be- és kiutazást. (Az elmúlt időszakban megjelent sajtóhírek tudósítottak arról, hogy a fenti intézkedéseket a dél-afrikai hatóságok fokozatosan megszűntetik. Felhívjuk az ide utazni szándékozók figyelmét, hogy a tervezett változtatások még nem jelentek meg jogszabályi szinten, azaz még érvényben vannak és a hatóságok számon kérik a beutazóktól.)

Amennyiben 30 napnál hosszabb ideig kíván tartózkodni az országban, a szükséges beutazóvízum a Dél-afrikai Köztársaság budapesti nagykövetségén szerezhető be. 2014. június 1-jétől fő szabályként minden vízumot az állampolgárság vagy a tartózkodási helynek megfelelő országban kell kérelmezni. A turista és látogatói, továbbá az egészségügyi ellátás igénybevétele céljából kiadott vízum a beutazást követően nem módosítható a tartózkodási cél szerint. Azaz helyben nem igényelhető pl. munkavállalói vagy tanulói vízum. A vízumok időtartama azonban meghosszabbítható. A 90 napra szóló turista vízum egy ízben további 90 napra helyben meghosszabbítható, azt legkésőbb a vízum lejártát megelőző 60 nappal kell kezdeményezni. (30 napos vízum esetén a lejáratot megelőzően legkésőbb 7 nappal.) Amennyiben vízumra van szükség, kérjük, érdeklődjenek előzetesen a vízumkiadásra jogosult külképviseleten a további feltételekről.

A dél-afrikai hatóságok a túltartózkodást szigorúan büntetik. 2014. május 26. óta a túltartózkodókat „persona non gratának” nyilváníthatják, és 1-től 5 évig terjedő időszakra kitilthatják az országból. Ez esetben jogában áll a döntés ellen fellebbezni az alábbi email címen: BBHQIV5WlzzOb3ZlcnN0YXlhcHBlYWxzQGRoYS5nb3YuemE=. A fellebbezési kérelemhez csatolni szükséges útlevélmásolatát, utolsó érvényes vízumának másolatát és a vízumhosszabbítási kérelem benyújtásáról szóló dél-afrikai hatósági igazolást.

Sárgaláz elleni oltásról igazolással kell rendelkeznie, amennyiben sárgalázzal fertőzött országból (pl. Kenya, Angola) érkezik a Dél-afrikai Köztársaságba. Élelmiszer (húsáruk, tejtermék, zöldség, gyümölcs) bevitele tilos az országba, azt a határátkelőhelyen elkobozhatják.

Munkavállalás

Az afrikai országokban általában bonyolult és hosszadalmas folyamat a munkavállalási engedélyek beszerzése: a magas munkanélküliség miatt a hatóságok arra törekednek, hogy engedélyeket csak azokra a pozíciókra adjanak ki, amelyek helyi munkaerővel nem tölthetők be. Dél-Afrikában és a pretoriai nagykövetség további akkreditált államaiban a munkavállaláshoz munkavállalási engedély, munkavállalási vízum, illetve munkavállalási célú ideiglenes tartózkodási engedély szükséges. Az ilyen engedélyek nélkül folytatott munkavállalás idegenrendészeti eljárást vonhat maga után, amely elzárással és végül kitoloncolással végződhet. Részletes tájékoztatást az illető ország külképviseleteitől kaphat.

A munkavállalási engedély iránti kérelem tulajdonképpen egy ideiglenes tartózkodási engedély iránti kérelem, amelyet az érdeklődő a dél-afrikai nagykövetségen nyújthat be. Szem előtt tartandó, hogy ez az eljárás eléggé hosszadalmas, és magába foglalja számos eredeti dokumentum beszerzését mind a magyar munkavállaló, mind a munkaadó részéről.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A Dél-afrikai Köztársaság – jelentős természeti erőforrásainak, fejlett infrastruktúrájának, termelési képességének és regionális politikai befolyásának köszönhetően – az afrikai kontinens legfejlettebb állama. Pretoria a közigazgatási főváros, Fokvárosban működik a törvényhozás, Johannesburg az Alkotmánybíróság székhelye és az üzleti, pénzügyi élet központja, Durban pedig konferenciaváros és kiemelt gazdasági, turisztikai körzet.

A nagyvárosokban nyugati színvonalú, minden igényt kielégítő áruválasztékkal rendelkező, modern üzletházak, bevásárlóközpontok, szupermarketek találhatók, őrzött parkolókkal. Nem okoz gondot az európai ízlésnek megfelelő élelmiszerek beszerzése, tekintettel arra, hogy a holland, angol és német származású fehér lakosság ízlésvilága meghatározza a választékot.

A DAK kötött devizagazdálkodású ország, ami megnehezíti a külföldi turisták számára a valutaátváltásokat, emellett az Európában megszokottnál jelentősen magasabbak a banki költségek, pénzváltási jutalékok.

Az ÁFA 14%; 200 Rand értékű vásárlások fölött visszaigényelhető a nemzetközi repülőtereken. Ehhez „ Tax Invoice” típusú számlával szükséges rendelkezni.

Időjárás

Az ország a mérsékelten meleg szubtrópusi övezetben fekszik, az évszakok fordítottak az otthonihoz képest. A nyugati part előtt a hideg Benguela-áramlat, a déli, valamint a keleti partok előtt a meleg Agulhas-, illetve Mozambiki-áramlat befolyásolja az időjárás alakulását. A tengerparttól távolabbi és magasan a tengerszint felett fekvő Johannesburgban (1694 m) és Pretoriában (1350 m) 10 °C az átlagos téli hőmérséklet; a nyári átlaghőmérséklet pedig 25 °C. A nyári hónapokban megszokott, hogy a délutáni, esti órákban rendkívül heves zivatarok vonulnak át. A felföldön jelentős a napi és az évi hőmérséklet-ingadozás (a fagyos napok száma elérheti az évi 150-et). Télen éjszakánként fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet. A csapadék nyáron hullik, ez alól kivétel a Fokföld, melynek éghajlata mediterrán jellegű. Fokváros éghajlata közismerten szeszélyes, még a nyári hónapokban is előfordulnak hűvös napok, éjszakák. Az évi csapadék mennyisége keletről nyugatra csökken. A belső területeken gyakoriak az aszályok. A magasföldön egyeseket megviselhet az alacsonyabb légnyomás, a ritkább levegő.

Közlekedés

Ha gépkocsit kíván bérelni, előre foglalja azt le, mert a rendelkezésre álló járműpark korlátozott. Dél-Afrikában baloldali közlekedés van, amely önmagában is veszélyeket rejt magában. A körforgalmat kivéve, nem ismerik a jobbkézszabályt, az elsőbbségadási kötelezettséget az útkereszteződéseknél általában stoptáblával jelzik. Ha egy kereszteződésnél minden irányból stoptábla van, az érkezési sorrend határozza meg az áthaladást. Ezt a szabályt kell alkalmazni abban az esetben is, ha a közlekedési lámpa nem működik. Lehetőleg a főútvonalakat használja, az alsóbbrendű utak, különösen éjszaka, veszélyesek lehetnek. A rendőrség közlekedési szabálysértés esetén helyszíni bírságot szab ki.

Ha tömegközlekedési eszközökkel kíván utazni, megérkezésekor tájékozódjon a repülőtéren felállított információs irodánál, vagy a szállásadójánál. Csak megfelelő jelzésekkel ellátott, engedéllyel rendelkező taxit vegyen igénybe.

Szálláshelyek

A Dél-afrikai Köztársaság nagyvárosaiban, turisztikai központjaiban számos – felhasználóbarát internetes honlappal rendelkező – szálloda és vendégház, magánpanzió, olcsóbb turistaszállás (backpackers) várja az utazókat, melyek európai színvonalúak. Előzetes szállásfoglalás nélkül ugyanakkor ne induljon el. Az érkezés utáni szálláskeresés nem biztos, hogy sikerrel jár, emellett rendkívül költséges is lehet.

Időzóna: GMT+01:00

Pénznem: dél-afrikai rand (ZAR), 1 EUR=10.20 ZAR; 1 ZAR=28.30 HUF

Nemzeti ünnep: Szabadság Napja (Freedom Day) – április 27. (1994)

Elektromosság: 220V

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 10111

Mentők: 10177

Rendkívüli helyzet: 107

Autóklub (Automobile Association) : 08 00 03 30 07

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A magánkézben lévő egészségügyi intézmények kitűnő színvonalúak, de a városokat vagy szafari parkok környékét kivéve, korlátozottan állnak rendelkezésre. Az állami kórházakban az ellátás és a felszereltség színvonala általában alacsony. A zsúfoltság, fertőzésveszély miatt ezeket az intézményeket tanácsos elkerülni.

A gyógyszertárak jól felszereltek. A krónikus betegségekben szenvedők és rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók biztosítsák maguk számára a szükséges gyógyszermennyiséget. A gyógyszert az eredeti csomagolásban hozza a rajta lévő információk miatt. Ne feledje, hogy esetleges itteni orvosi ellátásának, kórházi kezelésének költségeit Önnek kell állnia – a kórházakban általában előre kell fizetni.

Dél-Afrikában nagyon magas az HIV fertőzöttek és az AIDS betegek aránya. A TBC megbetegedések gyakorisága a Dél-afrikai Köztársaságban folyamatosan növekszik, a gyógyítási arány kb. 50%-t ér el. Az Extreme Drug- Resistant Tuberculosis (XDR-TB) gyakorlatilag az ország valamennyi tartományban fellelhető.

A csapvíz az ország területének legnagyobb részén iható. Mindazonáltal vidéken érdemes helyi felvilágosítást kérni. Palackos ásványvíz széles választékban kapható

Noha Dél-Afrika nagyrészt maláriamentes, maláriaveszély van Limpopo és Mpumalanga tartományokban, ideértve a Kruger Nemzeti Parkot és a szomszédos szafari parkokat. A veszély KwaZulu-Natal tartománynak a Tugela folyótól északra eső, alacsony fekvésű parti részein is fönnáll. A kockázat minden maláriás területen alacsonyabb június és szeptember között. A megelőzésről konzultáljon szakértővel.

Javasolt oltások: Hepatitisz A és B elleni kombinált védőoltás, hastífusz, sárgaláz elleni védőoltás