Afrika

Utoljára módosítva: 2016. 10. 19.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült.

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Dzsibutiban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul van Djiboutiban | Felügyelő képviselet Nairobiban van

Biztonság:

Dzsibuti Eritreával és Szomáliával határos területeit az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába, az ország többi területét pedig a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta. Kizárólag a szervezett keretekben történő utazást javasoljuk.

Dzsibutiban magas a terrorfenyegetettség szintje, mivel az ország katonákat ad a szomáliai AMISOM-ba. A külföldiek által gyakran látogatott helyek lehetnek a célpontok. A Dzsibuti-Etiópia vasút nem tekinthető biztonságosnak.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban nem működik magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Kenyában, Nairobiban található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium figyelmeztetése az Ádeni-öbölben és a szomáliai partoknál a tengerhajózás biztonságát fenyegető terrorveszéllyel kapcsolatban:

"A Külgazdasági és Külügyminisztérium felhívja a magyar állampolgárok, a tengerhajózással érintett szakmai szervezetek és sportszövetségek, valamint a nemzetközi utazásszervezők és utazásközvetítők figyelmét a tengerhajózás biztonságát súlyosan fenyegető terrorveszélyre az Ádeni-öbölben és a szomáliai partoknál.

A NATO Planning Board for Ocean Shipping (PBOS), valamint az Európai Unió kockázat-elemzéssel foglalkozó szerveinek egyöntetű helyzetelemzése és állásfoglalása szerint 2008-tól kezdődően az Ádeni-öbölben és a szomáliai partoknál rendkívül megnőtt az emberi élet és a testi épség közvetlen veszélyeztetésére, a váltságdíj fejében túszejtésre irányuló, fegyveres kalózcselekmények száma.

2008-ban 135 kalóztámadás során 44 hajót ejtettek foglyul a térségben, ami több mint 600 tengerész életét közvetlenül veszélyeztette. 2009-ben – annak ellenére, hogy a nemzetközi szervezetek már összehangolt lépéseket tettek a kalózkodás visszaszorítására – az adott térségben újabb 214 kalóztámadás történt, amelyek során 47 esetben ejtették foglyul a hajókat és személyzetüket. 2009 decemberének végén 12 hajó, s összesen 263 főnyi személyzet volt a kalózok fogságában.

Minthogy az Ádeni-öblön, illetve az Indiai óceán északnyugati vízterületén, csakúgy mint a szomáliai partok mentén nem biztonságos az áthajózás, az Európai Unió valamennyi tagállamának külügyminisztériuma egységesen felhívta állampolgárainak és a tengerhajózással érintett szervezeteinek a figyelmét arra, hogy semmilyen okból és semmi esetre sem utazzanak Szomáliába, mert a jelzett térségben fokozott és súlyos biztonsági kockázatokkal kell számolniuk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a megelőzés céljával nyomatékosan felhívja a figyelmet arra a tényre is, hogy a Vörös-tenger déli térségében és az Ádeni-öböl közvetlen part-menti országaiban – Eritreában, Jemenben, Dzsibutiban és Szomáliában – nem működik magyar diplomáciai vagy hivatásos konzuli képviselet, így a kalóztevékenységgel és az összefüggő terrorcselekményekkel közvetlenül veszélyeztetett térségben a konzuli védelem hatékonysága nem szavatolható.
(2010. április 7.)

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Magyar állampolgárok vízummal utazhatnak be az országba. Az útlevél a belépéstől számítva hat hónapig kell, hogy érvényes legyen. Kilépéskor 20 dollárt kell reptéri adóként fizetni. Vízumkérelem benyújtása előtt javasoljuk, tájékozódjanak Dzsibuti bécsi vagy párizsi nagykövetségén az alábbi elérhetőségeken:

 • Cím: 1140 Bécs, Reinlgasse 5-9
  Telefon: 0043-1-982-2357 és 982-2628
  Fax: 0043-1-982-6166

Illetve

 • Cím: 26, Rue Emile Menier, 75116 Párizs
  Telefon: 0033-1-4727-4922 
  Fax: 0033-1-4553-5053

Tudnivalók az országról

A mai Dzsibuti, 23 ezer négyzetkilométeres területén a 7 és 10. század alatt arab szultánok uralkodtak. Afrikában itt terjedt el először az iszlám. Az ország csak a Szuezi-csatorna megnyitása után 1869-ben keltette fel a franciák figyelmét. Területét a franciák gyarmatosították, 1977- ben Dzsibuti Köztársaság néven függetlenné vált az ország. Az államfőt 6 évre választja a nép, ő a kormány feje is. A törvényhozó hatalom az öt évre választott, 65 fős parlament.

Dzsibuti extrém szegény országnak számít, a lakosság hatvan százaléka egy dollárból él naponta, ők főleg nomádok, menekültek és hajléktalanok. Az átlagéletkor ötven év, a gyerekhalandóság 11 százalék feletti. A Világbank figyelmeztetett a korrupció magas szintjére, a munkanélküliség aránya negyvennégy százalék. Az alkalmazottak többsége vidéken a mezőgazdaságban dolgozik.

Főváros: Dzsibuti.
Hivatalos nyelvek: arab, francia, szomáli, afar.
Hivatalos pénznem a frank, egy dollár 163 frank.
A telefonos előhívó: 253
Időzóna: GMT+3 óra.

Május és október között nagy a hőség. A kevés csapadék miatt az ország nagy részét tüskebokros szavannák, sivatagok és félsivatagok képezik.

Mivel az egymilliós lakosság több, mint kilencven százaléka muzulmán, ezért a konzervatív öltözködés az elfogadott. Alkoholt lehet fogyasztani, de a részegségért két év börtön is járhat. Az LGBT közösséghez tartozókat a hatóságok folyamatosan ellenőrzik és a homoszexszualitást büntetik.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A leggyakoribb betegségek: AIDS, malária, bakteriális fertőzések. Csak üveges víz fogyasztható. A felnőtt lakosság 2,5 százaléka fertőzött a HIV-vírussal.

Javasolt oltások Dzsibuti-ba utazóknak:

 • Hastífusz
 • Hepatitis A (magas a fertőzésveszély)
 • Hepatitis B (magas a fertőzésveszély)

Malária ellen gyógyszer van. (Nagy a kockázata a fertőzésnek).

Sárgalázoltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik valaki.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.