Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt! 
Mai napon is érvényes: 2017.11.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Kairóban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2017 tavaszán két alkalommal is célzott támadásokat hajtottak végre az Iszlám Állam terrorszervezet merénylői keresztény célpontok ellen. Április 9-én virágvasárnap két nagyvárosi templomban robbantottak 47 ember halálát okozva, május 29-én pedig az országos szinten kimagasló keresztény lakossággal bíró Minja kormányzóságban fegyveresek egy zarándokcsoport 29 tagját mészárolták le. 

Abdelfatah esz-Szíszí köztársasági elnök három hónapos szükségállapotot vezetett be 2017 április 10-től, mely rendelkezést utólag az egyiptomi kabinet és parlament is  jóváhagyta.  A szükségállapot ideje alatt a belügyi szervek és hadseregek többletjogosultságokhoz jutnak, általában számítani lehet fokozottabb ellenőrzésekre, megnövekedett katonai és rendőri jelenlétre. 

A terrorfenyegetettségre és a rendkívüli állapotra tekintettel javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy folyamatosan kövessék nyomon az ország híreit, pontosan tartsák be a hatóságok utasításait, tartózkodjanak bármilyen kihívó viselkedéstől, és viselkedjenek óvatosan a közösségi média felületein. Mindig legyen önöknél útlevelük, de legalább útlevelük és vízumuk fénymásolata, és valamilyen irat, mellyel érvényes szállásukat bizonyítani tudják.  Semmiképpen se javasoljuk, hogy a vízum lejártát követően túltartózkodjanak. Kérjük legyenek különösen óvatosak a turisztikai látványosságok környékén, és lehetőség szerint igyekezzenek távol maradni azon nagy tömegeket vonzó helyszínekről, ami az iszlám szélsőségesek számára különösen vonzó célpontot jelent, így kerüljék templomok, belügyi vagy katonai objektumok, bíróságok vagy ügyészségek közvetlen környékét. Potenciális célpontot jelenthetnek a külföldi turisták által nagy számban látogatott szórakozóhelyek, éttermek is.  

Biztonság:

A hatékonyabb konzuli védelem biztosíthatósága érdekében kérjük, hogy regisztrálják utazási adataikat az online adatlap konzuli védelemhez oldalon: https://konzved.mfa.gov.hu 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország kairói nagykövetségétől, az egyiptomi hatóságoktól és egyéb hivatalos forrásoktól, az Európai Unió tagállamaitól, valamint a nagyobb utazási irodáktól és érdek-képviseleti szervektől származó információk alapján folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi az egyiptomi biztonsági helyzet alakulását, az oda utazó, vagy ott tartózkodó magyar állampolgárok biztonságát érintő körülményeket. Figyelemmel a fenti konzultációkra és egyéb más illetékes szervek véleményére, a szigorú biztonsági besorolási szabályokra vonatkozó eljárási rendet betartva a Konzuli Szolgálat besorolása az alábbi: 

A konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján – az ország a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” biztonsági kategóriába tartozik, kivéve a Sínai-félsziget északi és középső területei, melyek az „I. Utazásra nem javasolt térségek” biztonsági kategóriába tartoznak (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek.)

Továbbra sem javasoljuk, hogy magyar állampolgárok látogassanak a Sínai-félsziget északi és középső területeire, még szervezett keretek között sem. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az egyiptomi kormány rendkívüli állapotot hirdetett és kijárási tilalmat léptetett életbe a Sínai-félsziget északi részén a Rafah – el-Awdzsa – Halal-hegység – el-Arís által határolt négyszögben. A kijárási tilalom naponta 17 óra és másnap reggel 7 óra között van érvényben. Az egyiptomi hadsereg és a biztonsági szervek terrorellenes hadműveleteket folytatnak az említett térségben az ott tevékenykedő szélsőséges fegyveres csoportok ellen. 

Felhívjuk az Egyiptomba utazók figyelmét, hogy az Iszlám Állam bejelentése szerint országosan várhatóak terrortámadási kísérletek. A támadások célpontjai eddig elsősorban kormányzati létesítmények és személyek voltak, illetve a kopt kisebbség tagjai. A turisták által látogatott nevezetességek és szálláshelyek védelmére a helyi hatóságok különös figyelmet fordítanak, s a tengerparti üdülővárosok védelme is megfelelő. 

Kairó és Alexandria alapvetően biztonságos, s így biztonságos az átszállás a kairói nemzetközi repülőtéren is. A közelmúltban több terrortámadást hajtottak végre főleg karhatalmi szervek központjai és keresztény templomok ellen, így fokozott körültekintés javasolt. Gízában az általános biztonsági helyzet jó, ugyanakkor a piramisok, mint kiemelt turisztikai látványosság potenciális támadási célpont lehet szélsőségesek számára.  

Felső-Egyiptomban Luxor, Asszuán és Abu Szimbel látogatása szervezett utak keretében biztonságosnak tekinthető, beleértve a szervezett nílusi hajóutakat is Luxor és Asszuán közt. 

Szintén biztonságosak a vörös-tengeri üdülőhelyek, úgymint pl. Hurghada, El Gouna vagy Marsza Alam

A Sínai-félsziget déli részén elhelyezkedő üdülőhelyek így Taba, Dahab, Sarm al-Sejk, biztonságosak, de az esetleges fakultatív programok, pl. sivatagi kirándulások során kellő elővigyázatosság javasolt. Fontos megjegyezni, hogy a Sínai-félsziget déli részére egyéni turisták számára a beutazás szinte lehetetlen. Az egyéni utazók visszaigazolt szállásfoglalás nélkül be sem léphetnek a Dél-sínai Kormányzóság területére Egyiptom más részei felől érkezve, a foglalás nélkül tartózkodóakat előállíthatják és kitoloncolhatják. Emellett szükség van egy helyi utazási iroda által kiállított garancialevélre is, mely nélkül a Sínai-félsziget területén Egyiptomba belépő külföldiek vízumát nem pecsételik le, és az ország azonnali elhagyására kötelezhetik őket. Ezen garancialevél beszerzése kellő helyismerettel, kialakult személyes kapcsolatokkal nem rendelkező egyéni turisták számára szinte lehetetlen. Amennyiben ezen vidéket kívánják felkeresni, válasszák valamelyik magyar, nemzetközi vagy egyiptomi utazási iroda szervezett útjait.

A Nílus völgyétől nyugatra elterülő sivatagi oázisok közül a Szíva-oázis látogatása szervezett túrák keretei között biztonságos. Ugyanakkor a sivatag természeti sajátosságaiból és a terepviszonyokból fakadóan nem javasoljuk, hogy magyar állampolgárok egyéni úton vágjanak neki a hosszú sivatagi útnak. Fontos feltétel, hogy sivatagi tereptúrákra csak és kizárólag helyi vezetővel, és az általa előzetesen beszerzett rendőrségi engedéllyel lehet elindulni. Ezek hiányában mind a sivatag kietlen, lakatlan környezete, mind a térségben elhelyezett titkos katonai létesítmények területére történő illetéktelen belépés életveszélyes kockázatot rejt magában. Idegenvezetőkkel és engedéllyel a sivatagi túrák biztonságosak. Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy Szíva csak és kizárólag Marsza Matrúh felől közelíthető meg, a Szíva-Baharija út biztonsági okokból le van zárva a közúti forgalom elől. 

A Nyugati-Sivatag többi oázisa ugyanakkor rejt magában biztonsági kockázatot. A líbiai polgárháború miatt előfordulhat, hogy fegyveresek szivárognak át a határon. Semmiképpen sem javasoljuk, hogy a helyi rendőri szervek vagy az utazási iroda aktuális tanácsait figyelmen kívül hagyva, esetleg tiltásuk ellenére elinduljanak az említett területekre. Felhívjuk az utazók figyelmét arra is, hogy az egyiptomi hadsereg a Nyugati-sivatag több részét is katonai területté nyilvánította, amely területek határairól az egyiptomi hadsereg nem ad tájékoztatást. Az ilyen területekre történő belépés súlyos következményekkel járhat. 

A 2016-ban kialakult gazdasági nehézségek komoly terheket ró a lakosságra, ezért az emberek gyakorta feszültek, elégedetlenek. Gyakori jelenséggé vált egyes alapvető élelmiszerek hiánya, áremelések. Mindez főleg a szegényebb néptömegeket sújtja. Jóllehet, a hatóságok eddig idejekorán megfékeztek minden rendbontási kísérletet, számítani lehet tüntetésekre, elkeseredett emberek megmozdulásaira. Kérjük, ennek kapcsán folyamatosan figyeljék a híradásokat, és kerüljék az esetleges nagyobb csoportosulásokat, valamint a közismerten szegény kerületeket (pl.: Imbába, Dar esz-Szalám, a Szemétváros). 

A lakosságnak a külföldiekkel szemben nincsenek ellenérzéseik, szívesen fogadják az országukba látogató turistákat. A közbiztonság általában jó, rablások, lopások, vagyon elleni bűncselekmények nem jellemzőek, nem beszélhetünk idegengyűlöletről, külföldi-ellenességről. 

A városokban és vidéken továbbra is több rendőri, elvétve katonai ellenőrző pont is működik, főleg a terrortámadások miatt potenciálisan veszélyeztetett látványosságoknál, illetve köztudottan iszlamisták búvóhelyéül szolgáló területeken (pl. Gíza külső kerületei, Haram, Fejszál,  a fajjúmi oázis, stb.). Kérjük, hogy ezeken a helyeken kövessék a hadsereg és a rendőrség utasításait. Úti okmányaikról legalább másolatot tartsanak maguknál minden esetben, azt kérésre adják át az ellenőrzést végző katonáknak. Előfordulhat továbbá, hogy külföldieknek – biztonsági okból - nem engedélyezik a közlekedést mikrobuszos iránytaxival, vagy más olyan utazási megoldások, útvonalak igénybevételét, amelyet a helyi rendvédelmi szervek veszélyesnek ítélnek. Kérjük, ilyen esetben se ellenkezzenek a hatóságokkal.

Kérjük továbbá, legyenek óvatosak a hadsereg létesítményeinek közelében. Katonai létesítmények fényképezése, az azok területére történő, akár véletlenszerű belépés is rendkívül súlyos következményekkel járhat. Ilyen esetekben a katonai hírszerzés azonnal eljárást kezdeményezhet a meggondolatlan látogatóval szemben katonai kémkedés vádjával, mely eljárás titkos, a vádolt külföldiekről csak az eljárás lezárultát követően, napokkal az őrizetbe vétel után tájékoztatják a nagykövetségeket. Veszélyeztetettebb területeken a katonák éles fegyverrel is felléphetnek a katonai területen tartózkodó illetéktelen behatolók ellen. 

Felhívjuk az Egyiptomban tartózkodó állampolgáraink figyelmét, hogy a kairói nagykövetségen történő bejelentkezés megkönnyítheti a velük való kapcsolattartást esetleges vészhelyzetben, és elősegítheti a róluk történő konzuli gondoskodást. Regisztráció konzuli védelemhez

A magyar konzuli szolgálat, szorosan együttműködve más tárcákkal, uniós partnereinkkel és az utazási irodák, biztosítók érdek-képviseleti szerveivel, továbbra is segítséget nyújt az esetleg bajba kerülő magyar állampolgároknak és mindent elkövet a bajba jutások megelőzése érdekében. 

a) Általános biztonság – legutóbbi halálesettel járó fontosabb terrorcselekmények listája

 • Az elmúlt időszakban megnövekedtek az iszlám szélsőségesek részéről a kopt keresztény vallási kisebbség ellen elkövetett terrortámadások száma. 2016 december 11-én a pápa székhelyéül szolgáló katedrális melletti Szt. Péter templomban öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A támadásban 29-en vesztették életüket, 47-en sebesültek meg. Februártól kezdődően a Sínai-félsziget északi felén élő kopt közösségek tömegei menekültek el Egyiptom belső területeire, tekintettel az Iszlám Állam által elkövetett, több halálos áldozattal járó merényletekre, és  a szervezet propagandaanyagaira, melyekben a keresztény lakosság elleni támadásokat helyezett kilátásba. A fenyegetések hatására körülbelül 150 kopt család menekült Egyiptom belső területeire. 
 • 2017. január 3: egy kopt alkoholkereskedő üzletembert ölt meg szélsőséges iszlamista terrorista
 • 2017. január 6: két kopt keresztényt gyilkoltak meg vallásiokokból
 • 2017. január 9: bombatámadásban 12-en vesztették életüket és 15-en sebesülek meg az észak-sínai Arís városában. 
 • 2017. január 16: 10 egyiptomi belügyi fegyveres személy halt meg és további 3 megsebesült a Kharga oázis ellen ismeretlen fegyveresek által elkövetett támadásban. 
 • 2017. január 16-20: két személy vesztette életét Arís városában terrortámadások következtében. 
 • 2017. január 23: 5 rendőr vesztette életét az Észak-Sínai Kormányzóságban terrortámadásban.
 • 2017. január 29: 24 ember vesztette életét észak-sínai lázadók és rendőrök közötti összecsapásban. 
 • 2017. február 11: Az Iszlám Állam 5 embert végzett ki az Észak-Sínai Kormányzóságban azzal vádolva őket, hogy az egyiptomi hadsereg alkalmazottjai. 
 • 2017. február 16: egy kopt tanárt végeztek ki Rafahban feltehetően iszlamista fegyveresek. 
 • 2017. február 17: út mellett elhelyezett bombatámadás során öten vesztették életüket és ketten megsebesültek a Sínai-félsziget északi felén.  
 • 2017. február 22: két kopt keresztényt végeztek ki iszlamista fegyveresek Arísban
 • 2017. február 25: kopt keresztényt végeztek ki iszlamista milíciák arísi otthonukban. 
 • 2017. március 9-10: három rendőr vesztette életét útszéli bombatámadásokban Arísban. 
 • 2017. március 23: legkevesebb 10 biztonsági fegyveres vesztette életét egy csapatszállító jármű elleni merényletben a Sínai-félszigeten
 • 2017. március 25: három biztonsági fegyveres meghalt, hat megsebesült útszéli bombatámadásban Arísban
 • 2017. március 28: két férfit végeztek ki a Sínai-félszigeten iszlamista fegyveresek, az áldozatokat varázslással és boszorkánysággal vádolták. 
 • 2017. április 1: Motorkerékpárra erősített pokolgép egy rendőrt megölt és 12 személyt megsebesített egy tantai rendőrközpont elleni támadásban.
 • 2017. április 9: 45 ember meghalt és 135 megsebesült egy tantai és egy alexandriai templom elleni a virágvasárnapi liturgiák idején elkövetett merényletben.    

b) Magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások:

 • Kifejezetten magyar, és EU állampolgárok, illetve ilyen érdekeltségű intézmények elleni támadásokra és atrocitásokra – állampolgársági illetve európai uniós hovatartozás miatt – eddig még nem volt jelentős példa Egyiptomban, elszigetelt eseteket regisztráltak mindössze, amelyeknek nem volt közük az érintett fél nemzeti hovatartozásához.
 • A hivatalos állami szervek és hatóságok a hozzájuk forduló külföldivel szemben általában udvariasak. Dolgukat az előírásoknak megfelelően, megfontoltan, de olykor vontatottan végzik. 
 • Az egyiptomi hatóságok rendszeresen elmulasztják értesíteni a magyar konzuli tisztviselőt, ha magyar állampolgár ellen folytatnak le valamilyen eljárást. Kérjük, ha valamilyen összetűzésbe keverednek az egyiptomi hatóságokkal, ne habozzanak értesíteni a Nagykövetséget a honlapon fellelhető vészhelyzeti telefonszámon keresztül. Tegyék ezt meg akkor is, ha az egyiptomi fél esetleg ígéretet tesz a követség értesítésére.  
 • Magyarország megítélése Egyiptomban alapvetően jó, s ezen a migránsválság sem változtatott lényegesen.  

c) Bűnözés – a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények

 • zsebtolvajlás,
 • lopás,
 • rablás,
 • okirat hamisítás,
 • hamisított valuták terjesztése (bankon és hivatalos pénzváltó helyen kívül),
 • antik, történelmi értékű műalkotások külföldre csempészése,
 • kábítószer terjesztése, nyilvános helyen való fogyasztása
 • terrorizmus 

Bármilyen bűncselekmény vagy vészhelyzet esetén hívják az egyiptomi turistarendőrség országosan hívható segélyszámát: 128.

d) Búvársportok biztonsága

A búvárbalesetek fő okai:

 • búvár elővigyázatlansága, vakmerősége,
 • előírások, szabályok be nem tartása,
 • 40 m-nél mélyebbre merülés megfelelő felszerelés nélkül,
 • egyedül merül, kísérő, társ, oktató nélkül,
 • nem bejegyzett (nem ellenőrzött, szabálytalanul, biztonsági előírások betartása nélkül működő)  búvár „központ” vagy közvetítő egyén szervezése, vonzó, olcsó árak csábításával.

Egyiptomban jelenleg kb. 450 búvárközpont működik, ezidáig csak a fele bejegyzett. 2 Kairóban, 2 Alexandriában és Marsa Matrouhban, a többi a Vörös-tengernél. A keresés és mentés feladatát az egyiptomi Haditengerészet végzi térítésmentesen, szerződésben vállalt kötelezettségének eleget téve.

e) Utazás, közlekedés biztonsága

Szárazföldi (közúti, vasúti) közlekedés

Egyiptomban nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas a halálos és súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek száma. Egyéni utazás esetén célszerű kerülni a távolsági minibuszok és iránytaxik használatát. Az egyiptomi gépkocsivezetők többnyire figyelmen kívül hagyják a közlekedési szabályokat, a gépjárműpark elavult, a rendőrség pedig igen elnéző, bizonyos szabálytalanságokat pedig (pl. ittas vezetés) nem is ellenőriznek. 

Felhívjuk az utazóközönség figyelmét, hogy 2017 február 17-től tilos motorkerékpár használata a Rasz Szadr és Taba városok közötti tengelytől északra. Kérjük az utazókat a szabályozást tartsák be, a szabályszegésnek végzetes következményei lehetnek!

Gyalogosként fontos szabály, hogy sok helyen nincs, vagy használhatatlan a járda, a városfejlesztés semmilyen tekintettel nincs a gyalogosokra, minden fejlesztés az autósok érdekében történik. Az aluljárók, kijelölt gyalogos átkelők száma elhanyagolható. 

Kairót és Alexandriát leszámítva európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik, illetve a meglévő tömegközlekedés is kiszámíthatatlan, a kairói metrót leszámítva. 

A vasúti közlekedés biztonságos és kényelmes, főleg magasabb kocsiosztályokkal. A távolsági buszjáratok kényelmesek, ugyanakkor a lehangoló közlekedési morál növeli a kockázatot. 

Vízi közlekedés

A hajóutak Luxor és Asszuán között, illetve újabban a Nasszer-tavon a turisták kedvelt programjai, veszélyt csak a homokviharos , főleg április-május közti időszakban jelenthetnek.

Légiközlekedés

Egyiptom nemzeti légitársasága, az Egypt Air állami tulajdonban van. Belföldi és külföldi járatain modern, nemzetközi színvonalú, a nemzetközi légi-közlekedés szabályai és szabványai szerint karbantartott nyugati gépekkel, és nemzetközi elvárásoknak megfelelően képzett személyzettel repül. Kisebb, magán légitársaságok is működnek charter, illetve a nemzeti légitársaság által nem repült útvonalakon. A 2015. október 31-én lezuhant orosz chartergép tragédiáját követően jelentősen megszigorították a repülőtéri ellenőrzéseket. 

Fontos megjegyezni, hogy egyiptomi repülőterekre csak akkor lehet belépni, ha repülőjegyének visszaigazolását az utazó fel tudja mutatni. Akkor is igaz ez, ha elektronikus jegyről van szó. Ha az utazó nem tudja bizonyítani, hogy érvényes repülőjegye van akár kinyomtatva a visszaigazolást, akár telefonján, tabletjén megmutatva, a belépését a repülőtérre megtagadhatják a rendőri szervek.

f) Természeti és technikai katasztrófák, időjárás

Egyiptom – az afrikai és az ázsiai kontinens találkozásánál lévő elhelyezkedése miatt – földrengésveszélyes övezet. Ezek a rengések legtöbbször műszer nélkül nem érzékelhetőek, azonban jelentősebb földmozgások előfordulnak időnként.

Homokvihar rendszeresen előfordulhat február és május között. Ilyenkor lezárják az érintett körzetek repülőtereit és a gyorsforgalmú autóutakat. Az útban lévő légi járatokat más, biztonságosan megközelíthető repülőtérre irányítják át.

Esőzések következtében vízáradat veszélye jelentkezhet. Nagyobb esőzések idején a nagyvárosokban és autópályákon a vízelvezetés hiánya miatt akár méteres mélységű pocsolyák is kialakulhatnak az utakon. 

Az ország időjárása trópusi sivatagi, április és október között a havi átlaghőmérséklet 30 fok vagy afölött alakul, a csapadék elenyésző. A novembertől februárig terjedő téli időszakban az időjárás változékony, a kellemes enyhe napos időszakokat borús, esős, ködös időszakok taglalják, amikor is a hajnali hőmérséklet 0 fok alá is csökkenhet. Az április és június közé eső időszakban gyakran fordul elő homokvihar, amikor is az uralkodó északi szél helyett déli sivatagi légáramlat árasztja el az országot, nagy mennyiségű homokot és extrém meleget (45 fok) hozva magával. Az ország nagy földrajzi kiterjedése miatt az átlaghőmérséklet terén az északi és déli régiók között 10-20 fok eltérés is lehetséges. 

g) Egyéb, az utazási tanácsokat befolyásoló tényezők:

Egyiptom belső helyzete alapvetően szilárd, ugyanakkor javasoljuk, hogy a magyar állampolgárok egyiptomi tartózkodásuk során kerüljék a kapcsolatot politikai szervezetekkel, különösen a hatóságok látókörébe került iszlamista és egyéb radikális ellenzéki személyekkel és csoportokkal, továbbá ne vegyenek részt semmilyen, politikai színezetű rendezvényen, eseményen. 

Nyomatékosan felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy politikai rendezvényekről, katonai és rendőri objektumokról, a rendőrség és a hadsereg tagjairól, járműveiről és egyéb technikai eszközeiről, épületeiről, ellenőrzőpontjairól, továbbá a nemzetbiztonság szempontjából bármilyen szempontból fontos épületről, létesítményről stb. ne készítsenek képi felvételeket, mert az a helyi hatóságok azonnali és szigorú intézkedését vonhatja maga után. 

A líbiai határ, valamint a Sínai-félsziget egyes részei katonai övezetnek minősülnek, oda csak a megfelelő hatósági engedélyek birtokában lehetséges a belépés. Ezekben a térségekben – de bizonyos esetekben az ország más területein is – a katonák és a rendőrök közösen biztosítják az ellenőrző-áteresztő pontokat, valamint a fontosabb állami intézmények védelmét. Az ellenőrző-áteresztő pontok megközelítése során minden esetben követni kell a kihelyezett táblák iránymutatását – lassítson, álljon meg – illetve a rendészeti feladatokat ellátó katonák karjelzéseit, szóbeli utasításait.

Ismételten felhívjuk figyelmüket arra, hogy az egyiptomi hatóságok általában nincsenek tekintettel a nemzetközi konzuli egyezményre, így az eljárás alá vont magyar állampolgárokkal kapcsolatosan sokszor csak hónapos késéssel, vagy egyáltalán nem értesítik a magyar hatóságokat. Kérjük, amennyiben Önöket, vagy ismerőseiket eljárás alá vonják, bármelyikükkel szemben kényszerintézkedéseket kezdeményeznek, szíveskedjenek haladéktalanul értesíteni a nagykövetséget vészhelyzeti telefonszámunkon: hívás külföldről:  0020-122-6575 198; hívás Egyiptomból: 0122-6575 198. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A hazautazás napját követően hat hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni. Amennyiben olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgáraink legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében. Ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén a helyi Belügyminisztérium Tahrír téren található ügyintézési központjában, a „Mugammában” az úgynevezett „Gawázát” osztályon kell kérvényezni a vízum meghosszabbítását. Túltartózkodás esetén az egyiptomi hatóságok bírságot szabnak ki, melyet kilépéskor kell megfizetni.

Nem turisztikai célú beutazáshoz vízum igényelhető előzetesen Egyiptom budapesti Nagykövetségén, legalább 15 nappal a tervezett utazás előtt. 

Kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy az érkezéskor történő turistacélú vízumszerzés ugyan az esetek nagy többségében lehetséges, de ezen lehetőség biztosítása kizárólag az egyiptomi félen múlik. Tekintettel erre, az egyéni utazóknak javasoljuk az egyiptomi Nagykövetség Konzuli Osztályán történő előzetes érdeklődést, a szervezett utazások résztvevőinek pedig legalább az utazásszervezővel való előzetes konzultációt, az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett.     

A beutazáshoz szükséges dokumentumok tekintetében kérjük, keresse az Egyiptom budapesti Nagykövetségét telefonon a +36-1-2252150 telefonszámon, vagy emailben, az IJAZHeKvndwGZBjZBZ6hNYjZNZWd5cHRlbWJhc3N5YnVkYXBlc3RAeWFob28uY29t címen. 

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/egypt.cfm

Munkavállalás:  

Az egyiptomi munkavállalás előzetes engedélyhez kötött, melynek intézése bonyolult és hosszú folyamat. Az egyiptomi munkáltató feladata és jogköre a munkavállalási engedély biztosítása – a magyar munkavállaló beutazása előtt. Az egyiptomi hatóságok csakis a beutazás előtt beszerzett munkavállalási engedély alapján állítják ki a munkavállalási célú tartózkodási engedélyt. Javasoljuk, hogy a munkavállalási céllal beutazni szándékozók vegyék fel a kapcsolatot a budapesti egyiptomi nagykövetséggel, illetve a leendő munkaadóval, és kérjék segítségüket az eljárással lefolytatásában. 

A turista vízummal Egyiptomba érkezett látogatók részére nem állítanak ki munkavállalást engedélyező tartózkodási engedélyt.

Önálló vállalkozók letelepedése Egyiptomban:  A jelenleg érvényes befektetési szabályozás Egyiptomban meglehetősen bonyolult. Új üzleti tevékenység indításához több tucat helyi engedély beszerzése szükséges helyi hatóságoktól. Egyiptom egyedüli és kizárólagos hivatalos nyelve az arab, idegen nyelvű közigazgatás nem létezik, így magyar vállalkozók önálló ügyintézése megfelelő arab nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen. Ugyanakkor jelenleg kidolgozás alatt van egy új befektetési törvénycsomag, melynek célja a külföldi befektetések elősegítése és az eljárások egyszerűsítése. A módosított befektetési törvény életbe lépése 2016. végén–2017 elején várható.  Vállalkozók számára mindenféleképpen javasoljuk, hogy fogadjon fel a helyi viszonyokban jártas jogi képviselőt ügyei intézéséhez. Egyiptomi ügyvéd meghatalmazása csak akkor érvényes, ha azt közjegyzői okiratba foglalják. Ezt csak személyesen, a főváros és az ország különböző pontjain megtalálható, az egyiptomi Igazságügyi Minisztérium égisze alá tartozó közjegyzői hivatalokban (sahr el-akári) lehet megtenni. 

Vám:

Turista céllal beutazók az alábbi termékekkel és eszközökkel utazhatnak be vámmentesen: 

1) Turisták és kísérőik személyes poggyászai úgy mint: ruhák, ékszerek, elektronikai eszközök, hangszerek, sportfelszerelés, kerekesszék, melyek mennyisége nem éri el a kereskedelmi mennyiséget. 

2) Értékek, melyekkel kapcsolatosan a származási ország hatóságai az útlevélbe, vagy önálló okiratra feljegyzést készítenek. 

3) Új holmik, melyek mennyisége nem haladja meg a kereskedelmi mennyiséget, és nem értékesebb 1500 EGP-nél. 

4) Legfeljebb egy liter alkohol, 200 gramm cigaretta, 25 szivar, vagy 200 gramm dohány.

5) Személyes használatú gyógyszerek

6) A kiindulási ország vámmentes területén vásárolt, 200 USD értéket meg nem haladó termékek

7) 10.000 USD vagy annak megfelelő összegű készpénz. 

Az országból szigorúan tilos kivinni:

1) csak vényre kapható gyógyszereket, 

2) éles fegyvereket és lőszert, 

3) műemlékeket, 

4) drogot, 

5) államilag támogatott orvosi szereket, kivéve a személyes használatra vásárolt termékeket, 

6) engedélyek hiányában vadállatokat, 

7) Korall darabokat, 

8) Mangót, bármilyen gyümölcs csemetéit, gyapot és más magokat, talajdarabot, méz és méztermékeket, citrusféléket és pálmafa darabokat és abból készült termékeket. 

Egyiptom területére exportálni kívánó magyar vállalkozások önállóan az egyiptomi vámhatóságok előtt nem járhatnak el. Termékek Egyiptomba történő behozatala esetén a helyi szabályok megkövetelik egy helyi képviselő (pl.: egyiptomi bejegyzésű vegyesvállalat , ügynök, ügynökség,stb) meglétét, aki kizárólagosan jogosult a cég egyiptomi ügyeinek intézése, így a vámügyintézés lefolytatására (kivéve, ha az áru címzettje az egyiptomi végfelhasználó). Ugyanakkor feltétlenül javasoljuk az exportálni kívánó magyar vállalkozásoknak, hogy látogassanak ki az országba, ismerjék meg az egyiptomi partnervállalatot és vezetőségét, és személyesen is tájékozódjanak az egyiptomi piacra történő bejutás feltételeiről. A vámszabályok összetettek, változnak, ám folyamatban van a vámeljárások átfogó megreformálása is, mely könnyíteni tervezi a behozni kívánt cikkek vámügyintézését is, valamint biztosítani a transzparenciát a behajózni kívánt termékek előzetes listázásával, és védeni az egyiptomi vámkezelési pontokat az ismeretlen eredetű, környezetre veszélyes áruktól. 

A  Magyarországról exportált áruk egyiptomi vágyügyintézéséhez kapcsolódó jogszabályok:

 • az érvényes 1982. évi 120 és 121 sz. törvény rendelkezik a külföldi gyártók, vállalatok helyi képviseletének szükségességéről;
 • az érvényes 1998. évi 89. sz. törvény rendelkezik a külföldi gyártók, vállalatok helyi ügynök/képviselet meglétének szükségességéről – különös tekintettel a helyi tendereken való részvételre;
 • az érvényes 2015. évi 5. sz. elnöki rendelet a helyi (egyiptomi gyártású) cikkek preferenciájáról,
 • az érvényes 2016. évi 15. sz. elnöki rendelet a vámtarifák változásáról (20-40 %-os vámtarifa emelés kb. 25 árucsoport tekintetében az élelmiszerektől a gépipari termékekig).
 • az érvényes 2016. évi 43. sz. törvény az importált árucsoportok külföldi gyártójának egyiptomi regisztrálása folyamatáról.

Hasznos linkek:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Államforma: köztársaság

Államfő: Abdelfattah esz-Szíszí köztársasági elnök

Kormányfő: Seríf Iszmail miniszterelnök (független)

Külügyminiszter: Számih Sukrí (független)

Területe: 1.001.450 km2

Fővárosa: Kairó

Kormányzóságok száma: 27

Lakosságának száma: 92 millió (2016. évi becslés)

Hivatalos nyelv: arab

Beszélt nyelvek az arabon kívül: angol

Nemzetiségi összetétel: 99 %: egyiptomi arab, beduin, berber, 01 %: görög, núbiai, örmény, más európai (elsősorban olasz és francia)

Pénznem: egyiptomi font (EGP)

Vallások: 88 %: muszlim (szunnita) / 12%: kopt keresztény és egyéb

Magyarország 1928-ban létesített diplomáciai kapcsolatokat Egyiptommal, amelyet 1957-ben emeltek nagyköveti szintre.

Egyiptom hivatalos honlapja: www.sis.gov.eg

Az Egyiptomi Külügyminisztérium honlapja: www.mfa.gov.eg

Naptár: Egyiptomban a hétvége: péntek (általánosan), szombat (bankokban, közhivatalokban)

Tanácsok Egyiptomban házasságot kötni, családot alapítani szándékozó magyar állampolgárok részére

Tájékoztatjuk az Egyiptomban, az egyiptomi jogszabályok szerint házasodni kívánó magyar állampolgárokat, hogy az ilyen típusú házasságkötés ügyében Magyarország Nagykövetsége nem illetékes, a szükséges lépésekről részletes tájékoztatást nem áll módunkban nyújtani, tekintettel arra, hogy ez egy egyiptomi, és nem magyar hatósági eljárás. Az eljárásban csupán családi állapot igazolását tudunk kiadni a magyar fél részére, melynek ára 35 euró. Magyar hatóságok által kibocsátott okiratokat, további egyházi okiratokat nem lehet a nagykövetségen felülhitelesíteni (pecsételni), ezt kizárólag Magyarországon lehet elvégezni. Az Egyiptomban érvényes házassághoz szükséges dokumentumokról és az ehhez szükséges eljárásokról szíveskedjenek Egyiptom budapesti nagykövetségéhez fordulni (+36 1 225 2150), vagy egyiptomi vőlegényük érdeklődjön az illetékes egyiptomi hatóságoknál. A diplomáciai felülhitelesítésekkel kapcsolatban itt talál információt https://konzuliszolgalat.kormany.hu/diplomaciai-felulhitelesites.

Nagykövetségünkön házasságot kötni nincs lehetőség, illetve nagykövetségünk a fent említett családi állapot igazoláson kívül semmilyen más igazolást nem állít ki a házassággal kapcsolatosan egyik fél részére sem. A jogszabályok szerint nem áll módunkban kiadni olyan igazolást sem, melyben a Nagykövetség arról nyilatkozik, hogy a házasságot nem ellenzi. 

Az Egyiptomban kötött házasság hazai anyakönyvezése kötelezettség. Az ehhez szükséges dokumentumok: az állami házassági szerződés, vagy házassági anyakönyvi kivonat és a férj családi állapot igazolása (az egyiptomi külügy bármelyik felülhitelesítő irodája által felülhitelesítve és lefordítva magyar nyelvre) továbbá a felek születési anyakönyvi kivonatára (az egyiptomi féltől lefordítva és felülhitelesítve), illetve érvényes útlevelekre, továbbá a felek együttes jelenlétére. Mecsetben, imám előtt kötött, vagy bármilyen más „orfi” szerződést nem fogadunk el, csak és kizárólag hivatalos, állami, az Igazságügyi Minisztériumban kötött házasságot áll módunkban anyakönyvezni. 

A nagykövetség által elismert fordítók: Berzsák Rozália 0100 535 0453 és az Abdallah fordítóiroda: 0100 120 2747. 

A dokumentumokat hétfőn és csütörtökön a 8:00-14:00 között nyitva lévő konzuli részlegen lehet benyújtani, eredetben, az eredeti dokumentumokat az eljárás végén visszajuttatjuk az ügyfeleknek. Az eljárás az ügyben illetékes magyar hatóság leterheltsége miatt jelentősen meghosszabbodott, az anyakönyvezésre 4-6 hónapot szükséges várni. 

Amennyiben a magyar állampolgár egyidejűleg második vagy harmadik, esetleg negyedik feleségnek házasodik, a házasság anyakönyvezésére nincs mód.   

Fontos felhívni továbbá a figyelmet arra a tényre, hogy az egyiptomi családjogi rendelkezések az iszlám vallásjogon alapszanak, és Egyiptom nem részese a nemzetközi magánjogi és családjogi egyezményeknek, így pl. a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló Hágai Egyezménynek sem. Amennyiben a magyar házastársat egyiptomi férje Egyiptomban mozgásában jogellenesen korlátozza, jövedelmétől megfosztja, szülőhazájába haza nem engedi, továbbá a házasságból született gyermeket az édesapa jogellenesen elviszi, fontos tudni, hogy a konzuli érdekérvényesítő képesség erősen korlátozott, az egyiptomi hatóságok a belső jog szerint az ilyen ügyeket családi vitának, és bűncselekménynek tekintik, melybe nem kívánnak beleavatkozni. 

Kérem olvassák el az alábbi idézetet egy korábbi egyiptomi házassági szerződés hiteles magyar fordításából:

„1 - A férjnek jogában áll egyidejűleg kétszeresen, háromszorosan vagy négyszeresen is megnősülni a vele házasságban élő felesége tiltakozása ellenére is, amennyiben ennek iszlámjogi akadálya nincs.

2 - Bármikor, ha akarja, elválhat a feleségétől függetlenül attól, hogy a feleség elfogadja ezt vagy sem, valamint megtilthatja neki, hogy engedélye nélkül elhagyja a lakóhelyét, illetve követelheti tőle, hogy térjen vissza a törvényes lakóhelyére és törvényes módon kényszerítheti, hogy engedelmességet tanúsítson a férje iránt.

Számos vegyes házasságban szembesülnek európai  állampolgárok ezen problémákkal, és számuk sajnálatosan fokozatosan nő, azonban a vonatkozó nemzetközi magánjogi szerződések hiányában nincsen hatékony jogi mozgástér az ilyen esetekben, és eredmény a konzuli szolgálat részéről nem garantálható. 

Kérjük, hogy legyenek tisztában az eltérő kulturális adottságokkal, ismerjék meg leendő házastársuk országainak szokásait, családi szerkezetét és különösen a vallási berendezkedést még a házasságkötés előtt, mely az európai értékrendtől jelentősen eltérő!

Felhívjuk továbbá a figyelmet a konzuli szolgálat látókörébe került jelenségre, mely szerint főleg nyaralások során vagy interneten, Facebookon fiatal egyiptomi férfiak igyekeznek kapcsolatot kialakítani náluk magyar hölgyekkel, sokszor keresve a könnyebb áldozatnak mondható idősebb hölgyek társaságát, vagy elvált édesanyákat. Kérjük, ilyen esetekben legyenek különösen körültekintőek, mert előfordulhat, hogy csalárd szándékkal csak az európai vízum vagy tartózkodási engedély miatt kívánnak az érintettek házasságot kötni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egyiptomi állami egészségügy színvonala alacsony, a gazdasági nehézségek miatt képtelen kiszolgálni a gyorsan növekvő számú népességet. Hiány van képzett orvosokból, sokszor alapvető gyógyszereket is a betegeknek kell beszerezni a feketepiacon. Ugyanakkor magyar állampolgárok jogosultság hiányában, valamint nyelvi és egyéb nehézségek miatt nem is tudják igénybe venni az egyiptomi közegészségügyi szolgáltatásokat, csak költségtérítéses szolgáltatásokat nyújtó intézményekhez fordulhatnak.   

Ezért mindenképpen javasolt az Egyiptomba történőu utazás előtt megfelelő utazási/egészségügyi biztosítás kötése. Emellett a következőkre hívjuk fel a figyelmet:

 • rendelkezzenek olyan bankkártyával, melyről – szükség esetén – lehívható a kezelés összege (abban az esetben, ha a biztosító később térít), illetve készpénz  álljon rendelkezésre a gyógyintézmény által a betegfelvétel/kezelés előtt igényelt  előleghez;
 • sürgősségi – vagy bármilyen – ellátásnál a nemzetközi szakmai kapcsolatokkal, nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítványokkal ellátott magánkórházak, rendelők, diagnosztikai szolgáltatások (laboratórium, radiológia) igénybe vételét javasoljuk, nemcsak a jobb minőség, kulturált környezet, hanem a személyzet pl. angol nyelvtudása miatt is;
 • mentőautó a magánkórházaktól is igényelhető, térítés ellenében;

Tájékoztató jelleggel néhány, angol nyelvű honlappal is rendelkező magánintézmény – KÓRHÁZ és DIAGNOSZTIKAI SZOLGÁLTATÁS – felsorolása:

(ábécérendben) 

laboratóriumok:

ALBORG (www.alborglab.com/en/home

ALFA LAB (www.alfalaboratory.com)

AL MOKHTABAR (www.almokhtabar.org

radiológiai képalkotás:

Alfa Scan (www.alfascan.com.eg/index.htm

CairoScan (www.cairoscan.com.eg)       

Dar El-Ashaa (www.darelashaa.com

Kórházak:

a) Kairó

Dar Al Fouad Hospital (www.daralfouad.org)

As Salam International Hospital (www.assih.com)

b) Hurghada

Nile Hospital (http://nilehospital.com/en)

Egyptian Hospital (www.egyptianhospital.com/m)

El Salam Hospital (www.elsalamhospital.com)

c) Sarm al-Sejk

Sinai Clinic Hospital (http://sinaiclinichospital.com)

South Sinai Hospital (http://southsinaihospital.com)

Sürgősségi esetben, ha az öntudatlanság állapota következne be (pl. baleset esetén), a helyi mentőszolgálat érkezik ki a helyszínre sürgősségi mentőautókkal (www.eao.gov.eg/English/Pages/default.aspx

Egyiptomban kötelező, kampány-szerű és ingyenes a gyermekek oltása a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a fertőző és gyermekbetegségek ellen.

Szükség esetén magyar állampolgárok is igényelhetik védőoltások beadását – térítés ellenében – a VACSERA (www.vacsera.com) gyógyszer és védőoltóanyag ellátó vállalatnál – mely nyugati import vakcinákkal, gyógyszerekkel is el van látva, de nem állíthat ki hivatalos nemzetközi oltási igazolványt; az Egészségügyi Minisztérium égisze alá tartozó oltóállomásokon, melyek kiállíthatják a hivatalos nemzetközi oltási igazolványt. 

Tömeges bilharziás megbetegedés jellemzi a lakosság jelentős részér, főként vidéken. A folyókban és csatornákban a fürdés – a bilharzia vagy schistosomiasis kórokozó jelenléte miatt – komoly veszélyforrás!

Hepatitis B és Hepatitis C megbetegedések számaránya a lakosság körében magas. HIV / AIDS megbetegedésekről nincs hivatalos adatközlés.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben fekete afrikai országokból kívánnak belépni Egyiptom területére (pl. Egypt Air tranzit miatt), a helyi tisztiorvosi szolgálat megkövetelheti a nemzetközi oltási igazolvány felmutatását, abból a célból, hogy a beutazó bizonyítsa, rendelkezik az adott afrikai országra vonatkozóan Egyiptom által előírt kötelező védőoltásokkal. Ennek hiányában a beutazót visszafordíthatják, vagy karanténba helyezhetik.