Afrika

Utoljára módosítva: 2016. 10. 19.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült!  

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Kairóban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

2015. október 31-én lezuhant egy Sarm el-Sejkh és Szentpétervár között közlekedő repülőgép a Sínai-félszigeten. A baleset okait még vizsgálják. Emiatt több uniós tagállam figyelmeztetést adott ki az említett egyiptomi repülőtér kapcsán a vizsgálat lezárásáig, noha a vörös-tengeri üdülőhelyeket a legtöbben továbbra is biztonságosnak ítélik. Tudomásunk szerint magyarországi charter járatok nem használják Sarm el-Sejk repülőterét, de az esetleg azon át közlekedő magyar állampolgárokat fokozott elővigyázatosságra intjük.

Felhívjuk az Egyiptomba látogatók figyelmét, hogy utazásuk előtt vegyék fel a kapcsolatot az utazási irodájukkal és a légitársaságukkal! Kérjük, hogy egyiptomi tartózkodásuk idején, megismételve az utazási tanácsokban leírtakat, tanúsítsanak fokozott óvatosságot!

A hatékonyabb konzuli védelem biztosíthatósága érdekében kérjük, hogy regisztrálják utazási adataikat az online adatlap konzuli védelemhez oldalon: https://konzved.mfa.gov.hu 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország kairói nagykövetségétől, az egyiptomi hatóságoktól és egyéb hivatalos forrásoktól, az Európai Unió tagállamaitól, valamint a nagyobb utazási irodáktól és érdek-képviseleti szervektől származó információk alapján folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi az egyiptomi biztonsági helyzet alakulását, az oda utazó, vagy ott tartózkodó magyar állampolgárok biztonságát érintő körülményeket. Figyelemmel a fenti konzultációkra és egyéb más illetékes szervek véleményére, a szigorú biztonsági besorolási szabályokra vonatkozó eljárási rendet betartva a Konzuli Szolgálat besorolása az alábbi: 

A konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján – az ország a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” biztonsági kategóriába tartozik, kivéve a Sínai-félsziget északi és középső területei, melyek az „I. Utazásra nem javasolt térségek” biztonsági kategóriába tartoznak (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek.)

Továbbra sem javasoljuk, hogy magyar állampolgárok látogassanak a Sínai-félsziget északi és középső területeire, még szervezett keretek között sem. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az egyiptomi kormány rendkívüli állapotot hirdetett és kijárási tilalmat léptetett életbe a Sínai-félsziget északi részén a Rafah – el-Awdzsa – Halal-hegység – el-Arís által határolt négyszögben. A kijárási tilalom naponta 17 óra és másnap reggel 7 óra között van érvényben. Az egyiptomi hadsereg és a biztonsági szervek terrorellenes hadműveleteket folytatnak az említett térségben az ott tevékenykedő szélsőséges fegyveres csoportok ellen. 

Az utazási irodák által szervezett utak Sarm el-Sejk és Dahab városokba biztonságosnak tekinthetők, de az esetleges fakultatív programok, pl. sivatagi kirándulások során kellő elővigyázatosság javasolt. Fontos megjegyezni, hogy a térségben uralkodó bizonytalan állapotok miatt egyéni utazók nehézségekbe ütközhetnek, amennyiben a Sínai-félszigeten lépnek be Egyiptom területére, és onnan kívánnak továbbutazni az ország belsejébe. A Sínai-félsziget üdülővárosaiba érkezők ugyanis csak a félszigeten érvényes Sínai vízummal léphetnek be, s amennyiben tovább kívánnak utazni, meg kell vásárolniuk az Egyiptom teljes területére érvényes vízumot. Ugyanakkor mindazok, akik el kívánják hagyni az üdülőterületeket, fel kell keresniük egy utazási irodát, amely garanciát vállal az utazókért. Ezen garancialevél nélkül a határőrség nem engedi tovább az utazót. Csoportok esetében ez nem probléma, de egyéni utazóknak - az utóbbi időszak eseményei miatt - a legnagyobb utazási irodák még pénzért sem hajlandóak kiállítani garancialevelet, így a továbbutazni szándékozók könnyen a Sínai-félsziget üdülőhelyén ragadhatnak. 

3. A Nílus-völgyének Kairótól délre fekvő és Luxor északi határa közé eső területére csak szükséges esetben utazzanak magyar állampolgárok, mivel itt előfordulhatnak szórványos biztonsági fenyegetések.

4. Kairó és Alexandria alapvetően biztonságos, s így biztonságos az átszállás a kairói nemzetközi repülőtéren is. A közelmúltban több terrortámadást hajtottak végre főleg karhatalmi szervek központjai és egységei ellen, így fokozott körültekintés javasolt. Gízában az általános biztonsági helyzet jó, ugyanakkor a piramisok, mint kiemelt turisztikai látványosság potenciális támadási célpont lehet szélsőségesek számára. 

5. Felső-Egyiptomban Luxor, Asszuán és Abu Szimbel látogatása szervezett utak keretében biztonságosnak tekinthető, beleértve a szervezett nílusi hajóutakat is Luxor és Asszuán közt. Szintén biztonságosak a vörös-tengeri üdülőhelyek, úgymint pl. Hurghada, Marsza Alam, Sarm al-Sejk, Taba, Dahab, stb., de a Sinai-félszigeten lévő üdülőhelyek esetében (Taba, Dahab, Shamr al-Sejk) fokozott elővigyázatosság javasolt a város elhagyásával járó programok során.

6. A Nílus-völgyétől nyugatra elterülő sivatagi oázisok látogatását csak csoportos túrák keretei között ajánljuk. Semmiképpen sem javasoljuk, hogy a helyi rendőri szervek vagy az utazási iroda aktuális tanácsait figyelmen kívül hagyva, esetleg tiltásuk ellenére elinduljanak az említett területekre. A sivatagi beduinok között feltehetően menedékre lelnek iszlamista szélsőségesek. A líbiai polgárháború miatt Egyiptom nyugati határszakaszának nyitottsága is jelent biztonsági kockázatot. Felhívjuk az utazók figyelmét arra is, hogy az egyiptomi hadsereg a Nyugati-sivatag több részét is katonai területté nyilvánította, amely területek határairól az egyiptomi hadsereg nem ad tájékoztatást. Az ilyen területekre történő belépés súlyos következményekkel járhat. 

Az Arab Tavasznak is nevezett jelenség által okozott nyugtalanságok elcsitultak, a megmozdulások lezárultak, a politikai rendszer stabilizálódott, az ország lakosságának hangulata alapvetően bizakodó, békés. A lakosság kiábrándult a szélsőséges iszlamisták túlkapásaiból. Az emberek alapvetően toleránsak, külföldi-ellenes megnyilvánulások nem jellemzőek. A lakosság bizalommal van a kormányzat, a hadsereg és rendvédelmi szervek felé. 

Ugyanakkor a 2013-ban hatalmukat elvesztett szélsőségesek, illetve a Sínai-félszigeten megtelepedett Iszlám Állam nevű terrorcsoport és szövetségesei gyakorta követnek el terrortámadásokat. Elsődleges célpontjuk a hadsereg és a rendvédelmi szervek, de szórványosan előfordulnak turisták elleni támadások is. Kérjük az Egyiptomba utazókat, folyamatosan kövessék nyomon az ország eseményiről tudósító híradásokat. 

A városokban és vidéken továbbra is több rendőri, elvétve katonai ellenőrző pont is működik, főleg a terrortámadások miatt potenciálisan veszélyeztetett látványosságoknál, illetve köztudottan iszlamisták búvóhelyéül szolgáló területeken (pl. Gíza külső kerületei, a fajjúmi oázis, stb.). Kérjük, hogy ezeken a helyeken kövessék a hadsereg és a rendőrség utasításait. Úti okmányaikról legalább másolatot tartsanak maguknál minden esetben, azt kérésre adják át az ellenőrzést végző katonáknak. Előfordulhat továbbá, hogy külföldieknek – biztonsági okból - nem engedélyezik a közlekedést mikrobuszos iránytaxival, vagy más olyan utazási megoldások, útvonalak igénybevételét, amelyet a helyi rendvédelmi szervek veszélyesnek ítélnek. Kérjük, ilyen esetben se ellenkezzenek a hatóságokkal.

Kérjük továbbá, legyenek óvatosak a hadsereg létesítményeinek közelében. Katonai létesítmények fényképezése, az azok területére történő, akár véletlenszerű belépés is rendkívül súlyos következményekkel járhat. Ilyen esetekben a katonai hírszerzés azonnal eljárást kezdeményezhet a meggondolatlan látogatóval szemben katonai kémkedés vádjával, mely eljárás titkos, a vádolt külföldiekről csak az eljárás lezárultát követően, napokkal az őrizetbe vétel után tájékoztatják a nagykövetségeket. Veszélyeztetettebb területeken a katonák éles fegyverrel is felléphetnek a katonai területen tartózkodó illetéktelen behatolók ellen. 

Felhívjuk az Egyiptomban tartózkodó állampolgáraink figyelmét, hogy a kairói nagykövetségen történő bejelentkezés megkönnyítheti a velük való kapcsolattartást esetleges vészhelyzetben, és elősegítheti a róluk történő konzuli gondoskodást. Regisztráció konzuli védelemhez >>

A magyar konzuli szolgálat, szorosan együttműködve más tárcákkal, uniós partnereinkkel és az utazási irodák, biztosítók érdek-képviseleti szerveivel, továbbra is segítséget nyújt az esetleg bajba kerülő magyar állampolgároknak és mindent elkövet a bajba jutások megelőzése érdekében. 

a) Általános biztonság – legutóbbi személyi sérüléssel vagy halálesettel járó terrorcselekmények listája

 • 2016. január 8-án fegyveresek késeltek meg turistákat Hurghadán, 3 külföldi megsebesült.
 • 2016. január 9-én két rendőrt lőttek le fegyveresek Kairóban.
 • 2016. január 21-én 5 halott és 3 sebesült al-Arísban terroristákkal történt összecsapások során.
 • 2016. január 21-én 9 halott és 11 sebesült a Gízai piramisokhoz közeli robbanásban, egy terrorista rejtekhelyre történt rendőrségi behatolásnál.

b) Magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások:

 • Kifejezetten magyar, és EU állampolgárok, illetve ilyen érdekeltségű intézmények elleni támadásokra és atrocitásokra – állampolgársági illetve európai uniós hovatartozás miatt – eddig még nem volt jelentős példa Egyiptomban, elszigetelt eseteket regisztráltak mindössze, amelyeknek nem volt közük az érintett fél nemzeti hovatartozásához.
 • A hivatalos állami szervek és hatóságok a hozzájuk forduló külföldivel szemben általában udvariasak. Dolgukat az előírásoknak megfelelően, megfontoltan, de olykor vontatottan végzik.
 • Magyarország megítélése Egyiptomban alapvetően jó, s ezen a migránsválság sem változtatott lényegesen. 

c) Bűnözés – a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények

 • zsebtolvajlás,
 • lopás,
 • rablás,
 • okirat hamisítás,
 • hamisított valuták terjesztése (bankon és hivatalos pénzváltó helyen kívül),
 • antik, történelmi értékű műalkotások külföldre csempészése,
 • kábítószer terjesztése, nyilvános helyen való fogyasztása
 • terrorizmus

d) Búvársportok biztonsága

A búvárbalesetek fő okai:

 • búvár elővigyázatlansága, vakmerősége,
 • előírások, szabályok be nem tartása,
 • 40 m-nél mélyebbre merülés megfelelő felszerelés nélkül,
 • egyedül merül, kísérő, társ, oktató nélkül,
 • nem bejegyzett (nem ellenőrzött, szabálytalanul, biztonsági előírások betartása nélkül működő)  búvár „központ” vagy közvetítő egyén szervezése, vonzó, olcsó árak csábításával.

Egyiptomban jelenleg kb. 450 búvárközpont működik, ezidáig csak a fele bejegyzett. 2 Kairóban, 2 Alexandriában és Marsa Matrouhban, a többi a Vörös-tengernél. A keresés és mentés feladatát az egyiptomi Haditengerészet végzi térítésmentesen, szerződésben vállalt kötelezettségének eleget téve.

e) Utazás, közlekedés biztonsága

Szárazföldi (közúti, vasúti) közlekedés

Egyiptomban nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas a halálos és súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek száma. Egyéni utazás esetén célszerű kerülni a távolsági minibuszok és iránytaxik használatát. Az egyiptomi gépkocsivezetők többnyire figyelmen kívül hagyják a közlekedési szabályokat, a gépjárműpark elavult, a rendőrség pedig igen elnéző, bizonyos szabálytalanságokat pedig (pl. ittas vezetés) nem is ellenőriznek. 

Gyalogosként fontos szabály, hogy sok helyen nincs, vagy használhatatlan a járda, a városfejlesztés semmilyen tekintettel nincs a gyalogosokra, minden fejlesztés az autósok érdekében történik. Az aluljárók, kijelölt gyalogos átkelők száma elhanyagolható. 

Kairót és Alexandriát leszámítva európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik, illetve a meglévő tömegközlekedés is kiszámíthatatlan, a kairói metrót leszámítva. 

A vasúti közlekedés biztonságos és kényelmes, főleg magasabb kocsiosztályokkal. A távolsági buszjáratok kényelmesek, ugyanakkor a lehangoló közlekedési morál növeli a kockázatot. 

Vízi közlekedés

A hajóutak Luxor és Asszuán között, illetve újabban a Nasszer-tavon a turisták kedvelt programjai, veszélyt csak a homokviharos , főleg április-május közti időszakban jelenthetnek.

Légiközlekedés

Egyiptom nemzeti légitársasága, az Egypt Air állami tulajdonban van. Belföldi és külföldi járatain modern, nemzetközi színvonalú, a nemzetközi légi-közlekedés szabályai és szabványai szerint karbantartott nyugati gépekkel, és nemzetközi elvárásoknak megfelelően képzett személyzettel repül. Kisebb, magán légitársaságok is működnek charter, illetve a nemzeti légitársaság által nem repült útvonalakon. A 2015. október 31-én lezuhant orosz chartergép tragédiáját követően jelentősen megszigorították a repülőtéri ellenőrzéseket. 

f) Természeti és technikai katasztrófák, időjárás

Egyiptom – az afrikai és az ázsiai kontinens találkozásánál lévő elhelyezkedése miatt – földrengésveszélyes övezet. Ezek a rengések legtöbbször műszer nélkül nem érzékelhetőek, azonban jelentősebb földmozgások előfordulnak időnként.

Homokvihar rendszeresen előfordulhat február és május között. Ilyenkor lezárják az érintett körzetek repülőtereit és a gyorsforgalmú autóutakat. Az útban lévő légi járatokat más, biztonságosan megközelíthető repülőtérre irányítják át.

Esőzések következtében vízáradat veszélye jelentkezhet. Nagyobb esőzések idején a nagyvárosokban és autópályákon a vízelvezetés hiánya miatt akár méteres mélységű pocsolyák is kialakulhatnak az utakon. 

Az ország időjárása trópusi sivatagi, április és október között a havi átlaghőmérséklet 30 fok vagy afölött alakul, a csapadék elenyésző. A novembertől februárig terjedő téli időszakban az időjárás változékony, a kellemes enyhe napos időszakokat borús, esős, ködös időszakok taglalják, amikor is a hajnali hőmérséklet 0 fok alá is csökkenhet. Az április és június közé eső időszakban gyakran fordul elő homokvihar, amikor is az uralkodó északi szél helyett déli sivatagi légáramlat árasztja el az országot, nagy mennyiségű homokot és extrém meleget (45 fok) hozva magával. Az ország nagy földrajzi kiterjedése miatt az átlaghőmérséklet terén az északi és déli régiók között 10-20 fok eltérés is lehetséges. 

g) Egyéb, az utazási tanácsokat befolyásoló tényezők:

Egyiptom belső helyzete mára megszilárdult, a korábbi évekre jellemző tömegzavargások, tüntetések időszaka véget ért. Ugyanakkor javasoljuk, hogy a magyar állampolgárok egyiptomi tartózkodásuk során kerüljék a kapcsolatot politikai szervezetekkel, különösen a hatóságok látókörébe került iszlamista és egyéb radikális ellenzéki személyekkel és csoportokkal, továbbá ne vegyenek részt semmilyen, politikai színezetű rendezvényen, eseményen. 

Nyomatékosan felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy politikai rendezvényekről, katonai és rendőri objektumokról, a rendőrség és a hadsereg tagjairól, járműveiről és egyéb technikai eszközeiről, épületeiről, ellenőrzőpontjairól, továbbá a nemzetbiztonság szempontjából bármilyen szempontból fontos épületről, létesítményről stb. ne készítsenek képi felvételeket, mert az a helyi hatóságok azonnali és szigorú intézkedését vonhatja maga után. 

A líbiai határ, valamint a Sínai-félsziget egyes részei katonai övezetnek minősülnek, oda csak a megfelelő hatósági engedélyek birtokában lehetséges a belépés. Ezekben a térségekben – de bizonyos esetekben az ország más területein is – a katonák és a rendőrök közösen biztosítják az ellenőrző-áteresztő pontokat, valamint a fontosabb állami intézmények védelmét. Az ellenőrző-áteresztő pontok megközelítése során minden esetben követni kell a kihelyezett táblák iránymutatását – lassítson, álljon meg – illetve a rendészeti feladatokat ellátó katonák karjelzéseit, szóbeli utasításait.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Magyar állampolgárok a belépéstől számított hat hónapig érvényes magánútlevél birtokában vízumkötelesen utazhatnak be Egyiptomba. Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgáraink legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD, vagy ennek megfelelő EUR, EGP ellenében. Túltartózkodás esetén az egyiptomi hatóságok bírságot szabnak ki, melyet kilépéskor kell megfizetni. Nem turisztkai célú beutazáshoz vízum igényelhető előzetesen Egyiptom budapesti Nagykövetségén, legalább 15 nappal a tervezett utazás előtt. 

Beutazáshoz szükséges a belépéstől számított hat hónapig érvényes útlevél. Tartózkodási napok száma a vízumban megjelölt / engedélyezett napok száma, ami turizmus céljából általában 30 nap. Ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén a helyi Belügyminisztérium Tahrír téren található ügyintézési központjában, a „Mugammában” az úgynevezett „Gawázát” osztályon kell kérvényezni a vízum meghosszabbítását.

Szolgálati útlevéllel kizárólag előzetesen, egyiptomi külképviseleten felvett vízum birtokában lehet beutazni. Ennek hiányában az egyiptomi határrendészeti szervek visszafordítják az említett utazói kört az érintett határszakaszról.

A magyar diplomata útlevél Egyiptomban vízummentes, ám csakis hivatalos célú beutazásra használható.    

Kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy az érkezéskor történő turistacélú vízumszerzés ugyan az esetek nagy többségében lehetséges, de ezen lehetőség biztosítása kizárólag az egyiptomi félen múlik. Tekintettel erre, az egyéni utazóknak javasoljuk az egyiptomi Nagykövetség Konzuli Osztályán történő előzetes érdeklődést, a szervezett utazások résztvevőinek pedig legalább az utazásszervezővel való előzetes konzultációt, az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett.     

A beutazáshoz szükséges dokumentumok tekintetében kérjük, keresse az Egyiptom budapesti Nagykövetségét telefonon  +36-1-2252150 telefonszámon, vagy emailben, az cjBgBXnsH9NmYggcJiIZWd5cHRlbWJhc3N5YnVkYXBlc3RAeWFob28uY29t címen.

Kiskorúak beutazása törvényes képviselő nélkül: 

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges angol nyelvre lefordítani, vagy eleve angolul elkészíteni. Amennyiben olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Beutazáshoz ajánlott:

1. Utasbiztosítás

Figyelem: Kérjük, hogy az Egyiptomba látogató magyar állampolgárok minden esetben rendelkezzenek érvényes utasbiztosítással, mert ellenkező esetben a kórházak csak készpénz ellenében vállalják az ellátást, vagy akár meg is tagadhatják azt! Ennek megfelelően a magyar állampolgárok érvényes nemzetközi utasbiztosítás megléte, vagy költségtérítés befizetése mellett részesülhetnek (nemzetközi színvonalú, magán intézményi) egészségügyi ellátásban. Baleset esetén az elsősegély ellátása, állami mentő használata és az állami kórházi ellátás ingyenes. Javasoljuk a megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy a magyar állampolgár betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen megfelelő színvonalú ellátásban, illetőleg kártérítésben.

2. Foglalás vagy megváltott repülőjegy

3. Szállás foglalása - annak bizonylata, vagy voucher

4. Pénzeszközök: készpénz – magyar Forintot (HUF) nem váltanak át –, utazási csekk, vagy bankkártya. Ez utóbbi azonban – technikai okokból – esetenként nem működik, ezért javasoljuk, hogy készpénz biztonsági tartalékként mindig legyen utazóinknál.     

Egyiptomban tartózkodás alatt – vészhelyzetben megoldásra, illetve kellemetlenségek enyhítésére – jó szolgálatot tehet, ha rendelkezésre áll a legfontosabb személyi okmányok másolata, melyek az úti okmánytól és pénzeszközöktől elkülönítve legyenek tárolva:

 • útlevél másolata,
 • utazásbiztosítási kötvény másolata,
 • utazási csekkek másolata,
 • bankkártyák másolata,
 • bankkártyáknak megfelelő egyiptomi partner-bank neve, forró vonalának száma (a bank-kártya letiltása estére)
 • magyar vezetői engedély,
 • magyar személyi igazolvány
 • váratlan esemény esetén értesítendő hozzátartozó (vagy vendéglátó) neve, telefonszámai, lakcíme.

A hosszabb ideig Egyiptomban tartózkodni szándékozók bejelentkezhetnek hivatali időben a kairói magyar nagykövetség Konzuli Részlegén, adatlap kitöltésével. 

Az egyiptomi munkavállalás előzetes engedélyhez kötött.

A turista vízummal Egyiptomba érkezett látogatók részére nem állítanak ki munkavállalást engedélyező tartózkodási engedélyt.

A munkavállalási engedély beszerzése a munkaadó feladata, mégpedig előzetesen, a magyar munkavállaló beutazása előtt. Az egyiptomi hatóságok csakis a beutazás előtt beszerzett munkavállalási engedély alapján állítják ki a munkavállalási célú tartózkodási engedélyt.

Tudnivalók az országról

Államforma: köztársaság

Államfő: Adly Mansour, ideiglenes köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke

Kormányfő: Hazem el-Beblawi

Külügyminiszter: Nabil Fahmy

Területe: 1.001.450 km2

Fővárosa: Kairó

Kormányzóságok száma: 27

Lakosságának száma: 90 millió (2012. évi becslés)

Hivatalos nyelv: arab

Beszélt nyelvek az arabon kívül: angol, francia

Nemzetiségi összetétel: 99 %: egyiptomi arab, beduin, berber, 01 %: görög, núbiai, örmény, más európai (elsősorban olasz és francia)

Pénznem: egyiptomi font (EGP)

Vallások: 88 %: muszlim (szunnita) / 12%: kopt keresztény és egyéb

Magyarország 1928-ban létesített diplomáciai kapcsolatokat Egyiptommal, amelyet 1957-ben emeltek nagyköveti szintre.

Egyiptom hivatalos honlapja: www.sis.gov.eg

Az Egyiptomi Külügyminisztérium honlapja: www.mfa.gov.eg

Naptár: Egyiptomban a hétvége: péntek (általánosan), szombat (bankokban, közhivatalokban)

Tanácsok Egyiptomban házasságot kötni, családot alapítani szándékozó magyar állampolgárok részére

Tájékoztatjuk az Egyiptomban, az egyiptomi jogszabályok szerint házasodni kívánó magyar állampolgárokat, hogy az ilyen típusú házasságkötés ügyében Magyarország nagykövetsége nem illetékes. A szükséges lépésekről részletes nem áll módunkban tájékoztatást nyújtani, mivel ez egyiptomi, s nem magyar hatósági eljárás. Az eljárásban csupán családi állapot igazolására vonatkozó okiratot tudunk kiállítani a magyar fél részére, amelynek illetéke 30 EUR. Amennyiben a magyar fél elvált vagy özvegy, maga köteles ezt igazolni az egyiptomi hatóságok felé a megfelelő okiratokkal. A hivatalos magyar dokumentumok egyiptomi felhasználhatóságáról és az ehhez szükséges eljárásokról szíveskedjenek Egyiptom budapesti nagykövetségéhez fordulni (+36 1 225 2150), vagy egyiptomi házasulandó fél érdeklődjön az illetékes egyiptomi hatóságoknál. Az eljárásban feltételezhetően diplomáciai felülhitelesítésekre http://konzuliszolgalat.kormany.hu/diplomaciai-felulhitelesites és hiteles fordításra lesz szükség.  

Nagykövetségünkön házasságot kötni nincs lehetőség, illetve nagykövetségünk a fent említett családi állapot igazoláson kívül semmilyen más igazolást nem állít ki a házassággal kapcsolatosan egyik fél részére sem. Az egyiptomi állampolgárságú házasulandó fél számára kiadandó családi állapot igazolást (شهادة عدم ممانعة الزواج ) az egyiptomi hatóságok adják ki.  

Az Egyiptomban kötött házasság hazai anyakِönyvezése kِötelezettség. Az ehhez szükséges dokumentumok: 

 • állami házassági szerződés és férj családi állapotának igazolása. Mindkét dokumentumot felül kell hitelesíteni az egyiptomi Külügyminisztérium illetékes irodájában, majd lefordítani magyar nyelvre
 • A felek születési anyakِnyvi kivonata (az egyiptomi féltől lefordítva és felülhitelesítve)
 • érvényes útlevelek 
 • a felek együttes jelenléte

Mecsetben, imám előtt kötött, vagy bármilyen más "orfi" szerződés nem fogadható el.

A Nagykِövetségünk által elismert fordítókért érdeklődjenek Nagykövetségünk elérhetőségein.

A dokumentumokat hétfőn és csütِörtِökِön a 8:00-14:00 kِözِött lehet benyújtani Konzuli Részlegünkِön, eredetiben. Az eredeti dokumentumokat visszajuttatjuk az ügyfeleknek az eljárás végén. Az eljárás az ügyben illetékes magyar hatóság leterheltsége miatt jelentősen meghosszabbodott, az anyakِnyvezés 4-6 hónapot vehet igénybe. 

Az egyiptomi családjogi rendelkezések az iszlám vallásjogon alapulnak. Egyiptom nem részese a nemzetkِzi magánjogi és családjogi egyezményeknek, így pl. a gyermekek jogellenes külfِöldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló Hágai Egyezménynek sem. Ez tِöbbek kِözِött azt jelenti, hogy amennyiben a magyar házastársat egyiptomi férje Egyiptomban mozgásában jogellenesen korlátozza, jِövedelmétől megfosztja, szülőhazájába nem engedi utazni, továbbá a házasságból született gyermeket az édesapa jogellenesen elviszi, a konzuli érdekérvényesítő képesség erősen korlátozott.

Egyiptomban vegyes házasságban élő európai állampolgárok sajnos, egyre gyakrabban kerülnek szembe ilyen jellegű problémákkal, ám a konzul jogi mozgástere - a vonatkozó nemzetközi magánjogi szerződések hiányában – erősen korlátozott, így az eredmény a konzuli szolgálat részéről nem garantálható.

Kérjük, hogy a magyar házasulandó felek legyenek tisztában az eltérő kulturális adottságokkal, ismerjék meg leendő házastársuk kِörnyezetének szokásait, családi szerkezetét és külِönِösen a vallási hagyományokat és előírásokat még a házasságkِötés előtt, mivel ezek gyِökeresen eltérnek az Európában ma megszokott normáktól.

Felhívjuk továbbá a figyelmet a konzuli szolgálat látókörébe került jelenségre, mely szerint főleg nyaralások során vagy interneten fiatal egyiptomi férfiak igyekeznek kapcsolatot kialakítani náluk jóval idősebb magyar hِölgyekkel. Kérjük, ilyen esetekben legyenek külِönِösen körültekintőek, mert előfordulhat, hogy az érintettek csalárd szándékkal, csak az európai vízum vagy tartózkodási engedély, vagy egyéb remélt előnyök miatt kívánnak házasságot kِötni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Magyar állampolgárok jogosultság hiányában, valamint nyelvi és egyéb nehézségek miatt nem tudják igénybe venni az egyiptomi közegészségügyi szolgáltatásokat, hanem csak fizetős szolgáltatásokat nyújtó intézményekhez fordulhatnak.  

Ezért mindenképpen javasolt az Egyiptomba történő utazás előtt megfelelő utazási/egészségügyi biztosítás kötése. Emellett a következőkre hívjuk fel a figyelmet:

 • rendelkezzenek olyan bankkártyával, melyről – szükség esetén – lehívható a kezelés összege (abban az esetben, ha a biztosító később térít), illetve készpénz  álljon rendelkezésre a gyógyintézmény által a betegfelvétel/kezelés előtt igényelt  előleghez;
 • sürgősségi – vagy bármilyen – ellátásnál a nemzetközi szakmai kapcsolatokkal, nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítványokkal ellátott magánkórházak, rendelők, diagnosztikai szolgáltatások (laboratórium, radiológia) ajánlhatók nemcsak a jobb minőség, kulturált környezet, hanem a személyzet pl. angol nyelvtudása miatt is;
 • mentőautó a magánkórházaktól is igényelhető, térítés ellenében;

Tájékoztató jelleggel néhány, angol nyelvű honlappal is rendelkező magánintézmény – KÓRHÁZ és DIAGNOSZTIKAI SZOLGÁLTATÁS – felsorolása:

(ábécérendben) 

laboratóriumok:

ALBORG (www.alborglab.com/en/home

ALFA LAB (www.alfalaboratory.com)

AL MOKHTABAR (www.almokhtabar.org

radiológiai képalkotás:

Alfa Scan (www.alfascan.com.eg/index.htm

CairoScan (www.cairoscan.com.eg)       

Dar El-Ashaa (www.darelashaa.com

Kórházak:

a) Kairó

Dar Al Fouad Hospital (www.daralfouad.org)

As Salam International Hospital (www.assih.com)

b) Hurghada

Nile Hospital (http://nilehospital.com/en)

Egyptian Hospital (www.egyptianhospital.com/m)

El Salam Hospital (www.elsalamhospital.com)

c) Sarm al-Sejk

Sinai Clinic Hospital (http://sinaiclinichospital.com)

South Sinai Hospital (http://southsinaihospital.com)

Sürgősségi esetben, ha az öntudatlanság állapota következne be (pl. baleset esetén), a helyi mentőszolgálat érkezik ki a helyszínre sürgősségi mentőautókkal (www.eao.gov.eg/English/Pages/default.aspx

Egyiptomban kötelező, kampány-szerű és ingyenes a gyermekek oltása a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a fertőző és gyermekbetegségek ellen.

Szükség esetén magyar állampolgárok is igényelhetik védőoltások beadását – térítés ellenében – a VACSERA (www.vacsera.com) gyógyszer és védőoltóanyag ellátó vállalatnál – mely nyugati import vakcinákkal, gyógyszerekkel is el van látva, de nem állíthat ki hivatalos nemzetközi oltási igazolványt; az Egészségügyi Minisztérium égisze alá tartozó oltóállomásokon, melyek kiállíthatják a hivatalos nemzetközi oltási igazolványt. 

Tömeges bilharziás megbetegedés jellemzi a lakosság jelentős részér, főként vidéken. A folyókban és csatornákban a fürdés – a bilharzia vagy schistosomiasis kórokozó jelenléte miatt – komoly veszélyforrás!

Hepatitis B és Hepatitis C megbetegedések számaránya a lakosság körében magas. HIV / AIDS megbetegedésekről nincs hivatalos adatközlés.