Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.12. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Az országban Abidjanban tiszteletbeli konzulunk van, de a figyelmeztetés ellenére beutazó állampolgáraink számára a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. A legközelebbi  magyar nagykövetség Accrában (Ghána) található. Szükség esetén kérjük, hogy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével vegyék fel a kapcsolatot.

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján nem javasolja az utazást az országba (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek).

Elefántcsontparton a 2011. évi elnökválasztások okozta belpolitikai válság sok tekintetben enyhült, 2015 végén sikeres parlamenti választásokat tartottak. Ennek ellenére az országban továbbra is kiszámíthatatlan a belpolitikai helyzet, ami indokolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium fenti figyelmeztetését. 2017 januárjában, illetve májusában szórványos katonai zendülések törtek ki az ország egyes nagyvárosaiban, amelyek rövid időn belül nyugvópontra jutottak, ugyanakkor jól jellemzik az ország belpolitikai törékenységét.

Terrorizmus, terrorista cselekmények

2016. márciusában terrortámadás történt egy nyugati turisták által kedvelt üdülőövezetben, több mint húsz áldozattal. A szomszédos Mali súlyos belpolitikai válsága, a radikális iszlamista szervezetek fokozott tevékenysége és az ezzel összefüggő terrorista veszély lehetséges áthúzódó hatásai miatt az elővigyázatosság erősen ajánlott. Kerüljék a tömegrendezvényeket!

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények

Számolni kell annak lehetőségével, hogy külföldiek ellen vagyoni, vagy etnikai hátterű bűncselekményeket követnek el. A déli országrészben erős a nacionalizmus, ami alkalmanként irányulhat a szomszédos országok állampolgárai és a fehérbőrű látogatók ellen is.

Mivel az országban a fegyverkereskedelem gyakorlatilag ellenőrzés nélkül folyik, bárhol előfordulhatnak fegyveres támadások, rablások. Az általánosan rossz közbiztonság miatt különösen a nyilvános helyeken, a forgalmasabb városközpontokban, éjszaka az utcán, a városokon kívüli közutakon, valamint a fővárosban, Abidjanban a tengerparton indokolt a fokozott elővigyázatosság.

A fenti esetekben, a támadókkal szemben a visszafogott magatartás és a teljes együttműködés ajánlott – így nagyobb az esély, hogy elkerülhető a fizikai bántalmazás. Ugyanez vonatkozik a rendszeres ellenőrzést gyakorló rendőrökkel szemben tanúsítandó magatartásra is.

Az elmúlt évben magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadásokra, bántalmazásokra – információink szerint - nem került sor. Korábban, az általános belpolitikai feszültségek miatt, elsősorban a francia állampolgárokat veszélyeztették támadások és atrocitások.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumától számolva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása: 

Ajánlatos, hogy az egyik szülővel vagy törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kísérő nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint francia vagy angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/képviselők személyi adatait, pontos elérhetőségét tartalmazó nyilatkozatot a határellenőrzés során elkérhetik. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával, esetleg a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával. Figyelem: Kísérő nélkül nem ajánlatos kiskorú gyermeknek Elefántcsontpartra utaznia.

Vízum:

Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be Elefántcsontpartra. A beutazás feltétele továbbá a sárgaláz elleni védőoltás nemzetközi oltási könyvvel történő igazolása – ennek hiányában a beutazó köteles magát beoltatni a határon (repülőtéren) található oltóállomáson.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten. A bécsi elefántcsonparti külképviselet elérhetősége: 

Neulinggasse 29. 6. emelet 20.,
1030 Bécs. Tel: (+43 / 1) 581 00 76, Fax: (+43 / 1) 581 00 76 – 31, 
E-Mail: QbXOHjgLwpUc6jFzMgZb2ZmaWNlQGFtYmFjaWF1dC5vcmc= 

Felhívjuk az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy az elektronikus formanyomtatvány kitöltését és a vízumdíj megfizetését követően feltétlenül szükséges felkeresniük a bécsi nagykövetséget, hogy személyesen átvegyék az utazásra jogosító vízumukat. Az igényléssel kapcsolatos információk és időpontfoglalás az alábbi honlapon érhető el: www.snedai.com/en.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban kérjük, keressék fel az elefántcsontparti Vámügyi Igazgatóságot: www.douanes.ci

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Nyugat-afrikai valutaközösségi frank (XOF)

Közegészség, egészségügyi helyzet: Mivel az ország kiemelten maláriafertőzött terület, igen magas a HIV-fertőzöttség aránya, illetve a hepatitisz és több trópusi betegség előfordulása, utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett.

Az országba utazáskor ajánlott védőoltásokat megtalálja a Nemzetközi Oltóközpont honlapján.

Az orvosi ellátás színvonala alacsony, nem megbízható, az orvosok, kórházak gyakran nehezen elérhetők.

Utazás, közlekedésbiztonság: A tömegközlekedés nem megbízható, a járművek általában rossz állapotban vannak, a járművezetők nem körültekintőek. A közutak elöregedettek, állapotuk nem biztonságos, gyakoriak a súlyos, halálos kimenetelű autóbalesetek. Közlekedéshez a nagyobb szállodákban bérelhető autók használata a legbiztonságosabb. A főbb útvonalak mentén elegendő benzinkút található.

A forgalmasabb közutakon éjszakai útlezárásra, a nagyvárosok közelében éjszakai ki- és bejárási tilalomra lehet számítani!