Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.17. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Eritreában nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő külképviselet Egyiptomban, Kairóban van

Biztonság:

Eritrea közbiztonsági helyzete – a mindenütt érvényesülő erős állami ellenőrzésnek köszönhetően – európai viszonylatban is kiemelkedő, Afrikában pedig valószínűleg egyedülálló. Az országban nincsenek törzsi vagy vallási villongások. A felerészben keresztény, felerészben muszlim lakosság békében él egymással.

Ugyanakkor nem javasoljuk az utazást az alábbi területekre:

 • az Etiópiával közös határszakasz 25 km-es körzete
 • Eritrea Szudánnal közös határvidéke
 • Nakh’fa, Ak’ordat és Barentu városoktól északra és nyugatra eső területek

Politikai helyzet

Eritrea egypártrendszerű elnöki köztársaság. A Nemzetgyűlés 1993 júniusában Isaias Afworkit választotta az ország elnökévé, aki miniszterelnök, illetve a törvényhozó testület elnöke is egyben.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az országba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM



Kiskorúak beutazása:

Az eritreai jogszabályok szerint a 15 év alatti személyek tekintendőek kiskorúaknak. Beutazásuk legalább az egyik szülő, vagy más kisérő személy felügyelete alatt lehetséges. Amennyiben a kiskorú mégis szülők nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is a szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. Amennyiben olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérik, ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Beutazáshoz ajánlott, de nem kötelező:

1. Utasbiztosítás.

A magyar állampolgárok érvényes nemzetközi utasbiztosítás megléte, vagy költségtérítés befizetése mellett részesülhetnek (nemzetközi színvonalú, magán intézményi) egészségügyi ellátásban. Javasoljuk a megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen a magyar állampolgár megfelelő színvonalú ellátásban, illetőleg kártérítésben.

2. Foglalás vagy megváltott repülőjegy.

3. Szállás foglalása - annak bizonylata, vagy voucher.

4. Pénzeszközök: Készpénz, javasolt az USD. Magyar Forintot (HUF) nem váltanak át, utazási csekk, nem elterjedt, bankkártyát nem fogadnak el. Érkezéskor és távozáskor a repülőtéren be kell mutatni az utazónál lévő készpénzmennyiséget. A belépésnél erről tételes listát készítenek a külföldi birtokában lévő bankjegyek címlete szerint. Ezt a listát minden egyes pénzváltásnál le kell pecsételtetni, s megőrizni az országból történő kilépésig.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges, amelyet magyar állampolgárok Eritrea Frankfurti Nagykövetségén kérelmezhetnek.

Cím:
60528 Frankfurt am Main, Németország, Lyoner Str. 34.
Telefon: 00-49-69-436-496
Fax: 00-49-69-438-748
E-mail: FcHEQIHGBsddGcj7QmNhYDNZW1iYXNzeWVyaXRyZWFAdC1vbmxpbmUuZGU=
Honlap: www.botschaft-eritrea.de

Javasoljuk továbbá Eritrea magyarországi tiszteletbeli főkonzulját felkeresni az utazás előtt:

Haile Tesfay Tiszteletbeli Főkonzul
Telefon: 06-23/423-041
E-mail: dtcfv3NYMZXJpdHJlYUBmaWJlcm1haWwuaHU=

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 
Diplomáciai célú beutazás esetén az eritreai külügyminisztérium protokoll főosztályát kell tájékoztatni. 

Üzleti vízum esetében a beutazás valódi szándékát igazoló dokumentumok benyújtásán túl az utazás szándékául szolgáló üzleti kapcsolatotokat is igazolni kell. 

Megjegyzés: A magyar állampolgárok Eritrea Frankfurti nagykövetségén kérelmezhetnek vízumot. 

Figyelem! A főváros elhagyásához minden külföldinek engedélyt kell kérnie az utazás célja szerint illetékes minisztériumtól (pl. Kereskedelmi és Ipari, Munkaügyi, stb.). A főváros elhagyása érvényes hatósági útvonalengedély nélkül azonnali őrizetbe vételt és büntetőeljárás megindítását vonhatja maga után.

Eritreában tartózkodás alatt – vészhelyzetben megoldásra, illetve kellemetlenségek enyhítésére – jó szolgálatot tehet, ha rendelkezésre áll a legfontosabb személyi okmányok másolata, melyek az úti okmánytól és pénzeszközöktől elkülönítve legyenek tárolva:

 • útlevél másolata,
 • utazásbiztosítási kötvény másolata,
 • utazási csekkek másolata,
 • bankkártyák másolata,
 • bankkártyáknak megfelelő eritreai partner-bank neve, forró vonalának száma (a bankkártya letiltása estére)
 • magyar vezetői engedély,
 • magyar személyi igazolvány
 • váratlan esemény esetén értesítendő hozzátartozó (vagy vendéglátó) neve, telefonszámai és lakcíme.

Utazás előtt kérjük, hogy regisztráljanak konzuli védelemre.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatos információkért kérjük látogasson el a következő honlapokra: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Munkavállalás:

Előzetes engedélyhez kötött, amelyet az eritreai Munkaügyi Minisztériumban lehet beszerezni, illetve közvetve Eritrea Frankfurti nagykövetségén

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az ország lakossága 4,46 millió fő, fővárosé 514 ezer fő. Az átlagos népsűrűség 34 fő/km². A népességnövekedési ráta 3,8%. A várható átlagos élettartam 57 év. Csecsemőhalandósági ráta 73,6%.

Az országban 12 nyelvet beszélnek, melyek közül a három legjelentősebb az angol, az arab és a tigrinya.

Népek: tigrinya 50%, tigre 30%, afar (danakil) 8%, szaho 3%, bedzsa 3%, kunama 2%, egyéb (bilen, hadereb, nara, rashaida) 4%.

Vallások: muszlim 50%, eritreai miafizita keresztény50%.

Nyelvek: Az ország hivatalos nyelvei a tigrinya, az arab és az angol, de beszélik még az amharát, az afart és a kunama nyelvet.

Az eritreai Tájékoztatási Minisztérium honlapja: www.shabait.com/index.php

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi helyzet Eritreában folyamatosan javul, új kórházak és egészségügyi ellátó helyek nyílnak évről évre. Bár a fővároson kívül nem áll mindenhol rendelkezésre modern felszerelés, az alapvető gyógyszerek Aszmarában fellelhetőek. A gyógyszerellátás rendszertelen, ezért az országba látogatóknak érdemes már előzetesen készletekkel felszerelkezni. Jellemző az egészségügyi személyzet hiánya, különösen vidéken.