Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott. 

Az Eritreába is akkreditált legközelebbi magyar külképviselet Kairóban található. 

Az Eritreában bajba jutott magyarok a francia, német vagy olasz nagykövetségekhez fordulhatnak segítségért. 

Biztonság:

Eritrea közbiztonsági helyzete – a mindenütt érvényesülő erős állami ellenőrzésnek köszönhetően – európai viszonylatban is kiemelkedő, Afrikában pedig valószínűleg egyedülálló. Az országban nincsenek törzsi vagy vallási villongások. A felerészben keresztény, felerészben muszlim lakosság békében él egymással.

Ugyanakkor nem javasoljuk az utazást az alábbi területekre:

  • az Etiópiával közös határszakasz 25 km-es körzete
  • Eritrea Szudánnal közös határvidéke
  • Nakh’fa, Ak’ordat és Barentu városoktól északra és nyugatra eső területek

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Az eritreai jogszabályok szerint a 15 év alatti személyek tekintendőek kiskorúaknak. Beutazásuk legalább az egyik szülő, vagy más kisérő személy felügyelete alatt lehetséges. Amennyiben a kiskorú mégis szülők nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is a szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. Amennyiben olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérik, ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges, amelyet magyar állampolgárok Eritrea frankfurti konzulátusán kérelmezhetnek.

Javasoljuk továbbá Eritrea magyarországi tiszteletbeli főkonzulját felkeresni az utazás előtt.

Figyelem! A főváros elhagyásához minden külföldinek engedélyt kell kérnie az utazás célja szerint illetékes minisztériumtól (pl. Kereskedelmi és Ipari, Munkaügyi, stb.). A főváros elhagyása érvényes hatósági útvonalengedély nélkül azonnali őrizetbe vételt és büntetőeljárás megindítását vonhatja maga után.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatosan tájékozódjon az alábbi honlapon: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

További hasznos információ az országról

Az ország lakossága 4,46 millió fő, fővárosában, Aszmarában 514 ezer fő él. Az átlagos népsűrűség 34 fő/km². A népességnövekedési ráta 3,8%. A várható átlagos élettartam 57 év. Csecsemőhalandósági ráta 73,6%. Népek: tigrinya 50%, tigre 30%, afar (danakil) 8%, szaho 3%, bedzsa 3%, kunama 2%, egyéb (bilen, hadereb, nara, rashaida) 4%. Vallások: muszlim 50%, keresztény 50%. Nyelvek: Az országnak hivatalos nyelve nincs, munkanyelvei a tigrinya, az arab, de beszélik még az amharát, az afart és a kunama nyelvet.     

Az eritreai Tájékoztatási Minisztérium honlapja: www.shabait.com/index.php

Az ország Afrika egyik legszigorúbb diktatúrája, javasoljuk, hogy az országba szervezett keretek között utazzanak be, kövesség a hatóságok utasításait, és minden fórumon kerüljék kint tartózkodásuk alatt az ország politikai rendszerének kritizálását. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi helyzet Eritreában folyamatosan javul, új kórházak és egészségügyi ellátó helyek nyílnak évről évre. Bár a fővároson kívül nem áll mindenhol rendelkezésre modern felszerelés, az alapvető gyógyszerek Aszmarában fellelhetőek. A gyógyszerellátás rendszertelen, ezért az országba látogatóknak érdemes már előzetesen készletekkel felszerelkezni. Jellemző az egészségügyi személyzet hiánya, különösen vidéken.