Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 15.  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: A nagykövetség megkezdte működését, de a technikai infrastruktúra még kiépítés alatt áll. A Konzuli Hivatal 2017 második felében nyílik meg, addig a konzuli feladatokat kenyai hivatalunk Nairobiban látja el.

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazás és ott tartózkodás szempontjából Etiópia északi és a keleti régióját, az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezetét, valamint Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területeit (Fik, Degehabur, Gode, Korahe, Warder), és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régióban elhelyezkedő Surma woredát az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta.

Etiópia többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába tartozik. Etiópia területén véletlenszerűen kiválasztott célpontok elleni terrorista merényletek bekövetkezését nem lehet kizárni.

A fővárosban vagy vidéken tervezett utazások, üzleti tárgyalások alapos előkészítését és a napi tájékozódást javasoljuk a biztonsági helyzetről. 

A szomáliai régió és Oromia határán a közelmúltbeli összeütközést követően 2017. szeptember 13-án feszültségek keletkeztek különösen a szomáliai régió fővárosában, Jijigában. Az Addisz-Abebától Jijigáig tartó főútvonalat a Babile és Harar városai közötti biztonsági erők blokkolták, az intenzív harcok es lőfegyverek miatt. Ha a területen tartózkodik körültekintően járjon el és kövesse a helyi hatóságok tanácsát.

2017. augusztus 4-én az Etióp Népi Képviselőház ülésének döntése alapján a szükségállapot teljes mértékben feloldásra került Etiópiában.

2016. második felében Etiópia több részén is kiújultak a zavargások. 2016. július 31-én több tízezres tömeg tüntetett Gondar (Amhara régió) utcáin kormányváltást követelve. 2016. augusztus 6-án Addisz-Abeba főterén többszázan vonultak az utcára az oromo népcsoport gazdasági egyenlőségének biztosításáért és a demokrácia, a szabadságjogok kiterjesztéséért. Ezzel egyidőben Amhara (Gondar, Bahir Dar) és Oromia régiók (Ambo, Woliso) északi részein szintén zavargások törtek ki, amelyek halálos áldozatokat is követeltek. 2016. október 2-án a feszültségek tovább fokozódtak Oromia régióban miután a Bishoftuban rendezett Irreecha (az esős évszakot lezáró hálaadás) fesztiválon több tucat ember vesztette életét. Ennek nyomán régiószerte (Shashamene, Ambo, Meki, Awasa, Nekemte, Sebeta, Meki, Ziway és Aje) erőszakos tüntetéssorozat bontakozott ki, több esetben súlyos károkat okozva a külföldi vállalkozások helyi érdekeltségeiben, illetve egy Lagano-tó melletti üdülőtelepen. Holetából Addisz-Abebába utazó amerikai állampolgár életét vesztette, amikor a tüntetők kővel dobálták meg gépkocsiját.  

A fenti eseményekre válaszul az etióp kormányzat 2016. október 9-én bejelentette a rendkívüli állapot bevezetését országszerte hathónapos időtartamra, amelyet 2017. március 30-án további négy hónapra meghosszabbított, így 2017. augusztus 8-ig hatályos.  A biztonsági helyzet időközbeni javulására tekintettel azonban annak bizonyos elemeit 2016. november 8-án, majd 2017. március 15-én feloldották. A még hatályos rendkívüli állapot értelmében azonban továbbra is tiltott a politikai gesztusok és szimbólumok használata, továbbá az erőszak- és zavargáskeltésre alkalmasnak vélt üzenetek továbbítása/megosztása az interneten, mobiltelefonon és a közösségi médiákon. Az országhatárok 50 km-es körzetét, illetve a főbb közlekedési útvonalakat (Addisz-Abeba-Dzsibuti, Addisz-Abeba-Shashemene-Dolo; Addisz-Abeba-Harar; Addisz-Abeba-Asosa; Addisz-Abeba-Gambela; Addisz-Abeba-Gebreguracha; Gondar-Metema; Gondar-Humera és Addisz-Abeba-Shashemene-Moyale) övező 25 km-es sávot vörös zónának minősítették, ahol tilos a lőfegyverek, éles tárgyak vagy robbanóanyagok szállítása. Az előbbiekben felsorolt előírások megsértése akár 3-5 évig tartó szabadságvesztést vonhat magával.

Oromia és Amhara régiókban a helyzet mostanra viszonylag stabilizálódott. Mindazonáltal számolni kell további tüntetések kialakulásának esélyével, amelyek könnyen erőszakossá válhatnak. Fennakadások lehetnek a telefonos hálózatban a mobil internetszolgáltatásban, továbbá úttorlaszok is előfordulhatnak. E régiókba történő utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az ottani helyzetről és kerülje a tömeges csoportosulások helyszíneit. Amhara régió esetében különösen az észak-gondari közigazgatási egységekbe (Tsegede, Mirab Armacho és Tach Armacho) változatlanul csak halaszthatatlan okból tegyen látogatást. 2017. január elején  Amhara régióban két kézigránátos robbantás történt,  Bahir Darban a Grand Hotel előtt (január 4.), majd  Gondarban az Intasole Hotelnél (január 10.), mely utóbbinál egy személy életét vesztette és többen megsebesültek. 2017. április 1-jén újabb kézigránát robbant Gondarban a Florida International Hotelnél, amelyben három személy megsérült. 2017. április 25-én a helyi média egy kézigránát támadásról számol be a Du Chateau Hotelben Gondar városában, amely 5 ember sérülését okozta, köztük egy külföldi állampolgárét is. E városokba történő utazás esetén mindenképpen kövesse a helyi hatóságok és utazásszervezők iránymutatásait.  

Az oromiai és szomáliai régiók határán (Hararghe, Guji, Bale és Borana) 2017. január 19-én újfent kiéleződtek az etnikai konfliktusok, amelynek következtében mintegy 70-en vesztették életüket és több mint százan megsebesültek. A békítő tárgyalások ellenére a helyzet továbbra is feszült miután a jelenlegi szárazság következtében az állattenyésztő közösségek között fokozott vetélkedés folyik a legeltető területekért és vízért. 

A főváros továbbra is biztonságosnak értékelhető, ahol nem került sor az oromiaihoz és amharaihoz hasonló erőszakos incidensekre. A belföldi járatok működésében fennakadás nem tapasztalható.

A Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régióban 2016. november 7-én ismeretlen fegyveresek megállították a túravezetővel utazó szlovák és cseh turistacsoport autóját Surma közigazgatási egységben (Woreda). Kövekkel dobálták meg a gépjárművet, amelynek következtében az egyik turista súlyosan megsebesült. Az autóból kiszálló etióp sofőrt hason lőtték, aki végül belehalt sérüléseibe. A fegyveresek elvették a turisták hitelkártyáit, pénzét, értéktárgyait, illetve az egyik állampolgár útiokmányait, majd szabadon engedték őket.

Gambela régióban az etióp biztonsági erők fokozott jelenléte ellenére, az etnikai feszültségek, illetve a dél-szudáni Murle törzs a térségbe átnyúló rablótámadásai nyomán javasoljuk az odautazás szükségességének körültekintő mérlegelését. Amennyiben ez elkerülhetetlen mindenképpen tájékozódjon a helyszíni körülményekről és kerülje a tömeges csoportosulások helyszíneit.

Az etióp-eritreai határ le van zárva. 2016 júniusában több biztonsági incidensre is sor került a határ mentén, amelyek a két ország feszült viszonyából adódóan bármikor megismétlődhetnek. 

Az országban magas a terrorfenyegetettség szintje. Az etiópiai csapatok részt vesznek a szomszédos Szomália stabilizálására irányuló Afrikai Unió-vezetésű békefenntartó misszióban, amelyre válaszul  az al-Shabaab terrorszervezet merényletek végrehajtását helyezte kilátásba a kelet-afrikai országban. Több etiópiai és szomáliai etnikumú csoport tevékenykedik az ország keleti, Ogaden régiójában, akik aktív militáns kampányt folytatnak az etióp kormányzat ellen. 2015. december 11-én robbantás történt az Anwar mecsetnél, Addisz-Abeba központjában.  A terrortámadások kiemelt célpontjai lehetnek a jelképértékkel bíró helyek, épületek (vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra), a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. A terrortámadások veszélyére hivatkozással az etiópiai hatóságok a repülőterek, a szállodák és a kormányépületek őrizetét megerősítették. Fokozott óvatosságot javaslunk a turisták által látogatott helyeken, a nagyvárosokban és a fővárosban is. A nagy szállodákban és a bevásárló központokban biztonsági ellenőrzéssel kell számolni. Az ellenőrzés szintje és színvonala nem mindenhol tekinthető elégségesnek.

Mindennaposak a zsebtolvajlások. A tömörüléseket mindenki kerülje el. A vasúti és a vidéki utazás egyedül nem ajánlott. Ne utazzanak az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ közelében fekvő településekre, vidékekre. Ezeken a területeken mindennaposak a banditák támadásai, a törzsi összecsapások, illetve az előbbi kettő esetében az emberrablás veszélye is fenn áll.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban a magyar külképviselet csak most kezdte meg működését, a konzuli feladatokat – az alapvető érdekvédelmi teendőket leszámítva - továbbra is a nairobi (Kenya) képviselet látja el, ezért az odautazóknak a konzuli segítség nyújtása hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Azok, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazási tanácsai ellenére mégis az országba történő utazás mellett döntenek, ezt elsősorban szervezett utazási kereteken belül tegyék meg.

A biztonsági helyzettel kapcsolatos korábbi események:

2012. január 17-én ismeretlen fegyveresek csoportja merényletet hajtott végre az etióp-eritreai határ közelében külföldi turisták tábora ellen. A merényletben öt külföldi, köztük két magyar állampolgár is meghalt, többen megsebesültek.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A vízum kiadásától számított hat hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMAz útlevél legalább egy üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahol a vízum elhelyezhető.

Kiskorúak beutazása:

Érvényes útlevél és vízum megléte elegendő. (A légitársaságok azonban további feltételeket támaszthatnak).

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services

Magyarország nevében az osztrák nagykövetség állít ki egységes schengeni vízumot:

Telefon:(+251/11)3712144, (+251/11)3712445, (+251/11)3710052
Fax: (+251/11)3712140
E-mail: SgQuDJiUmcr7yIFN0gDYWRkaXMtYWJlYmEtb2JAYm1laWEuZ3YuYXQ= 
Honlap: www.aussenministerium.at/addisabeb

Figyelem! Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki! A vízum a kiállítás és nem az Etiópiába történő belépés napjától érvényes!

Munkavállalás:

Etiópiában munkát végezni kizárólag az etióp Munkaügyi és Szociális Minisztérium által kiállított érvényes munkavállalási engedély birtokában lehet, az engedély nélkül munkát vállalókat a hatályos jogszabályok szigorúan büntetik! A munkavállalási engedélyt az etióp Munkaügyi és Szociális Minisztérium, a munkáltató hatóság vagy szervezet ajánlása alapján állítja ki. Az engedélyt annak kiállítását követően a Bevándorlási Hivatalnál is regisztráltatni kell, amelynek alapján külön eljárási díj befizetését követően személyazonosító igazolványt és kilépésre, valamint többszöri belépésre jogosító tartózkodási engedélyt állítanak ki. Az önkéntes munkavégzést is magában foglaló etiópiai munkavállalást kizárólag üzleti célra kiadott belépővízum birtokában lehet kérelmezni, amelyet a területileg illetékes etióp külképviselet állít ki.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Ethiopia_ZA.cfm

Vám:

A 3000 USD-t meghaladó valuta behozatala/kivitele az országból engedélyköteles. Emellett kilépéskor az utasoknál maximum 200 etióp birr lehet. Az etióp vámszabályozások a személyes használatú értékes fémek és ásványok engedélyezett behozatali/kiviteli mennyiségét a következőképpen határozzák meg: 100 gramm arany vagy más értékes fém, 30 gramm drágakő, 100 gramm féldrágakő. Az antiktárgyak (pl. etióp keresztek) és állatbőrök kivitele engedély köteles. Etiópiában tiltott az elefántcsont (ékszer formájában is) birtoklása, amelyet elkoboznak és szigorúan büntetnek.  További információt az etióp vámügyi hatóság oldalán talál: www.erca.gov.et.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója  

Tudnivalók az országról

Etiópia fővárosa Addisz-Abeba, ez a világ második legmagasabban lévő fővárosa, 2370 méteren fekszik. Addisz-Abeba az Afrikai Unió székhelye.

Az ország területe: 1.104.300 km2

Az esős évszak márciustól októberig tart, a legmelegebb hónap a május.

Hivatalos nyelvek: amhara, tigrinya és oromo, az angolt a fővároson kívül kevesen beszélik.

Az országban a kilencvenöt millió lakosra nyolcvannégy nyelv és kétszáz nyelvjárás jut.

A lakosság fele ortodox keresztény, a muszlimok aránya meghaladja a harminc százalékot.

Az ország telefonos kódja: 251. Időzóna: GMT+ 2 óra (nyári időszámításban). 3 óra (téli időszámításban) Etiópia területén a magyar mobiltelefon-szolgáltatók nem működnek, sem hívást indítani sem pedig fogadni nem lehet. Az internet gyakran nem elérhető az országban, akár több napra is blokkolhatják. A hivatalos fizetőeszköz a birr.

A fő látványosságok: Lalibela a földbe vájt, sziklatemplomokkal, Akszúm és Harar.

A nemzeti étel az injera, az etióp kenyér, ami a palacsintához hasonlít. Etiópia a kávé hazája, a főváros tele van kávézókkal.

Etiópia a kontinens egyetlen országa, amely sikeresen ellenállt a gyarmatosításnak. A szovjet birodalom széthullását követően 1995-ben megtartották az első választást, kikiáltották a második köztársaságot. Az ország miniszterelnöke 2012 óta Hailemariam Desalegn Boshe.

Etiópia államformája szövetségi köztársaság. A Szövetségi Parlamenti Gyűlés kétkamarás: a Népképviselők Tanácsa 547 tagját ötéves időtartamra egyéni választókerületekben választják meg; a szövetségi kormány és a regionális kormányok által kinevezett 110 tagból álló Föderáció Tanácsában a nemzetiségeket egy-egy tagjuk és a nemzetiségek lélekszámát tekintve minden egyes millió után további egy tag képviseli.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, azok számára kötelező a sárgaláz könyv megléte.

Csak magánkórházakat vegyenek igénybe. A folyóvízszolgáltatásban történő gyakori fennakadások következtében a kolera veszélye fennáll, ezért csak palackos vizet igyanak, hámozott és/vagy főtt gyümölcsöket/zöldségeket fogyasszanak. Malária a 2000 méter alatti területeken elterjedt, ezért ott mindenképpen használjanak szúnyogriasztó krémeket. Bilharzia az etióp tavak többségében jelen van.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.