Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Addisz-Abeba 
Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Nagykövetségünk Konzuli Hivatala 2018. július elsejétől megkezdte teljeskörű működését.

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazás és ott tartózkodás szempontjából Etiópia északi és a keleti régióját, az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezetét, Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területeit (Fik, Degehabur, Gode, Korahe, Warder), és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régióban elhelyezkedő Surma woredát, valamint Oromia és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régió határán fekvő Nyugat-Gudzsi és Gedeo térségeket az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolta.

Etiópia többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába tartozik. Etiópia területén véletlenszerűen kiválasztott célpontok elleni terrorista merényletek bekövetkezését nem lehet kizárni.

A fővárosban vagy vidéken tervezett utazások, üzleti tárgyalások alapos előkészítését és a napi tájékozódást javasoljuk a biztonsági helyzetről.  

Terrorizmus:

Az országban magas a terrorfenyegetettség szintje. Az etiópiai csapatok részt vesznek a szomszédos Szomália stabilizálására irányuló Afrikai Unió-vezetésű békefenntartó misszióban, amelyre válaszul  az al-Shabaab terrorszervezet merényletek végrehajtását helyezte kilátásba a kelet-afrikai országban. Több etiópiai és szomáliai etnikumú csoport tevékenykedik az ország keleti, Ogaden régiójában, akik aktív militáns kampányt folytatnak az etióp kormányzat ellen. 2015. december 11-én robbantás történt az Anwar mecsetnél, Addisz-Abeba központjában.  A terrortámadások kiemelt célpontjai lehetnek a jelképértékkel bíró helyek, épületek (vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra), a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. A terrortámadások veszélyére hivatkozással az etiópiai hatóságok a repülőterek, a szállodák és a kormányépületek őrizetét megerősítették. Fokozott óvatosságot javaslunk a turisták által látogatott helyeken, a nagyvárosokban és a fővárosban is. A nagy szállodákban és a bevásárló központokban biztonsági ellenőrzéssel kell számolni. Az ellenőrzés szintje és színvonala nem mindenhol tekinthető elégségesnek.

Mindennaposak a zsebtolvajlások. A tömörüléseket mindenki kerülje el. A vasúti és a vidéki utazás egyedül nem ajánlott. Ne utazzanak az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ közelében fekvő településekre, vidékekre. Ezeken a területeken mindennaposak a banditák támadásai, a törzsi összecsapások, illetve az előbbi kettő esetében az emberrablás veszélye is fenn áll.

Azok, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazási tanácsai ellenére mégis az országba történő utazás mellett döntenek, ezt elsősorban szervezett utazási kereteken belül tegyék meg.

A biztonsági helyzettel kapcsolatos korábbi események:

2018. 08. 06-án az etióp hadsereg egységei bevonultak Etiópia szomáli tartományának székvárosába, Jigjiga településre, hogy véget vessenek az ottani, emberéleteket is követelő zavargásoknak. Ugyancsak katonai parancsnokság tartja fenn a rendet Orómia tagállam Dire Dawa városában. Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy etiópiai utazásuk során – további értesítésig – kerüljék el a szomáli tagállam teljes területét, valamint Dire Dawa várost és környékét.   

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A vízum kiadásától számított hat hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMAz útlevél legalább egy üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahol a vízum elhelyezhető.

Kiskorúak beutazása:

Érvényes útlevél és vízum megléte elegendő. (A légitársaságok azonban további feltételeket támaszthatnak).

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Vízumkérelem benyújtható elektronikusan, a következő linken: https://www.evisa.gov.et/#/home 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services

Figyelem! Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki! A vízum a kiállítás és nem az Etiópiába történő belépés napjától érvényes!

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Ethiopia_ZA.cfm

Vám:

A 3000 USD-t meghaladó valuta behozatala/kivitele az országból engedélyköteles. Emellett kilépéskor az utasoknál maximum 200 etióp birr lehet. Az etióp vámszabályozások a személyes használatú értékes fémek és ásványok engedélyezett behozatali/kiviteli mennyiségét a következőképpen határozzák meg: 100 gramm arany vagy más értékes fém, 30 gramm drágakő, 100 gramm féldrágakő. Az antiktárgyak (pl. etióp keresztek) és állatbőrök kivitele engedély köteles. Etiópiában tiltott az elefántcsont (ékszer formájában is) birtoklása, amelyet elkoboznak és szigorúan büntetnek.  További információt az etióp vámügyi hatóság oldalán talál: www.erca.gov.et.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója 

További hasznos információ az országról

Etiópia fővárosa Addisz-Abeba, ez a világ második legmagasabban lévő fővárosa, 2370 méteren fekszik. Addisz-Abeba az Afrikai Unió székhelye.

Az ország területe: 1.104.300 km2

Az esős évszak márciustól októberig tart, a legmelegebb hónap a május.

Hivatalos nyelvek: amhara, tigrinya és oromo, az angolt a fővároson kívül kevesen beszélik.

Az országban a kilencvenöt millió lakosra nyolcvannégy nyelv és kétszáz nyelvjárás jut.

A lakosság fele ortodox keresztény, a muszlimok aránya meghaladja a harminc százalékot.

Az ország telefonos kódja: 251. Időzóna: GMT+ 2 óra (nyári időszámításban). 3 óra (téli időszámításban) Etiópia területén a magyar mobiltelefon-szolgáltatók közül csak a T-mobile működik. A Telenor és a Vodafon távközlési szolgáltatók nem működnek, sem hívást indítani sem pedig fogadni nem lehet. Az internet gyakran nem elérhető az országban, akár több napra is blokkolhatják.

A hivatalos fizetőeszköz a birr.

A fő látványosságok: Lalibela a földbe vájt sziklatemplomokkal, Akszúm és Harar.

A nemzeti étel az injera [indzsera], az etióp kenyér, ami a palacsintához hasonlít. Etiópia a kávé hazája, a főváros tele van kávézókkal.

Etiópia a kontinens egyetlen országa, amely sikeresen ellenállt a gyarmatosításnak. A szovjet birodalom széthullását követően 1995-ben megtartották az első választást, kikiáltották a második köztársaságot. 

Etiópia államformája szövetségi köztársaság. A Szövetségi Parlamenti Gyűlés kétkamarás: a Népképviselők Tanácsa 547 tagját ötéves időtartamra egyéni választókerületekben választják meg; a szövetségi kormány és a regionális kormányok által kinevezett 110 tagból álló Föderáció Tanácsában a nemzetiségeket egy-egy tagjuk és a nemzetiségek lélekszámát tekintve minden egyes millió után további egy tag képviseli.

A tömegrendezvények elkerülhetetlenek az alábbi állami és vallási ünnepeken, ezért nyomatékosan felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy kerüljék el a tömeges megmozdulásokat:

 • 2019. január 7. hétfő, Etióp ortodox karácsony
 • 2019. január 20. vasárnap, etióp vízkereszt (Timket)
 • 2019. március 2. szombat, Aduai csata emléknapja
 • 2019. április 26. péntek, etióp ortodox Nagypéntek
 • 2019. április 28. vasárnap, etióp ortodox Húsvét
 • 2019. május 5. vasárnap, Felszabadulás Napja
 • 2019. május 28. kedd, a Derg bukásának napja
 • 2019. június 5. szerda, Eid al-Fitr
 • 2019. augusztus 12. hétfő, Eid al-Adha 
 • 2019. szeptember 12. csütörtök, Etióp újév (etióp szökőév!)
 • 2019. szeptember 27. péntek, Szent Kereszt (Maszkal)
 • 2019. november 10. vasárnap, a Próféta születésnapja

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, azok számára kötelező a sárgaláz könyv megléte.

Csak magánkórházakat vegyenek igénybe. A folyóvízszolgáltatásban történő gyakori fennakadások következtében a kolera veszélye fennáll, ezért csak palackos vizet igyanak, hámozott és/vagy főtt gyümölcsöket/zöldségeket fogyasszanak. Malária a 2000 méter alatti területeken elterjedt, ezért ott mindenképpen használjanak szúnyogriasztó krémeket. Bilharzia az etióp tavak többségében jelen van.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.