Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.03.22. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Etiópiai nagykövetségünk, Addisz-Abebában megkezdte működését, a Konzuli Hivatal 2018 első felében nyílik meg. Magyarországnak Ausztria addisz-abebai nagykövetségével van vízumképviseleti megállapodása, 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító vízumok tekintetében kenyai külképviseletünk jár el.

Aktuális:

2018. 02. 19.
2018. február 15-én lemondott Hailemariam Desalegn miniszterelnök, 2018. február 16-án az országban rendkívüli állapotot vezettek be előreláthatólag 6 hónap időtartamra. Oromia régióban jelenleg tüntetések és sztrájk megmozdulások zajlanak, melyek 2018. február 12-én kezdődtek. A közúti közlekedést is blokkolhatják a régióban. Kérjük a térségbe utazó magyar állampolgárokat, hogy kerüljék a tömeges megmozdulásokat, mozogjanak fokozott körültekintéssel és folyamatosan tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazás és ott tartózkodás szempontjából Etiópia északi és a keleti régióját, az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezetét, valamint Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területeit (Fik, Degehabur, Gode, Korahe, Warder), és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régióban elhelyezkedő Surma woredát az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta.

Etiópia többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába tartozik. Etiópia területén véletlenszerűen kiválasztott célpontok elleni terrorista merényletek bekövetkezését nem lehet kizárni.

A fővárosban vagy vidéken tervezett utazások, üzleti tárgyalások alapos előkészítését és a napi tájékozódást javasoljuk a biztonsági helyzetről. 

2017. december 17-én a keleti és nyugati Hararghe régiókban a szomálik és az oromók között erőszakos, halálos áldozatokat követelő megmozdulásokról tudósítottak. 

2017. december 12-én 15 fegyvertelen tüntető meghalt és többen súlyos sérülésekkel kórházba kerültek, a különleges biztonsági erők fellépése nyomán, amikor az Addisz-Abebától 305 km-re lévő Chelenko városban lévő Wolega Egyetem diákjai tüntettek. A diáktüntetés átterjedt Amhara régióra (Gonder, Woldiya) és Oromia régió más részeire is (Ambo, Haremaya). A campusokban a kormány megerősítette a rendőri jelenlétet.

2017. december 3-án egy német állampolgár vesztette életét és utaskísérője súlyosan megsérült az Afhar régiót ért támadás során, melyet a kormányellenes erők hajtottak végre az Etiópia észak-keleti részén található Erta Ale vulkán körzetében.

A szomáliai régió és Oromia határán a közelmúltbeli összeütközést követően 2017. szeptember 13-án feszültségek keletkeztek különösen a szomáliai régió fővárosában, Jijigában. Az Addisz-Abebától Jijigáig tartó főútvonalat a Babile és Harar városai közötti biztonsági erők blokkolták, az intenzív harcok es lőfegyverek miatt. Ha a területen tartózkodik körültekintően járjon el és kövesse a helyi hatóságok tanácsát.

2017. augusztus 4-én az Etióp Népi Képviselőház ülésének döntése alapján a szükségállapot teljes mértékben feloldásra került Etiópiában.

2016. második felében Etiópia több részén is kiújultak a zavargások. 2016. július 31-én több tízezres tömeg tüntetett Gondar (Amhara régió) utcáin kormányváltást követelve. 2016. augusztus 6-án Addisz-Abeba főterén többszázan vonultak az utcára az oromo népcsoport gazdasági egyenlőségének biztosításáért és a demokrácia, a szabadságjogok kiterjesztéséért. Ezzel egyidőben Amhara (Gondar, Bahir Dar) és Oromia régiók (Ambo, Woliso) északi részein szintén zavargások törtek ki, amelyek halálos áldozatokat is követeltek. 2016. október 2-án a feszültségek tovább fokozódtak Oromia régióban miután a Bishoftuban rendezett Irreecha (az esős évszakot lezáró hálaadás) fesztiválon több tucat ember vesztette életét. Ennek nyomán régiószerte (Shashamene, Ambo, Meki, Awasa, Nekemte, Sebeta, Meki, Ziway és Aje) erőszakos tüntetéssorozat bontakozott ki, több esetben súlyos károkat okozva a külföldi vállalkozások helyi érdekeltségeiben, illetve egy Lagano-tó melletti üdülőtelepen. Holetából Addisz-Abebába utazó amerikai állampolgár életét vesztette, amikor a tüntetők kővel dobálták meg gépkocsiját.  

Terrorizmus:

Az országban magas a terrorfenyegetettség szintje. Az etiópiai csapatok részt vesznek a szomszédos Szomália stabilizálására irányuló Afrikai Unió-vezetésű békefenntartó misszióban, amelyre válaszul  az al-Shabaab terrorszervezet merényletek végrehajtását helyezte kilátásba a kelet-afrikai országban. Több etiópiai és szomáliai etnikumú csoport tevékenykedik az ország keleti, Ogaden régiójában, akik aktív militáns kampányt folytatnak az etióp kormányzat ellen. 2015. december 11-én robbantás történt az Anwar mecsetnél, Addisz-Abeba központjában.  A terrortámadások kiemelt célpontjai lehetnek a jelképértékkel bíró helyek, épületek (vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra), a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. A terrortámadások veszélyére hivatkozással az etiópiai hatóságok a repülőterek, a szállodák és a kormányépületek őrizetét megerősítették. Fokozott óvatosságot javaslunk a turisták által látogatott helyeken, a nagyvárosokban és a fővárosban is. A nagy szállodákban és a bevásárló központokban biztonsági ellenőrzéssel kell számolni. Az ellenőrzés szintje és színvonala nem mindenhol tekinthető elégségesnek.

Mindennaposak a zsebtolvajlások. A tömörüléseket mindenki kerülje el. A vasúti és a vidéki utazás egyedül nem ajánlott. Ne utazzanak az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ közelében fekvő településekre, vidékekre. Ezeken a területeken mindennaposak a banditák támadásai, a törzsi összecsapások, illetve az előbbi kettő esetében az emberrablás veszélye is fenn áll.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban a magyar külképviselet informatikai berendezéseinek teljes körű kiépítése még nem fejeződött be, ezért a konzuli feladatokat – az alapvető érdekvédelmi teendőket leszámítva - továbbra is a nairobi (Kenya) képviselet látja el. Az ügyfelek számára az ügyintézés hosszabb időt vesz/vehet igénybe. 

Azok, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazási tanácsai ellenére mégis az országba történő utazás mellett döntenek, ezt elsősorban szervezett utazási kereteken belül tegyék meg.

A biztonsági helyzettel kapcsolatos korábbi események:

2012. január 17-én ismeretlen fegyveresek csoportja merényletet hajtott végre az etióp-eritreai határ közelében külföldi turisták tábora ellen. A merényletben öt külföldi, köztük két magyar állampolgár is meghalt, többen megsebesültek.  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A vízum kiadásától számított hat hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMAz útlevél legalább egy üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahol a vízum elhelyezhető.

Kiskorúak beutazása:

Érvényes útlevél és vízum megléte elegendő. (A légitársaságok azonban további feltételeket támaszthatnak).

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services

Figyelem! Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki! A vízum a kiállítás és nem az Etiópiába történő belépés napjától érvényes!

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Ethiopia_ZA.cfm

Vám:

A 3000 USD-t meghaladó valuta behozatala/kivitele az országból engedélyköteles. Emellett kilépéskor az utasoknál maximum 200 etióp birr lehet. Az etióp vámszabályozások a személyes használatú értékes fémek és ásványok engedélyezett behozatali/kiviteli mennyiségét a következőképpen határozzák meg: 100 gramm arany vagy más értékes fém, 30 gramm drágakő, 100 gramm féldrágakő. Az antiktárgyak (pl. etióp keresztek) és állatbőrök kivitele engedély köteles. Etiópiában tiltott az elefántcsont (ékszer formájában is) birtoklása, amelyet elkoboznak és szigorúan büntetnek.  További információt az etióp vámügyi hatóság oldalán talál: www.erca.gov.et.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója  

További hasznos információ az országról

Etiópia fővárosa Addisz-Abeba, ez a világ második legmagasabban lévő fővárosa, 2370 méteren fekszik. Addisz-Abeba az Afrikai Unió székhelye.

Az ország területe: 1.104.300 km2

Az esős évszak márciustól októberig tart, a legmelegebb hónap a május.

Hivatalos nyelvek: amhara, tigrinya és oromo, az angolt a fővároson kívül kevesen beszélik.

Az országban a kilencvenöt millió lakosra nyolcvannégy nyelv és kétszáz nyelvjárás jut.

A lakosság fele ortodox keresztény, a muszlimok aránya meghaladja a harminc százalékot.

Az ország telefonos kódja: 251. Időzóna: GMT+ 2 óra (nyári időszámításban). 3 óra (téli időszámításban) Etiópia területén a magyar mobiltelefon-szolgáltatók közül csak a T-mobile működik. A Telenor és a Vodafon távközlési szolgáltatók nem működnek, sem hívást indítani sem pedig fogadni nem lehet. Az internet gyakran nem elérhető az országban, akár több napra is blokkolhatják.

A hivatalos fizetőeszköz a birr.

A fő látványosságok: Lalibela a földbe vájt, sziklatemplomokkal, Akszúm és Harar.

A nemzeti étel az injera, az etióp kenyér, ami a palacsintához hasonlít. Etiópia a kávé hazája, a főváros tele van kávézókkal.

Etiópia a kontinens egyetlen országa, amely sikeresen ellenállt a gyarmatosításnak. A szovjet birodalom széthullását követően 1995-ben megtartották az első választást, kikiáltották a második köztársaságot. Az ország miniszterelnöke 2012 óta Hailemariam Desalegn Boshe.

Etiópia államformája szövetségi köztársaság. A Szövetségi Parlamenti Gyűlés kétkamarás: a Népképviselők Tanácsa 547 tagját ötéves időtartamra egyéni választókerületekben választják meg; a szövetségi kormány és a regionális kormányok által kinevezett 110 tagból álló Föderáció Tanácsában a nemzetiségeket egy-egy tagjuk és a nemzetiségek lélekszámát tekintve minden egyes millió után további egy tag képviseli.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, azok számára kötelező a sárgaláz könyv megléte.

Csak magánkórházakat vegyenek igénybe. A folyóvízszolgáltatásban történő gyakori fennakadások következtében a kolera veszélye fennáll, ezért csak palackos vizet igyanak, hámozott és/vagy főtt gyümölcsöket/zöldségeket fogyasszanak. Malária a 2000 méter alatti területeken elterjedt, ezért ott mindenképpen használjanak szúnyogriasztó krémeket. Bilharzia az etióp tavak többségében jelen van.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.