Afrika

Utoljára módosítva: 2016. 05. 11.  

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Etiópiában 2016. január 18- án nyílt újra a magyar nagykövetség, a konzuli feladatokat azonban továbbra is a nairobi képviselet látja el | Tiszteletbeli konzul Addisz-Abebában van

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazás és ott tartózkodás szempontjából Etiópia északi és a keleti régióját, az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezetét, valamint Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területeit (Fik, Degehabur, Gode, Korahe, Warder) az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta.

Etiópia többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába tartozik. Etiópia területén véletlenszerűen kiválasztott célpontok elleni terrorista merényletek bekövetkezését nem lehet kizárni.

A fővárosban vagy vidéken tervezett utazások, üzleti tárgyalások kapcsán alapos előkészítését és a napi tájékozódást javaslunk a biztonsági helyzetről. 2015 novembere óta Oromia régióban gyakran erőszakba torkolló, halálos áldozatokkal is járó megmozdulások voltak tapasztalhatók, fennakadást okozva a közúti közlekedésben. Az incidensekre elsősorban Ziway (Langano tó közelében), Shashemene és Ambo (Wenchi kráter közelében) környékén került sor, azonban hasonló események a régió bármelyik részén bekövetkezhetnek, beleértve a fővárosba vezető főbb útvonalakat is. Ennek következtében javasoljuk a régióba utazás szükségességének körültekintő mérlegelését, amennyiben ez elkerülhetetlen mindenképpen tájékozódjon az ottani helyzetről és kerülje a tömeges csoportosulások helyszíneit.

Gambela régióban a közelmúltbeli fejlemények nyomán a helyzet meglehetősen feszült. 2016 január végén-február elején Gambela városban és környékén az etnikai összecsapások kiújulása volt tapasztalható. 2016. április 15-én a dél-szudáni Murle törzs átfogó és koordinált határon átnyúló támadást intézett Jakawoba (Etiópia Gambella tartománya), amelynek nyomán 208 etióp vesztette életét, illetve 108 gyermeket és nőt raboltak el. Az előbbi esettől külön kezelendő, de e feszült helyzetben került sor 2016. április 21-én a Jewi menekülttábor körüli incidensre, amelynek során 17 ember vesztette életét. Bár az etióp biztonsági erők jelenlétét megerősítették a régióban, ez esetben is javasoljuk az odautazás szükségességének körültekintő mérlegelését. Amennyiben ez elkerülhetetlen mindenképpen tájékozódjon a helyszíni körülményekről és kerülje a tömeges csoportosulások helyszíneit.

2016. április közepén heves áradások sújtották az etióp-kenyai határvidéket (Dél-Omo, Moyale), illetve az Afar régió egyes részeit, így odautazás előtt mindenképpen tájékozódjon a helyszíni időjárásról.

Az országban magas a terrorfenyegetettség szintje. Etiópia 2011 februárjában bevonult Szomáliába, a szomáliai-etiópiai határt három ponton lépték át az etióp csapatok. Az al-Shabaab terrorszervezet válaszul a támadásokra megfenyegette Etiópiát, hogy merényleteket fog végrehajtani Etiópiában. 2011 februárjában az al-Kaidához köthető embereket tartóztattak le. A terrortámadások kiemelt célpontjai lehetnek a jelképértékkel bíró helyek, épületek (vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra), a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. A terrortámadások veszélyére hivatkozással az etiópiai hatóságok a repülőterek, a szállodák és a kormányépületek őrizetét megerősítették. Fokozott óvatosságot javaslunk a turisták által látogatott helyeken, a nagyvárosokban és a fővárosban is. A nagy szállodákban biztonsági ellenőrzéssel kell számolni. Az ellenőrzés szintje és színvonala nem mindenhol tekinthető elégségesnek. 
 

Mindennaposak a zsebtolvajlások. A tömörüléseket mindenki kerülje el. A vasúti és a vidéki egyedül történő utazás nem ajánlott. Ne utazzanak az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ közelében fekvő településekre, vidékekre. Ezeken a területeken mindennaposak a banditák támadásai, a törzsi összecsapások.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban a magyar külképviselet csak most kezdte meg működését, a konzuli feladatokat – az alapvető érdekvédelmi teendőket leszámítva - továbbra is a nairobi (Kenya) képviselet látja el, ezért az odautazóknak a konzuli segítség nyújtása hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Azok, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazási tanácsai ellenére mégis az országba történő utazás mellett döntenek, ezt elsősorban szervezett utazási kereteken belül tegyék meg.

A biztonsági helyzettel kapcsolatos korábbi események:

2012. 01. 17- én ismeretlen fegyveresek csoportja merényletet hajtott végre az etióp-eritreai határ közelében külföldi turisták tábora ellen. A merényletben öt külföldi, köztük két magyar állampolgár is meghalt, többen megsebesültek.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Etiópiába. A beutazóvízum iránti kérelmet Etiópia budapesti tiszteletbeli konzuljánál vagy a tartózkodási hely szerint illetékes nagykövetségén lehet kérelmezni! Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki! A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és a kérelemhez 1 db fényképet kell mellékelni. 

Magyarország nevében az osztrák nagykövetség állít ki egységes schengeni vízumot:

Telefon:(+251/11)3712144, (+251/11)3712445, (+251/11)3710052
Fax: (+251/11)3712140
E-mail: WOzxj82TMwONTrYWRkaXMtYWJlYmEtb2JAYm1laWEuZ3YuYXQ= 
Honlap: www.aussenministerium.at/addisabeba  

Munkavállalással kapcsolatos információk:  

Etiópiában munkát végezni kizárólag az etióp Munkaügyi és Szociális Minisztérium által kiállított érvényes munkavállalási engedély birtokában lehet, az engedély nélkül munkát vállalókat a hatályos jogszabályok szigorúan büntetik!

A munkavállalási engedélyt az etióp Munkaügyi és Szociális Minisztérium, a munkáltató hatóság vagy szervezet ajánlása alapján állítja ki. Az engedélyt annak kiállítását követően a Bevándorlási Hivatalnál is regisztráltatni kell, amelynek alapján külön eljárási díj befizetését követően személyazonosító igazolványt és kilépésre, valamint többszöri belépésre jogosító vízumot tartalmazó tartózkodási engedélyt állítanak ki. Az önkéntes munkavégzést is magában foglaló etiópiai munkavállalást kizárólag üzleti célra kiadott belépővízum birtokában lehet kérelmezni. Az üzleti célú vízumot kizárólag etióp külképviseleten lehet kérelmezni, az eljárás 2-3 munkanapot vesz igénybe.

A vízumkérelemhez mind a magyarországi munkáltatónak a látogatás célját, valamint a tervezett munkákat és tárgyalásokat igazoló hivatalos támogatólevelét, mind az etióp partner hivatalos meghívólevelét csatolni kell. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, a kérelemhez továbbá 2 db fényképet kell mellékelni. A vízum a kiállítás és nem az Etiópiába történő belépés napjától érvényes!

Tudnivalók az országról

Etiópia fővárosa Addisz-Abeba, ez a világ második legmagasabban lévő fővárosa, 2370 méteren fekszik. Addisz-Abeba az Afrikai Unió székhelye.

Az ország területe: 1.104.300 km2

Az esős évszak márciustól októberig tart, a legmelegebb évszakok, június, július és augusztus. Hivatalos nyelvek: amhara, tigrinya és oromo, az angolt a fővároson kívül kevesen beszélik. Az országban a kilencvenöt millió lakosra nyolcvannégy nyelv és kétszáz nyelvjárás jut. A lakosság fele ortodox, a muszlimok aránya meghaladja a harminc százalékot.

Az ország telefonos kódja: 251. Időzóna: GMT+ 3 óra. A fizető eszköz a birr.

A fő látványosságok: Lalibela a földbe vájt, sziklatemplomokkal, Akszúm és Harar.

A nemzeti eledel az injera, az etióp kenyér, ami a palacsintához hasonlít. Etiópia a kávé hazája, a főváros tele van kávézókkal.

Etiópia a kontinens egyetlen országa, amely sikeresen ellenállt a gyarmatosításnak. A szovjet birodalom széthullását követően 1995-ben megtartották az első választást, kikiáltották a második köztársaságot. Az ország miniszterelnöke 2012 óta Hailemariam Desalegn Boshe.

Etiópia államformája szövetségi köztársaság. A Szövetségi Parlamenti Gyűlés kétkamarás: a Népképviselők Tanácsa 547 tagját ötéves időtartamra egyéni választókerületekben választják meg; a szövetségi kormány és a regionális kormányok által kinevezett 110 tagból álló Föderáció Tanácsában a nemzetiségeket egy-egy tagjuk és a nemzetiségek lélekszámát tekintve minden egyes millió után további egy tag képviseli.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, azok számára kötelező a sárgaláz könyv megléte.

Csak magánkórházakat vegyenek igénybe. A kolera és a malária elterjedt, ezért csak palackos vizet igyanak, hámozott és/vagy főtt gyümölcsöket/zöldségeket fogyasszanak, illetve használjanak szúnyogriasztó krémeket.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.