Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Gabonban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Konzuli Hivatal, amely akkreditáció híján is segítséget nyújthat: Nigériában, abujai külképviseletünk 

Biztonság:

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A hivatalos elnökválasztási eredmények bejelentését követően 2016 augusztusában az ország fővárosában, Libreville-ben és más nagyvárosokban is tüntetések és erőszakos zavargások voltak. A gaboni alkotmánybíróság 2016. szeptember 24-én érvényesnek és véglegesnek nyilvánította az augusztus 27-i elnökválasztás eredményét, azóta az elnöki posztot Ali Bongo Ondimba tölti be. A belpolitikai helyzet jelenleg nyugodt az országban, de továbbra is fokozott óvatosságra intjük az ott tartózkodó magyar állampolgárokat. Kérjük, hogy elektronikusan töltsék ki a Konzuli Szolgálat oldalán található konzuli adatlapot konzuli védelemhez.  

Fontos! Felhívjuk a magyar utazók figyelmét, hogy kerüljék el az ország északi (kameruni) határa felé történő szárazföldi utazást, mivel az különösen veszélyes!

Bűnözés

Gabon belbiztonsági helyzete átlagosnak mondható. Az ország egész területére, s kiemelten a nagyobb városokra Libreville, Franceville és Port Gentil, a szokásos megelőző intézkedéseket javasoljuk (ne tartson magánál értéktárgyakat, készpénzt kisebb összegekben elosztva, több zsebben vigyen magával, ezzel is elkerülve a feltűnést az esetleges rablások, lopások elkerülése végett, naplementét követően, sötétedéskor ne gyalogoljon egyedül az utcán). Az utóbbi időben elterjedtek a kézitáskalopások; autóban utazóknak ajánlott menet közben is bezárni az ajtókat. Az éjszaka folyamán felfegyverzett bandák rablásai, betörései is előfordulhatnak. Mivel az itteni fegyveres bűnözők kiszámíthatatlanok, gyakran ragadtatják magukat erőszakos cselekedetekre, az ellenállás tanúsítása határozottan kerülendő. A bűnözők távozása után az esetet haladéktalanul jelentse be a legközelebbi rendőrőrsön!  

Az országban banki szolgáltatásokat igénybe vevő utazók legyenek különösen körültekintőek a banki adataikat tartalmazó nyugták, igazolások megőrzésében, mivel előfordulhat az ilyen adatok segítségével történő visszaélés is.

A közösségi taxi használata

Gabonban közkedvelt a közösségi taxik (Tele kocsik) használata, amit célszerű elkerülni. Az ilyen járművek általában nincsenek kivilágítva, súlyos műszaki hibákkal rendelkeznek. Fennállhat a veszélye, hogy kirabolják vagy akár közúti balesetet is szenvedhet az utas. Ezért legyen körültekintő, csak olyan taxiba szálljon be, amiről meggyőződött, hogy jó állapotban van, valamint nem szállít más utast. Állapodjon meg a sofőrrel előre a viteldíjban.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 180 napig kell érvényesnek lennie a Gabonból történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM



Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Minden esetben szükséges előzetesen vízumot beszerezni a Gabonba történő beutazáshoz. A vízumigényléshez kérjük, hogy látogassanak el a https://evisa.dgdi.ga oldalra. Az egyszeri beutazó (max. 90 napig érvényes) elektronikus vízum (e-visa) díja 70 euró, a többszöri beutazó (max. 6 hónapig érvényes) vízum díja 185 euró. Fontos tudnivaló, hogy az elektronikus vízummal csak a főváros, Libreville nemzetközi repülőterén lehet belépni az ország területére.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazására vonatkozó információkért látogasson el a következő honlapokra
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/immigration/Gabon.cfm 

Vám:

A vámszabályok megegyeznek a Közép-afrikai Gazdasági és Pénzügyi Közösség többi tagországában érvényben lévő előírásokkal. Külön behozatali engedély az élelmiszerekre és a gyógyszerekre szükséges.   

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Gabon becsült lakossága mintegy 2 millió fő. A lakosság körében a keresztény vallás a legelterjedtebb. Hivatalos nyelv a francia, fővárosa Libreville. Az ország túlnyomó részét trópusi erdő borítja. 

Időjárás

Hagyományos értelemben nincsenek évszakok, inkább két szélsőséges évszak jellemző a térségre.  Az esős és száraz időszakok váltják egymást. Trópusi meleg, nedves, esős évszak októbertől májusig, a száraz évszak júniustól szeptemberig tart. Az esős évszakban (szeptembertől decemberig, ill. februártól júniusig) jelentősen nő a szúnyogcsípések által terjesztett malária és chikungunya megbetegedések száma.

Egyéb tudnivalók

Katonai létesítmények, repülőterek, középületek és stratégiai jelentőségű létesítmények fényképezése, video felvételek készítése tilos. 

A homoszexualitás Gabonban legális, de tabu témaként kezelik. A népesség nagyobb része provokatívnak és a társadalmi konvenciók megsértésének tartja.

Fontos! Tartózkodjanak a folyókban, tavakban történő fürdőzéstől, a bennük található paraziták okozta súlyos fertőzéseket elkerülendő! 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Védőoltások

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező. Alkalmanként a határon kérhetik a kolera elleni védőoltást igazoló dokumentumokat.  Az országba történő beutazás előtt ajánlott a diftéria, a tetanusz és a veszettség elleni védőoltások felvétele.

További információk: Országos Epidemológiai Központ nemzetközi oltóközpontja

Fontos! A gaboni tartózkodás során a magyar utazók tartózkodjanak az ivóvíz (csapvíz) fogyasztásától, csak zárt palackos ásványvizet igyanak! A helyi éttermekben  ne fogyasszanak ott gyártott jéggel készített koktélokat, italokat, s ne egyenek félig átsült húsokból, vagy halakból készült ételeket!