Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.17. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Gabonban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Angolában, Luandában van 

Biztonság:

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A hivatalos elnökválasztási eredmények bejelentését követően 2016. 08. 31- én a fővárosban Librevillében és más városokban is tüntetések és erőszakos zavargások voltak. A gaboni alkotmánybíróság szeptember 24-én érvényesnek és véglegesnek nyilvánította az augusztus 27-i elnökválasztás eredményét – a helyzet jelenleg nyugodt az országban, de továbbra is fokozott óvatosságra intjük az ott tartózkodó magyar állampolgárokat. Jelezzék ottlétüket, töltsék ki a Konzuli Szolgálat oldalán található konzuli adatlapot konzuli védelemhez. https://konzved.mfa.gov.hu 

Felhívjuk a magyar utazók figyelmét arra is, hogy kerüljék el az ország északi (kameruni) határa felé történő szárazföldi utazást, mivel az különösen veszélyes!

Bűnözés

Gabon egy viszonylag biztonságos ország. Egész Gabonra, kiemelten a nagyobb városokra Libreville, Franceville és Port Gentil, a szokásos megelőző intézkedéseket javasoljuk (ne tartson magánál értéktárgyakat, készpénzt kisebb összegekben elosztva, több zsebben vigyen magával, ezzel is elkerülve a feltűnést az esetleges rablások, lopások elkerülése végett, naplementét követően, sötétedéskor ne gyalogoljon egyedül az utcán). Az utóbbi időben elterjedtek a kézitáskalopások; autóban utazóknak ajánlott menet közben is bezárni az ajtókat. Az éjszaka folyamán felfegyverzett bandák rablásai, betörései is előfordulhatnak. Mivel az itteni fegyveres bűnözők kiszámíthatatlanok, gyakran ragadtatják magukat erőszakos cselekedetekre, az ellenállás tanúsítása határozottan kerülendő. A bűnözők távozása után az esetet haladéktalanul jelentse be a legközelebbi rendőrőrsön! 

Az országban banki szolgáltatásokat igénybe vevő utazók legyenek különösen körültekintőek a banki adataikat tartalmazó nyugták, igazolások megőrzésében, mivel előfordulhat az ilyen adatok segítségével történő visszaélés is.

A közös taxi használata

Gabonban közkedvelt a közösségi taxik (Tele kocsik) használata, amit célszerű elkerülni. Az ilyen járművek általában nincsenek kivilágítva, súlyos műszaki hibákkal rendelkeznek. Fennállhat a veszélye, hogy kirabolják vagy akár közúti balesetet is szenvedhet az utas. Ezért legyen körültekintő, csak olyan taxiba szálljon be, amiről meggyőződött, hogy jó állapotban van, valamint nem szállít más utast. Állapodjon meg a sofőrrel előre a viteldíjban.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 180 napig kell érvényesnek lennie a Gabonból történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Minden esetben szükséges előzetesen vízumot beszerezni a Gabonba történő beutazáshoz.

Ez magyar állampolgárok esetében Gabon moszkvai nagykövetségén történik:

119002 Moszkva, Oroszország, Denezhny Per. 16/1.
Telefon: 00 7495 241 00 80
00 7495 241 15 85
Fax: 00 7495 244 06 94
E-mail: MqezZZRHYQIHOK5zljNVYW1iYWdhYm9ucnVzc2llQGRpcGxvbWF0aWUuZ291di5nYQ==
YQrpd9zZF2T55kyYW1iYWdhYl9ydUBtYWlsLnJ1

A www.dgdi.ga internetes felületen fel lehet tölteni a szükséges dokumentumokat, valamint fényképet, de a fizetés és a vízum felvétele Gabon moszkvai nagykövetségén történik. A feltételek és a szükséges okmányok, dokumentumok is ezen internetes felületen vannak feltüntetve.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Kérjük, érdeklődjenek Gabon moszkvai Nagykövetségén:

119002 Moszkva, Oroszország, Denezhny Per. 16/1.
Telefon: 00 7495 241 00 80
00 7495 241 15 85
Fax: 00 7495 244 06 94
E-mail: VzpcYo8VMMZx5WWYW1iYWdhYm9ucnVzc2llQGRpcGxvbWF0aWUuZ291di5nYQ==
DdCPIWlQRbnsQB8jdlNTTj0YW1iYWdhYl9ydUBtYWlsLnJ1

A repülőtéren nincs vízumkiadás.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazására vonatkozó információkért látogasson el a következő honlapokra
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
http://www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

A vámszabályok megegyeznek a Közép-afrikai Gazdasági és Pénzügyi Közösség többi tagországában érvényben lévő előírásokkal. Külön behozatali engedély az élelmiszerekre és a gyógyszerekre szükséges.   

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Időjárás

Hagyományos értelemben nincsenek évszakok, inkább két szélsőséges időjárás jellemző a térségre.  Az esős és száraz idő váltják egymást. Trópusi meleg, nedves, esős évszak októbertől májusig, a száraz évszak júniustól szeptemberig tart. Az esős évszakban (szept. – dec. és feb. – jún.) jelentősen nő a szúnyogcsípések által terjesztett malária és chikungunya megbetegedések száma.

Egyéb

Katonai létesítmények, repülőterek, középületek és stratégiai jelentőségű létesítmények fotózása tilos. 

A homoszexualitás Gabonban legális, de tabu témaként kezelik. A népesség nagyobb része provokatívnak és a társadalmi konvenciók megsértésének tartja.

Lehetőség szerint tartózkodjanak a folyókban, tavakban történő fürdőzéstől, a bennük található paraziták okozta súlyos fertőzéseket elkerülendő. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Védőoltások

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező. Alkalmanként a határon kérhetik a kolera elleni védőoltást igazoló dokumentumokat.  Az országba történő beutazás előtt ajánlott a diftéria, a tetanusz és a veszettség elleni védőoltások felvétele.

További információk: Országos Epidemológiai Központ nemzetközi oltóközpontja

A gaboni tartózkodás során a magyar utazók tartózkodjanak az ivóvíz (csapvíz) fogyasztásától, csak zárt palackos ásványvizet igyanak! A helyi éttermekben  ne fogyasszanak ott gyártott jéggel készített koktélokat, italokat, s ne egyenek félig átsült húsokból, vagy halakból készült ételeket!