Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.11.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhetőségek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Gambiában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével. |  Legközelebbi magyar külképviseletünk Ghánában, Accrában van. 

Biztonság:

Gambia a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. Belpolitikai helyzete Adama Barrow elnök 2017. január 19-i beiktatását követően konszolidálódott, az ország jelenleg politikailag stabil. 2017. április 6-án parlamenti választásokat rendeztek az országban, amelyen számos nemzetközi megfigyelői küldöttség is részt vett. A választások jogszerűen, átláthatóan és békésen zajlottak.

Terrorizmusveszély nem jellemző az országban, azonban Szenegálhoz hasonlóan, a Casamance régióval határos országrészben gyakran felbukkannak az MFDC lázadói, akik többnyire Gambiában keresnek menedéket a kormánycsapatok elől. A keleti országrész továbbá a nyugat-afrikai fegyverkereskedelem egyik központja.

Gambia Afrika egyik legszegényebb államának számít. Itt is megvetette lábát a szervezett bűnözés. A kolumbiai és venezuelai drogkartellek bázisként használják az Európába irányuló kábítószer-csempészeti tevékenységükhöz. Mára már bizonyított összefonódás van az ilyen tevékenységet folytató illegális szervezetek és az AQIM között, amely terrorista akcióinak finanszírozásához a drog- és a fegyver-csempészetből származó bevételeket is felhasznál. Előfordulhat, hogy az óvatlan külföldi – tudta nélkül – kábítószer-csempészet áldozatává válik, aminek a következményei köztudottan súlyosak.

Serrekunda és Banjul térségben – csakúgy, mint világszerte más városokban ­− találkozhatunk bűnözéssel, mint például a zsebtolvajlás, némelykor azonban erőszakos támadások is előfordulnak. Történhetnek olyan a hatóságok által kreált „szabálysértési esetek”, amikor a gambiai rendfenntartók pénzt remélve szabnak ki büntetést.

Az országba látogatók lehetőség szerint ne hordjanak magukon értékeket, pl. óra, nyaklánc, karkötő, gyűrű. Ne viseljenek táskát az utcán; a pénz tárolására ajánlott a ruha alatt hordott kisméretű, nyakba akasztható táska, deréktáska.

A sötétség beállta után nem tanácsos autóval a turista számára idegen területen/területre autózni, mert az egész ország területén nagy a balesetveszély. Kerüljék a demonstrációkat, a tömeges megmozdulásokat.

Néhány őrizetlen strandot javallott elkerülni! Támadás esetén ne tanúsítsanak ellenállást! A strandokon gyakran előfordul, hogy helyi férfiak zaklatják a turistákat különböző szolgáltatásokat ajánlva (pl. sofőr, túravezető), mindig legyenek körültekintőek.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Gambiába történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM





Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén kívül – rendelkeznie kell angol nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal. További információkért kérjük, forduljon Gambia brüsszeli Nagykövetségéhez.  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges az EU állampolgárai számára is.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Bármely célú vízumkérelem benyújtásában Gambia külképviseletei illetékesek (pl. London, Párizs, Brüsszel). Magyarországon nincs gambiai nagykövetség, így javasoljuk a rabati gambiai külképviselet felkeresését, akik közreműködnek a vízum repülőtéren történő kiállításában az alább részletezett módon.

Nem turista célú vízumkérelem benyújtásában Gambia brüsszeli külképviselete illetékes. 

Gambia brüsszeli külképviselete:
1050 Brüsszel, Belgium, Avenue Franklin D. Roosevelt 126
Telefon: 00 32 2 640 10 49
Fax: 00 32 2 646 32 77
E-mail: DOjcgUQtcixt6hNIGZMaW5mb0BnYW1iaWFlbWJhc3N5YnJ1c3NlbHMuYmU=
Web: http://gambiaembassybrussels.be

Gambia rabati külképviselete:
Lotissement Mouline 2, 11 Rue Cadi Sanhaji, Rabat 10000, Marokkó
Telefonszám: +212 5376-38045
E-mail: pzxqOCpl25hZ2FtYmlhZW1iYXNzeUB5YWhvby5jb20=
(A nagykövetség tájékoztatása alapján amennyiben magyar állampolgár Gambiába kíván utazni, akkor előzetesen értesítenie kell a rabati nagykövetséget az utazás céljáról, a fogadó fél és a szállás elérhetőségeiről. Ebben az esetben a rabati nagykövetség visszaigazolja, hogy a  vízum a megérkezést követően a repülőtéren is átvehető.)

További hasznos információt Gambia nemzetközi repterének honlapján talál: www.banjulairport.com/visa_gambia.php

Szervezett utak keretében az utazási iroda intézi a vízum beszerzését. 

Gyógyszereket orvosi igazolás kíséretében lehet az országba bevinni. A sárgaláz elleni oltás kötelező.

Házikedvencek beutazása:

A  házikedvencek beutazásával kapcsolatban kérjük tájékozódjanak a következő honlapokon
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztatohttp://www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi weboldalon www.banjulairport.com  
További információért kérjük, forduljon Gambia brüsszeli Nagykövetségéhez.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információaz országról:

Pénznem: Gambaiai Dalasi (GMD)

Pénz/bankkártya használata Gambia területén:

A helyi fizetőeszköz (Dalasi) Gambián kívül nem használható. A devizát bankokban és pénzváltókban tudja helyi valutára váltani. A feketepiacon váltott pénzt a rendőrség bünteti. 

A bankkártyákat a nagyobb hotelekben és üzletekben is elfogadják (gyakran azonban magas kezelési díjat számolnak fel, továbbá kedvezőtlen devizaárfolyamon juthat hozzá pénzéhez).

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az elmúlt években komoly veszélyt jelentett a Guineában kitört ebola-járvány a nyugat-afrikai régióban: Guineában, Libériában, Sierra Leoneban. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. Gambiában nem fordult elő ebolás megbetegedés, ennek ellenére a higiéniás alapszabályok körültekintő betartása mindenkor javasolt (gyakori kézmosás, kézfertőtlenítő használata, megbízható forrásból származó sült ételek fogyasztása, stb).  

 A sárgaláz elleni oltás kötelező.

Nemzetközi Oltóközpont honlapja >>