Afrika

Mai napon is érvényes: 2017.12.12. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség, Accra | Konzuli hivatalunk 2017. december közepén nyílik meg. Magyarországnak Hollandia accrai nagykövetségével van vízumképviseleti megállapodása, 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító vízumok tekintetében abujai külképviseletünk jár el.

Végezze el az utazás előtti előzetes online konzuli védelemre történő regisztrációt itt!

Biztonság:

A biztonsági helyzet jelenleg az ország egész területén kielégítő. Az északra tervezett utazásoknál azonban fokozott óvatosságot ajánlunk.

Bár a közbiztonság régiós viszonylatban jónak mondható, számítani lehet vagyon ellen irányuló kisebb – ritkán akár fegyveres – bűncselekményekre különösen Accra szegényebb negyedeiben. Az éjszakai közlekedés során indokolt az óvatos körültekintés. A nemzetközi repülőtéren, határátkelőknél gyakoribbak a lopások.

Igen gyakoriak az internetes csalások. A káresetek elkerülése érdekében fokozott körültekintés ajánlott. Az adatközlést és online devizautalást nem javasoljuk.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Ghánába történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA határon ellenőrzik a sárgaláz elleni védőoltás igazolását (nemzetközi oltási könyv), ennek hiányában a beutazást megtagadhatják. Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek Ghána prágai Nagykövetségén, vagy magyarországi tiszteletbeli konzulátusán.

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal, az utazását finanszírozó szponzor (vagy szülő) banki kivonatával és a fogadó fél lakcímigazolványának másolatával. További információkért kérjük, forduljon Ghána prágai Nagykövetségéhez, vagy Ghána magyarországi tiszteletbeli konzulátusához.  

Név: Entz Boldizsár Péter tiszteletbeli főkonzul
Cím: 1023 Budapest, Bécsi út 3-5. IV. em. 40/6.
Telefon: 06-1/240-6698
Mobil: 06-30/940-3421
E-mail: hoXVUR9WYcmYmMYrZW50ekBnaGFuYS5odQ==
QuARg2IIZW50ei5naGFuYUBnbWFpbC5jb20=

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Kérjük, érdeklődjenek Ghána prágai Nagykövetségén, vagy Ghána magyarországi tiszteletbeli konzulátusán.

Ghána prágai Nagykövetsége:

Cím: 160 00 Prága 6 – Bubeneč, Csehország, Na Zatorce 89/6.
Telefon: 00-4202/3337-7236
Fax: 00-4202/3337-5647
E-mail: gxFXcsxYxg70ZIYI0AZ2hhbmFlbWJAZ21haWwuY29t
Honlap: www.ghanaembassy.cz

Ghána Tiszteletbeli Konzulátus:

Név: Entz Boldizsár Péter tiszteletbeli főkonzul
Cím: 1023 Budapest, Bécsi út 3-5. IV. em. 40/6.
Telefon: 06-1/240-6698
Mobil: 06-30/940-3421
E-mail: LiYBEWeRQtH4ZJiDZW50ekBnaGFuYS5odQ==
CLmrri3z1cZW50ei5naGFuYUBnbWFpbC5jb20=

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Egyéb vízumkérelem benyújtásában Ghána prágai Nagykövetsége illetékes.

Házikedvencek beutazása:

Hasznos információt az alábbi oldalon talál: www.pettravel.com/immigration/Ghana.cfm, valamint érdeklődjön állatorvosánál.  

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi weboldalon:
Ghana Revenue Authority www.gra.gov.gh/index.php/divisions/customs

További információért kérjük, forduljon Ghána prágai Nagykövetségéhez, vagy magyarországi tiszteletbeli konzulátusához.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Ghánai Cedi (GHS)

Szigorúan ellenőrzik a helyi valuta készpénzben történő kivitelét: az 5000 cedit meghaladó összeget elkobozzák. Szintén szigorú vámszabályok vannak érvényben az arany kivitelét illetően is, erről érdemes részletesebben a Ghánai Köztársaság prágai nagykövetségénél érdeklődni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az elmúlt években komoly veszélyt jelentett a Guineában kitört ebola-járvány a nyugat-afrikai régióban: Guineában, Libériában. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. Ghánában nem fordult elő ebolás megbetegedés, ennek ellenére a higiéniás alapszabályok körültekintő betartása mindenkor javasolt (gyakori kézmosás, kézfertőtlenítő használata, megbízható forrásból származó sült ételek fogyasztása, stb).  

Mivel az ország kiemelten maláriafertőzött terület, illetve magas a hepatitisz és több trópusi betegség előfordulása, utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett (Országos Epidemiológiai Központ – Nemzetközi Oltóközpont; 1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel.: 215-22-50). 

Az állami orvosi ellátás színvonala alacsony, nem megbízható, gyakran nehezen elérhető, ugyanakkor számos jól felszerelt professzionális magánklinika található a nagyobb városokban (Accra, Kumasi, Tamale).

Utazás, közlekedés biztonsága:

Míg a nagyobb városok főbb útvonalai karbantartottak, a városokon kívül fel kell készülni az utak igen rossz állapotára. Az elöregedett járművek, a vezetők kiszámíthatatlan magatartása, a fegyelmezetlenül közlekedő gyalogosok és a rossz, sok helyütt teljesen hiányzó közvilágítás rendszeres, súlyos balesetek forrása. Tömegközlekedés jelenleg nincs Ghánában, közlekedéshez a nagyobb szállodákban bérelhető autók használata a legbiztonságosabb. Városi közlekedéshez taxik is igénybe vehetők. Hosszabb útra javasolt tartalék üzemanyaggal elindulni. A közutakon rendszeresek a szakaszonkénti rendőri ellenőrzések.

Az útlevélről, vízumról érdemes fénymásolatokat magunknál tartani, ellenőrzések során először ezeket kell felmutatni. Különösen a határátkelőkhöz közeledve lehet az ellenőrzést végzők részéről visszaélésekre számítani. Ritkán, de előfordulhatnak fegyveres rablótámadások, ilyenkor a bűnözőkkel szemben nem szabad ellenállást tanúsítani.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

Az ügyintézés a térség viszonylatában szakszerű és gördülékeny, a hatóságok részéről hátrányos megkülönböztetésre nem kell számítani.

Vallás:

Az ország lakosságának mintegy 68%-a keresztény, és javában nagyon vallásos. A fennmaradó lakosság nagyjából 16%-a muzulmán.

Egyéb információt accrai nagykövetségünk oldalán talál!