Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.17. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Kamerunban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Nigériában van - Abuja | Doualában tiszteletbeli konzul van | Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar külképviselet nincs. Ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy a kameruni tiszteletbeli magyar konzuli hivatallal, vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Biztonság:

Jelenleg Guinea-ban, Sierra Leone-ban és Libériában is magas fokú Ebola-vírus veszély mutatkozik annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma fokozatosan csökken. Előrejelzések szerint az év második felére a vírus elleni küzdelem végleg sikerrel fog járni. Pár esetet már Nigériában is felfedeztek. A vírus a vadállatoktól terjedt az emberi populációra, amely személyes érintkezések során terjeszkedik tovább emberről emberre.

Az országban egyelőre nem regisztráltak fertőzött beteget, de a kameruni hatóságok elővigyázatosságból biztonsági és ellenőrző intézkedéseket vezettek be a Guineaból érkező utasokat illetően. A vírusfertőzés miatt jelenleg Kamerun és Nigéria között a határok lezárásra kerültek, így kerüljék az ódautazók a határátkelést.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A nigériai-kameruni határt ne közelítsék meg 25 km-es körzetben. 2013. Február 19-én egy francia családot raboltak el ezen a vidéken, akiket Nigériába hurcoltak.

Ne utazzanak a Bakassi félszigetre, a kameruni-nigériai-dél-nyugati határvidéket 20 km-es körzetben ne közelítsék meg.

Kerüljék a kameruni-csádi, kameruni- közép-afrikai határszakaszt negyven kilométeres körzetben.

A kameruni kormány hamarosan visszafogja a benzinellátást, ami feszültségeket szülhet. Az erőszak fokozódása népszerű helyeken már most megfigyelhető, így például Limbe városában.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Vízumbeszerzés előtt, kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten.

A kábítószer fogyasztást és a homoszexualitást büntetik. A homoszexualitással szemben kicsit sem toleráns a kameruni politika és társadalom.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgár vízum birtokában utazhat Kamerunba, ezt Bécsben lehet felvenni. Érkezést követően a határon is megvásárolható a vízum. Az útlevélnek a beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A vízumkiadásban Németország képviseli Magyarországot Yaoundéban:

Kamerun tiszteletbeli konzulja Bécsben található, nála vízumot is lehet igényelni:

Cím: Villa Flora Hüttelbergstrabe 23A A-1140 Vienne
Telefon: +431 914 77 440
Fax: +431 914 77 448
Email: khFgEcKSyWDCU3OIZU29jaWV0eUBjaGVsbG8uYXQ= 

Amennyiben munkavállalásról érdeklődnek, a következő számon kaphatnak információt: +237 2221 2884

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Nemzeti ünnepnap: május 20.

Kamerun 1961 óta független, akkor szabadult fel a brit és a francia uralom alól. Délen ma két angol nyelvű tartománya van, a többi francia nyelvű. Az angol nyelvű régiók lakosai diszkriminációra panaszkodnak, mivel az országban az oktatás és a munka nyelve a francia. Az országnak két fővárosa van: az egyik a közigazgatási központ Yaoundé, a másik pedig a gazdasági központ Douala. 1961 óta egypártrendszer uralkodik Kamerunban, a szabadságjogok mérsékelt elismerésével. 1982 óta ugyanaz az elnöke az országnak: Paul Biya. Az afrikai országok közül itt a legmagasabb az írni- és, olvasni tudók aránya, ugyanakkor itt a legmagasabb a kontinensen a korrupció.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

2014. június-december között az országba beutazóktól Kamerun megköveteli a gyermekbénulás elleni oltás igazolását.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az elmúlt időszakban 1500 fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedést regisztráltak. Sárgalázoltás az országba történő belépéshez kötelező. 2011-ben több százan haltak meg kolera miatt, csak üveges vizet igyanak. 2012-ben sárgalázban többen életüket vesztették. A felnőtt lakosság 5,5 százaléka fertőződött AIDS-el, ezért mindenki legyen elővigyázatos.

Kamerunban nagyon alacsony az egészségügyi ellátás színvonala. A megfelelő kezelésért Dél-Afrikába vagy Európába kell utazni. Mindenkinél legyen elegendő pénz az esetleges költségek fedezésére, a biztosítás pedig mindenre terjedjen ki.