Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 07. 17.
Mai napon is érvényes: 2017.07.24. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Nairobiban nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul Mombasában

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kenya szudáni, etiópiai és szomáliai határvidékét - Nairobi nyomornegyedeihez (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh) és a kenyai partszakaszhoz hasonlóan - az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta.

A fenti területeken kívül eső részét az országnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium a - II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek - kategóriába sorolta.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Kenyába történő utazásuk előtt egyrészt regisztráljanak a konzuli védelemre, másrészt vegyék fel a kapcsolatot a Külképviselet konzuli részlegével a legaktuálisabb információk beszerzése érdekében. 

* * *

Figyelem! 

Kolera ismételt megjelenése Kenyában

2017. májusában ismét kitört a kolera járvány Kenyában, melyről a Kenyai Egészségügyi Minisztérium sajtóközleményben ad tájékoztatást: www.health.go.ke/2017/05/press-release-on-the-cholera-outbreak-in-the-country

Az első két esetről a jelzés Mathare vidékéről, Nairobi megyéből érkezett. Azóta az egész ország területéről érkeznek bejelentések a kolera szimptómáival kezelt betegeket illetően. Összesen 2017. május 24-ig 146 esetről érkezett hivatalosan jelentés, melyből 4 végződött halállal (ez 3%-os halálozási arányt jelent). Területi megoszlását tekintve Garissza megye; Nairobi megye; Vihiga; Mombassa; Muranga érintettek. 

A jelenlegi sajtóértesülések szerint a járvány elérte a fővárost is, a legfrissebb híradások szerint 100 fő fertőződött meg.

Jelenleg a fogadó ország hatósága nem írja elő kötelezően a kolera elleni védőoltás felvételét az országba történő utazáshoz, azonban a Kenyába utazni kívánó állampolgárok számára javasoljuk annak beadatását (http://oltokozpont.hu/hu/oltas/8/kolera). Nyomatékosan javasoljuk a Kenyában élő, itt tartózkodó és ide látogató magyar állampolgárok számára, hogy egyrészt fordítsanak fokozott figyelmet a személyes higiéniára (rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítő használata) másrészt pedig lehetőség szerint csak megfelelően hőkezelt ételeket és csak palackozott ivóvizet fogyasszanak; heveny, vízszerű hasmenés és hányás esetén haladéktalanul forduljanak szakorvoshoz. 

* * *

Dengue-láz megjelenése a kenyai partszakaszon

A kenyai Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Mombasa tartomány több részén (kiemelve: Mvita, Likoni, Kisauni, Changamwe területeket)  megjelent a dengue-láz elnevezésű megbetegedés.  Eddig 119 esetet regisztráltak, de a betegség terjedőben van az egész tartomány  ill. a partszakasz területén.  A dengue-vírust szúnyogok terjesztik. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütések megjelenése, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A dengue-láz ritka esetben életveszélyes is lehet.  A megelőzés főként az azt terjesztő szúnyogok csípéseinek elkerülésére (például szúnyogháló, szúnyog riasztó szerek) használatára korlátozódik. 

A térségben utazó magyar állampolgároknak javasoljuk, hogy éjszaka szúnyoghálóval felszerelt ágyban aludjanak, illetve folyamatosan használjanak szúnyogriasztó szereket.  Láz, bőrkiütések megjelenése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz! A dengue-láz azonosítására használatos tesztekkel a Mombasa-Agha Khan, Al faruk-Jocham és a Seyid-Fatima kórházak rendelkeznek. 

* * *

Tájékoztatások a 2017-es kenyai parlamenti és elnökválasztásokkal kapcsolatban 

2017 augusztusában, Kenyában parlamenti és elnökválasztásokat tartanak. Az eddig lebonyolított kenyai választások tapasztalatiból kiindulva megállapítható, hogy az ország biztonsági helyzetét alapvetően határozza meg a választási kampány, majd a későbbi eredményhirdetés. A választások előtti és utáni időszak alatt is több olyan jelenség várható, biztonságot befolyásoló tendencia azonosítható, melyről minden Kenyába utazni szándékozó magyar állampolgárt részletesen kívánunk tájékoztatni. Ebben a fejezetben csak választásokhoz kapcsolódó biztonsági eseményekről, tanácsainkról adunk tájékoztatást.

Elkezdődött a kampányidőszak Kenyában!

2017. augusztus 8- án parlamenti- és elnökválasztásra kerül sor Kenyában, ahol a kampány időszak már elkezdődött. A két meghatározó politikai szövetség már ez év májusától elindította éles politikai kampányát az ország egész területén. Nairobiban és Kenya nagyvárosaiban állandósultak a politikai rendezvények. Ezek esetenként erőszakos összecsapásokkal végződnek, illetve jelentős forgalomkorlátozással járnak. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kampány időszakában az ország egész területén lehetnek politikai tüntetések, erőszakos megmozdulások. Június, július, augusztus, szeptember hónapban a tüntetések, politikai rendezvények szervezésével kell számítani az ország egész területén. Az országon belüli helyi közlekedés akadályokba ütközhet, a közszolgáltatásokban (telefon, internet, élelmiszerellátás) is lehetnek jelentős fennakadások. Ebben az időszakban az valószínűsíthető, hogy a rendvédelmi szervek erőforrásaikat a megmozdulások ellenőrzésére fogják átcsoportosítani. Így Nairobiban, Mombasában és más nagyvárosokban a közbiztonság jelentősen romolhat.  Az ebben a politikai és biztonsági szempontból bizonytalan időszakban megrendezésre kerülő rendezvényeken (turisztikai,sport, üzleti, kulturális) való részvétel fokozott és közvetlen kockázattal jár!  

* * * 

Romló közbiztonsági helyzet a turisztikai főszezonban 

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a turisztikai főszezon kezdetével megnövekedtek a buszvégállomásokon, repülőtereken elkövetett bűncselekmények száma.  A zseblopások, a csomagok eltulajdonítása, az autófeltörések kiemelten Nairobi és Mombasa környékén gyakori jelenségek.  A külföldiek nem elsődleges célpontjai a bűnöző csoportoknak, azonban tényszerű, hogy az elmúlt évek hasonló időszakában (január-május között) számos külföldi állampolgár lett bűncselekmény áldozata Kenyában. A legtöbb bűncselekményt Nairobi nyomornegyedeinek közelében és a belvárosban követik el. Momabasában a régi városrész (Old Town of Mombasa) és a Mombasa és déli üdülő területetek összekötő Likoni komp (Likoni Ferry) környékén követik el. A kenyai nyaralás alatt elérhető a Kenyai Turisztikai Hivatal telefonon is, amennyiben bármilyen tanácsra lenne szükségük: Kenya Tourism Federation: + 254 20 800100

***

Biztonsági tanácsok régiónként

Nairobi: Kenya fővárosa ez elmúlt évtizedekben több terrortámadás elszenvedője volt, ezért a város terror fenyegetettsége kimondottan magasnak értékelhető. Az eddigi támadások hátterét, illetve az elkövetők motivációit vizsgálva megállapítható, hogy továbbra is terrorista támadások célpontjai lehetnek a bevásárlóközpontok, nyitott teraszok, éttermek, keresztény templomok, sportközpontok valamint az éjszakai szórakozóhelyek.

Utcai támadások és rendőrségi túlkapások Nairobiban:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2015. január óta emelkedő számot mutatnak az utcai rablások a kenyai fővárosban. A támadásokat jellemzően kisebb csoportokban és motorbiciklikről hajtják végre. Az eddigi beszámolók szerint a bűnelkövetők gyalogosokat és gépjárműveket is megállítanak, majd fegyverrel kényszerítik a turistákat az értékek (óra,ékszer,pénz,telefon,laptop) átadására. A városba látogató magyar állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy egy ilyen jellegű utcai támadás esetén ellenállás nélkül adják át értékeiket. Az eddigi tapasztalatok szerint az elkövetők a legkisebb ellenállás estén is azonnal használják fegyvereiket.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kenyai rendőrség már a legkisebb közlekedési vétségek esetén is különös szigorúsággal jár el a külföldi állampolgárokkal szemben. Ezért javasoljuk, a közlekedési szabályok maradéktalan betartását az ország egész területén. A biztonsági övek használatát még a taxikkal való utazások során is ellenőrzik, illetve szigorúan büntetik a gépjárművezetés közbeni telefonálást. Jellemzőek a rendőri túlkapások, az illegálisan kiszabott magas büntetések és a fenyegetések is. A rendőrséggel való konfliktusok elkerülése érdekében, a közlekedési szabályok betartását és az ellenőrzések során együttműködő magatartást javasolunk.

Sötétedés után nem javasoljuk a szálláshely elhagyását.

A városban nem javasoljuk helyi tömegközlekedési eszközök használatát (matatut, kisbuszt). Ezek használata nem biztonságos, a járművek többnyire rossz műszaki állapotúak. A gépjármű vezetési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. A városban mindennaposak a közlekedési dugók és a személyi sérüléssel járó balestek. A közlekedése kultúra ugyan folyamatosan javul a fővárosban, de a helyi járművezetők többsége még mindig nem tartja be a közlekedési szabályokat, ezért csak a helyi közlekedési gyakorlat alapos megismerése után javasoljuk a gépjárművezetést. A WHO adatai szerint Kenyában halnak meg a legtöbben közlekedési balesetben.

A városban való tartózkodás alatt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

A Nairobiba rövid időre érkezőknek csak alapos helyismerettel rendelkező kísérővel javasoljuk a város felfedezését. A hosszú távra érkezőknek (pl. munkavállalás) javasoljuk a városban élő nagyszámú külföldi közösséggel való kapcsolatfelvételt és a város fokozatos felfedezésest és a helyi biztonsági „aranyszabályok” maradéktalan betartását.

Tengerparti szakaszok: Nem javasoljuk a kenyai óceán menti területek, valamint Mombasa látogatását. Az Indiai óceán partvidékén, Kwale és Kilifi környékén a Dianiba vezető kompnál fokozott elővigyázatosságot javaslunk. Ezeken a területeken a Mombasa Republican Council (MRC) a csoport mely a terrorista al-Shabaabhoz is kötődik jelentős támogatósággal bír.

Kenya északi, észak-keleti része: Ezeknek a területeknek a látogatása fokozott kockázatot jelent, ezért javasoljuk, hogy Isiolótól északra csak konvojban és szervezetek keretek között utazzanak. A biztonsági helyzetről utazásaik előtt mindig kérjenek tájékoztatást a rendőrségtől vagy valamelyik biztonsági cégtől. A Turkána vidékén és a kenyai-szomáliai határ menti városokban a biztonsági helyzet törékeny a Turkána tóhoz közúton való utazást ezért nem javasoljuk.

Szomáliával határos területek: A kenyai-szomáliai határvidék valamint a szárazföld 60 km-es körzetben nem javaslunk utazásokat, továbbá nem javasoljuk Moyale, Mandera, El-Wak, Wajir, Liboi, Dadaab, Garissa városokba való utazást sem. A Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak a hajók elleni kalóztámadások és a fegyveres rablások. A kalózok modern motorcsónakjaikkal akár a szárazföldtől 200 tengeri mérföldön túl is megtámadják a tengerjárókat. Erre tekintettel a Konzuli Szolgálat nem javasolja az utazást olyan útvonalon, amely Szomália melletti vizeken (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztülvezet.

Összefoglaló a biztonsági helyzetet érintő korábbi eseményekről

2016. december: Túszejtések Kenyában

A biztonsági szolgálatok tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban növekedett a váltságdíj ellenében történő túszejtések száma országszerte. Tapasztalatok szerint a váltságdíj kifizetésének elmaradása esetén a túszokat általában megölik. Külföldieket érintő túszejtésre az elmúlt időszakban nem került sor Nairobiban, azonban a közelmúltban több rablótámadás történt külföldiek ellen.

2016. október 24-én a szomáliai határvidékhez tartozó Mandera tartományban fegyveresek megtámadtak egy helyi hotelt, ahol 12 embert megöltek. A kenyai hatóságok tájékoztatása szerint a merényletet az Al-Shabaab terrorszervezet követte el.  Az áldozatok a városba látogatók voltak, feltételezhetően kenyai állampolgárok. Mandera térsége külföldiek által nem jellemzően látogatott. 

2016. október 6-án az Al-Shabaab Mandera-ban hajtott végre hat ember életét követelő támadást. Kisebb atrocitásokról és meghiúsított terrortámadásokról rendszeresen érkeznek híradások a pari térségéből, illetve a szomáliai határvidékről.

2016. szeptember 11-én az Al-Shabaab terrorszervezet öngyilkos merényletet hajtott végre a Mombasa-i rendőrkapitányság épülete ellen. Ez az első olyan támadás, amelynek elkövetői nők voltak. Habár az akciót a biztonsági szervek megakadályozták, és a támadókon kívül senki nem vesztette életét, az eset jelzi, hogy Mombasa továbbra is az iszlám szélsőségesek fókuszában van. A kenyai hatóságok szerint az Al-Shabaab toborzó és radikalizáló tevékenysége Mombasa-n kívül az Indiai Óceán kenyai partvidékén Mandera, Wajir, Garissa és Lamu tartományokban továbbra is érzékelhető. A kenyai lakosság főként muszlim tagjaira kiterjedő szélsőséges toborzó tevékenység a legfrissebb információk szerint már nem csupán a partvidéki övezetben, hanem az ország számos egyéb területén is detektálható. A közelmúltban megjelent hírek szerint Kenyában immáron jelen van az Iszlám Állam nevű szélsőséges terrorszervezet.

2016. május 23-án Kenya egész területén politikai tüntetésekre került sor. Az ellenzék a Választási Bizottság lemondását követeli, amit a kormány elutasít. A legutóbbi tüntetésekben három ember életét vesztette, sokan megsebesültek. Nairobi belvárosában az üzletek bezártak, a tüntetők és a rendőrség között erőszakos összecsapásokra került sor. Tüntetések voltak Mombasa, Kisumu, Meru, Siaya, Migori, Kisii, Kakamega, Homa Bay tartományokban. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a következő időszakban növekedni fognak az utcai demonstrációk. A rendőrség erőszakkal, akár fegyvert használva is feloszlathatja a tüntetéseket. Mindéképpen kerüljenek el minden tömegrendezvényt! 

2015. április 2-án hajnalban, 5:30 perckor támadás érte a Kenya észak-keleti részén található Garissa tartomány egyemét (Univeristy of Garissa). A jelentős szomáliai kisebbségnek otthont adó város kb. 150 km-re található a kenyai-szomáliai határtól. Öt fegyveres hatolt be az egyetem épületébe és nyitott tüzet az ott tartózkodókra. A vallási alapon, elsősorban keresztény diákok ellen irányuló támadásban 147-en életüket vesztették és további 79 diák sérült meg. A több mint 500 túszul ejtett diáknak végül sikerült kimenekülnie az épületből, a kb. 15 órán keresztül tartó túsz-szabadító akció során kialakult tűzharcban mind a négy merénylő meghalt, egy támadót a kenyai hatóságok elfogtak.

A merényletet az al-Shabab szomáliai terrorszervezet vállalta magára, ami állításuk szerint válasz Kenya katonai jelenlétére Szomáliában. Az Egyesül Államok Nagykövetségét ért 1988-as támadás óta a Garissa Egyetem ellen végrehajtott merénylet az ország legtöbb áldozatot követelt terrorista merénylete.

Az esemény kapcsán felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Kenyában a terrorfenyegetés szintje az egész ország területén jelentősen nőtt. Kérjük, hogy esetleges kenyai utazásuk alkalmával maradéktalanul vegyék figyelembe a biztonsággal kapcsolatos tanácsainkat.

A szomáliai határ melletti MANDERA tartományban 2014. november 22-én, nyolc kilométerre a tartomány fővárosától az Al-Shabaab fegyveresi feltartóztattak egy 60 főt szállító autóbuszt és az utasok közül 28 embert (köztük négy nőt) a helyszínen megöltek. Az áldozatok közül 23-an tanárok voltak. A támadók az utazókat vallási alapon két csoportra osztották, a muszlim utasokat felszólították, hogy hagyják el a helyszínt, majd a többiekkel a helyszínen, hidegvérrel végeztek. A terrorakcióért az Al-Shabaab szomáliai terrorszervezet vállalta a felelősséget. A Mombasában az elmúlt időszakban tapasztalt vallási és politikai feszültségek is komoly aggodalomra adnak okot. A kormányzat több mombasai mecset bezárásáról döntött, melynek komoly belpolitikai visszhangja van az országban és kiemelten partszakaszon. Az eddig Mombassa környékén tapasztalt biztonsági problémák bármikor tovább terjedhetnek a partszakasz más részeire. A terrorakciók, azok hírértékének növelése és a súlyosabb gazdasági károkozás szándékával bármikor kiterjedhetnek a nyugati állampolgárokat megcélzó műveletekre is.

Kenyában 2014. április 6-tól "State of alert” állapot van érvényben, amelyet a terrorfenyegetettség legmagasabb szintje indokol.

2014. június 15-én és 16-án este Lamu 30 km-es körzetében két városban ártatlanokat támadott és gyilkolt meg az al-Shabaab. Az áldozatok száma meghaladja a hetvenet. Ötven embert még keresnek. A terroristák túszul ejtettek tizenkét nőt. Ez a merényletsorozat a 2013. szeptember 21-i Westgate bevásárló központot ért támadás óta a legsúlyosabb merénylet volt Kenyában.

2014. április 1. Ismeretlenek meggyilkolták Mombasa egyik vallási vezetõjét. Mombasában a hangulat feszült, fokozott óvatosságot és a média követését kérjük.

2014. március 31. Nairobi szomáliaiak lakta negyedében több összehangolt merényletben hatan vesztették életüket.

2014. március 23. Mombasa-Likoni negyedében öt ember meghalt, tizennyolc súlyosan megsebesült, amikor fegyveresek rontottak a vasárnapi misézõk közé egy templomban. Likoni Mombasa és Diani között fekszik, innen visz át a komp a déli partra. Nagy elõvigyázatosságot javaslunk, és kérjük a magyar állampolgárokat, kövessék a sajtó híreit.

2013. szeptember 21-én terrortámadás színhelye volt Nairobi egyik legnépszerűbb bevásárlóközpontja, mintegy hetvenen vesztették életüket, kétszázan megsebesültek. A kenyai hadsereg 2011. október 16-án átlépte a kenyai-szomáliai határt, ezzel a régióban Burundi, Etiópia, Dzsibuti és Uganda mellett részese lett a Szomália középső részét ellenőrző szélsőséges al-Shabaab elleni háborúnak.

Helyi közlekedéssel kapcsolatos tanácsok

UBER használata Nairobiban 

Az UBER használata Nairobiban is elérhető. A szolgáltatást Kenyában készpénzben, nem bakkártyával kell kifizetni. Az eddigi tapasztalatok szerint az UBER sofőrök ellen nem érkeztek panaszok. Azonban 2016. február végétől a klasszikus taxikat üzemeltető cégek több tüntetést is szerveztek az UBER ellen. Több olyan eset is előfordult, hogy UBER ügyfeleket bántalmaztak taxisok. Ezért nyilvános helyeken (éttermek, szórakozóhelyek) környékén óvatosságot javasolunk az UBER használatakor. Beszámolók szerint a taxisok az ilyen frekventált helyeken figyelik, sértegetik az ügyfeleket, esetleges atrocitások is előfordulhatnak.  

Busszal, repülővel

Kenyában a távolsági buszokkal való utazás fokozott kockázatot jelent, ezért ezek használatának lehetőség szerinti elkerülését javasoljuk. Amennyiben mégis helyi busszal utaznának az ország területén csak regisztrált szolgáltatóval induljanak útra. Kerüljék el az olcsó, kisméretű már látszólag is rossz állapotban lévő járművek használatát. 2014. május elején az al-Shabaab négy távolsági busz ellen hajtott végre merényletet, kettőt Mombasában, kettőt Nairobiban. 

A kenyai belső légi forgalom megfelelő minőségben nyújt szolgáltatásokat. A Kenya Airways és más fapados légitársaságok (JamboJet, Flight 544) számos útvonalon - és az eddigi tapasztalatok szerint - biztonságosan repülnek az országban. Ugyanakkor jelentős késések előfordulhatnak. Ilyen esetekben a tapasztalatok szerint a légitársaságok nem adnak megfelelő információt, előfordul, hogy nem gondoskodnak az utasok tovább utazásáról. A korábbi panaszok miatt a fapados légitársaságok sms-ben, illetve e-mailen is tájékoztatják a késésekről, törlésekről az utasokat. Ezért a foglalásnál pontosan adják meg adataikat! 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalánál

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Részletes információkért kérjük forduljon a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalához.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 
Vízum beszerzése szükséges. Részletes információkért kérjük forduljon a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalához.

Felhívjuk a Kenyába látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2015. szeptember 1-től Kenya bevezette az elektronikus vízum igénylést. Az új rendszer bevezetése kapcsán kiemelendő, hogy a kenyai vízum beszerzése akár 8-10 napig is eltarthat! Ugyanakkor ennek ellenére sem javasoljuk a túl korai igénylést. Nyaralás esetén elégséges lehet max. 2 héttel az utazás előtt igényelni a vízumot. Az online vízumkiadási rendszer működési problémái miatt a repülőtéren továbbra is kiállítanak vízumot.  A két rendszer párhuzamosan működik mindaddig, amíg az online megoldás nehézségeit kiküszöbölik. Ugyanakkor minden magyar állampolgárnak az előzetes beszerezhető online igénylést javasoljuk! A kenyai hatóságok figyelmeztetése szerint több hamis weboldal is megjelent. Ezért körültekintően ellenőrizzék, a webcímek végződését. Minden olyan magát kormányzati oldalnak kiadó online felület, mely co.ke  betűkkel végződik hamis. A vízum kiadására kizárólagosan használt honlap végződése csak go.ke lehet. 

A kérelmet a következő internetes oldalon lehet kérelmezni az alábbi lépésekben:

 1. Az oldalon található VISITOR (kék színű) fülre kattintva létre kell hozni egy felhasználó fiókot. Ehhez szükséges egy e-mail cím, név és állampolgárság megadása A regisztráció sikerességéről igazoló e-mailt küld a rendszer. 
 2. A felhasználó névvel és jelszóval történt belépés után fel kell tölteni egy digitális fényképet (fénykép mérete maximum: 500pc X 500px) 
 3. A következő lépésben ki kell választani a vízum típusát (Ez rövid távú látogatás esetén jellemzően a VISITOR vízum.)
 4. A megjelenő vízumigénylő ívet ki kell tölteni. Ennél a lépésnél kiemelten fontos a teljes és pontos kitöltést, mert a rosszul feltöltött kérelmeket elutasítják!
 5. Fel kell tölteni az útlevél beszkenelt adat oldalát, ahol a fénykép és a további személyes adatok találhatók.
 6. A vízumdíjat az elektronikus felületet használva kell kifizetni VISA vagy MASTERCARD használatával.
 7. A befejezést követően a kérelem továbbítása kerül elbírálásra. A döntésről az előzetesen regisztrált e-mail címre küldenek értesítést. Ez akár 7 napig is eltarthat!
 8. A döntésről szóló e-mail megérkezése után jelentkezzen be ismét a fiókjába a jelszóval és felhasználónévvel, majd töltse le és nyomtassa ki a vízumot.
 9. A kinyomatott vízumot a Nairobiba tartó repülőgépbe való beszállás előtt ellenőrzik, amennyiben nem rendelkezik a kinyomatott vízummal megtagadhatják a repülőgépre való beszállást.
 10. Kenyába való megérkezés után útlevele mellett adja át a kinyomtatott vízumot a beléptetést bonyolító tisztviselőnek.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy turista vízumok munkavállalásra való felhasználását a kenyai hatóságok szigorúan büntetik! 

Magyar állampolgár vízum, megfelelő anyagi fedezet, oda-vissza érvényes menetjegy felmutatásával utazhat be a Kenyai Köztársaságba. 

Kelet-Afrikai Turista Vízum / East Africa Tourist Visa -EATV

A Kelet Afrikai Közösség (EAC) országai közül Uganda, Kenya, Ruanda és Tanzánia a regionális gazdasági és politikai integráció keretében közös vízumpolitikát is életbe léptett. A megállapodás szerint az Ugandába, Ruandába, Kenyába és Tanzániába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot (East Africa Tourist Visa -EATV) mellyel egy kiadott EATV vízummal az összes érintett országba beléphetnek. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint a szabályozás folyamatosan változik és a határőrök nem minden esetben ismerték fel az új vízumtípust. Ezért az EATV vízum eddigi tapasztalatait figyelembe véve, javasoljuk, hogy az utazásuk előtt részletesen tájékozódjanak az igénylés feltételeiről és a vízum által adott beutazási jogosítványokról, az érintet országok európai külképviseletein.

A belépés Afrikából, Dél-Amerikából, Dubaiból csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. A terminálba való beérkezéskor hő kamerákkal vizsgálják a belépőket és minden utazó esetében kérik az oltási könyvet. Az Európából érkező utasoknál jellemzően nem végeznek ellenőrzést. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik).

Munkavállalás

Nairobi a kelet afrikai térség üzleti központja. Számos nemzetközi cég illetve az ENSZ (UNEP, HABITAT) regionális központja. Jelentős a külföldi (köztük az európai és észak amerikai) munkavállalók száma a városban. A munkavállaláshoz a munkavállalási engedély beszerzése szükséges mely költséges és esetenként hosszadalmas folyamat. A kenyai hatóságok rendszeresen ellenőrzik a munkaadókat és napok alatt kiutasítják az országból, azokat, akik engedély nélkül tartózkodnak Kenyában.

Munkavállalási engedély kérelmezése

Kenyában munkát végezni kizárólag a kenyai Bevándorlási Hivatal által kiállított érvényes munkavállalási engedély birtokában lehet, az engedély nélkül munkát vállalókat a hatályos jogszabályok szigorúan büntetik! A kenyai munkavállalást 1 évig érvényes, többszöri belépővízum birtokában lehet kérelmezni Nairobiban, a kenyai Bevándorlási Hivatalnál.

Az 1 évig érvényes többszöri belépővízumot kizárólag kenyai külképviseleten lehet kérelmezni, az eljárás 30 munkanapot vesz igénybe, ára 200 USD de hatóságok fenntartják a jogot az árak változtatására. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, a kérelemhez továbbá 2 db fényképet kell mellékelni.

A fenti információk tájékoztató jellegűek, a vízumkérelem benyújtása előtt, kérjük, tájékozódjanak Kenya illetékes nagykövetségén (lásd fent)!

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalánál, illetve az alábbi honlapokon:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

www.revenue.go.ke
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Kenya egyik legjelentősebb bevételi forrása a turizmus, a mezőgazdaság és a teatermelés. Kiemelkedő a külföldi mulitnaiconális vállalatok jelenléte is. Az ország – a régión túl- kiterjedt kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokkal rendelkezik nyugati és ázsiai országokkal is. Kenya jelentős gazdasági fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban és kedvező társadalmi és szociális folyamatok indultak el az országban. A jelentős számú leszakadó rétegek mellet a kenyai középosztály folyamatosan erősödik és már jelentős vásárlóerőt jelent. Ennek köszönhetően Nairobiban az európai országokban megszokott színvonalú szolgáltatások (bevásárlás, élelmiszerellátás, high speed internet, pénzügyi szolgáltatások, sportolási lehetőségek) már elérhetők.

Egyedülálló természeti adottságai és a magas színvonalú szolgáltatások miatt több mint egy millióan keresik fel az országot évente, Kenya tekinthető Kelet-Afrika legnépszerűbb szafari desztinációjának. Azonban a 2013 és 2014 között végrehajtott terrorista akciók miatt azonban a szektort jelentős veszteségek érték és Kenya regionális turisztikai pozíciójából is vesztett.

Az 583,000 négyzetkilométernyi ország hivatalos nyelve az angol és a szuahéli, de a törzsek saját nyelvüket is használják. Esős évszakok: március és május között, valamint októbertől decemberig. Nairobi 1700 méteren fekszik, klímája egész évben kellemes. Az Egyenlítő közelsége 06.30-as napfelkeltét és 18.30-as sötétedést eredményez egész évben. Az ország területének több mint tíz százaléka nemzeti park, ezekről információt a www.kws.org honlapon találhatnak. Afrika második legmagasabb csúcsa a Mt. Kenya, 5199 méter. Teleki Sámuel volt az első fehér ember, aki eljutott oda. Az országban jelentős számú külföldi dolgozik (főleg Európából, Ázsiából és észak Amerikából) illetve jelentős a Kenyában hosszabb időre vagy véglegesen letelepedett európaiak száma is.

Hivatalos pénz a shilling
Időzóna: GMT +3 óra.
Nemzeti étel a kukoricalisztből készült ugali és a nyama choma, a grillen sütött hús.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A kenyai hatóságok szigorúbban ellenőrzik a sárgaláz oltás felvételét! 

A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

2016. március 16-án a Kenyai Egészségügyi Szolgálat fokozott ellenőrzést vezetett be a nemzetközi repülőtereken az Angola felől érkező utasokkal szemben, miután egy 31 éves, Angolából visszautazó kenyai férfi életét vesztette Nairobi egyik kórházában. Angolában jelenleg járványszerű, tömeges megbetegedés tapasztalható, a fertőzöttek száma 1000 körülire tehető, melyek több, mint harmada volt eddig halálos kimenetelű. 

A sárgaláz vírusos megbetegedés, cseppfertőzéssel nem továbbadható, csakis egy bizonyos fajta szúnyog csípésével terjed a betegség. Az oltás a leghatékonyabb preventív módja a sárgaláz elleni védekezésnek, mivel a fertőzést követően a gyógymód még nem ismert és gyors lefolyású. 

Ezen körülményekre való tekintettel a kenyai hatóságok fokozottan szűrik a kockázatos országokból érkezőket. Jelenleg még nem terjesztették ki valamennyi, Kenyába érkező személyre az oltás kötelezővé tételét. Azonban a fertőzött betegek számának esetleges növekedésével ez nem kizárható, így javasoljuk, hogy az országba érkező magyar állampolgárok  vegyék fel a sárgaláz elleni oltást. Az ezt igazoló oltási könyvet szerezzék be, és tartsák maguknál kenyai utazásuk alatt.     

* * *

A kenyai magánkórházak kiváló színvonalúak, az állami ellátórendszer szakmailag felkészült, de a szolgáltatások minősége jelentősen elmarad a magyar színvonaltól. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Nairobi és a várost körülvevő központi fennsík a magasság miatt maláriamentes terület, az ország más pontjaira tett néhány napos kirándulásoknál pedig a szúnyogriasztó- és ölő szerek megfelelő alkalmazása elég védelmet nyújt, általában nincs szükség maláriagyógyszer szedésére. A malária ellenes gyógyszerek olcsóbbak, mint Magyarországon. A legelterjedtebb fertőző betegség, amivel az itt élő külföldiek szembesülnek, a különböző ételfertőzéses, hasmenéses megbetegedések, amelyek ugyan rendszeresek, azonban jellemzően nem életveszélyesek.

Ebola helyzettel kapcsolatos tájékoztatás

A járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint eddig Afrika nyugati részén terjedt el Libériában, Guineában, Sierra Leonéban és Nigériában.

Kenyában eddig nem regisztráltak Ebola megbetegedést. A helyi hatóságok rendelkeznek a megfelelő egészségügyi kompetenciákkal és felkészültséggel és a komoly erőfeszítéseket tesznek az ország járványügyi védelme érdekében. A kiterjedt nyugat afrikai hálózattal rendelkező Kenya Airways korábban felfüggesztette járatait a járvány sújtotta térségbe és beutazási tilalmat rendelt el a fertőzött országok állampolgárai ellen. Ez alól kivételek voltak a térségből hazaérkező kenyai állampolgárok és az igazoltan az orvosi és humanitárius segítségnyújtásban résztvevők.

Kenyai utazás előtt elővigyázatosságból javasoljuk a betegséggel kapcsolatos nemzetközi honlapok (WHO) és a higiénia, egészségügyi tanácsok áttekintését és maradéktalan betartását!

Kolera ismételt megjelenése Kenyában:

2017. májusában ismét kitört a kolera járvány Kenyában, melyről a Kenyai Egészségügyi Minisztérium sajtóközleményben ad tájékoztatást: www.health.go.ke/2017/05/press-release-on-the-cholera-outbreak-in-the-country

Az első két esetről a jelzés Mathare vidékéről, Nairobi megyéből érkezett. Azóta az egész ország területéről érkeznek bejelentések a kolera szimptómáival kezelt betegeket illetően. Összesen 2017. május 24-ig 146 esetről érkezett hivatalosan jelentés, melyből 4 végződött halállal (ez 3%-os halálozási arányt jelent). Területi megoszlását tekintve Garissza megye; Nairobi megye; Vihiga; Mombassa; Muranga érintettek. 

A jelenlegi sajtóértesülések szerint a járvány elérte a fővárost is, a legfrissebb híradások szerint 100 fő fertőződött meg.

Jelenleg a fogadó ország hatósága nem írja elő kötelezően a kolera elleni védőoltás felvételét az országba történő utazáshoz, azonban a Kenyába utazni kívánó állampolgárok számára javasoljuk annak beadatását (http://oltokozpont.hu/hu/oltas/8/kolera). Nyomatékosan javasoljuk a Kenyában élő, itt tartózkodó és ide látogató magyar állampolgárok számára, hogy egyrészt fordítsanak fokozott figyelmet a személyes higiéniára (rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítő használata) másrészt pedig lehetőség szerint csak megfelelően hőkezelt ételeket és csak palackozott ivóvizet fogyasszanak; heveny, vízszerű hasmenés és hányás esetén haladéktalanul forduljanak szakorvoshoz.  

HIV: A HIV/AIDS fertőzés veszélye a turisták által látogatott városi szórakozóhelyek környékén magas. Az AIDS-ben fertőzöttek száma 1.300. 000 ez a felnőtt lakosság 6,3 százaléka.

Ivóvízfogyasztás: A fertőzések elkerülése miatt csak palackos víz fogyasztását javasoljuk, fertőtlenítés nélkül nem ajánlott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.

Oltások: Az Országos Epidemiológiai Központ a sárgalázoltást írja elő kötelezően. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis, meningococcus meningitis.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak. 

Felhívjuk a magyar utazók figyelmét arra is, hogy az országban fennáll a malária-fertőzés veszélye (bővebb információt itt olvashat), ezért javasoljuk, hogy már az utazás előtt kezdjék meg a gyógyszeres megelőzést (Országos Epidemológiai Központ jelzett honlapja).

Repülő-orvosi Szolgálat: Utazás előtt javasoljuk, hogy a Kenyába utazó turisták vegyék fel a kapcsolatot a kenyai “Flying Doctors Service”-szel (honlap:www.amref.org, tel: +254 20 6993000 Fax: +254 20 609518), amely esetleges baleset vagy hirtelen betegség esetén komoly és gyors segítséget tud nyújtani a legtávolabbi helyeken is a bajbajutottaknak. A betegekhez a nap 24 órájában kiszállnak, a legközelebbi leszállópályán megszervezik a felvételt és a beteget gondos orvosi ellátás mellett a legközelebbi, megfelelően felszerelt kórházba viszik.

Dohányzási tilalom Kenya nagyvárosaiban: Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt betiltották a dohányzást. A tilalom ellenére dohányzókat őrizetbe veszik, és eljárás alá vonják. Az első ízben tetten értek büntetése 2000 kenyai shilling (mintegy 6 ezer forint) vagy akár 6 havi börtön lehet, a visszaesők 3000 shillinges (mintegy 9 ezer forint) büntetésre, 9 havi börtönre vagy mindkettőre számíthatnak. A rendelkezés nem határozza meg pontosan a közterület fogalmát, már a nyílt utcán dohányzókat is vontak felelősségre A hatóságok komolyan veszik a rendelkezés betartatását, ezért felhívjuk a Kenyába utazó magyar turisták figyelmét, hogy kizárólag dohányzásra kijelölt helyeken gyújtsanak rá és amennyiben nem biztosak benne, hogy ilyen helyen tartózkodnak, az eljárás alá vonás és egyéb kellemetlenségek elkerülése érdekében inkább tartózkodjanak a dohányzástól.