Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. A legközelebbi magyar nagykövetség Angolában, Luandában van. | EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei

Biztonság:

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Különös körültekintés szükséges a Kongói Demokratikus Köztársasággal (DRC) határos országrészeken, különösen Likouala és Pool tartományokban. Likouala régióban mintegy 110 ezer fő menekült él, akik elsősorban a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságból származnak, jelenlétük továbbra is számottevő biztonsági kockázatot jelent. Pool tartományban a fegyveres banditizmust még nem sikerült felszámolni, nem zárható ki a felkelő csoportok szporadikus tevékenysége sem, a régióba csak a kongói hadsereg engedélyével lehet beutazni. Az országban számos gépjármű-ellenőrző pont működik, melyek többsége nincs megfelelően feltüntetve. Az ellenőrzést végző rendészeti és védelmi szervek tagjai számos esetben illegálisan vesztegetési pénzek átadására késztetik a külföldi látogatókat. Az országban való tartózkodás időszakában tanácsos folyamatosan tájékozódni a belső fejleményekről, eseményekről.

Gyakori a gépjárművel vagy vonaton utazó személyek ellen intézett fegyveres rablótámadás a Pool régióhoz vezető utakon, vasútvonalakon. Likouala tartományban az Ubangi folyón haladó vízi járművek ellen is követnek el fegyveres támadásokat a DRC-vel közös határszakaszon. A zambiai-kongói határon veszélyt jelenthetnek az oda telepített taposóaknák. Vidéken gyakrabban érik attrocitások a látogatókat, a rablások, tolvajlások, egyéb erőszakos bűncselekmények száma ugyanakkor viszonylag alacsony a fővárosban, Brazzaville-ban és a tengerparti Pointe Noire-ban. A fővárost Pointe Noire-ral összekötő vasútvonalat annak műszaki állapota miatt nem biztonságos igénybe venni. Célszerű a légiközlekedést választani. Az utak állapota nem kielégítő, különösen az esős időszakban (novembertől májusig), ezért szükséges az állandó négykerék-meghajtás. Sötétedés után nem tanácsos utazni. Iratait, értéktárgyait, pénzét, fényképezőgépét, mobiltelefonját mindig tartsa biztonságos helyen, és legyen Önnél másolat útleveléről. Váltson átfogó utas- és egészségügyi biztosítást.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 180 napig kell érvényesnek lennie a Kongói Köztársaságból történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges.

Mellékelni kell a kérelemhez a kongói meghívó személy vagy intézmény levelét is. A vízumot levélben is lehet igényelni, amelyhez mellékelni kell a visszaküldéshez szüksége borítékot bélyeggel ellátva.

Kérelem feltételei: elvárások szerinti útlevél, kitöltött nyomtatvány, 2 db hat hónapnál nem régebben készült színes útlevél fénykép, oda-vissza repülőjegy másolata. Üzleti útnál még szükséges a kongói üzleti partner meghívólevele.

A repülőtéren nincs vízumkiadás! 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Nincs Magyarországon akkreditált nagykövetség. Kérjük, érdeklődjenek a Kongói Köztársaság belgrádi Nagykövetségén:

Cím:11000 Belgrade, Szerbia, Moravska 5. 
Telefon: 00 381 11 344 6431 
E-mail: PJdtHFjQ5rzW2NcmRjb25nb2JlbGdyYWRlQGdtYWlsLmNvbQ==
Honlap: http://www.drcongo-embassy.rs/en 

A Kongói Köztársaság a sárgalázövezetben található, beutazáskor fel kell tudni mutatnia érvényes oltási igazolását, ellenkező esetben hatóságik intézkedést foganatosítanak az oltás felvételére. Kiutazáskor a légitársaságok ugyancsak ellenőrzik az oltás meglétét, anélkül nem engedik fel az utasokat járataikra.

Munkavállalás

Az afrikai országokban általában bonyolult és hosszadalmas folyamat a munkavállalási engedélyek beszerzése: a magas munkanélküliség miatt a hatóságok arra törekednek, hogy engedélyeket csak azokra a pozíciókra adjanak ki, amelyek helyi munkaerővel nem tölthetők be. A munkavállaláshoz munkavállalási engedély, munkavállalási vízum, illetve munkavállalási célú ideiglenes tartózkodási engedély szükséges. Az ilyen engedélyek nélkül folytatott munkavállalás idegenrendészeti eljárást vonhat maga után, amely elzárással és végül kitoloncolással végződhet.

További információért kérjük, forduljanak a Kongói Köztársaság bécsi Nagykövetségéhez.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazására vonatkozó információkért látogasson el a következő honlapokra: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

A vámszabályok megegyeznek a Közép-afrikai Gazdasági és Pénzügyi Közösség többi tagországában érvényben lévő előírásokkal. Külön behozatali engedély az élelmiszerekre és a gyógyszerekre szükséges. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

1960-ban nyerte el függetlenségét Franciaországtól. Az 1997. évi polgárháborút lezáró, 2003. márciusi béke-megállapodás óta folyamatosan stabilizálódik a belső helyzet. A zavargások következtében az államfői hatalomba visszakerült Denis Sassou-Nguessoa marxista politikust 2009. július 12-én újraválasztották tisztségében. Az államfőt hét évre választják, a kormányfő intézményét 2009 szeptemberében eltörölték.

Lakosság: 4,3 millió
Hivatalos nyelv: francia
Nemzeti ünnep: augusztus 15, a függetlenség napja
Pénznem: CFA-frank (XAF)
Elektromosság: 220-240 Volt

Éghajlata: Egyenlítő menti helyzete miatt a hőmérséklet egész évben egyenletes. A nappali hőmérséklet általában 24°C, a levegő páratartalma magas. Éjjel 16 - 21°C-ra hűl a levegő. Az éves csapadékennyiség a parti síkságon 1000 mm körüli, az ország központi vidékén 2000 mm-t meghaladja. A legszárazabb hónap június és augusztus, a legesősebb november.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az egészségügyi szolgáltatások színvonala - különösen vidéken - nagyon alacsony. Még az alapvető gyógyszerek és injekciós tűk beszerzése is problémát jelenthet. Legyen Önnél vércsoportjáról igazolás, továbbá alapvető gyógyszer- és kötszercsomag, mely steril injekciós tűket is tartalmaz. Beutazáskor a behozott gyógyszerekről orvosi igazolás bemutatását kérhetik.

Az egészségügyi kockázatok között szerepel a malária, a hepatitis A, a tífusz és a veszettség. Kizárólag forralt vagy palackozott vizet fogyasszon, kerülje a jégkockával készített italok fogyasztását. Gyakori a szalmonella-fertőzés. A felnőtt lakosság HIV/AIDS fertőzöttsége alacsony, 3,4%-os.