Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.12. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a Közp-Afrikai Köztársaságba utazók figyelmét, hogy az országban sem magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzuli képviselő nincs. Ezért a Közép-Afrikai Köztársaságba utazó állampolgárok részére a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik. Szükség esetén a magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához fordulhatnak: Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei a Közép-Afrikai Köztársaságban | Felügyelő külképviselet Nigériában, Abujában van

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Közép Afrikai Köztársaságot az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület). 

A Közép Afrikai Köztársaság biztonsági helyzete kritikus, az országban zajló politikai és biztonsági folyamatok kiszámíthatatlanok. Folyamatosan érkeznek jelentések fegyveres összecsapásokról, illegális ellenőrző pontok létesítéséről, emberrablásokról. Az ország infrastruktúrája kezdetleges, az utak többségükben életveszélyesek, a telekommunikációs lehetőségek korlátozottak. Az országba érkező külföldiek személyi biztonsága az ország egész területén közvetlen és állandó veszélyben van.

Külföldiek kizárólag az ENSZ Békefenntartó Missziójának (MINUSCA) keretében katonai táborokban hivatalos kiküldetés okán élnek a fővárosban. Az ENSZ-ben dolgozók biztonságáért az ENSZ szervei a felelősek. 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok kizárólag előzetesen kiváltott vízum birtokában léphetnek az országba. További információt – amennyiben elérhető- a Közép Afrikai Köztársaság párizsi nagykövetségén kaphatnak.

Embassy of Central African Republic, Parizs, 30 rue des Perchamps, 75116.

Tudnivalók az országról

1889-ben Franciaország, Bangui városban katonai tábort épített, ahonnan a gyarmatbirodalom további kiépítést szervezte. 1958. december 1-jén Ubangi-Shari gyarmat autonóm területté vált a Francia Közösség keretein belül és felvette a Közép-Afrikai Köztársaság nevet. Bangui lett az ország fővárosa. Az ország politikai rendszere a függetlenség óta folyamatosan instabil az etnikai feszültségek miatt állandóak a belső fegyveres konfliktusok, a korrupció elterjedt. A lakosság szegénységben él az általános tankötelezettség 6-tól 14 éves korig terjed, de becslések szerint a tanköteles korúak alig 50%-a jár iskolába. Az analfabéták aránya 60%. A francia gyarmatosítás óta az ország lakossága franciául beszél.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Egészségügyi szolgáltatások szinte elérhetetlenek az országban. A helyi egészségügyi intézményrendszer eszközök, szakmai tapasztalat és finanszírozás hiányában szinte nem létezik. A HIV fertőzöttek száma magas.