Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Lesothoban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő képviselet Pretoria 

Vészhelyzet esetén javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Aktuális:

2018. 05. 22.
Az elhúzódó politikai bizonytalanság miatt, nem zárhatók ki az esetleges politikai demonstrációk, megmozdulások. Ezekre főleg a fővárosban, Maseru-ban lehet számítani.

A tél beálltával az országba utazók rendszeresen tájékozódjanak az időjárásról és az útviszonyokról. A korán érkezett havazások fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben és a szolgáltatásokban.

Biztonság:

Többnyire problémamentesek a lesothói utazások, ugyanakkor a közbiztonsággal lehetnek problémáink, a  nagyvárosokban, pl. Maseruban meglehetősen sok a zsebtolvaj, különösen a turista szezonban. Készpénz nagyobb összegben ne legyen nálunk. Kerüljük a feltűnő ékszerek viselését. Ajánlatos az útlevelet a szálloda vagy a lakhely széfjében hagyni, és csak fénymásolatot magunkkal vinni az okmányról.

Amennyiben autóval közlekedünk, figyeljünk arra, hogy az ajtók legyenek bezárva, az ablakok legyenek felhúzva. Fontos, hogy az értékeink ne legyenek szem előtt, idegeneket ne vegyünk fel az útról. Autónkat lehetőleg csak védett és jól kivilágított parkolóban hagyjuk.

Figyelem! A marihuána használata tilos, ennek ellenére sokan termesztik, és élnek is vele. Külföldieket drogok birtoklása miatt erőteljes bírságokkal sújthatnak, letartóztathatnak, vagy akár az országból való kitiltással is büntethetnek.

A törvény tiltja a homoszexualitást.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Lesothoból való kilépéskor az útlevélnek további három hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok beutazásához vízum szükséges, amely Lesotho Nagykövetségén Pretoriában (High Commission of Lesotho, Pretoria - 391 Anderson Street, Menlo Park, Pretoria), illetve Johannesburgban, Lesotho Konzulátusán (209 Smit Street, Johannesburg Central) igényelhető. A vízumügyintézést 2-3 nappal érdemes számolni, a vízum ára 500,- rand. A vízumhoz meghívólevél, vagy turista ügynökség által foglalt szállás, megfelelő pénzösszeggel való rendelkezés igazolása is szükséges. Az útlevélnek a tartózkodás tervezett befejezésének időpontja után még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Legyen nálunk 3 hónapnál nem régebbi, színes igazolványkép.

A sárgaláz- és maláriafertőzött területekről jövő beutazóktól védőoltás igazolását is megkövetelik.

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven:

valamint az alábbi oldalakon: 

További hasznos információ az országról

Az alkotmányos monarchia államformájú Lesotho a világ legelmaradottabb országai közé tartozik. Kétharmada hegyvidéki terület, természeti kincsekben szegény, gyémánton és vízen kívül más természeti erőforrása nincs. A lakosság 70%-a vidéken, nagy szegénységben él.

Pénznem: A lesothói pénzegység a loti (többes számban: maloti), jelzése: M. A lesothói bankjegyek és érmék mellett a dél-afrikai rand is forgalomban van, és hivatalos fizetőeszközként is elfogadott Lesothoban. Az országban üzemelő néhány ATM megbízhatatlan. A hitelkártyákat kevés helyen fogadják el. 

Időjárás: Az ország éghajlatát meghatározza, hogy területét nem határolja óceán, és domborzatát alapvetően hegyvonulatok jellemzik. Teljes területe ezer méternél magasabban fekszik. A klímáját két évszak határozza meg, egy hidegebb tél, az ország magas fekvése miatt télen a hőmérséklet bőven 0 fok alá is mehet, és egy melegebb nyár, amikor a hőmérséklet +30 fok körüli.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Közlekedés: Baloldali a közlekedés. A legtöbb ország gépjárművezetői engedélyét (nemzeti jogosítványát) 6 hónapos időszakra érvényesnek fogadják el. A nemzetközi jogosítványokat nem ismerik el.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Az országban csak az alapvető egészségügyi szolgáltatások érhetőek el, egyre inkább jellemző a gyógyszerhiány. Komolyabb probléma esetén a dél-afrikai Bloemfontein város egészségügyi intézményeit javasoljuk igénybe venni, e város mintegy 90 perces autóútra (140km) van Lesothó fővárosától, Maserutól.

Magasföldi fekvése miatt az országban kicsi a maláriaveszély, azonban sárgaláz- és maláriafertőzött területekről jövő beutazóktól védőoltás igazolását is megkövetelik.

A 15 évesnél idősebb korú lakosság 25%-a HIV/AIDS fertőzött.

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT +2

Nemzeti ünnep: Október 4. a függetlenség napja

Elektromosság: 220 Volt

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +266
Rendőrség: 10111
Mentők: 10177
Tűzoltók: 10111

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.