Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2018.03.21. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Lesothoban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő képviselet Pretoria

Biztonság:

Az Ebola-járvány veszélye miatt kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel az azzal kapcsolatos híradásokat. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű, vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.

***

Többnyire problémamentesek a lesothói utazások, bár a közbiztonság hagy maga után kívánnivalót. A nagyvárosokban, pl. Maseruban meglehetősen sok a zsebtolvaj, ezért nem ajánlatos gyalogosan közlekedni, nagyobb összegű pénzt magunknál tartani, vagy feltűnő ékszereket viselni. Amennyiben mégis rövid gyaloglásra kényszerülünk, haladjunk határozottan, elterjedt a lakosság körében, hogy a külföldiektől pénzt, édességet kéregetnek.

Nem javallott vidéki utakra autóval utazni, gépkocsit vezetni a rablások és gépkocsi-rablások kockázata miatt. Időszakosan tüntetések is előfordulhatnak, ezek környékét ajánlatos elkerülni.

Törvény tiltja a homoszexualitást. A marihuána alkalmazása tilos, ennek ellenére termesztik és élnek is vele. Külföldieket drogok birtoklása miatt erőteljes bírságokkal sújtanak, letartóztathatnak, vagy kiutasítanak az országból.

Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. Javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok beutazásához vízum szükséges, amely Lesotho pretoriai nagykövetségén, illetve johannesburgi főkonzulátusán 2-3 nap alatt felvehető. A vízumhoz meghívólevél, vagy turista ügynökség által foglalt szállás, megfelelő pénzösszeggel való rendelkezés igazolása szükséges. Az útlevélnek a tartózkodás tervezett befejezésének időpontja után még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumdíj a beutazás számától függően változó lehet (egyszeri beutazásra jogosító 110 EUR, többszöri beutazásra jogosító 210 EUR).

A sárgaláz- és maláriafertőzött területekről jövő beutazóktól védőoltás igazolását is megkövetelik.

Munkavállalás

Az afrikai országokban általában bonyolult és hosszadalmas folyamat a munkavállalási engedélyek beszerzése: a magas munkanélküliség miatt a hatóságok arra törekednek, hogy engedélyeket csak azokra a pozíciókra adjanak ki, amelyek helyi munkaerővel nem tölthetők be. A munkavállaláshoz munkavállalási engedély, munkavállalási vízum, illetve munkavállalási célú ideiglenes tartózkodási engedély szükséges. Az ilyen engedélyek nélkül folytatott munkavállalás idegenrendészeti eljárást vonhat maga után, amely elzárással és végül kitoloncolással végződhet. Részletes tájékoztatást az illető ország Magyarországra is akkreditált, római külképviseletétől kaphat.  

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az alkotmányos monarchia államformájú Lesotho a világ legelmaradottabb országai közé tartozik. Kétharmada hegyvidéki terület, természeti kincsekben szegény, gyémánton és vízen kívül más természeti erőforrása nincs. A lakosság 70%-a vidéken, nagy szegénységben él.

A legtöbb ország gépjárművezetői engedélyét (nemzeti jogosítványát) 6 hónapos időszakra érvényesnek fogadják el. A nemzetközi jogosítványokat nem ismerik el. Sebességi határ 80 km/óra, lakott területeken 50 km/óra.

Viselkedéskultúra:

A szotó emberek szeretik beszéd közben bizalmasan megérinteni egymást, a nők azonban csak a nőket, a férfiak pedig csak a férfiakat. Gyakrabban lehet látni az utcán kézen fogva menni két férfit, mint egy férfit a feleségével vagy barátnőjével. A homoszexualitás tiltott, ezért a szotóiak szerint nem is létezik. Ennél fogva nem látnak abban problémát, hogy két férfi pl. nyilvánosan megölelje egymást.

Számoláskor a kisujjnál kezdik az egyet és a hüvelykujj felé haladnak. A hatos számot az egyik kéz öt ujja és a másik kéz kisujjának felmutatásával jelzik.

A nők nem mehetnek be nyilvános bárokba, mert különben prostituáltaknak titulálják őket, ami a külföldi nőkre is vonatkozik. Alkoholt 18 éves kortól engedélyezett fogyasztani, a dohányzás nincs korhatárhoz kötve.

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Pénznem: A lesothói pénzegység a loti (többes számban: maloti), jelzése: M; 1,- loti = 100,- lisente. A lesothói bankjegyek és érmék mellett a dél-afrikai rand is forgalomban van. Az országban üzemelő néhány ATM is megbízhatatlan. A hitelkártyákat kevés helyen fogadják el. Utazási csekket, vagy dél-afrikai randot vigyen magával- ez utóbbi hivatalos fizetőeszközként is elfogadott Lesothóban.

Nemzeti ünnep: Október 4. a függetlenség napja

Elektromosság: 220 Volt

Öltözködés: A nők nem hordhatnak nadrágot, amennyiben mégis, akkor lepelszerű tekerőszoknyával kell lábukat eltakarniuk. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az országban csak az alapvető egészségügyi szolgáltatások elérhetőek, egyre inkább jellemző a gyógyszerhiány. Komolyabb probléma esetén a dél-afrikai Bloemfontein város egészségügyi intézményeit javasoljuk igénybe venni, e város mintegy 90 perces autóútra (140km) van Lesothó fővárosától, Maserutól.

Magasföldi fekvése miatt az országban kicsi a maláriaveszély, azonban sárgaláz- és maláriafertőzött területekről jövő beutazóktól védőoltás igazolását is megkövetelik.

A 15 évesnél idősebb korú lakosság 27%-a HIV/AIDS fertőzött. A nők fertőzöttségének aránya 57 %-os. A születéskor várható élettartam 35 év alatt van.