Afrika

Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Libériában semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével | Felügyelő külképviselet Ghána - Accra

Végezze el az utazás előtti előzetes online konzuli védelemre történő regisztrációt itt!

Biztonság:

A Nyugat-Afrika egyes országaiban kialakult, 2014-ben igen súlyos méreteket öltő ebola-járvány miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Libériát az utazási szerződésről szóló 281/2008. (IX.28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területté nyilvánítja, amelynek értelmében az I. utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja.

Afrika első független államának az elmúlt években sikerült megőriznie viszonylagos nyugalmát, ugyanakkor Libéria biztonságát továbbra is az ENSZ békefenntartó erői szavatolják. 

Személyazonosító okmányt mindig hordjanak maguknál ott-tartózkodásuk alatt. Libéria területére lőfegyver, lőszer bevitele szigorúan tilos, továbbá a készpénz bevitelét is szabályozzák.

Az országba történő beutazás előtt további informálódás céljából javasolt felkeresni bármely Európában található libériai külképviseletet.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Libériába történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal, a szülők útlevelének másolataival, a fogadó fél meghívólevelével, valamint lakcímigazolványának másolatával. További információkért kérjük, forduljon Libéria berlini Nagykövetségéhez

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Kérjük, érdeklődjenek Libéria berlini Nagykövetségén, vagy Libéria londoni Nagykövetségén.

Libéria nagykövetsége Londonban:
W1T6EW London, Nagy-Britannia, 23 Fitzroy Square
Telefon: 00 44(0)207 388 5489
Fax: 00 44(0)207 388 2899
E-mail: RfZrgsbO4cO0OaW5mb0BlbWJhc3N5b2ZsaWJlcmlhLm9yZy51aw==

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Nem turista célú vízumkérelem benyújtásában Libéria berlini vagy londoni külképviselete illetékes.

A belépés csak sárgaláz elleni védőoltásról kiállított igazolás birtokában lehetséges. Vízummal kapcsolatos információt Libéria londoni vagy berlini nagykövetségétől kérhet.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatban a következő honlapokon tájékozódhatnak.
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztatowww.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi weboldalon: Liberia Revenue Authority https://lra.gov.lr 
További információért kérjük, forduljon Libéria berlini nagykövetségéhez.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról:

Pénznem: Libériai Dollár (LRD)

Általános információ:

Libéria Afrika legrégebbi köztársasága (1847. július 26.), az országot Amerikából visszatelepült egykori rabszolgák alapították. A második világháború alatt az USA műszaki és gazdasági segítséget nyújtott Libériának, elősegítendő a gazdasági fejlődést és társadalmi változásokat. Az 1980-as és 90-es években az ország történelmét katonai puccsok és polgárháborúk határozták meg. 2003 közepén végül az ENSZ által kiküldött afrikai békefenntartó csapatok közbelépésének köszönhetően megkezdődött a békés állapotok helyreállítása.

A véres polgárháború lezárását követő első szabad választásokon Ellen Johnson-Sirleaf győzött és került beiktatásra 2006-ban, majd 2011-ben is diadalmaskodott. Az elnök asszony második hivatali esküjét 2012 januárjában tette le.   

A libériai polgárháború nem hagyta érintetlenül az ország szomszédjait sem. Az első libériai polgárháborút (1989) kirobbantó Charles Taylor támogatást nyújtott a Sierra Leone-i kormányellenes lázadóknak és profitált az illegális gyémántkitermelésből (blood diamonds). Taylort a regnáló libériai hatalom megdöntésében Burkina Faso és Elefántcsontpart is támogatta. A polgárháború lezárását követően Monrovia kapcsolatai javultak szomszédjaival. Ugyanakkor az elefántcsontparti válság kapcsán több ezer menekült érkezett a szomszédos országból, amely destabilizáló tényezőként hatott az ország belpolitikájára. 

Az ENSZ az egyik legnagyobb létszámú afrikai misszióját küldte Libériába 2003-ban (UNMIL), az ország békéjét 15 ezer fős rendfenntartó egység őrizte éveken keresztül. 2012-ben 4000 fővel, majd 2015-ben további 5000 fővel csökkentették a misszió katonai és rendészeti tagállományát. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

2014-ben igen komoly méreteket öltött a Guineában kitört ebola-járvány a nyugat-afrikai régióban: Guineában, Libériában és Sierra Leonéban is. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. 

Az Ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. Az Ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyójáról nevezték el, amelynek partvidékén a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Mivel a vírus könnyen és gyorsan terjed, felhívjuk minden nyugat-afrikai országba utazni kívánó magyar állampolgár figyelmét, hogy lehetőségekhez mérten kerülje el a fent említett és a vírus által érintett országokat és csak feltétlenül halaszthatatlan esetben vállalják az odautazást.

A védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál >>