Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.12. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Libériában semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével | Felügyelő külképviselet Ghána - Accra

Biztonság:

A Nyugat-Afrika egyes országaiban kialakult, 2014-ben igen súlyos méreteket öltő ebola-járvány miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Libériát az utazási szerződésről szóló 281/2008. (IX.28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területté nyilvánítja, amelynek értelmében az I. utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja.

Afrika első független államának az elmúlt években sikerült megőriznie viszonylagos nyugalmát, ugyanakkor Libéria biztonságát továbbra is az ENSZ békefenntartó erői szavatolják. 

Személyazonosító okmányt mindig hordjanak maguknál ott-tartózkodásuk alatt. Libéria területére lőfegyver, lőszer bevitele szigorúan tilos, továbbá a készpénz bevitelét is szabályozzák.

Az országba történő beutazás előtt további informálódás céljából javasolt felkeresni bármely Európában található libériai külképviseletet.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Libériába történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal, a szülők útlevelének másolataival, a fogadó fél meghívólevelével, valamint lakcímigazolványának másolatával. További információkért kérjük, forduljon Libéria berlini Nagykövetségéhez

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Kérjük, érdeklődjenek Libéria berlini Nagykövetségén, vagy Libéria londoni Nagykövetségén.

Libéria nagykövetsége Londonban:
W1T6EW London, Nagy-Britannia, 23 Fitzroy Square
Telefon: 00 44(0)207 388 5489
Fax: 00 44(0)207 388 2899
E-mail: xlMawmEalXVAiEjWbv2WmaW5mb0BlbWJhc3N5b2ZsaWJlcmlhLm9yZy51aw==

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Nem turista célú vízumkérelem benyújtásában Libéria berlini vagy londoni külképviselete illetékes.

A belépés csak sárgaláz elleni védőoltásról kiállított igazolás birtokában lehetséges. Vízummal kapcsolatos információt Libéria londoni vagy berlini nagykövetségétől kérhet.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatban a következő honlapokon tájékozódhatnak.
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztatowww.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi weboldalon: Liberia Revenue Authority https://lra.gov.lr 
További információért kérjük, forduljon Libéria berlini nagykövetségéhez.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról:

Pénznem: Libériai Dollár (LRD)

Általános információ:

Libéria Afrika legrégebbi köztársasága (1847. július 26.), az országot Amerikából visszatelepült egykori rabszolgák alapították. 

Az 1990-es évekre az országban és a régióban kialakult súlyos polgárháborús helyzetre reagálva az ENSZ az egyik legnagyobb létszámú békefenntartó misszióját küldte Libériába 2003-ban (UNMIL), melynek létszámát csak 2012-től kezdték csökkenteni. 

A 2017. december 26-án megrendezett elnökválasztás második fordulójában a korábbi futball-legenda, George Weah diadalmaskodott, aki 2018. január 22. óta az ország elnöke. A nemzetközi megfigyelők szerint a választások törvényesen, átláthatóan és békésen zajlottak.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

2014-ben igen komoly méreteket öltött a Guineában kitört ebola-járvány a nyugat-afrikai régióban: Guineában, Libériában és Sierra Leonéban is. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. 

Az Ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. Az Ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyójáról nevezték el, amelynek partvidékén a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Mivel a vírus könnyen és gyorsan terjed, felhívjuk minden nyugat-afrikai országba utazni kívánó magyar állampolgár figyelmét, hogy lehetőségekhez mérten kerülje el a fent említett és a vírus által érintett országokat és csak feltétlenül halaszthatatlan esetben vállalják az odautazást.

A védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál >>