Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.09.21. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: Tripoliban Nagykövetség és Konzuli Hivatal

Biztonság:

Líbia, az utazási szerződésről szóló 281/2008. (IX.. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek közül az "utazásra nem javasolt" I. kategóriába tartozik. A turista és látogató célú utazás határozottan ellenjavasolt.

Líbiát a 2011-es forradalom óta folyamatosan kritikus és egyre romló biztonsági- és közbiztonsági helyzet jellemzi, melyekre egyre sürgetőbb egységes megoldást találni. Az ENSZ-főtitkár által kinevezett új különmegbízott, a német Martin Kobler líbiai tevékenységét komoly várakozások előzték meg mindkét oldalról. Valamennyi líbiai érintett megerősítette, hogy a tárgyalásos rendezésben érdekeltek, ugyanakkor vannak olyan feltételeik, melyekből nem hajlandóak engedni. A rendezést akadályozzák a szemben álló, átláthatatlan szövetségi rendszereket alkotó fegyveres milíciák, ugyanakkor továbbra sincs olyan központi hatalom, amely képes lenne a milíciák szétválasztására és a rend fenntartására, garantálására, illetve a szélsőségesek visszaszorítására. Sem a kormányzati intézmények, sem a hivatalok, de még a rendvédelmi szervek és a katonaság sem működik rendeltetésszerűen. 

A líbiai rendezésre a legkomolyabb fenyegetést a szélsőséges iszlamista csoportok (IÁ, Ansar al-Sharia) jelentik. Az Iszlám Állam líbiai megerősödése új típusú fenyegetést jelent, továbbra is véres akciókkal, merényletekkel, gépkocsiba rejtett bombákkal, épületrombolásokkal igyekeznek félelmet kelteni. 

Fentieken túl, továbbra is magas a köztörvényes bűncselekmények száma, mindennaposak a rablások, emberrablások, az útonállás, illetve a lakosság és a szervezett milíciák kezében felbecsülhetetlen mennyiségű fegyver van felhalmozva. Ezeket a fegyvereket gyakran használják vitás kérdések rendezésére, illetve családi összejöveteleken, ünnepségek alkalmával is a levegőbe lőnek, ilyenkor fennáll a veszélye az ebből fakadó, nem szándékos sérüléseknek.

A légi összeköttetést Líbia és a külföld között néhány, líbiai légitársaság (Afriqiyah, Buraq, Libyan Airlines, Ghadames Aviation) megbízhatatlan menetrendű járata jelenti kisebb repülőterekről a szomszédos arab országokba, amelyek közül legutóbb Tunézia vezetett be újabb berepülési korlátozásokat a líbiai járatokkal szemben. A nemzetközi légitársaságok egyelőre nem tervezik visszatérésüket és járataik újra indítását, biztonsági okokra hivatkozva. 

A szárazföldi útvonalak mentén és a nagyvárosok főbb közlekedési csomópontjaiban úttorlaszok és ellenőrző pontok nehezítik az amúgy is kaotikus közlekedést. Jelenleg a fővárost Tunéziával összekötő tengerparti útvonal használata kiemelt biztonsági kockázatot rejt magában. Sötétedés után határozottan ellenjavallt az utcákon közlekedni! 

Tripoliban továbbra is gondot jelentenek az akadozó közszolgáltatások, gyakoriak a több órás áramszünetek, megbízhatatlan a mobil- és internet-kapcsolat működése. Az üzemanyag-ellátás és a víz-szolgáltatás kisebb problémákkal, de működik, ugyanakkor komoly áremelkedés tapasztalható az élet minden területén. 

A 2014 nyarán evakuált nagykövetségek (EU-tagállamok többsége, valamint az Egyesült Államok és Kanada) továbbra sem tértek vissza Líbiába, az állampolgáraiknak kiadott tájékoztató szerint határozottan ellenjavallt az országba való beutazás, és az ott-tartózkodás. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett beutazástól 6 hónapig kell érvényesnek lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMMegjegyzés: Fontos szabály, hogy az útlevélben izraeli vízum, vagy beléptető pecsét nem szerepelhet. A Líbiába érkező külföldi köteles a bevándorlási hatóságnál bejelentkezni.

Kiskorúak beutazása:

A jelenlegi körülmények között csak rendkívül indokolt esetben javasoljuk a kiskorúakkal történő beutazást az országba.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Líbia a külföldiek beutazását szigorú feltételekhez köti. Egyelőre nem fogadnak turistákat és egyéni magán látogatókat, így ilyen céllal vízumot sem lehet kérni. Líbia Állam budapesti nagykövetségén csak üzleti, vagy hivatalos célú vízum („mission visa”) kérhető, amelyhez be kell mutatni a líbiai partner meghívólevelét. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Líbia Állam nagykövetsége: 1143 Bp., Stefánia út 111., tel.: 364-9332

A Líbiába érkező külföldi köteles a bevándorlási hatóságnál bejelentkezni. A munkavállalás, vagy egyéb célú hosszabb tartózkodás estén tartózkodási engedélyt kell kérni, de ebben az esetben az országból történő elutazáshoz (rövid szabadsághoz is) mindenképpen szükséges a kilépő vízum.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato;

www.pettravel.com/immigration/Libya.cfm

Vám:

Líbiában teljes alkoholtilalom van, ezért az ilyen italok bevitele szigorúan tilos, s annak kísérlete is szigorú eljárást von maga után. A jelenleg érvényes egyéb vámszabályokról Líbia budapesti nagykövetsége ad tájékoztatást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Líbiai Dínár (LYD).

Líbiában a külföldi devizák mindkét irányban szabadon válthatók az utcai árusoknál, amelyek általában jobb árfolyamot adnak a banki árfolyamnál. A legnagyobb címlet jelenleg a 10 dináros, ezért a kapott pénz mennyiségének és térfogatának figyelembe vételével nem javasolt a nagyobb összegek beváltása. 

Időjárás: Az ország északi részén földközi-tengeri éghajlat uralkodik. Délen és az ország középső részén kiváltképp nagy a szárazság. A hőmérséklet az északi területeken eléri nyáron a 45 °C-ot is, magas a páratartalom. A téli évszakban a hőmérséklet 5-10 °C-ra is süllyedhet, ilyenkor a magas páratartalom kellemetlenné teszi a telet Líbiában. Tavasszal és ősszel az országban homokviharok ún. ghiblik fordulnak elő.

Közlekedés: Líbiában sem a városokban sem pedig a városok közötti forgalomban nem működik a tömegközlekedés. Az utazókat ezért a helyi partnerek szállítják a különböző programokra, de lehetséges az autóbérlés is. Az esetleges problémák elkerülése érdekében, rövid idejű tartózkodás esetén javasolt a nemzetközi jogosítvány kiváltása, valamint a hazai jogosítvány fénymásolata. A jelzett dokumentumokhoz csatolni kell a vezető vércsoportjának megállapítását is. Külön vizsgát nem kell tenni. 

Hosszabb távú tartózkodás esetén helyi jogosítvánnyal kell rendelkezni, melynek megszerzése időigényes, olykor több hetet is igénybe vesz. A gépjármű közlekedés rendkívül kaotikus és agresszív. A gépjárművezetők mindenképpen kerüljék a gesztusokkal történő véleménynyilvánítást, mert a véleménynyilvánító gesztikulálásokkal rendkívül kellemetlen és veszélyes helyzeteket idézhetnek elő. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Líbiában, különösen a városokban általában nem kell fertőző betegségekre, járványokra számítani. A pillanatnyi helyzetről azonban elutazás előtt célszerű tájékozódni az illetékes magyar hatóságoknál. A higiénés óvatosság azonban indokolt. A zöldség- és gyümölcsfélék gondos mosása, esetleg fertőtlenítése megéri a fáradtságot. Hivatalos álláspont szerint a vezetékes víz a városokban egészségügyileg megfelelő, de ivásra a palackozott ásványvíz ajánlott, amely folyamatosan, mindenütt kapható.

Jelenleg a kórházi ellátás nagyon nehézkes. A háborús sérültek ellátása túlterheli a kórházakat, amelyek az elmúlt időszak eseményei miatt egyébként is szakember hiánnyal küzdenek. A kórházak színvonala igen változó, a gyógykezelés költsége általában magas. A gyógyszerellátás többnyire megoldott, sok patika van minden városban, amelyekben azonban nem kapható minden nemzetközileg ismert gyógyszer, így célszerű a szükséges mennyiséget hazulról hozni. 

Líbiában teljes alkoholtilalom van, ami azt jelenti, hogy az ilyen italok behozatalának kísérlete is szigorú eljárást von maga után. Minden érkezőnek át kell küldenie a csomagjait és a táskáját egy speciális berendezésen, ami felismeri az alkoholt. Ezért senki ne próbáljon alkohol tartalmú italt behozni az országba.