Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 11. 13.  
Mai napon is érvényes: 2018.03.24. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Madagaszkáron nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal | Felügyelő magyar képviselet Pretóriában (Dél-Afrika) található | Tiszteletbeli konzul Antananarivoban | Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei  

Aktuális:

2017. 11. 13.
A pestisjárvány gyengülése ellenére magas a helyi továbbterjedés kockázata  

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi közleménye szerint augusztus 1-jétől november 3-ig az ország 22 régiójából 16-ot érintve 1 987 igazolt, valószínűsíthető és gyanús megbetegedést okozott a pestis Madagaszkáron, amely 143 esetben volt halálos (7%-os halálozási arány). A megbetegedések 74%-át tüdőpestisként, 15%-át bubópestisként, 1 esetet szeptikémiás pestisként azonosították, a többi eset osztályozása folyamatban van. A járvány kitörése óta 71 egészségügyi dolgozó fertőződött meg (haláleset nem volt). A jelenleg 2. fokozatú járvány gyengül, a WHO azonban az áprilisig tartó tipikus pestisidőszak végéig még további megbetegedésekre számít. Országos szinten a továbbterjedés valószínűsége magas, ezért az intézkedések folyamatos fenntartása szükséges. A pestis miatt elrendelt iskolaszünet november 6-án visszavonásra került.

2017. 10. 05.
Madagaszkáron az elmúlt időszakban 96 pestisgyanús megbetegedést regisztráltak. A betegség következtében 15 személy életét vesztette. A járvány a fővárossal együtt már 17 kerületet érint. A nagysziget középső részén tüdőpestist, máshol bubópestist észleltek. Kérjük az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy utazásuk előtt alaposan tájékozódjanak az úti cél közegészségügyi helyzetéről, illetve tartsák fokozottan be a higiéniával kapcsolatos követelményeket.

A betegség jelen van a fővárosban, Antananarivóban, valamint a jelentősebb városokban és kikötőkben. A megelőzés érdekében pedig alaposan tájékozódni kell a betegség aktuális helyzetéről, illetve a betegség megelőzésével kapcsolatos hasznos információk megtalálhatók a WHO szakosodott aloldalán www.who.int/csr/don/02-october-2017-plague-madagascar/en ezeket ajánlott betartani.

Biztonság:

A főváros (Antananarivo) és környéke, valamint Nosy Be és Nosy Boraha szigetek a II. fokozott biztonsági kockázatott rejtő kategóriába tartozó területek, az ország fennmaradó (nagyobbik) része az I. utazásra nem javasolt kategóriába tartozik. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület).

A szociális, politikai és gazdasági helyzet törékenységére való tekintettel az országot továbbra is csak megfelelő körültekintés mellett, szervezett, csoportos turisztikai utazás keretében javasoljuk meglátogatni. 

Madagaszkárban 2009 januárjában lezajlott hatalomátvételt követően feszült politikai és biztonsági helyzet alakult ki. Gyakoriak az erőszakos összecsapások a jelenlegi és a puccsal eltávolított korábbi elnök hívei között. A központi hatalom meggyengült, ezért az országban jelentősen növekedett a bűnözés, beleértve a külföldiek ellen elkövetett bűncselekmények számát is. 2012 tavaszán több házi készítésű bomba robbant a fővárosban és vidéken.

A leromlott gazdasági helyzet és az általános nagy szegénység ugyanakkor tovább rontott az ország amúgy is ingatag közbiztonságán. A bűnesetek túlnyomó többsége vagyon elleni rablásból és tolvajlásból áll. A támadások nem az élet kioltását, hanem a pénz/valuta, illetve az értéktárgyak, újabban pedig a dokumentumok (útlevél, hitelkártya) megszerzését célozzák. Ennek ellenére előfordulnak, a rosszul sikerült rablások és emberrablások következményeként, emberölések, gyilkosságok. 2016-ban gyakoriak voltak a vagyon elleni bűncselekmények a turisták által sűrűn látogatott zónákban, így magukon a tengerpartokon, üdülőtelepeken és a tájvédelmi körzetekben is.

Kiemelten kockázatosnak nevezhető a főváros, Antananarivo és környéke, illetve Toliara és Fianarantsoa tartományok. Ezeken a területeken csak jó helyismerettel és kapcsolatokkal rendelkező idegenvezető kíséretében ajánlott tartózkodni szervezett utazások keretében.

Általánosan nem javallott a kisbusz jellegű taxik használata, a kis taxikba csak akkor üljön be a látogató, ha meggyőződött arról, hogy más idegen nincs a járműben, megállapodott a viteldíj mértékében és a gépkocsivezetőt alkalmasnak hiszi a feladat ellátására. Sötétedés után nagyon nem ajánlott az utazás bármilyen járműben, a séta vagy egyéb módon történő közlekedés. Bérelt autó esetén az ablakot, ajtót minden körülmények között zárva kell tartani és sötétedés után nem ajánlott még kis távolságot se megtenni. Megszaporodtak a turisták által bérelt autók elleni támadások, emberrablással egybekötött gépkocsi lopások. A vagyon elleni bűntettek számának növekedése miatt nem ajánlott az egyedüli séta a tengerparton vagy egyéb turisták által kedvelt helyeken. Kerülendőek a tömegmegmozdulások, a magára hagyott csomagok elkerülésére, és lehetőség szerint a legközelebbi rendőrnek való jelentésére kiemelt figyelmet kell fordítani. 

A köztörvényes bűnözés mellett figyelni kell a közlekedésbiztonságra is, mert számos turista szorult kórházi kezelésre az elmúlt esztendőben a rossz útviszonyok, gyenge járműállomány és alacsony vezetési morál eredményeként bekövetkezett balesetek miatt. Az országban a mentőszolgálat és általában az orvosi, ide értve a sürgősségi ellátás színvonalát messze elmarad az európai színvonaltól, számos esetben nem is létezik vagy nem érhető el. Ezért mindenképpen a szervezett utazások keretében történő, jó műszaki állapotban lévő és tapasztalt helyi sofőrök által vezetett buszokon javasolt a vidéki közlekedés.

Nosy Be és környéke lényegesen biztonságosabbnak tartott, mint a szigetország déli régiói, de a bevezetőben felsorolt általános biztonsági javaslatokat mindenképpen javasolt betartani. Nosy Be esetében kiemelendő, hogy számos tagállami országból közvetlen (charter) járatok érkeznek a szigetre. Itt az infrastruktúra és ellátás megfelelőnek nevezhető. Szervezett keretek között történő utazás esetén ez a régió tekinthető a leginkább problémamentesnek. 

Sainte Marie (Nosy Boraha) szigete esetében a fenti bekezdésben leírtak az irányadók. Mindkét sziget esetében ajánlott a közvetlen vagy a fővárosi átszállással történő repülőjáratok igénybevétele.

Morondava környéke a kiemelt turisztikai központok közé sorolható. Gondot jelent ugyanakkor a hely elérése. A település reptere csak kis gépek fogadására alkalmas. Az oda vezető közutak számos kockázatot rejtenek magukban. 

Az országba utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz igénybe. 2017 január eleje óta van tiszteletbeli konzulunk Antananarivoban, aki segítségére lehet a bajba jutott magyar állampolgároknak. Ugyanakkor az ország nagy kiterjedése és a kommunikációs nehézségek miatt, azt javasoljuk, hogy a bajba jutott magyar állampolgár valamelyik elérhető uniós tagállami misszióval vegye fel a kapcsolatot. (Pretóriai nagykövetségünk jó kapcsolatot ápol a francia és svájci missziókkal, akik már több alkalommal segítettek a megfelelő dokumentumok elkészítésében és kiállításában.)

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN
Az útlevélnek a vízumigénylés napjától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges.

Az útlevélnek a vízumigénylés napjától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A turista célból 90 napnál rövidebb idejű beutazás esetén minden madagaszkári nemzetközi repülőtéren vagy kikötőben is felvehető a vízum.

A turista célból 90 napnál rövidebb idejű beutazásra jogosító vízumok a madagaszkári diplomáciai vagy konzuli képviseleteken, vagy Madagaszkár nemzetközi repülőterein vagy kikötőiben a bevándorlás-kivándorlásért felelős rendőrbiztosnál szerezhetők be, a kiszabott díj megfizetését követően.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten. A vízum Madagaszkár budapesti konzulátusán szerezhető be, a vízumkérelem elbírálásának határideje 2 munkanap. A vízumdíj a beutazás számától függően változó lehet (egyszeri beutazásra jogosító 70 EUR, többszöri beutazásra jogosító 140 EUR).

Magyar állampolgárok a Madagaszkári Köztársaság Tiszteletbeli Konzuli Képviseletén érdeklődhetnek:

Levelezési cím:
1026 Budapest, Sövény utca 3.

Iroda cím:
Vízum ügyintézés: 1026 Budapest, Sövény utca 3.
Hivatali órák: hétfő-csütörtök: 11.00-15.00, péntek: zárva

Telefon:
06-20/432 6561

Tiszteletbeli konzul:
Lalarison Richard RANDRIANASOLO

E-mail:
uGXcMQGRhGeN4M3lGa29uenVsQG1hZGFnYXN6a2FyLmh1; hLWgnG7ggYgA2MaW5mb0BtYWRhZ2Fzemthci5odQ== 

Web:
www.madagaszkar.hu

További hasznos információt a Dél-Afrikában, Fokvárosban található madagaszkári főkonzulátus oldalán találnak: www.madagascarconsulate.org.za/visa-info

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A szigetország éghajlata meleg, szubtrópusi. Az esős évszak novembertől márciusig tart, a monszun-esőzések a sziget északi és keleti felében túlnyomórészt december-március között várhatóak. A száraz időszak április és október között van, esőzések azonban ekkor is előfordulnak. Évszaktól függetlenül maláriaveszélyes terület, a megfelelő gyógyszeres védekezés a kórokozók ellen szükséges. 

Az időeltolódás GMT +3 óra, az elektromos áram többnyire 220 V, 50 Hz, pénznem a malgas frank (MGF), telefon országkód (261).

A Madagaszkáron beszélt európai nyelvek közül elsősorban használt a francia, de angol nyelven is adnak információt.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A Madagaszkárra utazó magyar állampolgárok részére javasolt alapesetben a  hepatitis A, B; tifusz elleni védőoltások felvétele, a malária elleni idejében megkezdett gyógyszeres védekezés. Természetjárók, kalandtúrázók esetében javasolt továbbá a diftéria, tetanusz, gyermekbénulás elleni védőoltás beszerzése. A sárgaláz által érintett országokon keresztül érkező turistáktól kérhetik a sárgaláz elleni oltás meglétére vonatkozó igazolást. 

További információért keresse fel a Nemzetközi Oltóközpont honlapján található adatbázist, ahol országokra bontva kereshet a listából: www.oltokozpont.hu --> lásd továbbá: http://oltokozpont.hu/index.php?id=292&no_cache=1