Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2018.03.21. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Malawiban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Legközelebbi külképviselet Dél-afrikai Köztársaságban, Pretoriában van

Biztonság:

Mutharika államfő halálát követően az ellenzéki, veterán nőjogi aktivista, Joyce Banda korábbi alelnök vette át átmenetileg a hatalmat Malawiban, aki a nyugati donor országokkal való kapcsolatok és együttműködés előmozdításának híve. Az országban változatlanul krónikus valuta- és üzemanyaghiány van, hiperinfláció mellett. A 2012. május 7-én meghirdetett devalvációs pénzügyi intézkedési csomag következtében élelmiszerhiány lépett fel Malawi nagyvárosaiban. A belpolitikai helyzet feszült és képlékeny, ezért óvatosságra szükséges intenünk az országba beutazni kívánókat. Javasoljuk, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a médiatudósításokat a belpolitikai eseményekről, mielőtt az országba utaznak. Tartózkodásuk alatt kerüljék a tömeges csoportosulásokat, az esetleges megmozdulások, tüntetések, politikai gyűlések színhelyeit, amennyiben veszélyben érzik biztonságukat, azonnal hagyják el a helyszínt.

A Malawiba tett utazások többsége problémamentes, de lopások, utcai rablások gyakran előfordulnak, főleg a buszállomások környékén, Lilongwe-ben és Blantyre-ben, valamint az Ilala kompnál. Autója ablakait tartsa fölhúzva, az ajtókat belülről lezárva vezetés közben.

Kerülni kell az esti sétákat, különösen kisebb forgalmú, elhagyatott helyeken. Óvatosságra van szükség, ha feltűnően barátságos emberek közelítik meg, hogy valamilyen árut kínáljanak vagy turistavezetésre ajánlkozzanak. Ne fogadjon el ételt vagy italt ismeretlenektől, mivel az kábulatot okozó anyagot tartalmazhat.

Őrizze értékeit és pénzét biztonságos helyen. Legyen fotómásolat Önnél dokumentumairól, úti okmányáról, vízumáról. Az elveszett vagy ellopott útleveleket néha leadják a rendőrségen. Jelentse útlevele eltűnését a legközelebbi rendőrőrsön, és maradjon kapcsolatban velük, hogy értesüljön az útlevél esetleges megkerüléséről.

2009. november-decemberben földrengéssorozat játszódott le Malawi északi részén, Karonga környékén. A földrengések a Richter skálán a 6,2-es fokozatot is elérték, azóta azonban nem ismétlődtek.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Az országban semmilyen magyar képviselet nincs, az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik. Szükség esetén javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:  

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Malawiba. Az útlevélnek a beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumot a beutazó magyar állampolgároknak előzetesen kell felvenniük a Malawi Köztársaság belgiumi vagy németországi nagykövetségén. Esetlegesen a Dél-afrikai Köztársaságból továbbutazni kívánó magyar állampolgárok felvehetik vízumukat Malawi sandtoni konzulátusán is. Vízumbeszerzés előtt feltétlenül érdeklődjenek Malawi vízumkiadásra jogosult külképviseletein.

1. Malawi Köztársaság Nagykövetsége
Cím: Avenue Herrmann-Debroux, 46 B-1160 Brüsszel, Belgium
Tel: +32 (0)2.231.09.80
Fax: +32 (0)2.231.10.66.

2. Malawi Köztársaság Nagykövetsége
Cím: Westfälische Strasse 86, 10709 Berlin, Németország
Tel: +49 308431540
Fax: +49 3084315430
E-Mail: qGzifmPsEuitdk8YZ2YMjmObWFsYXdpYmVybGluQGFvbC5jb20=

3. Malawi Köztársaság Konzulátusa
Cím: 4 Dodge Road, Woodmead Sandton, Dél-afrikai Köztársaság
Tel: +27 11 234 6424
Fax: +27 11 803 4919
Email: xHFOQhzGFne3WDJaGlnaGNvbW1hbGFpQHRlbGtvbXNhLm5ldA==

Munkavállalás

Az afrikai országokban általában bonyolult és hosszadalmas folyamat a munkavállalási engedélyek beszerzése: a magas munkanélküliség miatt a hatóságok arra törekednek, hogy engedélyeket csak azokra a pozíciókra adjanak ki, amelyek helyi munkaerővel nem tölthetők be. A munkavállaláshoz munkavállalási engedély, munkavállalási vízum, illetve munkavállalási célú ideiglenes tartózkodási engedély szükséges. Az ilyen engedélyek nélkül folytatott munkavállalás idegenrendészeti eljárást vonhat maga után, amely elzárással és végül kitoloncolással végződhet. Részletes tájékoztatást az illető ország külképviseleteitől kaphat. Szem előtt tartandó, hogy ez az eljárás eléggé hosszadalmas, és magába foglalja számos eredeti dokumentum beszerzését mind a magyar munkavállaló, mind a munkaadó részéről.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Nyelv

Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Éghajlata

A téli időszak (május-július) száraz, hűvös, különösen a hegyvidéken, a nyár (november-március) esős, meleg. Javasolt a malária elleni védekezés és a tetanusz-oltás.

Az esős időszak októbertől márciusig tart.

Fizetőeszköz

Malawian kwacha = 100 cent, árfolyama a dél-afrikai randhoz (R) kötött.

A hitelkártyákat csak kevés helyen fogadják el Malawiban. Utazási csekket vagy készpénzt javasolt használni. Ajánlott a ki- és belépéskor bevallani a birtokolt valutát. Az ország elhagyásakor átkutatással is vizsgálják a kivitt valutamennyiséget. A kiutazók maximum 3000 malawi kwacha-t vihetnek magukkal.

Nemzeti ünnep

Július 6., a függetlenség napja.

Infrastruktúra

Az országnak egy nemzetközi repülőtere és 3810 km-es úthálózata van, főként földút. A vasútvonal hossza kb. 200 km. 2 tv állomás, 7 AM, 6 FM rádióállomás szór műsort, a telefonösszeköttetést az Intelstat 1 műhold biztosítja.

Elektromosság: 240 Volt (50 Herz)

Öltözködés

A főbb idegenforgalmi területeken kívül a nők eltakart lábakkal és vállakkal közlekedjenek, hogy ne sértsék a helyiek érzékenységét.

Egyéb

A kábítószer birtoklást és csempészetet szigorúan büntetik.

A csiszolatlan drágakövek vásárlása törvényellenes. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Egész évben maláriaveszéllyel lehet számolni, emellett gyakori a veszettség, és időnként felüti fejét a kolerajárvány is, különösen az esős évszakban (decembertől márciusig).

A bilharzia sok élővízben, tóban és folyóban jelen van. A Kasungu Nemzeti Parkban a cecelégy által terjesztett álomkór veszélyeztet. A gyomor- és bélrendszeri betegségek szintén gyakoriak. Csak palackozott vagy forralt vizet fogyasszon, és kerülje a jeges, jégkockával készített italokat.

A felnőtt lakosság mintegy 11,9% HIV/AIDS fertőzött. A homoszexualitás illegális Malawiban.

Utazás előtt kérje szakértő tanácsát a szükséges oltásokat illetően is.