Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt! 
Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

2015. február 25-től megkezdte működését Bamakóban tiszteletbeli konzulunk, dr. Mamadou Sidibé, aki egész Malira kiterjedően látja el tisztségét. Hivatali címe, elérhetősége:
ACI 2000
Place CAN
Bamako – Mali
Tel.: 00 223 791 840 98
E-mail: QMYAyN9ZmlMiZOzNc21hbWFkb3UyQHlhaG9vLmZy

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az európai országok többsége a francia katonai műveletek megindítását követően bezárta képviseletét Bamakóban, és távozásra szólította fel a még az országban tartózkodó állampolgárait. Szükség esetén – tiszteletbeli konzulunk mellett – a magyar állampolgárok az Európai Unió valamely tagállamának konzulátusához is fordulhatnak. Kérjük utazás előtt győződjenek meg arról, hogy az adott képviselet halaszthatatlan utazásuk ideje alatt működik-e: Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei Maliban | Legközelebbi magyar nagykövetség Algériában található. Az algíri magyar nagykövetségünk ügyeleti telefonszáma: + 213 770 800 950

Biztonság:

2017. 06. 20.
2017.  június 18-án délután támadás ért egy külföldiek által közkedvelt hétvégi „üdülőhelyet” Bamakó külvárosában Campement Kangaba-ban. A túszok közül 32 főnek sikerült elmenekülnie, de öt halálos áldozata van a túszdrámának. A mali nemzeti rendőrség tájékoztatása szerint a biztonsági erők négy támadót megöltek, de csak kettő holttestét sikerült megtalálni, illetve másik négy főt letartóztattak. 

A terroristák öt áldozata közül két személy az EU misszió szolgálatában álló volt, egy portugál katona, illetve egy mali hölgy. Meghalt egy mali katona, valamint két civil, egy francia-gaboni kettős állampolgár és egy kínai állampolgár. A sebesültek között van a hotel személyzetének két tagja, két vendég és nyolc rendőr. 

A támadásért az al-Qaeda terrorista szervezethez tartozó csoport vállalta a felelősséget, melyre egy héttel azután került sor, hogy az amerikai külügyminisztérium figyelmeztette a Bamakóban élő külföldieket lehetséges – főként nyugatiak által látogatott helyek elleni -  támadásra. 

* * *

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja a magyar állampolgároknak a Maliba történő beutazást. Az ország az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület - I. kategória.

Mali nemzetgyűlése 2017. április 30-án hat hónappal meghosszabbította a 2015 novemberében bevezetett szükségállapotot.

2017.  június 18-án délután támadás ért egy külföldiek által közkedvelt hétvégi „üdülőhelyet” Bamakó külvárosában Campement Kangaba-ban. A túszok közül 36 főnek sikerült elmenekülnie, de öt halálos áldozata van a túszdrámának. 

2017. május 3-án a MINUSMA Tombouctou-i bázisát érte terrortámadás, melyért a felelősséget  a közelmúltban alakult Jaamat Nosrat El-Islam Oual Mouslimine (az Iszlámot és a Muzulmánokat Támogató Csoport) nevű szervezet vállalta. A terrorakcióban az ENSZ egy libériai származású békefenntartója életét vesztette és kilenc másik kéksisakos megsebesült, köztük egy svéd állampolgár. 

2017. május 2-án, Mali középső részében, Ségou (Bamako ÉK 200 km) körzetében történt terrortámadás, melynek során a mali kormányerők 9 katonája vesztette életét és 5 másik tagja megsebesült. 

2017. januárjában a 11.000 fős ENSZ és francia békefenntartó jelenléte ellenére véres merényletre került sor egy katonai bázis ellen ez év januárjában, melynek 77 halálos áldozata volt. 

2016. június eleje óta Észak-Maliban gyakoribbá váltak a kormányerők és az ENSZ békefenntartók (MINUSMA) elleni katonai akciók. 

2016. július 3-án Ménaka helységben egy csendőrt ismeretlenek meggyilkoltak. A Douentza-Tombouctou kereszteződésben a MINUSMA tíz üzemanyag- és élelmiszer-szállító kamionját gyújtották fel. Gao településen az Azawad-i Koordinációs Mozgalom (CMA) egyik aktivistáját megölték. 

2016. június 30-án Tombouctou körzetében egy katonai menetoszlopot ért fegyveres támadás. Négy kormánykatona meghalt, öt megsebesült. 

2016. április 12-én Tessalit térségében akna robbant egy francia katonai konvoj közelében. Egy francia katona meghalt, három megsebesült. 

2016. március 28-án Tombouctou-nál futott aknára egy mali katonai szállítójármű. Két kormánykatona meghalt, ketten megsebesültek.

2016. február 12-én Kidal körzetében fegyveres támadás érte az ENSZ békefenntartók, a MINUSMA bázisát. Két alkalmazott meghalt.

2016. február 11-én Homborinál egy várőrségre támadtak fegyveresek – három személy életét vesztette. 

2016. február 10-én a Közép-Maliban található Mopti körzetében aknára futott egy katonai szállítójármű. Három kormánykatona életét vesztette. A merényletért az Al-Qaida az Iszlám Maghrebben terrorcsoport, az AQMI vállalta a felelősséget.

2015. november 27-én Kidalban, Mali északi részén, megtámadták az ENSZ békefenntartók egyik bázisát. A támadásban 3 ember vesztette életét, közülük 2 guineai békefenntartó. 

2015. november 20-án reggel fegyveresek, feltehetően dzsihadisták támadtak a Radisson Hotelre Bamakóban (Mali). 

2015. július 2-án Timbuktu térségében az ENSZ mali missziója, a MINUSMA kontingensét érte fegyveres támadás. 2015. augusztus 3-án a mali nemzeti gárda Gourma-Rhaous-i (szintén Timbuktu térsége) bázisa ellen követtek el ismeretlen tettesek merényletet. Utóbbi támadásban 11 személy vesztette életét.

2015. április 6-án az Észak-Maliban található Tessalit település mellett egy francia katonai akció során kiszabadult fogságából egy holland állampolgár. A holland túszt terroristák 2011. november 25 óta tartották fogva.

2015. április 5-én hajnalban a szintén Észak-Maliban található Gao városára terroristák három rakétát lőttek ki. Egy személy meghalt, hárman megsebesültek.

2015. március 30-án Gao városában egy humanitárius konvojt ért fegyveres támadás során a Nemzetközi Vöröskereszt egy munkatársa életét vesztette. Az akciót a Nyugat-afrikai Dzsihád és Egység Mozgalma, a MUJAO vállalta magára.

2015. március 7-én Bamako belvárosában egy éttermi lövöldözésben ismeretlen tettesek megöltek egy belga, egy francia és három mali állampolgárt. Egy svájci illetőségű személy megsérült.

2015. március 8-án Kidal településen (Észak-Mali) a MINUSMA ENSZ-misszióra mintegy harminc rakétát lőttek ki. Három személy – közöttük egy ENSZ-alkalmazott – életét vesztette.

Az ajánlásunk ellenére az országban tartózkodó honfitársainktól azt kérjük, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot ott tartózkodásuk idején, kerüljék a tömegdemonstrációkat, a hadsereg által megszállt helyszíneket, a katonai műveleti területeket. Viselkedésükkel és öltözködésükkel tartsák tiszteletben a vallási előírásokat, a helyi szokásokat és hagyományokat.

A 2013 nyarán megtartott törvényhozói és elnökválasztások aktív szavazói részvétel mellett, gyakorlatilag erőszakmentesen zajlottak. A választások nyomán némileg javult a biztonsági helyzet, különösen a 2012. március 22-én végrehajtott katonai hatalomátvételt követő átmeneti időszakkal összehasonlításban. Mindemellett Mali egész területén bármikor, bárhol előfordulhatnak terror- vagy erőszakcselekmények, váratlan események. E tekintetben különösen veszélyes térségek: Észak-Mali és a Mauritániával határos területek, ahol gyakorlatilag sem határvédelem, sem rendfenntartói jelenlét nincs.

Maliban gond az élelmiszerhiány, a belső menekültek problémája és a szélsőséges vallási erők jelenléte. A biztonsági vákuum következtében kifejezetten kerülendő Észak-Mali felkeresése. A térségben elhíresült terrorszervezetek, az AQIM (Al Qaeda in the Lands of Islamic Maghreb), az Ansar ad-Dine és a MUJAO Észak-Maliban is tevékenykednek, bár a népesebb településekről kiszorulni látszanak. Az algériai In Amenas gázmezőn 2014 januárjában végrehajtott terrortámadás szellemi atyja, Mokhtar Belmokhtar további merényletekkel fenyeget a régióban található francia és nemzetközi érdekeltségek ellen.

A főváros, Bamako nemzetközi repülőtere rendben fogad menetrend szerinti járatokat. A kicsiny utaslétszám miatt azonban számos nemzetközi járatot törölnek, de ezekről az utazók általában tájékoztatást kapnak.

Fokozott óvatosságot kérünk az ajánlásunk ellenére az országban tartózkodó magyar állampolgároktól. Bamakóban a 88,9 hullámhosszon fogható BBC World Service ad folyamatos tájékoztatást a napi biztonsági helyzetről, angol nyelven.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:  

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától számítva még legalább 3 hónapig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Vízum:

Magyar állampolgárok számára a beutazáshoz vízum szükséges. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten: Mali Nagykövetsége, Berlin.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kikérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol a szükséges oltásokat jellemzően meg is kaphatják.

Az országba utazáskor ajánlott védőoltásokat megtalálja a Nemzetközi Oltóközpont honlapján!

Utazás előtt az általános utasbiztosításon túl ajánlatos teljes körű utas- és betegségbiztosítást kötni, amely tartalmazza a beteg hazaszállításával kapcsolatban felmerülő költségeket is.