Afrika

Utoljára módosítva: 2016. 10. 11.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült!  

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Rabatban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

A terrorizmus szélsőséges csoportjainak szele Marokkót is elérte, de a helyi hatóságok minden elővigyázatossági intézkedést megtettek és megerősítették a védelmi szolgálatot. Hangsúlyozzuk, hogy ennek ellenére Marokkó teljes mértékben nyugodt és biztonságos. Javasoljuk, hogy minden a térségbe utazni kívánó személy regisztráljon az „online konzuli védelem”-re a http://konzuliszolgalat.kormany.hu webes felületen, így hollétükről a rabati magyar nagykövetség tudni fog és szükség illetve segítség esetén értesíteni tudja a helyi hatóságokat.

Nyugat-Szahara területén történő utazásaik során nyomatékosan kérjük és javasoljuk, hogy kerüljék a nyugat-szaharai kérdés érzékenysége miatt a nyilvános véleménynyilvánítást és a félreérthető térképek, jelképek használatát!

Marokkó biztonsági, politikai és gazdasági, pénzügyi szempontból stabil ország. Az ország 2013-ban a Száhel-térségbeli, a mali események, valamint az arab tavasz utóhatásai ellenére megtartotta belső stabilitását, modernizációs törekvéseinek és sajátos belső hatalmi struktúrájának köszönhetően. 2014-ben az országban nem volt terrorista akció. Marokkó a térség legnyitottabb országaként azonban a jövőben is célpontja lehet terrorista merényleteknek. Ennek tudatában, a hatóságok minden erőfeszítést megtesznek a hasonló támadások elhárítása, a veszély csökkentése érdekében.

A marokkói hatóságok igen jól felkészültek és minden olyan biztonsági eszközzel felszereltek, amelyek egy terrorcselekmény hatékony elhárítására és kezelésére szükségesek. 2014 júliusában a marokkói belügyminiszter fokozottan felhívta a hatóságok és a marokkói nép figyelmét és mindenkit óvatosságra és elővigyázatosságra intett a környező országokban megjelent terrorista mozgalmak miatt, amelyek akár Marokkóban is felüthetik a fejüket. 

A 2015. október 13-i éjszakai párizsi terrortámadásokat követően Marokkó néhány órán belül a legmagasabb szintre emelte az ország biztonsági fenyegetettségének szintjét („niveau d’alerte”). Az általános biztonsági készenléti intézkedések hónapok óta érvényben vannak, az elmúlt időszak terrortámadásai (Párizs, Ankara, Isztambul, Brüsszel) miatt továbbra is a legmagasabb szintű az ország biztonsági fenyegetettsége.  A marokkói repülőjáratok zavartalanul közlekednek, ugyanakkor az utasoknak hónapok óta megnövekedett átvilágítási és várakozási idővel kell számolniuk.

Nyugat-Szahara hovatartozása továbbra is érzékeny nemzetközi kérdés, Marokkó számára pedig nemzeti ügy. Nyomatékosan kérjük és javasoljuk tehát, hogy e kérdésben tartózkodjanak a véleménynyilvánítástól, valamint kerüljék a félreérthető térképek és jelképek használatát.

Marokkó nemzetközileg kedvelt idegenforgalmi célpont, a magyar turisták szempontjából biztonságos országnak tekinthető. Az idegenforgalmi szektor elsődleges gazdasági jelentősége miatt a marokkói hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a külföldi turisták biztonságára, elhelyezésük, pihenésük és szórakozásuk feltételeire. Marokkó biztonsági, politikai és gazdasági, pénzügyi szempontból stabil ország. A helyi lakosság nyitott, toleráns természetű, a külföldiekkel szemben barátságos.

A marokkói fennhatóság alatt álló nyugat-szaharai terület (a Tarfaya-tól és Mahbes-től délre fekvő országrész) speciális, katonai és ENSZ-ellenőrzés alatt áll, amelynek Algériával és Mauritániával határos keleti, homoksivatagos turisztikai szempontból érdektelen részeire a beutazás nem ajánlott.

Terrorizmus

A regionális helyzet, az arab tavasz forradalmai, polgárháborúi azonnali következményként még a belpolitikailag stabil országok – így Marokkó – is jelentős nyomás alá kerülnek. Marokkó eddig sikeresen állt ellen a terrorista nyomásnak viszonylagos belső stabilitásának, modernizációs törekvéseinek és sajátos belső hatalmi struktúrájának köszönhetően. Ennek ellenére 2011 áprilisában elérte a terror hulláma, amikor is Marrakesh-ben 16 külföldi áldozatot (turisták) követelő merénylet történt.

2014 júliusában a marokkói belügyminiszter fokozottan felhívta a hatóságok és a marokkói nép figyelmét és mindenkit óvatosságra intett a környező országokban megjelent terrorista mozgalmak miatt, amelyek akár Marokkóban is felüthetik a fejüket.

A Marokkóban tartózkodó magyar állampolgároknak javasolt a fokozott óvatosság, a nagy forgalmú nyilvános helyek (tömegrendezvények, bevásárló központok, szórakozóhelyek stb.), valamint az esetleges utcai megmozdulások elkerülése.

A 2015. márciusi tuniszi, valamint a múlt évi októberi párizsi terrorista események további fokozott biztonsági intézkedéseket követeltek az országban. Bár Marokkó továbbra is nyugodt és stabil országnak számít, ennek ellenére fokozottan javasolt a legnagyobb turisztikai látnivalók csúcsidőn kívüli megtekintése.

Közbiztonság

Általánosan jó. Az idegenforgalmi központokban, közlekedési csomópontokban és a nagyvárosok főútvonalain a rendőri szervek jelenléte szembeötlő. A zsebtolvajlás a jellemző elkövetési forma a zsúfoltabb helyeken (piactéren, vásárokban, kikötőkben, esetleg vonaton), míg ritkábban a rablás (erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával elkövetett lopás) a kevésbé frekventált helyeken. Útlevél (biztosítástól függően más érték) ellopása esetén mindenféleképpen kérjünk az eset rendőrségi bejelentéséről jegyzőkönyvet. A nagyobb idegenforgalmi központokban, óvárosokban és bazárokban (különösen a fes-i és a marrakesh-i medinában (bazárban) a turistát gyakran megszólítják és idegenvezetői vagy más szolgáltatásokat (pl. henna-festés), illetve árukat (márkásnak tűnő órák, szuvenírek, ékszerek) kínálnak, ami a vásárló becsapásával végződhet. Ennek (és a fes-i bazárban az eltévedés) megelőzésére célszerű hivatalos (a marokkói turisztikai hivatal alkalmazottjának) idegenvezető szolgáltatásait igénybe venni, az egyéb ajánlattevőket pedig figyelmen kívül hagyni.

A forgalmasabb helyeken számolni kell a legkülönfélébb egészségi állapotú és korú koldusok jelenlétével, esetenként rámenősségével. Egy kevés aprópénz zsebben tartásával, egy-két dirham (20-40 forint) odaadásával ugyanakkor rendszerint könnyen megszabadulhatunk az egyedülálló koldusoktól.

Figyelem! Felhívjuk az országba utazó turisták figyelmét, hogy az elmúlt időszakban több külföldiek ellen elkövetett, eseti jellegű fegyveres támadás történt, így a zsúfolt köztereken (turisztikai látványosságok környékén, bazárokban) kiemelt óvatossággal, lehetőleg csoportosan tartózkodjanak. Az esti, éjszakai órákban pedig kerüljék a sikátoros belvárosi utcákat, bazárokat (medinákat).

A rendőrséget a 19-es számon lehet elérni.

Kábítószer-kereskedelem

Marokkó északi területein, különösen a Rif-hegység nehezen megközelíthető vidékein jelentős mennyiségű hasistermelés folyik a kiterjedt (és illegális) vadkender–ültetvények bázisán. A helyi hatóságok az utóbbi években fokozott figyelmet szentelnek a kábítószer-termelés és kereskedelem visszaszorítására, melynek kapcsán a kábítószer-fogyasztásért és csempészésért kirótt börtönbüntetések is szigorodtak.

Vigyázni kell a titkosrendőrség akcióival, amikor is leplezett eladás keretében provokálják a külföldieket csekély mennyiségű adagot kínálva, majd ezt követően könyörtelenül lecsapnak a naiv vásárlóra.

A marokkói joggyakorlatban mindenféle kábítószer tekintetében a zéró tolerancia elve érvényesül. A helyi börtönviszonyok nem érik el az európai színvonalat és nincs jogi lehetőség arra, hogy a Marokkóban elítélt magyar állampolgárok Magyarországon töltsék le büntetésüket.

Figyelem! A kábítószerügyekben a marokkói bíróságok a törvény teljes szigorát alkalmazzák, perújrafelvételre, a kirótt börtönbüntetés hosszának csökkentésére csak ritka esetben van lehetőség.

A személygépkocsival történő határátlépés során fokozott figyelmet kell arra fordítani, hogy illetéktelen személy ne férhessen az autóhoz (vagyis mindig zárjuk le az ajtókat!), és ne tudjon bárminemű kábítószert tartalmazó csomagot az alvázon, a csomagtartóban vagy az ülések alá elhelyezni.

A szervezett bandáknak ez közkedvelt elkövetési módszere. Kerüljük továbbá gépkocsink marokkói állampolgárnak történő kölcsönadását és utasítsunk el mindennemű felkérést, ami marokkói állampolgár a határon történő átszállítására vonatkozik.

A rabati magyar nagykövetségnek nincs módja a börtönökben fogvatartott állampolgáraink rendszeres látogatására, élelemmel való segítésére, ilyen esetben az otthoni családra hárul ennek a terhe is. A konzuli szolgálat ezt csak közvetítő szerep vállalásával tudja segíteni.

Természeti, egyéb katasztrófák

Mivel Marokkó földközi-tengeri partjaitól északra húzódik az eurázsiai és az afrikai földtani lemez közötti határ, e területen nagyobb valószínűséggel fordul elő földrengés: legutóbb 2004 januárjában volt Al Hoceima városában és környékén pusztító erejű földmozgás. Ezt megelőzően 1960-ban volt hasonló erejű földrengés Agadir városában, amely a települést teljesen romba döntötte.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Marokkó és Magyarország között 1999-ben létrejött részleges, kölcsönös vízummentességi megállapodás alapján 30 napot meg nem haladó tartózkodás esetén Marokkóba a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be, a beutazáskor legalább még 3 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. 

Európai Uniós tagságunknak köszönhetően a magyar állampolgárok is 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Marokkóban, a 30 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén javasoljuk felkeresni a Marokkói Királyság Budapesti nagykövetségét, ahol pontos információkat kaphatnak a bejelentési kötelezettségekről és az ügyintézésről.

A belépésnél ügyelni kell arra, hogy a marokkói határőr a beutazási pecsétet és a regisztrációs számot bepecsételje az útlevélbe, mivel ezek igazolják a legális belépést az országba. Ezek hiányában a tartózkodás illegálisnak is minősülhet.

Gépkocsival történő beutazáskor az autó számára ideiglenes behozatali engedélyt (autorisation de l’importation temporaire) kell kiállíttatni a marokkói határ átlépésekor. Az engedély 3 hónapig érvényes. Az engedély érvényességének lejártával a behozott autó importnak számít, így ekkor meg kell fizetni a vámot és az adókat, valamint a késedelmi pótlékot és a büntetést. A gépkocsira ezért ennek megfelelően előzetesen ajánlott biztosítást kötni.

Figyelem! A nem Marokkóban forgalomba helyezett gépkocsival beutazó külföldi állampolgár a gépkocsi vagy a behozatali engedély hiányában csak a vám és adók előzetes megfizetése után hagyhatja el az országot, amennyiben tisztázta az autó eltűnésének okát (lopás, baleset), mivel ennek hiányában az illegális értékesítés vádja érheti a turistát. A vám és az adóterhek a gépkocsi új értékének 59%-t teszik ki, amit néhány százalékkal csökkenthet az idősebb évjáratokra adott vámkedvezmény.

Az országon történő átutazás esetén: az 1600 km hosszú marokkói-algériai határon nincs átmenő forgalom. A határátkelőhelyek a két ország között megromlott viszony miatt 1994 óta zárva tartanak, a személyforgalom légi úton bonyolódik.

A nyugat-szaharai területen Mauritánia irányába történő áthaladáskor a marokkói hatóságoknak előzetesen megadott útvonalról nem szabad letérni. Közlekedési és közbiztonsági okokból kifejezetten a nappali utazás ajánlott. A lakott területektől távoli, kieső tengerparti helyeken való éjszakázást, kempingezést kerülni kell.

A Mauritániába gépkocsival történő belépés kizárólag egy ponton, a Nouadhibou-ba vezető tengerparti főútvonalon lehetséges, a nyugat-szaharai - mauritániai határszakasz többi része elaknásított terület. A határátkelőhely reggel 8 órától este 18 óráig üzemel. Ügyeljünk, hogy mindig legyen elegendő ivóvíz, élelmiszer és üzemanyag tartalékunk, javasolt továbbá a térségben lefedettséggel bíró műholdas telefonkészülék használata is. Figyelem! A határátkelőhelyen megszűnt a mauritániai vízum felvételének lehetősége, azt Mauritánia rabati nagykövetségén kell intézni.

Tartózkodási és munkavállalási feltételek

Vízum nélküli marokkói tartózkodást meghaladó tartózkodás esetén a helyi rendőrség idegenrendészeti, illetve bevándorlási részlegén tartózkodási engedélyt (carte d’immatriculation) kell kérni a tartózkodás céljának és feltételeinek hiteles igazolásával. Ennek elmulasztása, illetve a tartózkodási idő túllépése esetén több száz eurós büntetésre, esetleg beutazási tilalom alá helyezésre kell számítani. A tartózkodási feltételek hiteles igazolása a megélhetés, pl. munkavállalási szerződés, ösztöndíj, vállalkozás - és a lakhely - tulajdon, bérleti szerződés -, illetve a jogcím (pl. házastárs) igazolását jelenti. Figyelem, az élettársi viszonyt a marokkói hatóságok nem ismerik el!

A tartózkodási engedély 1-től 10 évig terjedő tartózkodásra jogosít, amely meghosszabbítható. Négy éves megszakítás nélküli, jogszerű tartózkodás esetén kérhető a letelepedési engedély (carte de résidence), illetve időfeltétel nélkül a marokkói állampolgár itt lakó gyermeke, szülője vagy házastársa, vagy az itt letelepedett külföldi házastársa vagy kiskorú gyermeke, vagy a menekült státuszú személy és annak gyermeke és házastársa kaphat ilyen engedélyt. A letelepedési engedély kettő évnél hosszabb egyhuzamú külföldi tartózkodás esetén érvényét veszti.

Az idegenrendészeti törvény részletesen szabályozza a határra való visszairányítás, a kiutasítás és a beutazási tilalom alá vonás eljárásait, feltételeit, kivételeit, a segítségkérés és jogorvoslat lehetőségeit. Ezek közül megemlítendő, hogy a visszairányítás mellett max. 1 éves beutazási tilalom is elrendelhető megfelelő indoklással és az érintett körülményeinek figyelembevételével a beutazási és itt-tartózkodási szabályokat súlyosan megsértő külföldivel szemben. A kiutasítás a közrendre komoly veszélyt jelentő magatartás esetén rendelhető el az országban tartózkodó külföldivel szemben. A kiutasítás érvényességi idejét nem kell megadni abban az esetben, ha a kiutasítás jogalapja terrorizmussal, közerkölcsökkel vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény.

Fontos rendelkezése a törvénynek az, miszerint minden külföldi szabadon elhagyhatja az országot kivéve, ha e szándék hatóságnak való kötelező előzetes bejelentését külön személyre szóló határozat elő nem írja. A törvény számba veszi az előírásai megszegése esetén kiszabható bírságokat és büntetéseket, illetve azokat a büntetéseket, amelyek az országot illegálisan (pl. nem a határátkelőhelyen vagy csalárd módon) elhagyó külföldi vagy marokkói személyekre, illetve segítőikre várnak.

Munkavállalás:

Marokkóban a munkanélküliségi ráta országos átlaga 12% körül alakult. A vidék és város foglakoztatási adatai nagy eltérést mutatnak, a városi munkanélküliség eléri a 20%-t, ezen belül is kiugróan magas a 18-24 év közötti fiatal és diplomás, illetve a tanult női munkanélküliek aránya. A fentiek alapján érthető módon a marokkói városokban szinte lehetetlen a külföldiek számára elhelyezkedni és munkaalkalmat találni.

Marokkó legfontosabb gazdasági, külkereskedelmi partnerei Franciaország és Spanyolország. A külföldi munkavállalók döntő többsége is ezekből, az országokból érkezik. Ők általában a francia, spanyol befektetők és kivitelezők ipari, infrastrukturális és szolgáltatói projektjein dolgoznak.

A marokkói munkavállaláshoz kapcsolódó tartózkodási engedély megszerzése bürokratikus és hosszadalmas. A tartózkodási engedély kiadásának feltétele a Munkaügyi Minisztérium engedélyének megléte, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Ügynökség előzetes hozzájárulása, miszerint a külföldi alkalmazása elengedhetetlenül szükséges és az állás marokkói munkaerővel nem betölthető.

A munkavállalókra nézve komoly hátrányokat jelenthet a késedelmes, vagy a szerződésben rögzítettől eltérő javadalmazás, és az a tény, hogy az ország kötött devizagazdálkodása miatt a külföldi javadalmazását helyi a fizetőeszközben, marokkói dirhamban állapítják meg. Vitás kérdés lehet továbbá a társadalombiztosítás munkáltató általi késedelmes fizetése, a nem megfelelő lakáskörülmények, a fizetett szabadság stb.

A marokkói munkavállalás elengedhetetlen feltétele a francia vagy az arab nyelv magas szintű ismerete. A hatóságok a hazai munkaerőpiac védelmében keményen szankcionálják és kiszűrik a külföldi állampolgárok illegális munkavállalását. A feketén munkát vállalók komoly pénzbüntetésre, a tartózkodási engedély megvonásra és kiutasításra számíthatnak.

Az ország európai uniós közeledése hosszabb távon a munkavállalási feltételek átláthatóbbá válásával és az ilyen lehetőségek növekedésével járhat különösen, ha a külföldi munkavállaló valamelyik nagy európai transznacionális vállalat alkalmazottjaként kap munkát Marokkóban.

Tudnivalók az országról

Utazás, közlekedés biztonsága

Közutak: műszakilag az országos főutak jó állapotban vannak, a városokban kevésbé, túlzsúfoltságuk és a közlekedők (emberek, állatok, vontatott és önjáró két- és négykerekű járművek) alacsony fegyelmezettsége, illetve az autópark átlagosan rossz műszaki színvonala miatt azonban nagy a balesetveszély, különösen a hegyekben, illetve éjjel és csapadékos időben. A kapus rendszerben fizetős autópályák magas műszaki színvonalúak és biztonságosabbak: Tanger – Rabat - Casablanca – Settat – Marrakesh - Agadir, illetve Rabat – Meknes – Fes- Oujda között.

Figyelem! Marokkó világviszonylatban az elsők között van az autóbalesetek gyakorisága és súlyossága tekintetében. A közúti közlekedés különös óvatosságot igényel, a muzulmánok böjti hónapja, a Ramadán idején, valamint a nyári hónapokban, amikor az Európában dolgozó marokkói vendégmunkások tömegesen térnek haza gépkocsival. Ritkán ugyan, de előfordul megtévesztés révén (pl. balesetet, műszaki hibát színlelve) végrehajtott útonállás, rablás.

Tankolás: Európai szabványnak megfelelő minőségben lehet kapni a nagyobb benzinkutaknál ólommentes benzint és dízelolajat (a kisebb, különösen a vidéki kutaknál nincs mindig ólommentes benzin).

A magyarországitól vagy európaitól eltérő közlekedési szabályok, illetve szokások: a közlekedési lámpa (villanyrendőr) pirossá válásával egy időben vált a másik, keresztirányú forgalmat irányító lámpa zöldre, biztonsági időköz nincs. Zöld jelzésben is ajánlott körültekintéssel behajtani, mivel néha a piros jelzésen is áthaladnak, vagy azért, mert a lámpák egy része nem vagy rosszul működik.

A körforgalmak elsőbbségi rendjét külön táblák jelzik, az irányjelzőt nagyon ritkán használják. Körforgalomba belépve nagy körültekintéssel közlekedjünk!

Figyelem! Gyakran bosszankodhatunk az előttünk haladó gépkocsi vezetés közben élénken beszélgető sofőrjére, vagy a kétsávos út kellős közepén haladó autósokra. Ilyenkor fény vagy hangjelzéssel adhatjuk az előttünk haladó tudtára, hogy mögötte mások is közlekednek. Előzésbe csak akkor fogjunk, ha látjuk, hogy vették jelzésünket.

Gyalogos közlekedés: a gyalogosok többsége körültekintés nélkül lép le bárhol az úttestre, az úttesten való gyalogosforgalom gyakori, a sávtartás nem jellemző, a taxik a legnagyobb forgalomban tiltott helyen is hirtelen megállnak Az órával nem rendelkező parkolóhelyeken mindenütt találhatók kék ruhás „felügyelők” - akik a kocsikra borravaló (1-2 dirham) ellenében ügyelnek. A közlekedési bírságok magasak és a helyszínen fizetendők.

Taxi: A városokban kis (petit taxi) és nagy vagy iránytaxik (grand taxi) bérelhetők. A kistaxi viteldíja km-függő, de a taxióra ritkán működik, az iránytaxik ára fix. Kistaxival a városokat nem lehet elhagyni, vidéki úthoz kizárólag a nagyok vehetők igénybe előre kialkudott árért. A poggyász szállításáért – a távolsági buszokhoz hasonlóan – külön díjat kell fizetni. A taxik nagyobbik hányada régi évjáratú és rossz műszaki állapotú autó – de a szolgáltatás ára összességében alacsony.

Tömegközlekedés: A nagyvárosokban van autóbusz-közlekedés, de színvonala kevés kivételtől eltekintve alacsony. Rabatban átadták a várost átszelő villamos vonalat.

Vasút: Tanger – Rabat - Casablanca-(El Jadida) - Marrakesh, illetve Rabat – Meknes – Fes - Oujda működik. A casablancai repülőtér épületéből óránként van vonat Casablancába, illetve Rabat, valamint kis kitérővel Marrakesh felé. Műszaki és biztonsági színvonala jó.

Távolsági busz: minden város elérhető ezzel, színvonala (pontosság, műszaki állapot, kényelem) busztársaságtól függően nagyon változó, de általában alacsony. Francia, spanyol és olasz városokba is közlekednek.

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Gépkocsival történő utazás esetében a Marokkóra is érvényesített nemzetközi kötelező biztosításon túl javasolt teljes körű biztosítást (casco) kötni az autóra.

Figyelem! A szigorú marokkói vámszabályok miatt, ajánljuk olyan biztosítás megkötését lehetőség szerint, amely a totálkár vagy lopás esetén az új érték 20-59%-ig terjedő és megfizetendő vámfizetési kötelezettségre is kiterjed.

Vám és egyéb jogszabályok: a behozott konvertibilis valutáról érdemes behozatali bizonylatot kérni a beutazáskor, valamint banki vagy automata felvétel esetén az igazoló szelvényt megőrizni. A valuta kivitele csak a készpénz eredetének hiteles igazolásával törvényes, ellenkező esetben a vámhatóság az összeget vámletétbe helyezheti marokkói dirhamban. A jogszabály a valuta-kivitelnél nem határoz meg összeghatárt, gyakorlati tapasztalat alapján kis összegű valuta kivitelét tolerálják a vámtisztek. Kivinni ugyancsak nem lehet marokkói dirhamot.

A szokásosan behozatali tilalom alá eső termékeken (kábítószer, robbanó anyag, harci lőfegyver és töltény) túlmenően, tilos az országba behozni marokkói dirhamot, marokkói mintájú szőnyeget, kaprot, ánizs vagy ánizscsillag-esszenciát, fehér ürömöt és – esszenciát, valamint ebből készült aperitif italokat, a közerkölcsöt, a közrendet, vagy az iszlám vallást sértő publikációt, könyvet vagy videokazettát (pl. királyt sértő, vagy pornográf anyagot).

Figyelem! A dohányféleségek behozatala 200 db (szál) cigaretta vagy 25 szivar mennyiségben, a szeszes italé 1 liter bor és 1 liter egyéb szeszes ital, a kölni vízé 150 ml parfüm 250 ml mennyiségben van maximálva. Nem lehet kémiai alapanyagokból készült szeszes italt, illetve a nem kaucsukból készült vagy nem melegen galvanizált cumit, ill. ilyet tartalmazó cumisüveget behozni. A behozott emléktárgyak vagy ajándékok összértéke nem haladhatja meg a 2000,- dirhamot (kb. 190,-EUR).

Időjárás: Az óceáni partvidéken hűvös párás óceáni légáramlat a jellemző, amelynek nyáron kellemesen hűtő, télen a nyirkos hidegérzést fokozó hatása van. A Földközi-tenger mentén az éghajlat a spanyol és olasz partokéhoz hasonló. A belső, illetve déli területeken a nyár nagyon meleg és száraz, a tél enyhe, kivéve a Rif- és az Atlasz-hegység magasabb területeit, ahol télen hó és fagy van. Az utóbbi területeken kívül általában csak a jobb szállodákban van fűtés télen. A nyár száraz és meleg (sivatagi széljárás esetén a tengerparton is lehet 40 fokos meleg), a tél csapadékos. Nyáron a sivatagos, keleti, dél-keleti területeken homokvihar veszély áll fenn.

Sportolás: a marokkói partok mentén mind az Atlanti-óceán, mind a Földközi-tenger számos helyen alkalmas a vízi sportok űzésére. A tengert kevéssé ismerő, de a tengerbe beúszó turisták számára óriási veszélyt jelentenek a különösen az óceánban igen erős part menti vízfelszíni áramlatok, amelyek a legjobb úszót is visszafordíthatatlanul besodorják az óceán, tenger belseje felé, ami végzetes lehet. Nagyobb szállodákban van lehetőség teniszezni, golfozni, a medencéikben úszni. A nagyvárosokban és környékén számtalan lovaglási lehetőség van lovas klubokban. Édesvizű közstrand vagy közuszoda gyakorlatilag nincs az országban. Uszodák kizárólag szállodákban vagy klubrendszerben üzemelnek.

Kultúra: tavasztól őszig a nagyvárosokban (Fez, Rabat, Casablanca, Marrakesh, Essaouira) rendszeresen szerveznek különböző (népi, vallási és szórakoztató jellegű) zenei és tánc-fesztiválokat.

Vallás: Az iszlám hivatalos államvallás. Más muzulmán országokhoz hasonlóan nem muzulmán ember nem léphet be mecsetbe. Kivétel ez alól a casablancai II. Hasszán Nagymecset, melynek megtekintése megszabott időpontokban, belépődíj ellenében és helyi idegenvezetővel megengedett.

Marokkóban a különböző vallások békében élnek egymás mellett, a nagyvárosokban keresztény templomok és zsinagógák is működnek. A marokkói iszlám mérsékelt és nyitott természetű, a más vallásúak (pl. nyugati turisták) irányában toleráns, ugyanakkor nem ajánlott a provokatívnak tekinthető fellépés, magatartás: hiányos öltözet hölgyek esetében, feltűnő alkoholfogyasztás, a böjti hónap, a Ramadán idején (idén június 6-tól tart egy hónapig) az utcán történő étel- vagy italfogyasztás.

Vásárlás: Összességében minden fogyasztási termék kapható (hazai és import termékek). A nagyvárosokban az Auchan céghez tartozó Marjane (Marzsan) nevű szupermarket nyújt európai színvonalú szolgáltatásokat. A boltok nagy része 8.30/9.00-12.00 óra, majd 14.30-18.00 óra között tart nyitva, kora délután bezárnak sziesztára, kivéve a szupermarketeket, amelyek 9-től 21 óráig vannak nyitva. A bazárokban a legtöbb áru ára alku tárgya. Javasolt az értékesebb áruk vásárlásakor számlát vagy nyugtát kérni és azt megőrizni a határátkelés megkönnyítéséhez.

Az országban a kizárólagos fizetőeszköz a dirham, de pl. a bazárban elfogadnak eurót is a vevő számára kissé kedvezőtlenebb árfolyammal kalkulálva. A bankok a fontosabb konvertibilis valutákat (EUR, USD, CHF, GBP, CAD) váltják be dirhamra, a magyar forintot azonban nem. A jobb szállodák, éttermek, szupermarketek és az üzletek egy része elfogad elvileg hitelkártyát (Amex, Visa, Eurocard stb.).

Az éttermi, kávéházi árak a borravalót nem foglalják magukban. Ennek általában 10% a mértéke. A szállodai személyzet szolgálatait 5-10 dirhammal (0,5-1 euro) lehet honorálni.

Figyelem! A meglepetések elkerülése érdekében javasolt a vásárlás megkezdése előtt tisztázni, elfogadják-e gyakorlatilag is az adott hitelkártyát (különösen pl. benzinkútnál).

Telefon: A nyilvános telefonok készpénz érmével és telefonkártyával is működnek. Magyarország előhívószáma: 00-36. A magyarországi mobilszolgáltatók mindegyike működőképes, de rövidebb-hosszabb működési zavarokra számítani kell. A feltöltő kártyás mobiltelefonok általában nem működnek. Elutazás előtt ajánlott a magyarországi szolgáltatónál tájékozódni az aktuális helyzetről.

Internet: Az internet hálózat működése elterjedt, több telekommunikációs cég is ajánlja a vezeték nélküli elérhetőséget. A magasabb fokozatú szállodákban rendszerint van Wifi kapcsolódási lehetőség is.

Fényképezés, video-felvétel: A fényképezés, videofelvétel készítése általában engedélyezett (a katonai és rendvédelmi objektumok kivételével). Az emberek többsége vallási okokból ugyanakkor elutasító magatartást tanúsít. Beleegyezés esetén pénzt kérnek a fotóalanyok. A vaku használatát – más országokhoz hasonlóan - a múzeumokban korlátozzák.

Nyelvtudás, helyi kommunikáció: A hivatalos nyelv az arab és a berber, a beszélt nyelv az arab marokkói (maghrebi) dialektusa, a városi lakosság nagy része beszél, a képzettebb része jól beszél franciául. Az északi, Tetouan környéki részeken a spanyolt is használják, míg a belső, hegyvidéki területeken a vidéki lakosság csak a berber nyelv valamelyik változatát beszéli. Angolul kevesen beszélnek.

Időeltolódás: Marokkóban is külön téli és nyári időszámítás van, az időeltolódás mínusz 1 óra a hazai időhöz képest.

Ivóvíz: Kizárólag palackozott víz fogyasztását javasoljuk, mely mindenütt kapható. Másfél liter ásványvíz ára: 150-200 Ft.

Gyógyszerek: Érdemes hozni néhány alapvető gyógyszert: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, has fogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer. Jó szolgálatot tehet egy lázmérő, néhány ragtapasz és fásli.

Szállások: a marokkói kempingektől nem szabad európai színvonalat elvárni. A zuhanyzók és vécék nagyjából tiszták, azonban legtöbbször csak hideg vízre lehet számítani. Egyébként az országban minden szállodai kategória fellelhető.

Öltözködés: Marokkó iszlám ország, de az öltözködési szokások nem szigorúak. Nem célszerű azonban a túlzottan nyitott ruházat.

Elektromos áram: az európai szabványnak megfelelő feszültség és aljzat: 220 V, 50 Hz.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A WHO ajánlásai alapján Marokkóban külön oltási kötelezettség nincs, mert az európaitól nagyban eltérő fertőzési veszély nem áll fenn.

Marokkóba beutazó állampolgárainknak javasoljuk a tartózkodás idejére érvényes és a legteljesebb kockázati területekre (beleértve a további orvosi kezelés céljából való Magyarországra vagy Európába szállítást, illetve a halott szállítást) kiterjedő biztosítás beszerzését.

A Marokkóba látogató magyar állampolgárok a marokkói Egészségügyi Minisztérium arab és francia nyelvű honlapján szerezhetnek naprakész, részletes információkat a H1N1 új influenza vírus terjedésének marokkói helyzetéről, a megbetegedésék számáról és a helyileg javasolt megelőző és védekező intézkedésekről. Az érdeklődők a minisztérium által működtetett ingyenes telefonszámon: No. Eco: 0801 00 47 47 is választ kaphatnak kérdéseikre.

A honlap elérhetősége: http://srvweb.sante.gov.ma

További információk: www.afro.who.int/ddc/influenzaa/index.html

A Hepatitis A és B fertőző betegségek ellen ugyanakkor ajánlatos indulás előtt védettséget szerezni. A HIV-fertőzöttségi szint nem magasabb, mint Európában. A madárinfluenza kórokozóját eddig még sem emberben, sem állatban nem mutatták ki Marokkóban.

A hazaitól eltérő hétköznapi higiéniai körülmények és baktériumflóra miatt azonban gyomor- és bélpanaszok jelentkezhetnek egyeseknél. A fentiek miatt a frissen fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék, valamint a kezek alapos mosása, illetve a húsok alapos megsütése javasolt. A fokozott higiéniai követelmények betartását minden esetben javasoljuk.

Bár a nagyvárosokban a csapvíz ivásra alkalmas, de nem ajánljuk annak, vagy a belőle készült jégnek a fogyasztását. Télen a nyirkos időjárás miatt gyakoribbak a légúti megbetegedések.

A napszúrás és a leégés veszélye jóval magasabb a hazainál, mivel a napsugárzás intenzitása nagyobb. 

Kisebb panaszok esetén a sűrű patikai hálózat gyógyszerészei is hasznos tanáccsal tudnak szolgálni. A közkórházakkal ellentétben a magánklinikák és magán orvosi rendelők többségének színvonala jó, a gyógyszerek és az orvosi ellátás költségei azonban magasak (egy orvosi konzultáció ára 15-25 EUR).

Az országban gyakorlatilag kapható minden Európában forgalmazott gyógyszer vagy azzal egyenértékű termék, speciális kemoterápia esetén azonban érdemes a szükséges gyógyszereket magunkkal hozni. A kapható gyógyszerek nagy része francia gyártmányú vagy francia licenc alapján készül helyben.

A közszolgálati (állami) mentőszolgálat (protection civile) elsősorban a nagyvárosokban és a jelentősebb országos főutakon működik elfogadható gyorsasággal (de orvos nélkül). Orvossal kiszálló mentőt csak a magán mentőszolgálatok működtetnek.

A magyar társadalombiztosítás Marokkóban nem érvényes, így még a sürgősségi ellátás költségeit is felszámolják. Ezért javasoljuk, hogy a tartózkodás idejére érvényes és az orvosi kezelés céljából való Magyarországra, vagy Európába szállítást, illetve a halott szállítást is lehetővé tevő biztosítással rendelkezzenek.

Mentők:0537-20-20-20
Magán mentő szolgálat: 0537772309