Afrika

Utoljára módosítva: 2017. 03. 10.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt, csak a dátum frissült! 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Mauritiuson nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Pretóriában van

Biztonság:

Minden értéket széfben tartsanak, jellemző az értéktárgyak megszerzésére irányuló rablás. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. A legközelebbi magyar nagykövetség Kenyában található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Az esti séták nem biztonságosak, gyakoriak a fegyveres támadások.

A kábítószer birtoklást akár negyvenöt év börtönnel is büntethetik. A hatóságok nem tolerálják a homoszexszualitást. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

A magyar állampolgárok  meghatározott feltételek teljesítése esetén vízummentesen utazhatnak be az országba (az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű és két üres oldallal rendelkező útlevél; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek igazolása (100 USD/nap). Az utazáshoz ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.  

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az ország fővárosa, Port Louis. Függetlenségét 1968-ban nyerte el az Egyesült Királyságtól. A lakosság 68%-a indiai, 27%-a kreol, 3%-a kínai és 2%-a francia. A lakosság összetételéből adódóan a miniszterelnök mindig indiai.

Nem voltak őslakosok a szigeten. Az arab hajósok többször is kikötöttek a parton a tizedik század óta. A szigetnek a Dina Robin nevet adták. Majd portugálok, hollandok érkeztek, 1715-ben pedig kikötöttek a franciák. Az 1810-es nagy csata után az angolok is partra szálltak. 1832 óta hivatalos nyelv az angol, de a franciát többen beszélik.

Az ország 1968 óta független, 1992 óta az államforma köztársaság.

Mauritius gazdasága összetett, a vagyoni különbségek nagyok. A gazdaság főként a cukornádtermelésen, az idegenforgalmon, a textiliparon és a szolgáltatásokon alapul. Cukornádat termelnek a művelt földek 90 százalékán. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, attól kérik a sárgalázoltás meglétét igazoló könyvet.

Maláriaveszély nincs. A kórházak jó színvonalúak, de drágák, ezért csak biztosítással utazzanak a szigetre.