Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Mozambikban nincs magyar nagykövetség. Felügyelő képviselet: Magyarország Luanda-i Nagykövetsége 

Tiszteletbeli konzul: José Malunga (beszél magyarul), elérhetősége + 258 82 319 9210/+ 258 84 319 9210, tevékenységét Magyarország Luandai Nagykövetsége felügyeli. 

Legközelebbi magyar nagykövetség: Magyarország Pretoria-i Nagykövetsége 

Olyan ügyekben, ahol konzuli díj megfizetése kötelező:

  • magyar állampolgárok részére Magyarország Pretoria-i Nagykövetsége található meg legközelebb, 
  • mozambiki állampolgárok magyarországi úti célú vízumigénylését, vízumképviseleti megállapodás alapján Németország Maputo-i Nagykövetsége látja el. 

Aktuális:

2018. 11. 21.
2018 folyamán több, halálos áldozattal és anyagi kárral járó terrortámadást hajtottak végre iszlamista lázadók Mozambik Cabo Delgado tartományában. Az akciók a tartomány Palma közigazgatási körzetében történt, amelynek 7 ember esett áldozatul. Tekintettel az ismétlődő eseményekre felhívjuk a Mozambikba utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy Cabo Delgado tartományba tervezett utazásukat további intézkedésig halasszák el, illetve csak saját felelőségre keressék fel azt.

Biztonság:  

A mozambiki utazások többsége problémamentesen zajlik. A leggyakrabban előforduló esetleges incidenseket kisebb bűncselekmények, főleg zsebtolvajlás, egyéb, pl. táskalopások jelentik. A látogatóknak fel kell készülniük arra, hogy a közutak igen rossz állapotban vannak és az egészségügyi szolgáltatások szintje alacsony. A tengerpartok, szigetek rendőri ellenőrzése nem megoldott, itt a leggyakoribb a külföldi látogatók útleveleinek és egyéb értéktárgyainak eltulajdonítása.

Sok a közlekedési baleset a közutak rossz állapota, az elavult gépkocsipark miatt, valamint a mozambikiak nem tartják be a közlekedési szabályokat, előírásokat. Este ne közlekedjen gyalogosan, a fővárosban sem. A közlekedési rendőrök az autósoktól gyakran vesztegetési pénzeket várnak el. A tengerparton tilos autóval közlekedni.

A kormányhivatalok, repterek, katonai objektumok, rezidenciák, a rendőrség és kormánytisztviselők fényképezése tilos az Információs Minisztérium különleges engedélye nélkül. 

A kábítószer használatot és terjesztést a törvény szigorúan bünteti. 

Az eredeti személyazonosító okmány (útlevél) mindig legyen Önnél, mivel ez kötelező Mozambikban. A rendőri járőrözés és ellenőrzési pontok felállítása gyakori. Útlevelét csak hivatalos személynek adja át. Kérje a hivatalos azonosító bemutatását, ha kétsége merülne föl.

Probléma esetén (pl. útlevél elvesztése, eltulajdonítása), haladéktalanul keresse föl a legközelebbi rendőrőrsöt, és vetessen föl jegyzőkönyvet az esetről. Ezt követően jelentse azt a helyi bevándorlási hatóságnál, és mutassa be a rendőrségi jegyzőkönyvet. Vegye föl a kapcsolatot tiszteletbeli konzulunkkal. A hazatéréshez szükséges ideiglenes úti okmány beszerzése céljából az Európai Unió bármely, képviselettel rendelkező, más tagállamával vegye fel a kapcsolatot EU vészhelyzeti úti okmány (ETD) kiállítása céljából.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek belépéskor még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie és legalább két üres lapot kell tartalmaznia. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása

Be- vagy kiutazáskor is ugyan olyan szabályok érvényesek, azaz kell az általános szabályok szerinti érvényes útlevél, vízum, a repülőjegy, valamint a szülő(k)/gyám meghatalmazása vagy  a hitelesített bírósági döntés a kiskorú feletti kizárólagos rendelkezést illetően, és minden esetben a Külgazdasági és Külügyminisztérium által hitelesítve. Ez utóbbiak feltétlenül legyenek meg portugál nyelven is.   

Vízum

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges

Vízumkérelem benyújtásában Mozambik berlini nagykövetsége www.embassy-of-mozambique.de illetékes.

Házikedvencek beutazása

A házikedvencek beutazásáról szóló információkért látogasson el ezekre a honlapokra: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/Mozambique.cfm 

Vám

http://www.at.gv.mz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Mozambiki metical (MZN), amelynek árfolyamáról itt kaphat információt: www.xe.com/currencyconverter

Váltani csak bankokban és a legális váltóházakban ajánlatos. Bankkártyát szállodákban, éttermekben és nagyobb áruházakban elfogadnak.

Hivatalos nyelv:

Portugál. Az érintkezés egyetlen alapvető közös nyelve a portugál. Az angol nyelvet sok helyen értik, ugyanakkor a közhivatalokban, egészségügyi intézményekben alapvetően portugálul lehet kommunikálni.

Időjárás:

A trópusi ciklonok időszaka általában novembertől áprilisig tart, és Mozambik középső és északi partvidéki területeit fenyegetheti. Kérjük, tájékozódjanak utazás előtt a ciklonok aktuális helyzetéről, az esetleges veszélyről.

Közlekedés:

Baloldali közlekedés van. A közlekedésre általánosságban az jellemző, hogy a szabályokat szinte sehol és senki nem tartja be, ezért fokozott elővigyázatosság szükséges. Sötétedés után pedig ez még fontosabb, mivel sok a rossz műszaki állapotú, kivilágítatlan jármű, az utak nagyobb része is kifogásolható állapotú.

Az autóbuszok, a vonatok többnyire nem menetrend szerint közlekednek, a buszok csak akkor indulnak el, ha megteltek utassal. Előfordulhat, hogy 5 perctől 5 óráig tart a várakozási idő. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

Az állami hivatalok általában 08.00 és 15.00 óra között, míg a bankok 08.00 és 16.00 között működnek. 

Vallási és viselkedési kultúra:

Mozambikiak többsége a portugál gyarmatosítás hatására a katolicizmust vette fel vallásként, ugyanakkor jelentős az országban a muszlimok (kb. 20%) és a természeti vallások követőinek száma. Az országon belül észak-dél irányú eltérések figyelhetők meg: a Zambézitől északra élő törzsek félnomádok, évente vándorolnak jobb termőtalaj reményében, anyajogú közösségekben élnek, őket nemigen érintette a portugál uralom. A Zambézitől délre erőteljes portugál hatás érhető tetten az öltözetben, a társadalmi szokásokban, a vallásban és a nyelvhasználatban. 

Az öltözködés:

Keverednek az európai, afrikai és a keleti (főleg pakisztáni) elemek. A mozambiki nők ruházatának hagyományosan takarnia kell a combokat, minthogy azt a test intim részének tartják. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi ellátás feltételei – különösen az ország északi részén – általában alacsony színvonalúak, hiányosak. Komoly probléma esetén egészségügyi evakuációra lehet szükség. A vízzel terjedő betegségek, például a kolera, gyakoriak, különösen az esős évszakban. Csak palackozott, vagy forralt ivóvizet fogyasszon és kerülje a jéggel készült hűsítő italokat.

A malária és más, élőlények terjesztette betegségek egész évben problémát jelentenek. Javasoljuk, hogy szedjenek megelőző gyógyszert malária ellen és alkalmazzanak megelőzést a rovarcsípések ellen.

A lakosság AIDS/HIV fertőzöttsége eléri a 16,2%-ot, ezen belül 58%-os a nők fertőzöttsége. Sok áldozatot szed a malária és a TBC. 

Egyéb információ: 

www.embassy-of-mozambique.de/index.php/2015-10-08-06-52-19/visas