Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.17. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Namíbiában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Windhoekban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Pretoria

Biztonság:  

Az Ebola-járvány veszélye miatt kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel az azzal kapcsolatos híradásokat. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.

***

A namíbiai utazások többsége problémamentes, de növekedőben vannak a külföldi turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények (rablás, fegyveres rablás), különösen a fővárosban, Windhoekben. A támadások fényes nappal, a forgalmas belvárosban is előfordulhatnak. A gépjárművekből való lopások, különösen a benzinkutaknál, gyakoriak. Óvakodjon a zsebtolvajoktól a városközpontokban.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Legyen Önnél másolat személyi okmányairól (útlevél, jogosítvány).

Az északi Caprivi-övezetben ne térjenek le az ismert közutakról esetleges robbanásveszély miatt. Javasoljuk, hogy kerüljék az éjszakai vezetést a föld-és murvás utak rossz állapota miatt, különösen az esős évszakban. Gyakoriak az utakon a váratlan defektek, mindig tartson magánál két pótgumiabroncsot. Jelentős baleseti kockázatot jelentenek az utakon tartózkodó vad- és elkóborolt házi állatok is. Óvatosan járjon el taxik használatakor, különösen a fővárosban - kérje szálláshelyén, hogy javasoljanak egy megbízható taxi-szolgáltatót.

Vigyázzon értékeire, ezek ne legyenek szem előtt (a bérelt autóban sem), tartsa értéktárgyait széfben a szálláshelyén. Hitelkártya-visszaélések több helyen előfordultak - pl. az Etosha Nemzeti Parkban lévő Okakuejo Lodge-ot összefüggésbe hozták hitelkártya bűncselekményekkel. Hitelkártyával való fizetéskor ne engedje, hogy kártyáját elvigyék, mindig ellenőrizze bankszámla-egyenlegét, hogy kizárhassa az esetleges bűncselekményt.

Az országban magyar tiszteletbeli konzulátus működik:

György Trepper, cím Windhoek West, 7 Hippokrates Street, postai cím Windhoek P. O. Box 20392

Tel: (264)(61) 223-175, 220-450, Mobil: (264)(81)124-7493, E-mail: ZDQRmlwNxrBZs9NNNhjDNDwdHJlcHBlckBpd2F5Lm5h

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgár vízum birtokában utazhat be Namíbiába, melyet Namíbia bécsi nagykövetségén kell a kiutazás előtt kérelmezni. (Nagykövetség: 1190 Bécs, Zuckerkandlgasse 2.; Tel: 0043-1/402-9371; Fax: 0043-1/402-9370; E-mail: FVeepaNTjw7jMZNjcjbmFtLmVtYi52aWVubmFAc3BlZWQuYXQ=; ww.embnamibia.at)

Az útlevélnek legalább hat hónappal a beutazást követően még érvényesnek kell lennie, és legalább egy üres oldalt kell tartalmaznia.

Munkavállalás

Az afrikai országokban általában bonyolult és hosszadalmas folyamat a munkavállalási engedélyek beszerzése: a magas munkanélküliség miatt a hatóságok arra törekednek, hogy engedélyeket csak azokra a pozíciókra adjanak ki, amelyek helyi munkaerővel nem tölthetők be. A munkavállaláshoz munkavállalási engedély, munkavállalási vízum, illetve munkavállalási célú ideiglenes tartózkodási engedély szükséges. Az ilyen engedélyek nélkül folytatott munkavállalás idegenrendészeti eljárást vonhat maga után, amely elzárással és végül kitoloncolással végződhet. Részletes tájékoztatást az illető ország külképviseleteitől kaphat.

A namíbiai munkavállaláshoz munkavállalási vízum beszerzése szükséges Namíbiai bécsi nagykövetségén.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az autóbuszok, a vonatok többnyire nem menetrend szerint közlekednek, előfordulhat, hogy néhány órát, vagy napot is késnek. Az üzletek, éttermek, turistaszálláshelyek nem mindig találhatók nyitva a jelzett nyitvatartási idejükben. A magasabb beosztású, a közösség tagjai által megbecsült nők sosem fogyasztanak alkoholt nyilvános helyeken. Nyilvános bárokba, klubokba, szórakozóhelyekre nem illik a nőknek járniuk, mert kedvezőtlenül hat megítélésükre.

Nyelv: Az ország hivatalos nyelve az angol. A fehér lakosság tagjai (lakosság 8%-a) azonban leginkább afrikaansul és németül beszélnek.

Pénznem: Namíbiai dollár

Elektromosság: 220 Volt

Vadászat: A vadászati szezon február közepén kezdődik, és november végén fejeződik be.

Öltözködés

A nők konzervatívan öltözködnek, hosszú szoknyát viselnek, válluk sosem fedetlen. A visszafogott öltözködési stílust a külföldi nőktől is elvárják, illetlennek, tiszteletlennek, sértőnek érzik, ha egy nő túl sokat mutat meg magából. ne viseljünk túl feszes vagy túl nyitott ruhadarabokat.

Éghajlata

Namíbia éghajlata szubtrópusi. Éghajlatát a nyári és a téli évszakok határozzák meg. A nyár (az úgynevezett esős évszak) általában október végétől április végéig tart. A hőmérő higanyszála napközben meghaladhatja a 30°C-ot is. Éjszaka 16-20°C alá csökken a hőmérséklet. A tél májusban kezdődik és októberig tart. A hőmérséklet éjszaka mínusz 5-8°C-ra is lesüllyedhet. Napközben a hőmérséklet kb. 20-25°C-ra emelkedik. Az ország nyugati része egész évben szeles és ritka a csapadék. Az Atlanti-óceán partján hideg délnyugati szelek fújnak. A víz hőmérséklete ritkán haladja meg a 15°C-ot.

Nemzeti ünnep

Március 21., a függetlenség napja

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A fővárosban rendelkezésre állnak megfelelő szintű egészségügyi intézmények, de előre történő kifizetést kérhetnek (hitelkártya vagy készpénz), még ha teljes körű biztosítással rendelkezik is a külföldi állampolgár. A veszettség, a malária és a kolera gyakori. Az utóbbi két betegség az ország északi területeire jellemzőbb. Nagyobb maláriaveszély az esős évszakban (januártól-áprilisig), amikor a "maláriazóna" délre húzódik, egészen Okahandja városáig. A gyermekbénulás szintén jelen van Namíbiában. A térség többi országához hasonlóan Namíbiát is súlyosan érinti az HIV/AIDS járvány, a lakosság közel 20%-a fertőzött.

A turisták nagy részénél bőrirritációt okozhat a túlzott forróság és szárazság, amely ellen megfelelő ruházattal, fényvédőkrémekkel, elegendő mennyiségű vízfogyasztással védekezni szükséges.