Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 06.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek:

Nigerben nincsen magyar nagykövetség, legközelebbi magyar külképviselet Tripoliban (mely akkreditálva van Nigerbe), Algírban és Rabatban található. 

Biztonság:

Niger biztonsági szempontból legmagasabb kockázattal rendelkező régiói: Air Massif és Diffa régiók, Agadez, Tahoua és Tillabéri tartományok, illetve a Csád-tó környéke. A líbiai és a mali határvidék továbbra is magas biztonsági kockázatot jelent. A Nigériával közös határszakasz könnyedén átjárható, több jelentés számolt be arról, hogy feltételezett terrorista csoportok és csempészek is itt jutnak át Nigerbe. 

A Mali fővárosában, Bamakóban a Radisson Hotel ellen elkövetett terrorista támadást követően (melyben több vendéget is megöltek) megnőtt annak az esélye, hogy terrorista szervezetek, mint amilyen a Boko Haram és az Ansaru hasonló merényletek elkövetésére készülnek az országban. 

A nigeri és a francia katonai egységek folyamatosan támogatják a mali kormányerőket terrorellenes harcukban, ezért a szélsőségesek (Al-Kaida, Boko Haram) megtorló akciókat helyeztek kilátásba. Különösen a terrorizmus ellen aktívan fellépő (nyugati) államok polgárai vannak fenyegetésnek kitéve, ugyanakkor bárki célponttá válhat a régióban. 

Bár Niamey-ben az elmúlt időszakban javult a biztonsági helyzet, továbbra is komoly a kockázata az emberrablásnak. Erre tekintettel határozottan ellenjavallt a sötétedés utáni kijárás, a repülőtér és a főváros közötti útvonalon legalább két járműből álló konvojban indokolt az utazás. 

A bűnözés általános szintje emellett nem túl magas Nigerben, bár nem ritka a rablótámadás, a fegyveres támadás és a lopás, ezért kérjük, fokozott elővigyázatosságot tanúsítsanak. Niamey-ben gyakori jelenség a külföldiek sérelmére elkövetett zsebtolvajlás. 

Az utak állapota – a fő közlekedési útvonalak kivételével – rendkívül rossz, a közlekedés kaotikus. Utazás kizárólag jól felkészített, tartalék-alkatrészekkel és egészségügyi csomaggal felszerelt, zárt gépjárműben javasolt, gyakorlott sofőrrel. Letérni nem tanácsos az utakról, mivel előfordulnak aknamezők, különösen az északi Agadez tartományban. Tömegközlekedés igénybevétele határozottan ellenjavallt. 

Niger, az utazási szerződésről szóló 281/2008. (IX.. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek közül az "utazásra nem javasolt" I. kategóriába tartozik. A turista és látogató célú utazás határozottan ellenjavasolt.

Belpolitikai helyzet:

2010. február 18-án Nigerben a katonaság által erőszakos hatalomátvétel történt, ám a 2011. áprilisi demokratikus választásokat követően Issoufu elnök hatalomra lépésével a politikában is újra visszatért a nyugalom.

Utazás országon belül:

Nigerben az utak túlnyomórészt rendkívül rossz állapotban vannak. A jól kiépített útszakaszokon minden előzetes figyelmeztetés nélkül azonban nagyobb útburkolati hibák, kátyúk nehezítik az utazást. Kerüljék a sötétedés beállta után kerüljék a közlekedést Niger útjain.

Pénz/bankkártya:

Niger fővárosán kívül a bankautomata hálózat nem kiépített. A bankkártyát rendkívül kevés helyen (étterem, hotel), és csak bizonyos kártyatípusokat lehet használni (pl. Visa).

Az ország területére szigorúan tilos lőfegyvert, lőszert, bármilyen robbanóanyagot, kábítószert és mérgező anyagot, valamint a belügyminisztérium által betiltott filmeket bevinni.

A felsorolt termék bevitelére az alábbi korlátozások érvényesek:

  • egy karton cigaretta
  • egy liter alkoholtartalmú ital
  • 50 cl parfüm, és 1 liter Eau de Toilette
  • 100 gramm kávé
  • 40 gramm tea

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett beutazástól 6 hónapig kell érvényesnek lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Jelenleg abszolút ellenjavallt az országba kiskorúakkal történő beutazás.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges. A vízumkérelmet Niger berlini nagykövetségén, személyesen kell benyújtani. Utóbbi egyik fő feltétele a sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás bemutatása.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 

A vízumkérelem benyújtásának feltételeiről Niger berlini nagykövetségétől kérhető tájékoztatás.

A nagykövetség elérhetőségei:
Cím: 14165 Berlin, Machnower str. 24.
tel.: 0049-30-805-89660
E-mail: ksXMQdsrxltVCdbe2T0YW1iYW5pZ2VyQHQtb25saW5lLmRl

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/Niger.cfm

Munkavállalás:

Figyelembe véve az ország jelenlegi belpolitikai-közbiztonsági helyzetét, a Nigerben történő munkavállalás abszolút ellenjavallt.

Gépjárművezetés:

Nigerben hazai jogosítvánnyal lehet vezetni, ugyanakkor, annak fénymásolati példányát a nigeri Külügyminisztériumba be kell küldeni. Helyi jogosítvány kiadására csak hosszas ott tartózkodás (pl. munkavállalás) esetén lehet szükség.

Vám:

Az ország területére szigorúan tilos lőfegyvert, lőszert, vagy bármilyen robbanóanyagot bevinni. Ugyancsak súlyos szankciókkal büntetik a kábítószer, vagy bármilyen mérgező anyag bevitelének kísérletét. Az egyéb, érvényben levő vámelőírásokról Niger berlini nagykövetsége ad felvilágosítást. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

www.nationsonline.org/oneworld/niger.htm , http://niger-gouv.org/

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál >> www.oltokozpont.hu/index.php?id=292&no_cache=1