Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.12. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nigerben nincsen magyar nagykövetség, legközelebbi magyar külképviselet Tripoliban (hivatalosan ellátja Magyarország képviseletét Nigerben), Algírban és Rabatban található. 

Biztonság:

Niger, az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek közül az "utazásra nem javasolt" I. kategóriába tartozik. A turista és látogató célú utazás határozottan ellenjavallt.

Niger biztonsági szempontból legmagasabb kockázattal rendelkező régiói: 

  • az Abalak városától északra fekvő országrészek, ide értve az Air Massif régiót;
  • Agadez tartomány (különös tekintettel az Assamakato Agadez és Agadez város közötti útszakaszt);
  • Tahoua tartomány Tahoua várostól északra fekvő részei, ide értve az említett várost is;
  • Niamey-től északra található Tillabéri tartomány egyes részei, különösen ide sorolva a Niamey – Gao és a Niamey – Menaka közötti útszakaszokat;
  • Diffa, Zinder és Maradi tartományoknak a nigériai határ közelében fekvő 40 kilométeres területei. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium álláspontja szerint határozottan ellenjavalt az utazás Niger többi régiójába is, mint ahogyan a fővárosba, Niamey-be is! 

Terrorizmus: 

A Nigerben tevékenykedő terrorista csoportok különösen aktívak az ország Líbiával, Malival, Burkina Faso-val és Nigériával határos területein. A terroristák által Nigerben elkövetett támadások esélye magas, továbbra is komoly kockázata az emberrablásnak. A nigeri kormányzat támogatja a francia katonai egységek vezette koalíciót a Mali-i szélsőségesek – különösen a Boko Haram – elleni harcban, ezért nagy esélye van megtorló csapásoknak. Különösen a terrorizmus ellen aktívan fellépő (nyugati) államok polgárai vannak fenyegetésnek kitéve, ugyanakkor bárki célponttá válhat a régióban. 

Bűnözés:

Az ország fővárosában, Niamey-ben továbbra is komoly a kockázata az emberrablásnak. Határozottan ellenjavallt a sötétedés utáni kijárás, a repülőtér és a főváros közötti útvonalon legalább két járműből álló konvojban indokolt az utazás. A bűnözés általános szintje emellett nem túl magas Nigerben, bár nem ritka a rablótámadás, a fegyveres támadás és a lopás, ezért kérjük, fokozott elővigyázatosságot tanúsítsanak. Niamey-ben gyakori jelenség a külföldiek sérelmére elkövetett zsebtolvajlás.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett beutazástól 6 hónapig kell érvényesnek lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Jelenleg abszolút ellenjavallt az országba kiskorúakkal történő beutazás.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges. A vízumkérelmet Niger berlini nagykövetségén, személyesen kell benyújtani. Utóbbi egyik fő feltétele a sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás bemutatása.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: A vízumkérelem benyújtásának feltételeiről Niger berlini nagykövetségétől kérhető tájékoztatás.

A nagykövetség elérhetőségei:
Cím: 14165 Berlin, Machnower str. 24.
tel.: 0049-30-805-89660
E-mail: bAjGSKekNxwYRD3FczYW1iYW5pZ2VyQHQtb25saW5lLmRl

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/Niger.cfm

Vám:

Az ország területére szigorúan tilos lőfegyvert, lőszert, vagy bármilyen robbanóanyagot bevinni. Ugyancsak súlyos szankciókkal büntetik a kábítószer, vagy bármilyen mérgező anyag bevitelének kísérletét. Az egyéb, érvényben levő vámelőírásokról Niger berlini nagykövetsége ad felvilágosítást. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Nyugat-afrikai Valutaközösségi Frank.

Niger fővárosán kívül a bankautomata hálózat nem kiépített. A bankkártyát rendkívül kevés helyen (étterem, hotel), és csak bizonyos kártyatípusokat lehet használni (pl. Visa).

Közlekedés: Nigerben hazai jogosítvánnyal lehet vezetni, ugyanakkor, annak fénymásolati példányát a nigeri Külügyminisztériumba be kell küldeni. Helyi jogosítvány kiadására csak hosszas ott tartózkodás (pl. munkavállalás) esetén lehet szükség.

Az utak állapota – a fő közlekedési útvonalak kivételével – rendkívül rossz, a közlekedés kaotikus. Utazás kizárólag jól felkészített, tartalék-alkatrészekkel és egészségügyi csomaggal felszerelt, zárt gépjárműben javasolt, gyakorlott sofőrrel. Letérni nem tanácsos az utakról, mivel előfordulnak aknamezők, különösen az északi Agadez tartományban. Tömegközlekedés igénybevétele határozottan ellenjavallt. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál