Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.11.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviseletek: Nigériában nagykövetség és konzuli hivatal működik

Biztonság:

Az abujai repülőtéren a felújítási munkák 2017. április 18-án befejeződtek, a repülőtér újra üzemel.

* * *

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Nigériában valós veszély a terrorizmus és az emberrablások miatti fenyegetettség. Ezek az események az ország bármelyik államában elõfordulhatnak.

2014-től a terrorista merényletek egyre gyakoribbak. A merényletek elsősorban a helyi lakosság ellen irányulnak, de nem politikai indíttatású emberrablás előfordult külföldiek ellen is. A Boko Haram nevű terrorista csoport támadásai elsősorban Borno, Yobe és Adamawa szövetségi államokban történnek, de működésük hatókörét 2014-től az ország középső részére is kiterjesztették. Egyes becslések szerint a terrorista akcióknak 2014-ben több mint tízezer civil áldozata volt. A bombamerényletek eddigi helyszínei nagyobb tömegek megjelenési helyei voltak, ezért a bevásárlóközpontok is veszélyhelyzetet jelentenek. A terrorveszélyre tekintettel nagy elővigyázatosságot kérünk a Nigériában élő, dolgozó vagy ide látogató magyar állampolgároktól a piacok, buszpályaudvarok és minden olyan tömegkoncentrációt jelentő hely látogatásakor, ahol nincs biztonsági ellenőrzés a fegyverek és robbanóanyagok kiszűrésére.

Ne utazzanak a következõ államokba:

 • Borno State
 • Yobe State
 • Adamawa State

Csak elengedhetetlen esetben utazzanak a következõ államokba:

 • Gombe State
 • Kano State
 • Bauchi State

Rendkívüli elõvigyázatosság javasolt a következõ államokban:

 • Abia
 • Akwa
 • Ibom
 • Bayelsa
 • Delta
 • Edo
 • Imo
 • Jigawa
 • Kaduna
 • Katsina
 • Kebbi
 • Niger
 • Plateau
 • Rivers
 • Sokoto
 • Zamfara

A jelentõs muzulmán lakossággal rendelkezõ Nigériába utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel ügyeljenek arra, hogy viselkedésükkel és öltözködésükkel tiszteletben tartsák a helyi szokásokat és hagyományokat.

Az ország korábbi fõvárosában, a több mint 15 millió lakosú Lagosban mindennaposak az ember és autórablások, ezek többnyire sötétedés után vagy kora hajnalban fordulnak elõ. A városba utazók csak kevés készpénzzel és lehetõleg ne gyalogosan közlekedjenek. A tömegközlekedést kerüljék. Csak zárt helyen lévõ bank automatát használjanak. Gépkocsit csak ismert autóbérlõ cégtõl béreljenek, lehetõleg sofõrrel.

Az országban rendkívül magas a vagyon elleni erõszakos bûncselekmények száma, az európai utazó könnyen válhat támadás célpontjává. Gyalogosan vagy gépjármûvel közlekedve az utazó gyakorlatilag bárhol ki van téve a rablótámadás veszélyének. Nagyon fontos az elõvigyázatosság, a tapasztalt és megbízható helyi kísérõ, autóúton a konvojban való közlekedés. Sötétedés után nem tanácsos elhagyni a lakott településeket. Amennyiben fegyveres rablótámadásra kerül sor, mindenképp az együttmûködés javasolt. Tanácsos mindig készpénzt magunknál tartani, ami ilyen támadás esetén is csökkenti a bántalmazás kockázatát. 

Útlevelünket ne vigyük magunkkal a városban történõ közlekedéshez, elég az adatoldalról és a vízumról készült fénymásolat. 

Fontos figyelmeztetés az internetes csalási kísérletekkel szemben

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy Nigériából és a nyugat-afrikai térségbõl gyakran érkeznek magánszemélyekhez vagy cégekhez e-mailen, vagy olykor levélpostai úton olyan megkeresések, vonzónak tûnõ ajánlatok, amelyek mögött pénzügyi csalás szándéka áll. A változatos hátterû történetekben a levélíró általában nagy összegû örökségrõl tesz említést, amelyhez a maga erejébõl nem tud hozzáférni, ezért fordul „ismeretlenül, segítségért a jó szándékú emberekhez”. Az ilyen megkeresésekben közös elem, hogy arra kérik a címzettet, bankszámláját bocsássa rendelkezésre, vagy nyisson új számlát, a nagy összegû átutalás biztonsága érdekében. Ezért a mesés összeg bizonyos százalékát hajlandók felajánlani, viszont az ügylet megindításához bizonyos költségek fedezését kérik.

Bankszámlaszámot, bizalmas üzleti információkat semmilyen esetben sem szabad ilyen személyeknek kiadni. Kérjük, szintén legyenek óvatosak a magánjellegû kapcsolatfelvételnél is. Amennyiben ismeretlen személynek szándékoznak hivatalos meghívólevelet küldeni, mindig mérlegeljék a meghívással vállalt idegenrendészeti felelõsség súlyát. 

Fontos figyelmeztetés a bankkártya klónozás veszélyére

Nigériában, a szállodákban, az éttermekben és a nagyobb üzletekben elterjedt a bankkártyával történő fizetés. A nagyobb városok szállodáiban, a bevásárló központokban, a közhivatalokban, de a közterületeken is gyakran működnek bank automaták (ATM), melyekből helyi kézpénzt lehet felvenni nemzetközi bankkártyákkal.

A bankkártya használatnál feltétlenül figyelemmel kell lenni arra, hogy fennáll a bankkártya adatok megszerzési kísérletének veszélye. Ez ellen a bank automata működési helyének minősége nem jelent garanciát. A kártya adatok lemásolása akár első osztályú szállodákban is megtörténhet. A bank automatáknál és a kártyás fizetésnél történő kártyahasználatnál a szokásos elővigyázatosságon túl arra is ügyelni kell, hogy mindig biztosítva legyen a kártyahasználó elérhetősége a kártyát kiadó bank számára, azaz a telefonos és e-mailes azonnali elérhetőség. A nemzetközi bankkártya Nigériában lemásolt adataival ugyanis a világ bármely táján visszaélhetnek, melyről gyors visszajelzést a bank a legmegbízhatóbban módon telefonhívással tud adni. Az SMS forgalom a helyi telefonhálózatok minősége miatt nem mindig működőképes.

Utazás, közlekedés biztonsága 

A tömegközlekedés annak rossz minõsége miatt európai utazónak nem ajánlott.

A közúti közlekedés veszélyes, sötétedés után a lakott területek elhagyása nem javasolt. Az országutakon nappal is csak megbízható mûszaki állapotú autókkal, lehetõleg konvojban célszerû közlekedni. Gyakoriak az autóutakon a fegyveres támadások. A terrorveszély miatt sûrûn találhatók rendõri ellenõrzõ pontok, ahol a jármûveket átkutatják. A rendõrök gyakran csúszópénz reményében kötözködõk, amit udvarias módon próbáljunk leszerelni. Mivel elõfordulnak túlkapások, tanácsos együttmûködést tanúsítani a rendõri ellenõrzések során. Egyes fõútvonalak minõsége meglepõen jó, ugyanakkor fel kell készülni nehezen járható utakra és nagyon rossz közvilágításra is városokon belül és kívül egyaránt. A helyi autópark általános mûszaki állapota nagyon rossz, a vezetési stílus fegyelmezetlen és kiszámíthatatlan, ezért a közúti közlekedésnél rendkívüli óvatosság ajánlott. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be Nigériába. Reptéri tranzitálás esetén is szükség van vízumra. Nincs lehetőség a reptéren történő vízumfelvételre.

A beutazásnak szintén feltétele a sárgaláz elleni védőoltás igazolása (nemzetközi oltási könyv), amelyet a határőrök szúrópróbaszerűen ellenőriznek. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a nigériai vízum kiadásra jogosult külképviseleten az esetleges egyéb eseti jelleggel bevezetett szabályokról.

Nigéria budapesti nagykövetségének elérhetősége: 1024 Budapest, Rómer Flóris u. 57.
Tel: 212-2021, 212-2022
Fax:212-2025
E-mail:RpxbfallFrfCTxAUmX8MIz21jINZW1iYXNzeUBuaWdlcmlhbmVtYmFzc3kuaHU=
Web: www.nigerianembassy.hu

Az országban történő belépéstől számítva az útlevélnek még hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Nigériába utazásnál feltétlenül ajánljuk a konzuli védelmi adatlap online kitöltését, melyben a tartózkodás idejét és a helyi elérhetőségeket kell megadni. Tanácsos az utazáshoz elvinni a Nigériában működő magyar külképviseletek elérhetőségét, mely szintén a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján található.

A közbiztonság a Delta régióban (Delta, Bayelsa, Rivers Államok) továbbra is rossznak tekinthető. A térségben gyakori az olajlétesítmények ellen irányuló barbarizmus és az emberrablás is. Egyéni munkavállalók számára tehát nem tanácsos a Niger folyó deltavidékén, elsősorban Rivers és Bayelsa államokban a munkavállalás. Egyéb esetekben a budapesti nigériai nagykövetségen tájékozódhatnak a szükséges munkavállalási engedély, vízum, illetve tartózkodási engedély megszerzésének feltételeiről.

Ha ismeretlen cég, vagy intézmény állásajánlatáról van szó, rendkívül alapos, körültekintő mérlegelésre van szükség. (Nigériában a cégbíróság megfelelőjéhez, a Corporate Affairs Commission-hoz fordulhatnak az érdeklődők, ha tájékozódni kívánnak a kiválasztott, vagy az ajánlatot küldő cég létezéséről, illetve fontosabb adatairól). Felhívjuk a figyelmet arra, hogy hazánk és Nigéria között nincs érvényes megállapodás a kettős adóztatás elkerüléséről. Így a megszerzett jövedelem összege elvileg Magyarországon is adóköteles lehet. Javasoljuk, hogy az érintettek tájékozódjanak az illetékes NAV-irodákban.

Gépjárművezetés:

A helyi vezetői engedélyekkel a VIO (Vehicle Inspection Office) szervezete foglalkozik. A nemzetközi jogosítvány elfogadott, azonban vezetői engedélyt helyben ajánlatos mielőbb elkészíttetni. Abujában a Mabushi kerületben található a VIO központja. A központban átvehető a formanyomtatvány, helyben készítenek fényképet és felveszik az adatokat. A kérelmező egy hónapig érvényes ideiglenes igazolást kap, majd SMS-ben értesítik a végleges változat elkészültéről (2 évig érvényes). Felhívjuk figyelmüket, hogy közúti igazoltatáskor az eredeti vezetői engedélyt és a gépjármű iratait csak mutassák fel, azt fizikailag ne adják át az igazoltatóknak. Minden iratról álljon rendelkezésre fénymásolat.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az egykori brit gyarmat ma a világ egyik legnagyobb olajtermelője, a kontinens legnépesebb országa. Aki meg akarja érteni a nigériai néplélek tartalmát, az kezdje Chinua Achebe: Things Fall Apart című könyvével. Nigéria sokszínűségének fontos városi központjai: Lagos a beláthatatlan metropolis, Abuja az ország 1991 utáni új fővárosa, Calabar a gyarmati örökség kitűnő példája és a muzulmán kultúrát felmutató Zaira és Kano. Az országban rendkívül sokfajta helyi nyelvet beszélnek, de hivatalos nyelvként az angolt használják. A legnagyobb népcsoportok a yoruba, a hausa és az igbo, a többség ezek nyelvét beszéli. Lagos, az ország korábbi fővárosa máig a legfontosabb kereskedelmi központ. Nigéria gazdasága szinte kizárólag a kőolaj kitermelésre támaszkodik. A Világbank adatai szerint az állam bevételeinek 85 százalékát, exportjának pedig 95 százalékát a kőolaj adja. Becslések szerint az olajtartalékok a jelenlegi kitermelés mellett 240 évre elegendőek. Az olajexport elsősorban Ázsiába és Európába irányul. Az így létrejövő jelentős bevételek ellenére az ország életminőség mutatói rendkívül rosszak. Az olajgazdagság által teremtett új gazdasági viszonyok is hozzájárultak a mindent átszövő korrupció jelenségének kialakulásához.

Az ország kódja: +234, időzóna: GMT +1.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Nigériában az orvosi ellátás nagyon változó színvonalú, általában azonban nem megbízható és sokszor nehezen elérhető. Az orvosi ellátásért minden esetben azonnal, legtöbbször a szolgáltatást megelőzően fizetni kell. Mentőszolgálat gyakorlatilag nem létezik. A gyógyszerellátás rossz és sok ellenőrizetlen, hamisított készítmény kerül a piacra, ezért csak megbízható gyógyszertárban szabad vásárolni.

A forgalomban lévő bankjegyek rendkívül szennyezettek, ezért a pénzzel való bánás után mindig érdemes kezet mosni, vagy fertőtlenítőt használni. Sokféle fertőzést lehet kapni szennyezett bankjegyektől.

A települések vízelvezető rendszereinek elégtelensége és a trópusi esők együttes hatásaként a lakott területeken jelentős a maláriaveszély. Szúnyog csípés elleni krém használata ajánlatos, ha külső térben tartózkodunk, különösen a sötétedés utáni órákban. A szegénység, a túlnépesedés, a trópusi éghajlat, a közegészségügyi szabályozottság hiánya miatt számos komoly betegség fenyeget. A HIV fertőzöttség hivatalos adatok szerint 6-7%, szakemberek szerint azonban a valóságban ennél nagyobb. Magas a hepatitisz A, B, C fertőzés veszélye, vidéken előfordul a gyermekbénulás.

Utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett.

2014 márciusában Guineából kiindulva Ebola-járvány tört ki a nyugat-afrikai régióban.

Ez elsősorban Guineát, Libériát és Sierra Leonét érinti. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. Ezen államok mellett érintettek lehetnek a környező országok is. A járvány terjedése esetén a helyi hatóságok esetleg olyan intézkedéseket is hozhatnak, ami megakadályozza az adott ország elhagyását. Nigéria jelenleg mentes az Ebola fertőzéstől.

Az Ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. Az Ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyójáról nevezték el, amelynek partvidékén a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Mivel a vírus könnyen és gyorsan terjed, felhívjuk minden nyugat-afrikai országba utazni kívánó magyar állampolgár figyelmét, hogy lehetőségekhez mérten kerülje el a fent említett és a vírus által érintett országokat és csak feltétlenül halaszthatatlan esetben vállalják az odautazást.

Ajánlott utazás előtt a betegséggel kapcsolatos nemzetközi honlapok és a nigériai járványügyi hatóság alábbi honlapjának tanulmányozása.