Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.11.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: Nigériában nagykövetség és konzuli hivatal működik

Aktuális:

2018. 10. 29.
2018 októberében a Kaduna városától 25 km-re lévő Kasuwan Magani településen törzsi összetűzés alakult ki, mely továbbterjedt Kaduna városra és a környező településekre is. A keresztény és a muzulmán lakosság közötti konfliktus eszkalálódását megelőzendő, Kaduna városban kijárási tilalmat rendeltek el, melyet továbbra is fenntartanak. Helyi információk szerint a feszültség fokozódása várható. Nyomatékosan javasoljuk az Abuja-Kaduna közötti út és Kaduna térségének elkerülését.

2018. 10. 01.
A nigériai katasztrófavédelem jelentése szerint a heves esőzések következtében kilépett medréből a Niger és a Benue folyó, és számos települést elöntött a víz. Több tízezer embert elvágott a külvilágtól az áradás, mások kénytelenek voltak otthonaikat hátrahagyva menekülni. 2018 szeptemberében az ország középső és déli részén négy államban is szükségállapotot hirdettek az ítéletidő miatt. A helyi vöröskereszt vezetője arra figyelmeztetett, hogy az áradások után a térségben a kolera is felütheti a fejét.

Az ország észak-keleti területein, illetve Kaduna városában már gyorsan terjed a kolera, az ENSZ adatai szerint a fertőzés ott már csaknem száz ember halálát okozta 2018 őszén. Magyar állampolgárok számára turizmus céljából nem javasoljuk az utazást a térségbe.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Nigériában valós veszély a terrorizmus és az emberrablások miatti fenyegetettség. Ezek az események az ország bármelyik államában elõfordulhatnak.

2014-től a terrorista merényletek egyre gyakoribbak. A merényletek elsősorban a helyi lakosság ellen irányulnak, de nem politikai indíttatású emberrablás előfordult külföldiek ellen is. A Boko Haram nevű terrorista csoport támadásai elsősorban Borno, Yobe és Adamawa szövetségi államokban történnek, de működésük hatókörét 2014-től az ország középső részére is kiterjesztették. Egyes becslések szerint a terrorista akcióknak 2014-ben több mint tízezer civil áldozata volt. A bombamerényletek eddigi helyszínei nagyobb tömegek megjelenési helyei voltak, ezért a bevásárlóközpontok is veszélyhelyzetet jelentenek. A terrorveszélyre tekintettel nagy elővigyázatosságot kérünk a Nigériában élő, dolgozó vagy ide látogató magyar állampolgároktól a piacok, buszpályaudvarok és minden olyan tömegkoncentrációt jelentő hely látogatásakor, ahol nincs biztonsági ellenőrzés a fegyverek és robbanóanyagok kiszűrésére.

A nigériai hatóságok jelentősen megnövelték a repülőterek biztonsági személyzetét, mert az ISIS kinyilatkoztatta, hogy a jövőben polgári repterek ellen indít majd támadásokat és a híradások szerint ISIS harcosok érkeztek Nigériába is. Brit sajtóértesülések szerint elsősorban a Londonba induló gépek jelentenék a célpontot. Felröppentek olyan hírek is, hogy kiképzőbázis működik Nigériában iszlámista terroristák számára, melyet a hadsereg és a rendőrség tagad.

2018. első hat hónapjában 579 ember vesztette életét egyes nomád életmódot folytató népcsoportok, főként pásztorok, és a letelepedett, földműveléssel foglalkozó lakosság közötti összecsapásokban. Az idén fellángoló feszültség az ország középső területén (Benue, Plateau, Kogi és Nasarawa államok) jelent kiemelt veszélyt az utazókra.

Ne utazzanak a következõ államokba:

 • Borno State
 • Yobe State
 • Adamawa State

Csak elengedhetetlen esetben utazzanak a következõ államokba:

 • Gombe State
 • Kano State
 • Bauchi State

Rendkívüli elõvigyázatosság javasolt a következõ államokban:

 • Abia
 • Akwa
 • Ibom
 • Bayelsa
 • Delta
 • Edo
 • Imo
 • Jigawa
 • Kaduna
 • Katsina
 • Kebbi
 • Niger
 • Plateau
 • Rivers
 • Sokoto
 • Zamfara

Az ország korábbi fõvárosában, a több mint 15 millió lakosú Lagosban mindennaposak az ember és autórablások, ezek többnyire sötétedés után vagy kora hajnalban fordulnak elõ. A városba utazók csak kevés készpénzzel és lehetõleg ne gyalogosan közlekedjenek. A tömegközlekedést kerüljék. Csak zárt helyen lévõ bank automatát használjanak. Gépkocsit csak ismert autóbérlõ cégtõl béreljenek, lehetõleg sofõrrel.

Az országban rendkívül magas a vagyon elleni erõszakos bûncselekmények száma, az európai utazó könnyen válhat támadás célpontjává. Gyalogosan vagy gépjármûvel közlekedve az utazó gyakorlatilag bárhol ki van téve a rablótámadás veszélyének. Nagyon fontos az elõvigyázatosság, a tapasztalt és megbízható helyi kísérõ, autóúton a konvojban való közlekedés. Sötétedés után nem tanácsos elhagyni a lakott településeket. Amennyiben fegyveres rablótámadásra kerül sor, mindenképp az együttmûködés javasolt. Tanácsos mindig készpénzt magunknál tartani, ami ilyen támadás esetén is csökkenti a bántalmazás kockázatát. 

Útlevelünket ne vigyük magunkkal a városban történõ közlekedéshez, elég az adatoldalról és a vízumról készült fénymásolat. 

Fontos figyelmeztetés az internetes csalási kísérletekkel szemben

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy Nigériából és a nyugat-afrikai térségbõl gyakran érkeznek magánszemélyekhez vagy cégekhez e-mailen, vagy olykor levélpostai úton olyan megkeresések, vonzónak tûnõ ajánlatok, amelyek mögött pénzügyi csalás szándéka áll. A változatos hátterû történetekben a levélíró általában nagy összegû örökségrõl tesz említést, amelyhez a maga erejébõl nem tud hozzáférni, ezért fordul „ismeretlenül, segítségért a jó szándékú emberekhez”. Az ilyen megkeresésekben közös elem, hogy arra kérik a címzettet, bankszámláját bocsássa rendelkezésre, vagy nyisson új számlát, a nagy összegû átutalás biztonsága érdekében. Ezért a mesés összeg bizonyos százalékát hajlandók felajánlani, viszont az ügylet megindításához bizonyos költségek fedezését kérik.

Bankszámlaszámot, bizalmas üzleti információkat semmilyen esetben sem szabad ilyen személyeknek kiadni. Kérjük, szintén legyenek óvatosak a magánjellegû kapcsolatfelvételnél is. Amennyiben ismeretlen személynek szándékoznak hivatalos meghívólevelet küldeni, mindig mérlegeljék a meghívással vállalt idegenrendészeti felelõsség súlyát. 

Fontos figyelmeztetés a bankkártya klónozás veszélyére

Nigériában, a szállodákban, az éttermekben és a nagyobb üzletekben elterjedt a bankkártyával történő fizetés. A nagyobb városok szállodáiban, a bevásárló központokban, a közhivatalokban, de a közterületeken is gyakran működnek bank automaták (ATM), melyekből helyi kézpénzt lehet felvenni nemzetközi bankkártyákkal.

A bankkártya használatnál feltétlenül figyelemmel kell lenni arra, hogy fennáll a bankkártya adatok megszerzési kísérletének veszélye. Ez ellen a bank automata működési helyének minősége nem jelent garanciát. A kártya adatok lemásolása akár első osztályú szállodákban is megtörténhet. A bank automatáknál és a kártyás fizetésnél történő kártyahasználatnál a szokásos elővigyázatosságon túl arra is ügyelni kell, hogy mindig biztosítva legyen a kártyahasználó elérhetősége a kártyát kiadó bank számára, azaz a telefonos és e-mailes azonnali elérhetőség. A nemzetközi bankkártya Nigériában lemásolt adataival ugyanis a világ bármely táján visszaélhetnek, melyről gyors visszajelzést a bank a legmegbízhatóbban módon telefonhívással tud adni. Az SMS forgalom a helyi telefonhálózatok minősége miatt nem mindig működőképes. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az országba történő belépéstől számítva az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal, az utazását finanszírozó szponzor (vagy szülő) banki kivonatával és a fogadó fél lakcímigazolványának másolatával. További információért kérjük, forduljon Nigéria budapesti nagykövetségéhez

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be Nigériába. Reptéri tranzitálás esetén is szükség van vízumra. Nincs lehetőség a reptéren történő vízumfelvételre.

A beutazásnak szintén feltétele a sárgaláz elleni védőoltás igazolása (nemzetközi oltási könyv), amelyet a határőrök szúrópróbaszerűen ellenőriznek. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a nigériai vízum kiadásra jogosult külképviseleten az esetleges egyéb eseti jelleggel bevezetett szabályokról.

Nigéria budapesti nagykövetségének elérhetősége:
1024 Budapest, Rómer Flóris u. 57.
Tel: 212-2021, 212-2022 
Fax: 212-2025 
E-mail: PKRqEo5NRZjzZW1iYXNzeUBuaWdlcmlhbmVtYmFzc3kuaHU=
Web: www.nigerianembassy.hu

Házikedvencek beutazása:

Javasoljuk, hogy egyeztessen állatorvosával!

Hasznos információt az alábbi oldalon talál: www.pettravel.com/immigration/Nigeria.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója 

További hasznos információ az országról

Az egykori brit gyarmat ma a világ egyik legnagyobb olajtermelője, a kontinens legnépesebb országa. Aki meg akarja érteni a nigériai néplélek tartalmát, az kezdje Chinua Achebe: Things Fall Apart című könyvével. Nigéria sokszínűségének fontos városi központjai: Lagos a beláthatatlan metropolis, Abuja az ország 1991 utáni új fővárosa, Calabar a gyarmati örökség kitűnő példája és a muzulmán kultúrát felmutató Zaira és Kano. Az országban rendkívül sokfajta helyi nyelvet beszélnek, de hivatalos nyelvként az angolt használják. A legnagyobb népcsoportok a yoruba, a hausa és az igbo, a többség ezek nyelvét beszéli. Lagos, az ország korábbi fővárosa máig a legfontosabb kereskedelmi központ. Nigéria gazdasága szinte kizárólag a kőolaj kitermelésre támaszkodik. A Világbank adatai szerint az állam bevételeinek 85 százalékát, exportjának pedig 95 százalékát a kőolaj adja. Becslések szerint az olajtartalékok a jelenlegi kitermelés mellett 240 évre elegendőek. Az olajexport elsősorban Ázsiába és Európába irányul. Az így létrejövő jelentős bevételek ellenére az ország életminőség mutatói rendkívül rosszak. Az olajgazdagság által teremtett új gazdasági viszonyok is hozzájárultak a mindent átszövő korrupció jelenségének kialakulásához.

A jelentős muzulmán lakossággal rendelkező Nigériába utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel ügyeljenek arra, hogy viselkedésükkel és öltözködésükkel tiszteletben tartsák a helyi szokásokat és hagyományokat.

Közlekedés: 

A tömegközlekedés annak rossz minősége miatt európai utazónak nem ajánlott.

A közúti közlekedés veszélyes, sötétedés után a lakott területek elhagyása nem javasolt. Az országutakon nappal is csak megbízható műszaki állapotú autókkal, lehetőleg konvojban célszerű közlekedni. Gyakoriak az autóutakon a fegyveres támadások. A terrorveszély miatt sűrűn találhatók rendőri ellenőrző pontok, ahol a járműveket átkutatják. A rendőrök gyakran csúszópénz reményében kötözködők, amit udvarias módon próbáljunk leszerelni. Mivel előfordulnak túlkapások, tanácsos együttműködést tanúsítani a rendőri ellenőrzések során. Egyes főútvonalak minősége meglepően jó, ugyanakkor fel kell készülni nehezen járható utakra és nagyon rossz közvilágításra is városokon belül és kívül egyaránt. A helyi autópark általános műszaki állapota nagyon rossz, a vezetési stílus fegyelmezetlen és kiszámíthatatlan, ezért a közúti közlekedésnél rendkívüli óvatosság ajánlott. 

Gépjárművezetés:

A helyi vezetői engedélyekkel a VIO (Vehicle Inspection Office) szervezete foglalkozik. A nemzetközi jogosítvány elfogadott, azonban vezetői engedélyt helyben ajánlatos mielőbb elkészíttetni. Abujában a Mabushi kerületben található a VIO központja. A központban átvehető a formanyomtatvány, helyben készítenek fényképet és felveszik az adatokat. A kérelmező egy hónapig érvényes ideiglenes igazolást kap, majd SMS-ben értesítik a végleges változat elkészültéről (2 évig érvényes). Felhívjuk figyelmüket, hogy közúti igazoltatáskor az eredeti vezetői engedélyt és a gépjármű iratait csak mutassák fel, azt fizikailag ne adják át az igazoltatóknak. Minden iratról álljon rendelkezésre fénymásolat.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Nigériában az orvosi ellátás nagyon változó színvonalú, általában azonban nem megbízható és sokszor nehezen elérhető. Az orvosi ellátásért minden esetben azonnal, legtöbbször a szolgáltatást megelőzően fizetni kell. Mentőszolgálat gyakorlatilag nem létezik. A gyógyszerellátás rossz és sok ellenőrizetlen, hamisított készítmény kerül a piacra, ezért csak megbízható gyógyszertárban szabad vásárolni.

A forgalomban lévő bankjegyek rendkívül szennyezettek, ezért a pénzzel való bánás után mindig érdemes kezet mosni, vagy fertőtlenítőt használni. Sokféle fertőzést lehet kapni szennyezett bankjegyektől.

A települések vízelvezető rendszereinek elégtelensége és a trópusi esők együttes hatásaként a lakott területeken jelentős a maláriaveszély. Szúnyog csípés elleni krém használata ajánlatos, ha külső térben tartózkodunk, különösen a sötétedés utáni órákban. A szegénység, a túlnépesedés, a trópusi éghajlat, a közegészségügyi szabályozottság hiánya miatt számos komoly betegség fenyeget. A HIV fertőzöttség hivatalos adatok szerint 6-7%, szakemberek szerint azonban a valóságban ennél nagyobb. Magas a hepatitisz A, B, C fertőzés veszélye, vidéken előfordul a gyermekbénulás.

Utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Epidemiológiai Intézet felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett.

2014 márciusában Guineából kiindulva Ebola-járvány tört ki a nyugat-afrikai régióban.

Ez elsősorban Guineát, Libériát és Sierra Leonét érinti. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. Ezen államok mellett érintettek lehetnek a környező országok is. A járvány terjedése esetén a helyi hatóságok esetleg olyan intézkedéseket is hozhatnak, ami megakadályozza az adott ország elhagyását. Nigéria jelenleg mentes az Ebola fertőzéstől.

Az Ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. Az Ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyójáról nevezték el, amelynek partvidékén a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Mivel a vírus könnyen és gyorsan terjed, felhívjuk minden nyugat-afrikai országba utazni kívánó magyar állampolgár figyelmét, hogy lehetőségekhez mérten kerülje el a fent említett és a vírus által érintett országokat és csak feltétlenül halaszthatatlan esetben vállalják az odautazást.

Az ország észak-keleti területein, illetve Kaduna városában gyorsan terjed a kolera. Egy középiskolában egyszerre 89 megbetegedés történt. Utazásuk megtervezésénél, javasoljuk a híradások folyamatos nyomonkövetését.

2018. elejétől kezdve 18 államból is jelentették a Lassa-láz megjelenését, az első negyedévben 1081 gyanús (317 megerősített) és 90 halálesetet regisztráltak, 14 egészségügyi dolgozó is megbetegedett. Összesen három határmenti államban van járványveszély (WHO).

Ajánlott utazás előtt a betegséggel kapcsolatos nemzetközi honlapok és a nigériai járványügyi hatóság alábbi honlapjának tanulmányozása.