Afrika

Utoljára módosítva: 2015. 01. 15.

Elérhető külképviseletek: Nigériában nagykövetség és konzuli hivatal működik

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Nigériában valós veszély a terrorizmus és az emberrablások miatti fenyegetettség. Ezek az események az ország bármelyik államában elõfordulhatnak. 2014-tõl a terrorista merényletek megszaporodtak, azok elsõ félévi száma meghaladta a 2010-2013 között végrehajtott összes eset számát. A merényletek elsõsorban a helyi lakosság ellen irányulnak, de emberrablás elõfordult külföldiek ellen is. A Boko Haram nevû terrorista csoport támadásai leggyakrabban Borno és Yobe államban történnek, mûködésük hatókörét azonban 2014-tõl ország középsõ részére is kiterjesztették. 2014 elsõ félévében fenyegetést tettek közzé az ország déli részein végrehajtandó terrorista akciókról is. Egyes becslések szerint a terrorista akcióknak 2014-ben több mint háromezer civil áldozata volt. A terrorista merényleteknek 2014 elsõ félévében kettõezer halálos áldozata volt. A bombamerényletek eddigi helyszínei nagyobb tömegek megjelenési helyei voltak, így a bevásárlóközpontok is veszélyhelyzetet jelentenek. A terrorveszélyre tekintettel nagy elõvigyázatosságot kérünk a Nigériában élõ, dolgozó, vagy ide látogató magyar állampolgároktól az ilyen helyek látogatásakor.

Ne utazzanak a következõ államokba:

 • Borno State
 • Yobe State
 • Adamawa State

Csak elengedhetetlen esetben utazzanak a következõ államokba:

 • Gombe State
 • Kano State
 • Bauchi State
 • Kanoe

Rendkívüli elõvigyázatosság javasolt a következõ államokban:

 • Abia
 • Akwa
 • Ibom
 • Bayelsa
 • Delta
 • Edo
 • Imo
 • Jigawa
 • Kaduna
 • Katsina
 • Kebbi
 • Niger
 • Plateau
 • Rivers
 • Sokoto
 • Zamfara

A jelentõs muzulmán lakossággal rendelkezõ Nigériába utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel ügyeljenek arra, hogy viselkedésükkel és öltözködésükkel tiszteletben tartsák a helyi szokásokat és hagyományokat.

Az ország korábbi fõvárosában, a több mint 15 millió lakosú Lagosban mindennaposak az ember és autórablások, ezek többnyire sötétedés után vagy kora hajnalban fordulnak elõ. A városba utazók csak kevés készpénzzel és lehetõleg ne gyalogosan közlekedjenek. A tömegközlekedést kerüljék. Csak zárt helyen lévõ bank automatát használjanak. Gépkocsit csak ismert autóbérlõ cégtõl béreljenek, lehetõleg sofõrrel.

Az országban rendkívül magas a vagyon elleni erõszakos bûncselekmények száma, az európai utazó könnyen válhat támadás célpontjává. Gyalogosan vagy gépjármûvel közlekedve az utazó gyakorlatilag bárhol ki van téve a rablótámadás veszélyének. Nagyon fontos az elõvigyázatosság, a tapasztalt és megbízható helyi kísérõ, autóúton a konvojban való közlekedés. Sötétedés után nem tanácsos elhagyni a lakott településeket. Amennyiben fegyveres rablótámadásra kerül sor, mindenképp az együttmûködés javasolt. Tanácsos mindig készpénzt magunknál tartani, ami ilyen támadás esetén is csökkenti a bántalmazás kockázatát. 

Útlevelünket ne vigyük magunkkal a városban történõ közlekedéshez, elég az adatoldalról és a vízumról készült fénymásolat. 

Fontos figyelmeztetés az internetes csalási kísérletekkel szemben

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy Nigériából és a nyugat-afrikai térségbõl gyakran érkeznek magánszemélyekhez vagy cégekhez e-mailen, vagy olykor levélpostai úton olyan megkeresések, vonzónak tûnõ ajánlatok, amelyek mögött pénzügyi csalás szándéka áll. A változatos hátterû történetekben a levélíró általában nagy összegû örökségrõl tesz említést, amelyhez a maga erejébõl nem tud hozzáférni, ezért fordul „ismeretlenül, segítségért a jó szándékú emberekhez”. Az ilyen megkeresésekben közös elem, hogy arra kérik a címzettet, bankszámláját bocsássa rendelkezésre, vagy nyisson új számlát, a nagy összegû átutalás biztonsága érdekében. Ezért a mesés összeg bizonyos százalékát hajlandók felajánlani, viszont az ügylet megindításához bizonyos költségek fedezését kérik.

Bankszámlaszámot, bizalmas üzleti információkat semmilyen esetben sem szabad ilyen személyeknek kiadni. Kérjük, szintén legyenek óvatosak a magánjellegû kapcsolatfelvételnél is. Amennyiben ismeretlen személynek szándékoznak hivatalos meghívólevelet küldeni, mindig mérlegeljék a meghívással vállalt idegenrendészeti felelõsség súlyát. 

Utazás, közlekedés biztonsága 

A tömegközlekedés annak rossz minõsége miatt európai utazónak nem ajánlott.

A közúti közlekedés veszélyes, sötétedés után a lakott területek elhagyása nem javasolt. Az országutakon nappal is csak megbízható mûszaki állapotú autókkal, lehetõleg konvojban célszerû közlekedni. Gyakoriak az autóutakon a fegyveres támadások. A terrorveszély miatt sûrûn találhatók rendõri ellenõrzõ pontok, ahol a jármûveket átkutatják. A rendõrök gyakran csúszópénz reményében kötözködõk, amit udvarias módon próbáljunk leszerelni. Mivel elõfordulnak túlkapások, tanácsos együttmûködést tanúsítani a rendõri ellenõrzések során. Egyes fõútvonalak minõsége meglepõen jó, ugyanakkor fel kell készülni nehezen járható utakra és nagyon rossz közvilágításra is városokon belül és kívül egyaránt. A helyi autópark általános mûszaki állapota nagyon rossz, a vezetési stílus fegyelmezetlen és kiszámíthatatlan, ezért a közúti közlekedésnél rendkívüli óvatosság ajánlott. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be Nigériába. A beutazásnak szintén feltétele a sárgaláz elleni védőoltás igazolása (nemzetközi oltási könyv), amelyet a határőrök szúrópróbaszerűen ellenőriznek. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a nigériai vízum kiadásra jogosult külképviseleten az esetleges egyéb eseti jelleggel bevezetett szabályokról.

Nigéria budapesti nagykövetségének elérhetősége: 1024 Budapest, Rómer Flóris u. 57.
Tel: 212-2021, 212-2022
Fax:212-2025
E-mail:eJjowVx6mOQQUZZW1iYXNzeUBuaWdlcmlhbmVtYmFzc3kuaHU=
Web: www.nigerianembassy.hu

Az országban történő belépéstől számítva az útlevélnek még hat hónapig érvényesnek kell lennie.

A közbiztonság a Delta régióban (Delta, Bayelsa, Rivers Államok) továbbra is rossznak tekinthető. A térségben gyakori az olajlétesítmények ellen irányuló barbarizmus és az emberrablás is. Egyéni munkavállalók számára tehát nem tanácsos a Niger folyó deltavidékén, elsősorban Rivers és Bayelsa államokban a munkavállalás. Egyéb esetekben a budapesti nigériai nagykövetségen tájékozódhatnak a szükséges munkavállalási engedély, vízum, illetve tartózkodási engedély megszerzésének feltételeiről.

Ha ismeretlen cég, vagy intézmény állásajánlatáról van szó, rendkívül alapos, körültekintő mérlegelésre van szükség. (Nigériában a cégbíróság megfelelőjéhez, a Corporate Affairs Commission-hoz fordulhatnak az érdeklődők, ha tájékozódni kívánnak a kiválasztott, vagy az ajánlatot küldő cég létezéséről, illetve fontosabb adatairól). Felhívjuk a figyelmet arra, hogy hazánk és Nigéria között nincs érvényes megállapodás a kettős adóztatás elkerüléséről. Így a megszerzett jövedelem összege elvileg Magyarországon is adóköteles lehet. Javasoljuk, hogy az érintettek tájékozódjanak az illetékes NAV-irodákban.

Tudnivalók az országról

Az egykori brit gyarmat ma a világ egyik legnagyobb olajtermelője, a kontinens legnépesebb országa. Aki meg akarja érteni a nigériai néplélek tartalmát, az kezdje Chinua Achebe: Things Fall Apart című könyvével. Nigéria sokszínűségének fontos városi központjai: Lagos a beláthatatlan metropolis, Abuja az ország 1991 utáni új fővárosa, Calabar a gyarmati örökség kitűnő példája és a muzulmán kultúrát felmutató Zaira és Kano. Az országban rendkívül sokfajta helyi nyelvet beszélnek, de hivatalos nyelvként az angolt használják. A legnagyobb népcsoportok a yoruba, a hausa és az igbo, a többség ezek nyelvét beszéli. Lagos, az ország korábbi fővárosa máig a legfontosabb kereskedelmi központ. Nigéria gazdasága szinte kizárólag a kőolaj kitermelésre támaszkodik. A Világbank adatai szerint az állam bevételeinek 85 százalékát, exportjának pedig 95 százalékát a kőolaj adja. Becslések szerint az olajtartalékok a jelenlegi kitermelés mellett 240 évre elegendőek. Az olajexport fele az Egyesült Államokba irányul, de Oroszország, az Európai Unió és Kína is vásárol a nigériai kőolajból. Az így létrejövő nagy bevételek ellenére sokan úgy vélik, hogy az olajkincs áldás helyett inkább átkot Nigériának. Az olajgazdagság által teremtett új gazdasági viszonyok is hozzájárultak a mindent átszövő korrupció jelenségének kialakulásához.

Az ország kódja: +234, időzóna: GMT +1.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Nigériában az orvosi ellátás nagyon változó színvonalú, általában azonban nem megbízható és sokszor nehezen elérhető. Az orvosi ellátásért minden esetben azonnal, legtöbbször a szolgáltatást megelőzően fizetni kell. Mentőszolgálat gyakorlatilag nem létezik. A gyógyszerellátás rossz és sok ellenőrizetlen, hamisított készítmény kerül a piacra, ezért csak megbízható gyógyszertárban szabad vásárolni.

A forgalomban lévő bankjegyek rendkívül szennyezettek, ezért a pénzzel való bánás után mindig érdemes kezet mosni, vagy fertőtlenítőt használni. Sokféle fertőzést lehet kapni szennyezett bankjegyektől.

A települések vízelvezető rendszereinek elégtelensége és a trópusi esők együttes hatásaként a lakott területeken jelentős a maláriaveszély. Szúnyog csípés elleni krém használata ajánlatos, ha külső térben tartózkodunk, különösen a sötétedés utáni órákban. A szegénység, a túlnépesedés, a trópusi éghajlat, a közegészségügyi szabályozottság hiánya miatt számos komoly betegség fenyeget. A HIV fertőzöttség hivatalos adatok szerint 6-7%, szakemberek szerint azonban a valóságban ennél nagyobb. Magas a hepatitisz A, B, C fertőzés veszélye, vidéken előfordul a gyermekbénulás.

Utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett.

Egyre komolyabb méreteket ölt a Guineában kitört ebola-járvány a nyugat-afrikai régióban. Ez elsősorban Guineát, Libériát és Sierra Leonét érinti. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. Ezen államok mellett érintettek lehetnek a környező országok is. A járvány terjedése esetén a helyi hatóságok esetleg olyan intézkedéseket is hozhatnak, ami megakadályozza az adott ország elhagyását. Nigéria jelenleg mentes az Ebola fertőzéstől.

Az Ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. Az Ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyójáról nevezték el, amelynek partvidékén a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Mivel a vírus könnyen és gyorsan terjed, felhívjuk minden nyugat-afrikai országba utazni kívánó magyar állampolgár figyelmét, hogy lehetőségekhez mérten kerülje el a fent említett és a vírus által érintett országokat és csak feltétlenül halaszthatatlan esetben vállalják az odautazást.

Ajánlott utazás előtt a betegséggel kapcsolatos nemzetközi honlapok és a nigériai járványügyi hatóság alábbi honlapjának tanulmányozása.