Afrika

Utoljára módosítva: 2014. 07. 11.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült!

Elérhető külképviselet/ek: Nigériában nagykövetség és konzuli hivatal működik

LAGOS:
Tiszteletbeli konzul:
Chief Billy Friday Amar Aigbe Ph. D. (beszél magyarul)
Cím: Azosik Brothers International Limited
Shop F-5,
V.G.C. Shopping Complex
Victoria Garden City,
Epe Expressway, Ikota, Lagos
Előhívó:
00-234-1
Telefon:
461-9617
Fax:
461-9618
E-mail:
Kzvbb3cVYYmlsbHlhaWdiZUB5YWhvby5jb20=

KADUNA/ABUJA:
Tiszteletbeli konzul: P. Déri Endre
Cím:61 Jose Marti Crescent
Asokoro District
Abuja-Nigeria
Előhívó: 00-234-62
Telefon:
706 062 1398;
803 311 7578 
Mobil:
00-234-803-344-0521
00-234-803-311-7578
Ügyelet:
00-234-803-311-7578
E-mail:
dtruZaBMBUmROSua7NIIzmzUaHVuY29uc2thZEB5YWhvby5jby51aw==

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Nigériában a legmagasabb a terrorizmus fenyegetettségének szintje, gyakoriak az emberrablások, ezek az ország bármelyik államában előfordulhatnak. A francia csapatok mali beavatkozása óta több terrorista csoport követett el emberrablást és merényletet, ezek célpontjai olajtársaságok dolgozói, európai, amerikai állampolgárok. A Boko Haram vezényelte támadások leggyakrabban Borno és Yobe államban fordultak elő. A robbantások célpontjai főleg közhivatalok, keresztény templomok. Nagy elővigyázatosságot kérünk a Nigériában élő és dolgozó magyar állampolgároktól.

Ami Abuját és Lagost illeti, ott az ember-, és autórablások mindennaposak, ezek többnyire sötétedés után fordulnak elő. Mindenki kevés készpénzt és kevés ékszert hordjon magával, és ne induljanak el gyalogosan ezekben a városokban.

Ne utazzanak a következő államokba:

  • Borno State
  • Yobe State
  • Bauchi State
  • Bayelsa, Rivers, Akwa Ibom és Cross River States

Kerüljék a következő városokat:

Warri, Kano és Okene

Csak elengedhetetlen esetben utazzanak a következő államokba:

Kano State

  • Kaduna State
  • Jigwa State
  • Katsina State
  • Gombe State

Csak elengedhetetlen esetben utazzanak a következő városokba:

Kaduna, Jos, Zaira és Okene régióba.

A Boko Haram terrorszervezet havonta követ el több száz halálos áldozatot követelő támadást. A legutóbbit 2012. szeptember 30-án Kadunában és Zairában. A héten huszonhat diákot végeztek ki egy főiskolában. A sorozat 2011 augusztusában indult, amikor Abujában felrobbantották az ENSZ-központot, huszonhárman vesztették életüket. Ezt novemberi és decemberi merényletek követték. 2012 januárjában Kanoban 185 halálos áldozatot követelt az egyik támadás, ez volt eddig a legsúlyosabb.

A Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletbe a helyi szokásokat és hagyományokat.

Fontos figyelmeztetés az internetes csalási kísérletekkel szemben

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy Nigériából és a nyugat-afrikai térségből gyakran érkeznek magánszemélyekhez vagy cégekhez e-mailen, vagy olykor levélpostai úton olyan megkeresések, vonzónak tűnő ajánlatok, amelyek mögött üzleti csalás vagy illetéktelen vízumszerzés szándéka áll. Szintén bevett és elterjedt módszer, hogy szívszorítóan szomorú történettel próbálják a hiszékeny embereket megkörnyékezni: pl. magukat súlyosan beteg, vagy börtönben, menekülttáborban sínylődő, jobb sorsra érdemes személyeknek bemutatva (főleg női neveket használva). A változatos hátterű történetekben a levélíró nagy összegű örökségről tesz említést, amelyhez a maga erejéből nem tud hozzáférni, ezért fordul „ismeretlenül, segítségért jó szándékú emberekhez”. Az ilyen megkeresésekben közös elem, hogy arra kérik a címzettet: bankszámláját bocsássa rendelkezésre, vagy nyisson új számlát, a nagy összegű átutalás biztonsága érdekében. Ezért a mesés összeg bizonyos százalékát hajlandó felajánlani, viszont az ügylet megindításához bizonyos költségek fedezését kéri. (Számos sajnálatos példa akad rá, hogy hiszékeny emberek több részletben, akár összesen több ezer dollárt is átutaltak, anélkül, - természetesen - hogy az állítólagos mesés örökségből egy fillért is kaptak volna)

Bankszámlaszámot, bizalmas üzleti információkat semmilyen esetben nem szabad ilyen személynek kiadni. Szintén kerülendő a pénz vagy bármilyen értéktárgy küldése, sőt, az egyértelműen csalásra utaló levelekre válaszolni sem tanácsos. Amennyiben valaki mégis üzleti csalás áldozatává válik, az elvesztett pénz visszaszerzésére gyakorlatilag semmilyen esély nincs. Különösen veszélyes lehet a pénz visszaszerzésének reményében a térségbe utazni, ezért ezt semmiképp nem ajánljuk! Kérjük, szintén legyenek óvatosak a magánjellegű kapcsolatfelvételnél – amennyiben ismeretlen személynek szándékoznak hivatalos meghívólevelet küldeni, mérlegeljék a meghívással vállalt idegenrendészeti felelősség súlyát! 

Rendkívül magas a vagyon ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma, az európai utazó gyakran válhat támadás célpontjává. Gyalogosan nagyvárosok forgalmasabb csomópontjain, piacokon, gépjárművel közlekedve gyakorlatilag bárhol, és szállodában illetve magánházban is ki van téve az ember egy lehetséges rablótámadás veszélyének. Nagyon fontos az elővigyázatosság, a tapasztalt és megbízható helyi kísérő, autóúton a konvojban való közlekedés. Sötétedés után nem tanácsos elhagyni a lakott településeket. Amennyiben fegyveres támadásra sor kerül, mindenképp az együttműködés javasolt, ilyenkor kicsi annak a kockázata, hogy bántalmazásig fajuljon a támadás. Tanácsos mindig készpénzt magunknál tartani, ami támadás esetén szintén csökkenti a bántalmazás kockázatát. 

Útlevelünket ne tartsuk magunknál, csak az adatoldalról és a vízumról készült fénymásolatokat! 

Utazás, közlekedés biztonsága 

A közúti közlekedés veszélyes, sötétedés után a lakott területek elhagyása nem javasolt. Kiemelten veszélyesek a Lagos - Abuja, Warri - Port Harcourt, Jos - Bauchi - Gombe - Maiduguri útvonalak.  Napközben is célszerű megbízható műszaki állapotban lévő autóval, konvojban közlekedni. Gyakoriak az autóutakon a fegyveres támadások, a bár rendszeresek a rendőri ellenőrzések, előfordulnak rendőrnek álcázott fegyveres rablók is. A rendőrök gyakran csúszópénz reményében kötözködők, és mivel előfordulnak túlkapások, tanácsos együttműködést tanúsítani velük szemben. Egyes főútvonalak minősége meglepően jó, ugyanakkor fel kell készülni nehezen járható utakra és nagyon rossz közvilágításra városokon belül és kívül egyaránt. Az autópark általános műszaki állapota nagyon rossz, a vezetési stílus fegyelmezetlen és sokszor kiszámíthatatlan, e körülmények számos súlyos közúti baleset forrásai. 

A hatóságokkal való kapcsolatot és az ügyintézés menetét erősen befolyásolja a Nigériára általában jellemző korrupció. A legfontosabb tényező még mindig a csúszópénz és az ismeretség, bár a kormány fokozott erőfeszítéseket tesz a jogi szabályok betartatására.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be Nigériába. A beutazásnak szintén feltétele a sárgaláz elleni védőoltás igazolása (nemzetközi oltási könyv), amelyet a határőrök szúrópróbaszerűen ellenőriznek. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten.

Budapesti nigériai nagykövetség:
1024 Budapest, Rómer Flóris u. 57.
Tel: 212-2021, 212-2022
Fax:212-2025
E-mail: zCsraLyjDLgNDLtJF6jWUM5QZW1iYXNzeUBuaWdlcmlhbmVtYmFzc3kuaHU=
Web: www.nigerianembassy.hu

Az országban történő belépéstől számítva az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A közbiztonság a Delta régióban (Delta, Bayelsa, Rivers Államok) továbbra is rossznak tekinthető. Az olajjövedelmek aránytalan elosztása miatt évek óta húzódó belpolitikai feszültségek nyomán az olajlelőhelyek vidékén hosszú ideje igen rossz a biztonsági helyzet. A térségben tevékenykedő illegális fegyveres szervezetek egyre gyakrabban, szervezettebben és erőszakosabban lépnek fel az olajtársaságok ellen: gyakori az olajlétesítmények ellen irányuló barbarizmus és az emberrablás is. A régióban működő multinacionális vállalatok külföldi alkalmazottaik védelme érdekében igen szigorú előírásokat, fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, a személyi biztonságot azonban így sem tudják tökéletesen garantálni. 

Munkavállalással kapcsolatos információk

Egyéni munkavállalók számára nem tanácsos a Niger folyó deltavidékén, elsősorban Rivers és Bayelsa államokban a munkavállalás. Egyéb esetekben a budapesti nigériai nagykövetségen tájékozódhatnak a szükséges munkavállalási engedély, vízum, illetve tartózkodási engedély megszerzésének feltételeiről:

1024 Budapest, Rómer Flóris u. 57.
Tel: 212-2021, 212-2022
Fax:212-2025
E-mail: lPgtmHjypZSx6ZQcMRYZW1iYXNzeUBuaWdlcmlhbmVtYmFzc3kuaHU=
Web: www.nigerianembassy.hu

Ha ismeretlen cég, vagy intézmény állásajánlatáról van szó, rendkívül alapos, körültekintő mérlegelésre van szükség. (Nigériában a cégbíróság megfelelőjéhez, a Corporate Affairs Commissionhoz fordulhatnak az érdeklődők, ha tájékozódni kívánnak a kiválasztott, avagy számára ajánlatot küldő cég létezéséről, illetve fontosabb adatairól). Felhívjuk a figyelmet arra, hogy hazánk és a nyugat-afrikai térség országainak jelentős része között nincs érvényes megállapodás a kettős adóztatás elkerüléséről. Így a megszerzett jövedelem összege elvileg Magyarországon is adóköteles lehet. Javasoljuk, hogy az érintettek tájékozódjanak az illetékes APEH-irodákban.

Tudnivalók az országról

Az egykori brit gyarmat ma a világ egyik legnagyobb olajtermelője. Minden ötödik afrikai, nigériai. A kontinens legnépesebb országa. Aki meg akarja érteni a nigériai lelket, az kezdje a Things Fall Apart című könyvvel, amit Chinua Achebe írt. Lagos a beláthatatlan metropolis, Abuja az őserdőben épített adminisztratív központ, Calabar a gyarmati örökségével, a muzulmán Zaira és Kano. Mindezek Nigéria sokszínűségének fontos központjai. Kétszázötven nyelvet használnak az országba, a hivatalos nyelv az angol. A legnagyobb törzsek: yoruba, hausa és igbo. 1991-ig Lagos volt az ország fővárosa.

Az ország kódja: +234, időzóna. GMT +1.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Nigériában az orvosi ellátás nagyon változó színvonalú, általában azonban nem megbízható és sokszor nehezen elérhető. Az orvosi ellátásért minden esetben azonnal, legtöbbször a szolgáltatást megelőzően fizetni kell, a bajbajutott általában alapvetően magára van utalva. Mentőszolgálat gyakorlatilag nem létezik. A gyógyszerellátás rossz és sok ellenőrizetlen, hamisított készítmény kerül a piacra, ezért csak megbízható gyógyszertárban szabad vásárolni.

A szegénység, túlnépesedés, trópusi éghajlat, közegészségügyi szabályozottság hiánya miatt számos komoly betegség fenyeget. Az egész ország fokozottan maláriaveszélyes terület, a HIV fertőzöttség hivatalos adatok szerint 6-7%, szakemberek szerint a valóságban ezt jóval meghaladó. Magas a hepatitisz A, B, C fertőzés veszélye, vidéken előfordul a gyermekbénulás. Utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett.