Afrika

Mai napon is érvényes: 2018.12.12. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Ruandában nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Nairobi

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ruanda Burundival és a Kongói Demokratikus Köztársasággal közös határszakaszát utazás és ott tartózkodás szempontjából I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület).

Az ország ezeken a területeken kívül eső részét a Külgazdasági és Külügyminisztérium a - II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek - kategóriába sorolta. 

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az országban magyar külképviselet nem működik. A legközelebbi magyar nagykövetség Kenyában (Nairobi) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. 

Ezért javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. Állampolgáraink, ha Ruandában bajba kerülnek, kérhetik a Német Nagykövetség segítségét:

10, Avenue Paul VI, Kiyovu, Kigali, Rwanda
Telefon:(00250)575222,575141
Fax:(00250)577267,502087
E-mail: LXELgIQH74NNJOGNaW5mb0BraWdhbGkuZGlwbG8uZGU=
Honlap: www.kigali.diplo.de

Terrorizmus és bűnözés 

A Ruandába utazók számára körültekintő utazástervezést, valamint az alapvető biztonsági szabályok betartását javasoljuk. Az afrikai viszonylatban kis alapterületű ország alapvetően biztonságos, a főváros külföldiek által látogatott részein a közbiztonság jellemzően megfelelő. Az ország terrorfenyegetettség szintje alacsony. Az országban az elkövetett bűncselekmények száma viszonylag alacsony, de külföldieket célzó utcai rablások előfordulhatnak. Éjszakai kijárás a városban csak fokozott óvatossággal ajánlott. Értékeket javasolt szállodai széfben hagyni.

Az ország Burundival és a Kongói Demokratikus Köztársasággal (KDK) közös határszakaszának látogatása nem biztonságosnak. A KDK északi része biztonsági szempontból továbbra is bizonytalan, és állandó a veszélye annak, hogy a biztonsági helyzet a térségben gyorsan romlásnak indul.  A KDK határszakaszon gyakoriak a fegyveres összecsapások, a Burundi szakaszon pedig a folyamatosan érkező menekültek miatt nem megfelelő a közbiztonság. Mindkét határszakasz vonzáskörzetében jelentős katonai csapatok állomásoznak. 

Az országba a KDK felől nem ajánljuk a belépés, mert ezek a határátkelőhelyek a ruandai oldalon legtöbbször zárva vannak, a beléptetés rendkívül hosszadalmas és bürokratikus lehet.    

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmány valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

6 hónap.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített francia és angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.
On-line vízumigénylés: www.migration.gov.rw/index.php?id=203 
Az on-line igényelt vízumokat a határon lehet felvenni.

2018. január 1-től a világ valamennyi országának állampolgára előzetes vízumkérelmezési procedúra lefolytatása nélkül veheti fel a 30 napos tartózkodásra feljogosító vízumot Ruandába érkezését követően.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.
On-line vízumigénylés: www.migration.gov.rw/index.php?id=203 

Vízumot Ruanda németországi nagykövetségén keresztül is lehet igényelni. Az igénylés pontos menetéről angol/német nyelven a ruandai konzulátus holnapjáról szerezhetnek be pontos, naprakész információkat.

Ruanda Magyarországra is akkreditált diplomáciai képviselete Németországban található, tekintettel arra, hogy a ruandai vízum beszerzésének szabályozása kizárólag ruandai hatáskör, javasoljuk, hogy további információkért, megerősítésért vegyék fel a kapcsolatot a vízumkiadásra jogosult konzuli hivatallal. 

Embassy of the Republic of Rwanda
Jägerstraße 67-69
10117 Berlin, Németország
Telefon: +49 (0) 30 209 165 90
Fax: +49 (0) 30 209 165 959
E-Mail: yArvmQrDTAKQ4mzj1aW5mb0Byd2FuZGEtYm90c2NoYWZ0LmRl
Honlap: www.rwanda-botschaft.de  

Vám:

www.migration.gov.rw/index.php?id=2
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról 

Pénznem: Ruandai Frank (RWF)

Időjárás: Ruanda klímája elhelyezkedése miatt enyhe. Az átlag középhőmérsékletek az év keresztmetszetében alig ingadoznak és persze erősen függnek az ország adott területének a magaslati fekvésétől. Június és szeptember között van egy hosszabb száraz időszak. Egész évben mérsékelt a meleg.

Közlekedés: Az országban nemzetközi vezetői engedéllyel lehet gépjárművet vezetni. A Kigaliból vidékre vezető utak a nagyobb városok felé jó állapotúak, esetlegesen az esős évszak idején fordulhatnak elő jelentősebb úthibák. Ebben az időszakban földcsuszamlásokkal is kell számolni. A kaotikus, a szabályokat folyamatosan megszegő helyi gépjármű vezetési gyakorlat miatt óvatosságot javasolunk a közutakon. Tekintettel arra, hogy a közvilágítás nem megoldott, sötétedés után nem javasolunk az utazást. A kisbuszok és a motorkerékpáros taxik a legjellemzőbb tömegközlekedési eszközök, azonban a legtöbb balesetet is ezek a járművek okozzák – vagy szenvedik el. Használatuk nem javasolt, ajánlott helyi taxi szolgáltatók, vagy a hotel által ajánlott taxi igénybevétele. A belföldi repülő járatokat kisebb vállalkozások működtetik, ezért regionális és helyi repülőutak előtt ellenőrizzék a ICAO (Civil Aviation Organisation) besorolását az adott társaságnak.  

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban a hivatalos nyelvek a francia és az angol, de beszélik még a szuahélit is.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás limitált, komoly panasz esetén légi mentés javasolt Kenyába vagy Dél-Afrikába. A felnőttek öt százaléka AIDS-szel fertőzött. A sárgalázzal fertőzött területről érkezők esetében, kötelező a sárgaláz elleni oltás.