Afrika

Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében.  

Elérhető külképviseletek:
Szomáliában nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Nairobi

Végezze el az utazás előtti előzetes online konzuli védelemre történő regisztrációt itt!

Aktuális:

2017. 10. 16.
2017. október 14-én kettős robbantás történt Szomália fővárosában, Mogadishuban. A szomáliai információs miniszter október 16-i tájékoztatása szerint 276 ember vesztette életét a támadásban, és további 300 megsérült. A robbanás két helyszínen, egyrészt a szomáliai külügyminisztérium közelében egy hotel előtt az egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontnak számító kereszteződésben, a második az előző helyszíntől nem messze történt. A robbantások jellege az al-Shabaab terrorszervezet által végrehajtott korábbi robbantások kézjegyét viseli magán, de a terrorszervezet ezidáig nem vállalta a felelősséget a kivitelezésért. Magyar áldozatokról nincs tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Szomáliát utazás és tartózkodás szempontjából a Külgazdasági és Külügyminisztérium - az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület). 

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban sem magyar, sem más konzuli érdekvédelemmel foglalkozó EU-képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott.

Terrorizmus, bűnözés

Szomália területei vizein, valamint a Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak és folyamatosak a hajók elleni kalóztámadások és fegyveres rablások. A kalózok modern motorcsónakjaikkal akár a szárazföldtől 200 tengeri mérföldön túl is megtámadják a tengerjárókat. Erre tekintettel a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja az utazást olyan útvonalon, amely Szomália tengerparti szakaszán (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztülvezet. Aki mégis itt hajózna, naprakész információhoz juthat a következő honlapon: www.icc-ccs.org.uk/images/stories/pdfs/bmp 21-8-2009.pdf

A fegyveres milíciák által elkövetett bűncselekmények száma az egész országban magas. Gyilkosságok, fegyveres rablások, és az emberrablások a legjellemzőbbek. A klánok közti erőszakos összetűzések rendszeresek. A nyugati állampolgárok ellen elkövetett terrorcselekményekre nagy esély van az egész országban, beleértve Szomáliföldet is. A támadások kiszámíthatatlanok, bármikor előfordulhatnak, jellemzően zsúfolt helyeken, nagy horderejű eseményeken, kormányzati tisztviselőket érintő rendezvényeken, valamint azokon a helyeken, ahol külföldiek nagy számban előfordulnak. Az Al Shabaab terrorista csoport, és más, a szomáliai kormánnyal szembenálló csoportok továbbra is folyamatos támadásokat hajtanak végre Mogadishuban és környékén. A terrorista csoportok szemében Szomáliában a nyugatiak és a segélyszervezetekben dolgozók kiemelt célpontnak számítanak. A korábbi támadások kormányzati tisztviselőket és intézményeket, szállodákat, éttermeket és a tömegközlekedést célozták, beleértve a nemzetközi repülőteret is. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél: IGEN
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Az országban kialakult kaotikus politikai és a kritikus biztonsági helyzet miatt nincs rendelkezésre álló megbízható információ. Kiskorú magyar állampolgárok beutazását az országba határozottan nem javasoljuk.

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Vízumot Szomália berlini nagykövetségein lehet kérelmezni. További információkért keresse fel a nagykövetség honlapját.

Vám:

Az országban kialakult kaotikus politikai és a kritikus biztonsági helyzet miatt nincs rendelkezésre álló megbízható információ.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Közegészség, egészségügyi helyzet: Egyetlen elfogadható kórház működik a szomáliföldi Hargeisaban. A biztosítás mindenre terjedjen ki, evakuálásra, légi mentésre is.