Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.14. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: A Szudáni Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő képviselet Kairóban van

Biztonság:

Biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek:

Nem javasolt az utazás a Szudáni Köztársaság alábbi területeire: Darfúr, az Eritreával határos terület, Abyei régió, valamint Dél-Kordofán és Kék Nílus szövetségi államok.

Dél-Szudán függetlenné válása után tartós feszültséggócok alakultak ki a Szudán Köztársaság és Dél-Szudán határvidékén.

Politikai helyzet

Szudán 1956-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától, azóta többször sújtotta polgárháború az országot. Az északi és a déli országrész közt zajlott hosszú belső konfliktusnak a 2005-ben aláírt Átfogó Békemegállapodás vetett véget. Bár Darfúr helyzete javult az elmúlt időszakban, a területen továbbra is számolni kell szórványos fegyveres villongásokkal. A Szudáni Köztársaság ma parlamentáris rendszerű elnöki köztársaság szilárd központi hatalommal.   

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angolul vagy arabul elkészíteni. Amennyiben olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérik. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf)  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges, a támogató dokumentumokról Szudán budapesti nagykövetsége tud felvilágosítást adni. 

Megjegyzés: Vízumot a Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhetnek. Kérelmeiket igyekezzenek időben beadni, mert a vízumokat a szudáni külügy hagyja jóvá, ezért az eljárás 4-6 hetet is igénybe vehet. 

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatos tudnivalókért a következő honlapokat keresse fel. http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, www.pettravel.com/immigration/Sudan.cfm

Munkavállalás:

Munkavállalási engedélyt, és az ehhez kapcsolódó tartózkodási engedélyt a szudáni belügyminisztériumban kezdeményezheti a munkáltató, vagy a kérelmező szponzora. Az engedélyt egy évre bocsátják ki a szudáni hatóságok. 

Vám:

Szudánból tilos kivinni: bármilyen folyadékot, antikvitásokat, krokodilok, kígyók, és más védett állatok bőrét, elefántcsontot, aranyrudat. 

Az országba tilos alkoholtermékeket bevinni, ha az utazónál alkoholtermékeket találnak, azt azonnal elkobozzák és megsemmisítik. 

Az utazó be-és kiutazása során az alábbi javakkal utazhat vámmentesen: cigaretta, illatszerek, 12 dobozt meg nem haladó mennyiségben.  

Beutazáshoz ajánlott:

1. Utasbiztosítás

A magyar állampolgárok érvényes nemzetközi utasbiztosítás megléte, vagy költségtérítés befizetése mellett részesülhetnek egészségügyi ellátásban. Javasoljuk a megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen a magyar állampolgár megfelelő színvonalú ellátásban, illetőleg kártérítésben.

2. Foglalás vagy megváltott repülőjegy

3. Szállás foglalása - annak bizonylata, vagy voucher

4. Pénzeszközök: készpénz, javasolt az USD. Magyar Forintot (HUF) nem váltanak át. Az utazási csekk nem elterjedt. Bankkártyát – kevés kivételtől eltekintve - nem fogadnak el.

Az ország számos területére, ideértve Darfúrt is, külön beszerzendő engedélyek birtokában lehet csak utazni, illetve a belépéstől számított 48 órán belül a külföldieknek be kell jelentkezniük a hatóságoknál. Vidékre történő utazás esetén a helyi rendőrhatóságnál kell bejelentkezni az érkezést követő 24 órán belül.

A Szudáni Köztársaságban történő tartózkodás alatt – vészhelyzetben megoldásra, illetve kellemetlenségek enyhítésére – jó szolgálatot tehet, ha rendelkezésre áll a legfontosabb személyi okmányok másolata, amelyeket az úti okmánytól és pénzeszközöktől elkülönítve érdemes őrizni:

  • útlevél másolata,
  • utazásbiztosítási kötvény másolata,
  • utazási csekkek másolata,
  • bank-kártyák másolata,
  • bank-kártyáknak megfelelő partner-bank neve, forró vonalának száma (a bankkártya letiltása estére)
  • magyar vezetői engedély,
  • magyar személyi igazolvány
  • váratlan esemény esetén értesítendő hozzátartozó (vagy vendéglátó) neve, telefonszámai és lakcíme.

A hosszabb ideig a Szudáni Köztársaságban tartózkodni szándékozók bejelentkezhetnek a Konzuli Szolgálat honlapján található online adatlap konzuli védelemhez kitöltésével. Ennek nyomán a Nagykövetség vészhelyzetben tájékoztatni tudja a bejelentkezett magyar állampolgárokat.

Bajbajutott magyar állampolgárok fordulhatnak Magyarország kartúmi tiszteletbeli konzuli képviseletéhez az alábbi elérhetőségek szerint:

Magyarország tiszteletbeli konzulja: Yousif Ahmed Yousif Eltay

Honorary Consulate of Hungary, Abeed Khatem st., Bourg El-Shafa Plaza, 6th Floor, No. 62, Khartoum

Tel.: 0024991-29233523, E-mail: ONMboB8kIm1hdZGeW91c2lmQGV4aWNvZ3JvdXAuY29t

Konzuli kerület: A Szudáni Köztársaság egész területe

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Szudán államformája köztársaság, az államfő Omár Hasszán Ahmed al-Basír 1993 óta. Az ország területe 1.861.482 km2, lakóinak száma 34,2 millió, fővárosa Kartúm. Hivatalos nyelv az arab és az angol. A lakosság 70 %-át arabok alkotják, emellett a legjelentősebb nemzeti kisebbségek a fúrok és a bedzsák. A lakosság túlnyomó többsége szunnita muzulmán, keresztény kisebbséggel. A hivatalos pénznem a szudáni font (SDG). A Szudáni Köztársaság hivatalos honlapja: www.sudan.gov.sd  

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Fürdőzés édesvízben és csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Főleg a vidéki területeken előfordulhat orvos- és gyógyszerhiány, ezért a beutazónak ajánlatos megfelelő gyógyszereket magával vinnie.