Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2018.02.22. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szváziföldön nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő képviselet Pretoria

Biztonság:

Az Ebola-járvány veszélye miatt kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel az azzal kapcsolatos híradásokat. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.

***

Többnyire problémamentesek a szváziföldi utazások, ám kisebb zsebtolvajlások, rablások előfordulnak a nagyvárosok (Mbabane, Manzini) forgalmas részein, ezért nem ajánlatos gyalogosan közlekedni, nagyobb összegű pénzt magunknál tartani, vagy feltűnő ékszereket viselni.

Nem javasolt éjszaka vagy sötétedés után vezetni a Dél-afrikai Köztársaságot és Mozambikot Szvázifölddel összekötő úton vagy más izolált utakon a fegyverrel elkövetett, útonállásos autórablás fokozott veszélye miatt. Az utakon tartózkodó vad- és háziállatok és a kivilágítatlan parkoló autók további kockázatot jelenthetnek.

Ne álljon meg autójával piknikezni vidéki, elhagyott tájakon, csak ha nagyobb társasággal tartózkodik ott.

A kábítószer birtoklást és használatot – még ha része is a helyi szokásoknak - szigorúan büntetik. A homoszexualitás illegális.

Az utóbbi időben megsokasodtak a fennálló rezsim és az abszolút monarchia intézménye ellen irányuló politikai tüntetések, megmozdulások, azok azonban viszonylag békés keretek között zajlanak le.

Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. Javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

A jelenlegi szváziföldi szabályozás és gyakorlat szerint magyar állampolgároknak nem szükséges vízum a beutazáshoz. Az útlevélnek az ország elhagyását követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie és néhány üres lappal is kell rendelkeznie. A belépésnél a tartózkodás megfelelő anyagi fedezetének igazolását kérhetik.

Munkavállalás

Az afrikai országokban általában bonyolult és hosszadalmas folyamat a munkavállalási engedélyek beszerzése: a magas munkanélküliség miatt a hatóságok arra törekednek, hogy engedélyeket csak azokra a pozíciókra adjanak ki, amelyek helyi munkaerővel nem tölthetők be. A munkavállaláshoz munkavállalási engedély, munkavállalási vízum, illetve munkavállalási célú ideiglenes tartózkodási engedély szükséges. Az ilyen engedélyek nélkül folytatott munkavállalás idegenrendészeti eljárást vonhat maga után, amely elzárással és végül kitoloncolással végződhet. Részletes tájékoztatást az illető ország külképviseleteitől kaphat.

A munkavállalási engedély iránti kérelmet Szváziföld Magyarországra is akkreditált genfi nagykövetségén adhatja be.  

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az alig 17 ezer négyzetkilométer nagyságú és 1,1 millió lakosú Szváziföld Afrika egyetlen abszolút monarchiája, amely a Dél-afrikai Köztársaság területébe ékelődik. Az ország viszonylag magas nemzeti jövedelemmel rendelkezik, ennek ellenére a lakosság 70%-a a szegénységi küszöb alatt él. Rendkívül nagyok a jövedelmi különbségek, 40%-os munkanélküliség. Az emberek döntő többsége vidéken, önellátó mezőgazdaságból tartja fenn magát.

A szváziföldi törzsi kultúrában gyökerezik a többnejűség, az „Oroszlán” becenévre hallgató III. Mswati királynak 14 felesége van. A kereszténység elterjedésével a többnejűség visszaszorulóban van.

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Éghajlata

Az ország klímája a változatos földfelszín, a 21 m-től az 1862 m magasságig terjedő hegyvidék miatt a trópusitól a mérsékelt éghajlatig változik. Az esős időszak október és március között van.

Pénznem: lilangeni (SZL)=100 cent, árfolyama a dél-afrikai randhoz kötött.

Nemzeti ünnep: Szeptember 6. Somhlolo függetlenségének napja

Elektromosság: 230 Volt (50 Herz) 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az országban csak az alapvető egészségügyi szolgáltatások elérhetőek, egyre inkább jellemző a gyógyszerhiány. A Dél-afrikai Köztársaságba történő egészségügyi evakuációra van szükség súlyosabb egészségügyi problémák fellépése esetén. Az alacsonyabban fekvő területek maláriával fertőzöttek, emellett a kolera, a veszettség és – édesvizekben – a bilharzia jelent fokozott egészségügyi veszélyt. Indokolt a szokásos higiéniás szabályok betartása, a malária elleni védekezés és tetanuszoltás.

A dél-afrikai térséget sújtó HIV/AIDS járvány ebben az országban szedi a legtöbb áldozatát, 26,1 %-os a HIV fertőzöttség aránya. Aggasztó méreteket ölt a HIV/AIDS fertőzöttség: a 15 és 49 év közötti lakosság tagjai közül minden negyediknél regisztrálják a betegséget. Az elégtelen egészségügyi rendszer miatt ellátásuk megoldatlan. A kormányzat képtelen az alapvető szolgáltatások biztosítására. A várható élettartam a korábbi 60 évről 32 évre csökkent, és az ország népessége évi 0,5%-kal fogy.