Afrika

Utoljára módosítva: 2017. 03. 10.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt, csak a dátum frissült!   

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Tanzániában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul Dar-Es-Salaamban van | Felügyelő képviselet Nairobiban van  

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. 

Politikai feszültségek Zanzibáron 

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a 2015. október 25- én tartott  választások eredményét  a helyi Választási Bizottság érvénytelenítette Zanzibáron.   A feszült politikai helyzet miatt a szigeten és a szárazföld több városában  számos tüntetésre került sor 2015-ben. Ezek érintették a külföldi turisták által látogatott helyeket is. 2016. március 20- án megismételték a választásokat Zanzibáron, melyeket a politikai ellenzék bojkotált. A belpoltikai helyzet ezért továbbra is bizonytalan Zanzibáron, ezért politikai megmozdulásokra, tüntetésekre bármikor sor kerülhet. Javasoljuk, hogy kerüljenek el minden tömegrendezvényt! A szállodákat előzetes és részletes tájékozódás nélkül ne hagyják el. Minden esetben tartsanak maguknál feltöltött, működőképes mobiltelefont. A legfontosabb helyi telefonszámok (hotel, idegenvezető, magyar tiszteletbeli konzul) mentsék el. 

Javasoljuk, hogy utazása előtt regisztráljon a Konzuli Szolgálat oldalán található adatlap segítségével konzuli védelemhez: https://konzved.mfa.gov.hu/        

***

Biztonsággal kapcsolatos tájékoztatás 

Tanzániában az elmúlt években nem voltak terrortámadások, helyi redőrség, hadsereg hatékonynak bizonyult a biztonság garantálásában. Ugyanakkor ennek ellenére sem kizárható, hogy a szomáliai Al-Shabaab kiterjeszti tevékenységeit Tanzániára is. 

Komphasználat: Az elmúlt években több súlyos kompbaleset is történt Tanzánia és Zanzibár partjainál. Kérjük, a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint kerüljék a kompos utazást a szárazföld és a szigetek között. A kompok túlterhelten, rossz műszaki állapotban közlekednek, az életmentő eszközök hiányoznak a hajók fedélzetéről.

Nemzeti Parkok: A nemzeti parkok látogatása a megfelelő szabályok betartása mellett biztonságos. Ugyanakkor elővigyázatosságot javaslunk, csak regisztrált, leinformálható utazásszervezőnél foglaljanak szállást, szafari kirándulást. Arusha környékén korábban előfordultak külföldi tulajdonosok és a helyiek közötti nézeteltérések, a tulajdonosokat megtámadták, felgyújtották ingatlanaikat, de ezek az esetek nem eszkalálódtak. Bűncselekmények: Az idegenforgalmi szezonban jellemzően megemelkednek a lopások, az emberrablások száma mind a szárazföldön, mind Zanzibáron. Értéktárgyaikat, útleveleiket tartsák széfben. Az országban való tartózkodás alatt az értékeiket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

 LMBTQ jogok: Az ország törvényei szerint a homoszexualitás büntetendő és nem elfogadott. Az  LMBTQ közösség szervezeteit a hatóságok folyamatosan zaklatják annak ellenére is, hogy a társadami tolerancia növekedőben van. Az  LMBTQ közösséghez tartozó honfitársainknak fokozott óvatosságot és körültekintést javaslunk!

Helyi közlekedés

A reptéren, a szállodákban, a városokban csak regisztrált taxi vállalatok szolgáltatásait javasoljuk igénybe venni, lehetőség szerint mindig ellenőrizzék a taxisok igazolványát. Lehetőleg kerüljék a távolsági buszon történő utazást, a buszok rossz állapotúak, az utasok biztonsága nem garantált. A hölgyeknek nem javasoljuk a kísérő nélküli sétákat. A helyi szokások szerint a hosszú szoknya, fedett váll a nőknél az elvárt viselet.

Biztonsági tanácsok régiónkét

Burndi határvidék: A burundi határvidék látogatását a Burundi helyzet romlása miatt nem javasoljuk. Az elmúlt időszakban több ezer menekült érkezett ezekre a területekre, a Burundiban kialakult politikai helyzet miatt.  A menekültekről hatóságok gondoskodnak, közbiztonsági problémát nem jelentenek.  

Ádeni Öböl: Az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon, így Tanzánia partjainál is, a hajók a kalózok támadásainak vannak kitéve.

***

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar külképviselet nem mükődik. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével vagy Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuli hivatalával. (Elérhetőség: Obedie Solomon Kimaro, cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia, telefon: mobil: 255/007 744 299753, iroda: (255) 222 700720, e-mail: EddfKFr6NmylYWbWFjb25AdWQuY28udHo=) 

Javasoljuk állampolgárainknak, hogy szükség esetén, pl. útlevél elvesztése esetén az országban működő EU-képviseletek közül a finn nagykövetséghez forduljanak:

Telefon:+255222196565
Fax:+255222196573
E-mail:BfHCGZ94YZzjmFZNc2Fub21hdC5kYXJAZm9ybWluLmZp  
Honlap: www.finland.or.tz 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Tanzániába. A vízum a határokon felvehető, ára 50 dollár. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A normál vízum a beutazástól számított három hónapig érvényes és kizárólag egyszeri beutazásra jogosít, egy alakalommal további három hónapra meghosszabbítható. A többszöri vízum 3-12 hónapig érvényes. A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség. Felhívjuk,  a magyar állampolgárok figyelmét, hogy vízumkiadásról naprakész információt Tanzánia európai nagykövetségeitől tudnak beszerezni. www.tanzania-gov.de/embassy/consular-services/info-on-visasA 

Felhívjuk a Tanzániába utazók figyelmét, hogy az országból repülővel történő kilépéskor 25 USD/fő kilépési illetéket (airport service charge, departure tax) kell fizetni.

Az önkénteseknek "C" osztályú munkavállalási engedély szükséges. Ezt még a beutazás előtt a legközelebbi tanzániai nagykövetségen be kell szerezni. Ennek hiányában kiutasítható a külföldi állampolgár az országból.

Információk a Kelet-Afrikán belül utazók részére

Kelet-Afrikai Turista Vízum / East Africa Tourist Visa -EATV

A Kelet Afrikai Közösség (EAC) országai közül Uganda, Kenya, Ruanda és Tanzánia a regionális gazdasági és politikai integráció keretében közös vízumpolitikát is életbe léptett. A megállapodás szerint az Ugandába, Ruandába, Kenyába és Tanzániába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot (East Africa Tourist Visa -EATV) mellyel egy kiadott EATV vízummal az összes érintett országba beléphetnek. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint a szabályozás folyamatosan változik és a határőrök nem minden esetben ismerték fel az új vízumtípust. Ezért az EATV vízum eddigi tapasztalatait figyelembe véve, javasoljuk, hogy az utazásuk előtt részletesen tájékozódjanak az igénylés feltételeiről és a vízum által adott beutazási jogosítványokról, az érintet országok európai külképviseletein, illetve a határátkelőhelyeken.

Munkavállalással kapcsolatos információk: 

Tanzániában munkát vállalni a tanzániai Bevándorlási Hivatal által kiállított érvényes munkavállalási engedély birtokában lehet, az engedély nélkül munkát vállalókat a hatályos jogszabályok szigorúan büntetik! 

A munkavállalási engedély iránti kérelmeket a tanzániai Bevándorlási Hivatal hagyja jóvá. A kérelmet:

a) Tanzániai illetékes nagykövetségén Berlinben. Cím: Eschenallee 11, 14050 Berlin (Charlottenburg, Westend) Telefon: 0049 (0)30-3030800. Fax: 0049 (0)30-30308020. E-mail: uOfyHrlk5NYzNMaW5mb0B0YW56YW5pYS1nb3YuZGU=; Honlap: www.tanzania-gov.de

b) A munkáltató által vagy

c) 1 évig érvényes, többszöri belépővízum birtokában Dar-es-Salaamban, a tanzániai Bevándorlási Hivatalnál lehet benyújtani.

A szükséges formanyomtatványok Tanzánia berlini nagykövetségén igényelhetők. 

Az 1 évig érvényes többszöri belépővízumot kizárólag Tanzánia berlini nagykövetségén lehet kérelmezni, ára jelenleg 200 USD. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, a kérelemhez továbbá 2 db fényképet kell mellékelni.

A munkavállalási engedély iránti kérelmet Dar-es-Salaamban személyesen benyújtók a kérelem elbírálásáig a tanzániai Bevándorlási Hivataltól két hónapig érvényes “Különleges Tartózkodási Engedélyt” (‘Special Pass’) igényelhetnek. A munkavállalási engedély iránti kérelem elutasítása ellen a tanzániai Belügyminisztériumhoz lehet fellebbezést benyújtani.

A Bevándorlási Hivatal a munkavállalás típusától (befektetők, jövedelemszerző tevékenységet folyatatók, valamint hallgatók, kutatók, misszionáriusok, önkéntesek, illetve hozzátartozók és nyugdíjasok) függően különböző típusú („Class A” – „Class C”) engedélyeket, különböző eljárási díj mellett bocsát ki. A munkavállalási engedélyek típusairól és a támogató dokumentumokról a tanzániai Bevándorlási Hivatal honlapja nyújt részletes tájékoztatást. A hiányosan benyújtott kérelmeket a tanzániai hatóságok automatikusan elutasítják! A munkavállalási engedélyt – a folytonosan jogszerű tanzániai tartózkodás céljából – a lejáratát követő 1 hónapon belül meg kell hosszabbítani! 

A Bevándorlási Hivatal elérhetőségei

Immigration Services
Cím: Ohio/Ghana Avenue, P.O. Box 222, Dar es Salaam Tel.: +255-22-2118637, 2118640, 2118643 Fax: 255-22-2112174
E-mail: mwfQqjdFekQOu7YZZNYMNdWhhbWlhamlAaW50YWZyaWNhLmNvbQ==
Honlap: www.tanzania.go.tz/immigrationf.html
Ügyfélszolgálat: H-P 7:30 – 15:30

A fenti információk tájékoztató jellegűek, pontos információért forduljanak a tanzán hatóságokhoz. 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Tanzániában található Afrika legmagasabb csúcsa a Kilimandzsáró (5895 m), a Serengeti nemzeti park, (a kenyai Masai Mara másik oldala), a Ngorongoro kráter, Zanzibár. A főváros Dar es Salaam, de a kormányzati központ Dodoma. Tanzánia az Indiai-óceán partján, Kenya és Mozambik között fekszik, területe tízszer akkora, mint Magyarországé, 947.300 km2; a tengerpart hossza: 1.424 km. A lakosság száma meghaladja a negyvenegy milliót. Hivatalos nyelv az angol és a szuahéli.   

Esős évszakok: március közepétől májusig és a november, december. Az utazásra a legkellemesebb hónapok június vége és október között. Tizennégy nemzeti park található az országban, ebből kettő a Világörökség része (Szerengeti, Ngorongoro). A parkokról részletes információhoz jutnak a www.tanzaniaparks.com weboldalon.

Az ország telefonos kódja: 255. Időzóna: GMT+ 3 óra. A fizető eszköz a shilling.

Tanzánia 1961 decemberében, Zanzibár 1963 decemberében nyerte el a függetlenségét. A két terület 1964. április 26-án lépett unióra. Tanzánia első elnöke Julius Nyerere volt. A szocialista időszak után az első szabad választást 1995-ben tartották.

A Tanzániai Egyesült Köztársaság államformája elnöki köztársaság. Az erős elnöki hatalmat gyakorló köztársasági elnök egy személyben az állam és a kormány feje. Az autonóm Zanzibárnak – jóllehet integrálódott az ország kormány- és pártrendszerébe – saját elnöke, törvényhozása és bírósági szervezete van. A lakosság harminc százaléka keresztény, harmincöt százaléka muzulmán, a törzsi vallásúak aránya harmincöt százalék. A zanzibári lakosság kilencvenkilenc százaléka muzulmán.

A nemzeti étel a kukoricalisztből főzött ugali. A nemzeti költő: Shaaban Robert, neki köszönhető a szuhaéli prózai nyelv megteremtése.  

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, amelyik fertőzöttnek számítanak, mint például Kenya és Uganda, azoknak kötelező a sárgalázoltás.

2015. február óta Dar es Salaamban növekvő számú Dengue-láz megbetegedést regisztráltak. A láz terjedésének megelőzésére jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szúnyogcsípések elleni védekezést javasolja.

A kórházi ellátás a fővárosban elfogadható minőségű. az ország más részein azonban rendkívül alacsony színvonalú. A malária elterjedt, főleg Északon, így a Serengeti nemzeti parkban is. A kolera veszély miatt csak üveges víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 5,6 százaléka, 1 200 000 ember fertőzött AIDS-el.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.