Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 08.
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Tanzániában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul Dar-Es-Salaamban van | Felügyelő képviselet Nairobiban van  

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.   

***

Biztonsággal kapcsolatos tájékoztatás 

Tanzániában az elmúlt években nem voltak terrortámadások, helyi rendőrség, hadsereg hatékonynak bizonyult a biztonság garantálásában. Ugyanakkor ennek ellenére sem kizárható, hogy a szomáliai Al-Shabaab kiterjeszti tevékenységeit Tanzániára is. 

Komphasználat: Az elmúlt években több súlyos kompbaleset is történt Tanzánia és Zanzibár partjainál. Kérjük, a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint kerüljék a kompos utazást a szárazföld és a szigetek között. A kompok túlterhelten, rossz műszaki állapotban közlekednek, az életmentő eszközök hiányoznak a hajók fedélzetéről.

Nemzeti Parkok: A nemzeti parkok látogatása a megfelelő szabályok betartása mellett biztonságos. Ugyanakkor elővigyázatosságot javaslunk, csak regisztrált, leinformálható utazásszervezőnél foglaljanak szállást, szafari kirándulást. Arusha környékén korábban előfordultak külföldi tulajdonosok és a helyiek közötti nézeteltérések, a tulajdonosokat megtámadták, felgyújtották ingatlanaikat, de ezek az esetek nem eszkalálódtak. Bűncselekmények: Az idegenforgalmi szezonban jellemzően megemelkednek a lopások, az emberrablások száma mind a szárazföldön, mind Zanzibáron. Értéktárgyaikat, útleveleiket tartsák széfben. Az országban való tartózkodás alatt az értékeiket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

LMBTQ jogok: Az ország törvényei szerint a homoszexualitás büntetendő és nem elfogadott. Az  LMBTQ közösség szervezeteit a hatóságok folyamatosan zaklatják annak ellenére is, hogy a társadami tolerancia növekedőben van. Az  LMBTQ közösséghez tartozó honfitársainknak fokozott óvatosságot és körültekintést javaslunk!

Helyi közlekedés

A reptéren, a szállodákban, a városokban csak regisztrált taxi vállalatok szolgáltatásait javasoljuk igénybe venni, lehetőség szerint mindig ellenőrizzék a taxisok igazolványát. Lehetőleg kerüljék a távolsági buszon történő utazást, a buszok rossz állapotúak, az utasok biztonsága nem garantált. A hölgyeknek nem javasoljuk a kísérő nélküli sétákat. A helyi szokások szerint a hosszú szoknya, fedett váll a nőknél az elvárt viselet.

Biztonsági tanácsok régiónkét

Burundi határvidék: A burundi határvidék látogatását a Burundi helyzet romlása miatt nem javasoljuk. Az elmúlt időszakban több ezer menekült érkezett ezekre a területekre, a Burundiban kialakult politikai helyzet miatt.  A menekültekről hatóságok gondoskodnak, közbiztonsági problémát nem jelentenek.  

Ádeni Öböl: Az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon, így Tanzánia partjainál is, a hajók a kalózok támadásainak vannak kitéve.

***

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar külképviselet nem működik. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével vagy Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuli hivatalával. (Elérhetőség: Obedie Solomon Kimaro, cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia, telefon: mobil: 255/007 744 299753, iroda: (255) 222 700720, e-mail: mkAZR6QNZc3TbWFjb25AdWQuY28udHo=) 

Javasoljuk állampolgárainknak, hogy szükség esetén, pl. útlevél elvesztése esetén az országban működő EU-képviseletek közül a finn nagykövetséghez forduljanak:

Telefon:+255222196565
Fax:+255222196573
E-mail:JIleQRgbpyLNCrAF2Ncc2Fub21hdC5kYXJAZm9ybWluLmZp  
Honlap: www.finland.or.tz 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott.  Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Tanzániai Egyesült Köztársaság Berlini Nagykövetségénél

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges
www.immigration.go.tz/index.php/en/services/visa-information 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges www.immigration.go.tz/index.php/en/services/residence-permits

A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség. Felhívjuk,  a magyar állampolgárok figyelmét, hogy vízumkiadásról naprakész információt Tanzánia európai nagykövetségeitől tudnak beszerezni. www.tanzania-gov.de/embassy/consular-services/info-on-visasA 

Felhívjuk a Tanzániába utazók figyelmét, hogy az országból repülővel történő kilépéskor 25 USD/fő kilépési illetéket (airport service charge, departure tax) kell fizetni.

Munkavállalás:

Tanzániában munkát vállalni a tanzániai Bevándorlási Hivatal által kiállított érvényes munkavállalási engedély birtokában lehet. www.immigration.go.tz/index.php/en/services/residence-permits

Az önkénteseknek "C" osztályú munkavállalási engedély szükséges. Ezt még a beutazás előtt a legközelebbi tanzániai nagykövetségen be kell szerezni. Ennek hiányában kiutasítható a külföldi állampolgár az országból.

Információk a Kelet-Afrikán belül utazók részére

Kelet-Afrikai Turista Vízum / East Africa Tourist Visa -EATV

A Kelet Afrikai Közösség (EAC) országai közül Uganda, Kenya, Ruanda és Tanzánia a regionális gazdasági és politikai integráció keretében közös vízumpolitikát is életbe léptett. A megállapodás szerint az Ugandába, Ruandába, Kenyába és Tanzániába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot (East Africa Tourist Visa -EATV) mellyel egy kiadott EATV vízummal az összes érintett országba beléphetnek. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint a szabályozás folyamatosan változik és a határőrök nem minden esetben ismerték fel az új vízumtípust. Ezért az EATV vízum eddigi tapasztalatait figyelembe véve, javasoljuk, hogy az utazásuk előtt részletesen tájékozódjanak az igénylés feltételeiről és a vízum által adott beutazási jogosítványokról, az érintet országok európai külképviseletein, illetve a határátkelőhelyeken.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatos információkért kérjük látogasson el  az alábbi honlapokra:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

Az alábbi honlapon tájékozódhat:
www.tra.go.tz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Tanzániában található Afrika legmagasabb csúcsa a Kilimandzsáró (5895 m), a Serengeti nemzeti park, (a kenyai Masai Mara másik oldala), a Ngorongoro kráter, Zanzibár. A főváros Dar es Salaam, de a kormányzati központ Dodoma. Tanzánia az Indiai-óceán partján, Kenya és Mozambik között fekszik, területe tízszer akkora, mint Magyarországé, 947.300 km2; a tengerpart hossza: 1.424 km. A lakosság száma meghaladja a negyvenegy milliót. Hivatalos nyelv az angol és a szuahéli.   

Esős évszakok: március közepétől májusig és a november, december. Az utazásra a legkellemesebb hónapok június vége és október között. Tizennégy nemzeti park található az országban, ebből kettő a Világörökség része (Szerengeti, Ngorongoro). A parkokról részletes információhoz jutnak a www.tanzaniaparks.com weboldalon.

Az ország telefonos kódja: 255. Időzóna: GMT+ 3 óra. A fizető eszköz a shilling.

Tanzánia 1961 decemberében, Zanzibár 1963 decemberében nyerte el a függetlenségét. A két terület 1964. április 26-án lépett unióra. Tanzánia első elnöke Julius Nyerere volt. A szocialista időszak után az első szabad választást 1995-ben tartották.

A Tanzániai Egyesült Köztársaság államformája elnöki köztársaság. Az erős elnöki hatalmat gyakorló köztársasági elnök egy személyben az állam és a kormány feje. Az autonóm Zanzibárnak – jóllehet integrálódott az ország kormány- és pártrendszerébe – saját elnöke, törvényhozása és bírósági szervezete van. A lakosság harminc százaléka keresztény, harmincöt százaléka muzulmán, a törzsi vallásúak aránya harmincöt százalék. A zanzibári lakosság kilencvenkilenc százaléka muzulmán.

A nemzeti étel a kukoricalisztből főzött ugali. A nemzeti költő: Shaaban Robert, neki köszönhető a szuhaéli prózai nyelv megteremtése.  

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, amelyik fertőzöttnek számítanak, mint például Kenya és Uganda, azoknak kötelező a sárgalázoltás.

2015. február óta Dar es Salaamban növekvő számú Dengue-láz megbetegedést regisztráltak. A láz terjedésének megelőzésére jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szúnyogcsípések elleni védekezést javasolja.

A kórházi ellátás a fővárosban elfogadható minőségű. az ország más részein azonban rendkívül alacsony színvonalú. A malária elterjedt, főleg Északon, így a Serengeti nemzeti parkban is. A kolera veszély miatt csak üveges víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 5,6 százaléka, 1 200 000 ember fertőzött AIDS-el.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.