Afrika

Utoljára módosítva: 2017. 01. 16.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt, csak a dátum frissült!     

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Tuniszban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A Tunéziában az elmúlt év novemberében történt terrortámadást követően bevezetett szükségállapotot Béji Caïd Essebsi köztársasági elnök 2016. október 19-től újabb 3 hónappal, 2017. január végéig meghosszabbította, ezt követően pedig – a helyzet alakulásának függvényében – ez alkalmanként 30 nappal meghosszabbítható. A 2016. január 22- én bevezetett, és az ország egész területére érvényes éjszakai kijárási tilalmat a tunéziai hatóságok 2016. február 4- től megszüntették.

A tunéziai-líbiai határrégióban (Ben Guerdane és környéke) 2016. március első napjaiban fegyveres összetűzésekre került sor a tunéziai hadsereg, valamint a líbiai Iszlám Államhoz köthető fegyveresek között. A helyzetet a tunéziai hadsereg néhány napon belül stabilizálta, a térségben egyelőre nyugalom van. Azonban az összetűzések megismétlődése – sajnos – nem kizárható.

Tekintettel a fentiekre, javasoljuk minden, a különösen Tunézia déli részére utazó magyar állampolgárnak, hogy utazásának megkezdése előtt alaposan tájékozódjon a biztonsági helyzetről,  valamint lehetőség szerint jelentkezzen be konzuli védelemre, amelyet ide kattintva tehet meg. Ennek során kérjük, hogy olyan e-mail címet, valamint telefonos elérhetőséget adjanak meg, amelyet rendszeresen tudnak ellenőrizni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy az országba utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, ott tartózkodásuk során kerüljék a tömegrendezvényeket, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig az országba, illetve különösen a fővárosba, Tuniszba történő utazásukat halasszák későbbre.

Kérjük, hogy az országban tartózkodó magyar állampolgárok kerüljék a demonstrációkat, csoportosulásokat, a mecsetek környékét (különösen a pénteki főimák időszakában és azt követően) és Nagy-Tunisz periferikus lakónegyedeit (Manouba, Ben Arous).

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szükségállapot, valamint az emiatt megszigorított rendőri és hatósági ellenőrzések a repülőtereken a várakozási idő jelentős meghosszabbodásával járhatnak együtt. 

A rendszeres ellenőrzések miatt a Tunisz városában, valamint az országban történő közlekedés is körülményesebb a szükségállapot ideje alatt.

Tunézia fenyegetettsége a kedvezőtlen regionális folyamatok hatására növekedett. A demokratikus átmenet sikerei, Tunézia terror-ellenes hadjárata az országot a szélsőséges erők, az Iszlám Állam és az al-Kaida célkeresztjébe helyezték. Az ország fenyegetettségének szintje emelkedett, a líbiai területen tapasztalható anarchia, az Iszlám Állam líbiai területen létesített hídfőállásai és egyéb dzsihadista csoportok jelenléte miatt.

Terrorcselekményre utaló fenyegetések hosszabb ideje érkeztek Tunéziába, de az eddigi művelet-kísérleteket jelentős részét sikerült megakadályozni. Ugyanakkor 2015. március 18-án, Tuniszban, a parlament épület-komplexumához kapcsolódó Bardo Múzeumnál 23 halálos áldozatot és további 43 sebesültet, majd 2015. június 26-án Port el-Kantaoui (Sousse körzete) egy szállodakomplexumában 39 halottat és 40 sebesültet követelő terrortámadásra került sor (utóbbi esetben magányos, előzetesen nehezen beazonosítható terrorista volt a végrehajtó). 

A legutolsó terrortámadást 2015. november 24-én hajtották végre, melynek során Tunisz egyik sugárútján egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a köztársasági gárda tagjait szállító autóbuszt. 

A terrorakciók demonstratív jellegűnek tekinthetők, amelyek a tunéziai államhatalom, a tunéziai demokratikus intézményrendszer egésze, a „dekadensnek” tekintett nyugati értékek ellen irányulnak.

A június 26-án, a Ramadán (böjti szent hónap) időszakában végrehajtott Port e-Kantaoui terrortámadást követően a kormány, a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése azonnali hatállyal drákói szigorúságú intézkedéscsomagot fogadott el, a turisztikai zónákkal párhuzamosan az egyes turisztikai objektumok is külön védelmet kapnak, magas szinten marad a külföldi érdekeltségek, a széles körben látogatott kereskedelmi, kulturális létesítmények védelme. A fővárosban és a jelentősebb településeken a főbb közlekedési útvonalakat, csomópontokat fegyveres belügyi erők és a hadsereg közösen ellenőrzik, az ország főbb közlekedési útvonalain ugyancsak fokozott az ellenőrzés, további szigorításokat vezettek be a légi, szárazföldi és tengeri határok biztosítására.

Továbbra is határozottan tanácsoljuk, hogy magyar állampolgárok NE utazzanak Jendouba, Kasserine és Kef kormányzóságokba, amelyek az ország észak-nyugati részén, a tunéziai-algériai határhoz közel vannak, valamint Sidi Bouzid kormányzóságba, ill. a déli, líbiai határrégióban fekvő Medenine és Tataouine kormányzóságok területére. Az ország kiemelten fenyegetettnek ítélt körzetei Kasserine, Kef, Jendouba, Sidi Bouzid, Beja kormányzóságokban 2013 óta katonai műveleti területnek minősülnek.

Továbbra sem kizárt terrorista akciók lehetősége a déli kormányzóságok (fokozott kockázat), továbbá az ország középső, Algériával határos területein, és északi, észak-nyugati, kormányzóságaiban (utóbbiak területén a fenyegetettség magas szintje permanens).

Tunézia szerint az anarchiába süllyedt líbiai területek a terror regionális központjává váltak, a területen működő csoportok szoros műveleti összeköttetésben állnak a tunéziai területen még aktív csoportokkal és az al-Kaida algériai területen működő maghrebi központjával, a Szahellel. A líbiai területek irányából a fenyegetettség szintje középtávon sem csökken, a tunéziai határvonal közelében kiképzőtáborok működnek, a tunéziai Ansar al-Sarjía központja jelenleg Sabrata és Derna. A fenyegetésre hosszabb távon szükséges készülni. Külön kockázati tényező a dzsihad hadszíntereire távozott tunéziaiak visszaszivárgásának kérdése. Egyelőre a megelőzés, a toborzás elleni akciók, mecsetek megtisztítása szalafista elemektől, a dzsihad finanszírozásának felszámolása részleges utazási korlátozások (fiatalok szülői engedélyhez kötött kilépése) kapnak hangsúlyt. Tunézia rendkívüli erőfeszítéssel építi a 459 kilométer hosszú líbiai határvonalának fizikai védelmét a líbiai – és nem kizárt módon a későbbiekben újra együttesen jelentkező szub-szaharai – beáramlás megakadályozása érdekében, mivel az ország mára megtelt (a líbiaiak egyharmada már tunéziai területen tartózkodik). A problémát jelezték az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának tunéziai irodája felé. A kétmilliónyi, tunéziai területen tartózkodó líbiai állampolgár tevékenységének „figyelemmel kísérése” rendkívüli erőket köt le.  

A tengerparti turisztikai zónák eddig is hatékony védelmét tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított. Djerba közvetlen üdülő-övezete továbbra is jól védettnek tekinthető, ennek ellenére a Djerba szigetén üdülőktől fokozott óvatosságot kérünk. 

Belbiztonsági helyzet

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények

A külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma – a tunéziai hatóságoknak a turizmusra fordított kiemelt figyelmének köszönhetően – a forradalmat követő időszakban sem növekedett ugrásszerűen, saját tapasztalataink alapján. A turisztikai zónákat megfelelően biztosítják. A turisztikai központokat, szállodákat folyamatos megfigyelés alatt tartják (hadsereg és Nemzeti Gárda). A jelzettektől függetlenül javasoljuk nyaralás során az óvatosságot és éberséget.

Amennyiben lopás történik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot, amelyben valamennyi ellopott értéktárgy fel legyen tüntetve. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása, ehhez ragaszkodjanak.

Ha egy lopás során az útlevél is eltulajdonításra kerül, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71780544; ügyeleti szám: +216/98222339). A hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz az „ideiglenes útlevélre”, amit Külképviseletünk állít ki. Ehhez személyesen kell eljönni, 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását meg lehet várni.

Segélyhívószámok:

Rendőrség: 197
Tűzoltóság: 198
Mentők: 71335500
Tudakozó: 1200

Nem ajánlatos utcai ismeretségek alapján közös programokba bonyolódni – annak ellenére, hogy a tunéziaiak többsége jelenleg is kimondottan barátságosan viszonyul a turistákhoz. Ugyancsak nem javasolt szállodában nőismeretséget kötni, ennek fordítottja még inkább igaz: különösen uniós tagságunk óta megnőtt a szakképzettség nélküli fiatal tunéziai férfiak – általában szállodai alkalmazottak és a bazárokban működő árusok – érdeklődése magyar hölgyek iránt, az utóbbi két év belső (és külpolitikai) folyamatainak hatására a tendencia kiterjedt a fiatal diplomásokra is.

Mindenütt kerüljék a túlzottan kihívó viselkedést és öltözködést, lehetőség szerint a szálláshelyen kívül, nyilvános helyeken ne fogyasszanak szeszes italokat. A  böjti hónapban (ramadán) különösen érdemes figyelni a viselkedési normák betartására, tartózkodjanak nyilvános helyszíneken napközben az étkezéstől, a szeszes italok fogyasztásától a napi böjt lejártát követően is.

Házasságipar

A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, ezt a formát az illegális migrációt kiváltó hatékony eszköznek tekintve az utóbbi tizenöt évben a tökélyre futtatták tunéziai fiatalok az EU tagállamok irányában. A magyar relációt tekintve a beadott beutazási kérelmek mintegy 90%-a un. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai részéről érkezik be.

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a házasságipar által „megérintett” magyar hölgyekhez hasonlóan tunéziai fiatal férfiak is internetes portálokon egyeztetnek a különösen számukra fontos témakörben, a helyi szlengben bezness-nek nevezett házasságipar területén (a Bezness-hez részletes viselkedési kódexet dolgoztak ki meglehetősen rafinált formában). A valószínűsíthetően tunéziai fiatalok által külföldi szerverekről üzemeltetett portálokon a blog-bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a fiatal, rendszerint szakképzetlen és munkával nem rendelkező, Tunézia elmaradott területein, vagy Európában (általában Olaszországban, de előfordulnak Franciaországból érkezett bejegyzések is) rendezetlen háttérrel (illegálisként „sans papier”) élő férfiak egyértelműen migrációs szándékkal keresik magyar hölgyek ismeretségét, a cél, bejutásuk biztosítása a Schengen övezetbe, vagy ottani tartózkodásuk legalizálása.

A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban nőismeretség terén adódó lehetőségeket – a cél az övezet államaiban adódó kiskapuk, a leggyengébb láncszem kipuhatolása.

Az elmúlt évek során tapasztalt új jelenség, hogy a „házasságkötés” kizárólag „internetes ismeretségen” alapul, a két fél között kommunikációt a Google fordító program „biztosítja”. (A házasulandók nem egy esetben a házasságkötést megelőző napokban találkoznak első ízben személyesen).  A fentiekhez hasonló módon kifinomult módszerekkel igyekeznek egyedülálló, vagy elvált hölgyeket Facebook oldalakon, Skype segítségével „felderíteni”. Gyakorlatilag kiindulási pontként szinte minden esetben a migrációs szándék motivál. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Magyarországon is szervezett formákat ölt az internetes „házasságközvetítés”.

Viszonylag új momentumként jelentkezik, hogy tunéziai fiatalok a Schengen övezetben tevékenykedő magyar hölgyek ismeretségét keresik (Olaszország, Svédország, Németország stb.), vagy Németországban működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

A kockázatok, terror-műveletek lehetősége kapcsán nyomatékkal kérjük a házasságkötésre készülő, magyar állampolgárságú hölgyeket egyéni útjaik mellőzésére. A házasságkötésre készülők tunéziai partnerei rendszerint az ország „forró” körzeteiből származnak, utazásukkal személyes biztonságukat, testi épségüket is veszélyeztetik.   

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie a Tunéziából történő kiutazás után.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

1.Amennyiben a kiskorú gyermekek mindkét szülője magyar állampolgár és mindketten elkísérik a gyerekeiket külföldre, értelemszerűen nincs szükség szülői beleegyező nyilatkozatra a tunéziai hatóságok felé. 

2. Amennyiben a vér szerinti apa tunéziai állampolgár és Tunéziában él és a magyar állampolgárságú anya a kiskorú gyerekkel egyedül utazik Tunéziába, majd az országot el kívánja hagyni, mindenképpen ajánlatos, hogy rendelkezzen a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek tunéziai állampolgárságú édesapja egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek apjának, illetve törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Tunéziában. Belépéskor adatlapot kell kitölteni, amit a tartózkodás során végig meg kell őrizni és kilépéskor leadni. Az esetleges túltartózkodást súlyos pénzbírsággal büntetik. A Tunéziába való belépéshez legalább még három hónapig érvényes útlevél szükséges. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást. Nagyon fontos szabály, hogy az országba történő belépéskor a gépkocsi adatait rávezetik az útlevélre. Így annak mindig a tulajdonosnál kell lennie, mert csak ez esetben engedik ki a gépjárművet az országból.

Munkavállalás:

Tunézia gazdaságában az utóbbi években jelentős feszültségek keletkeztek, növekedett a munkanélküliség (kb. 20%), ezen belül is kiugróan magas a diplomás és fiatal munkanélküliek aránya. Egyéni munkavállalóként – a fentiek alapján érthető módon – Tunéziában szinte lehetetlen elhelyezkedni, munkaalkalmat találni. Külföldi munkavállalók általában nyugati befektetők, kivitelezők projektjein dolgoznak, az ő esetükben is rendkívül hosszadalmas a munkavállalási és tartózkodási engedély, a különböző biztosítási papírok beszerzése.

Amennyiben magyar munkavállaló közvetlenül tunéziai cégnél kapna „elvben" munkalehetőséget, úgy a fenti bürokratikus út időtartam még hosszabbá válhat. További veszélyeket jelent a késedelmes, vagy a szerződésben rögzítettől eltérő javadalmazás, illetve az a tény, hogy az ország egyelőre kötött devizagazdálkodása miatt a külföldi javadalmazását helyi valutában kívánják megállapítani. A társadalombiztosítás késedelmes fizetése, valamint a nem megfelelő lakáskörülmények is vitát válthatnak ki. A tunéziai munkavállaláshoz elengedhetetlen a francia nyelv kitűnő ismerete. Tunézia keményen szankcionálja és igyekszik kiszűrni a külföldi állampolgárok illegális munkavállalását.  

Vám:  

A személygépjárművel Tunéziába utazóknak vámelőjegyzésbe kell vetetniük határátlépéskor a gépkocsijaikat. Kilépéskor pedig be kell mutatni a gépkocsit, valamint a vámelőjegyzés során megkapott vámokmányokat a tunéziai vámszervek számára. Ellenkező esetben nagyon súlyos bírságot róhatnak ki, aminek kifizetéséig a gépkocsi és az érintett külföldi állampolgár nem hagyhatja el Tunézia területét.

Baleset esetén a külföldi rendszámú gépjárművet, amennyiben az súlyosan megrongálódott, vagy totálkárossá tört, be kell vontatni a legközelebbi vámiroda telephelyére, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel az autóroncsról. Ezen dokumentum birtokában hagyhatja csak el az érintett külföldi állampolgár Tunéziát.

Devizaszabályok:

Tunézia pénzneme a dinár (1 dinár kb. 0,41 Euro, 2016. 11. 28-i árfolyam), váltópénze a millim (1 dinár= 1000 millim, aminek megfelelően az árak is mindenhol három tizedesig vannak kiírva). A dinár behozatala és kivitele tilos. Külföldi valuta és bankkártya minden különös megszorítás nélkül behozható. A nemzetközi bankkártyák elfogadottsága – a kisebb üzletek kivételével – általános. Az 5000,- dinár értéket meghaladó külföldi készpénzt a megfelelő űrlap segítségével be kell jelenteni a belépéskor. A belépéskor bejelentettet meghaladó külföldi fizetőeszköz nem vihető ki az országból. Külföldi valuta beváltható a kikötőkben, reptereken, szállodákban található pénzváltó irodákban vagy bankban a Tunéziai Bank árfolyamán. Érdemes mindig megőrizni a bizonylatot. További információk a Tunéziában érvényes vámszabályokról, illetve eljárásrendről: www.douane.gov.tn 

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; valamint  www.pettravel.com/immigration/Tunisia.cfm

Tudnivalók az országról

Kérjük a Tunéziába utazó magyar állampolgárokat, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a Ramadánra, az egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. A muzulmánok egy hónapon át tartózkodnak az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól. (A megszorítások alól felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, betegek kapnak). Kérjük, hogy szállodán kívül továbbra is tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától, elvben a turisztikai központokban az éttermek nyitva tartásában nem várható változás (a hatályos törvények szerint), viszont nem kizárható, hogy ezúttal Monasttir, Sousse, Hammamet városokban a vendéglátóhelyek csak az esti órákban nyitnak (a szállodákat mindez nem érinti).

A Ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés, a hívők naponta ellátogatnak a mecsetekbe, ahol a Koránt tanulmányozzák. Kérjük, a mecsetek körül, ne hangoskodjanak, ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak, a fogadó ország kultúráját és vallását tartsák tiszteletben.

Megjegyzés:

A Ramadán kezdetét a Hold állásának tanulmányozását követően az ország vallási vezetője hirdeti ki, várható időszakai a következő években:

2016. június 6. – 2015. július 6.
2017. május 7. – június 27.

Legfontosabb ünnep- és munkaszüneti napok:

 • Újév: január 1.
 • január 14. forradalom győzelmének ünnepe
 • Függetlenség napja: március 20.
 • Ifjúság napja: március 21.
 • Mártírok napja: április 9.
 • Munka ünnepe: május 1.
 • A köztársaság kikiáltásának ünnepe: július 25.
 • A nők és a család ünnepe: augusztus 13.
 • Aid El- Fitr, Aid El-Idha, az iszlám újév napja és Mohamed Próféta születésnapja minden évben változó időpontban a mohamedán időszámításnak megfelelően.
 • Mouled – próféta születésnapja, időpontja mohamedán időszámítás szerint évente változik

AUTÓKÖLCSÖNZÉS

A magyar jogosítvány érvényes. Az alsó korhatár 21 év. A közlekedési normák az Európában megszokottaktól azonban jelentősen eltérnek. Egy nem várt káreseményt követően várható viták kockázata miatt a sofőr nélküli autóbérlést nem javasoljuk.

TAXI

Sárga taxik csak városon belül közlekedhetnek; a sofőrön kívül legfeljebb három személyt szállíthatnak (négyet, ha legalább az egyik utas tíz évnél fiatalabb gyermek). A járművek műszaki állapota kielégítő, de a közlekedésbiztonsági követelmények elmaradottak; biztonsági övet nem használnak, gyereküléssel ellátott taxi pedig nem létezik. 

Az alap tarifa 450 millim, amely 45 másodpercenként 30 millimmel emelkedik. A kilométerenkénti fuvarköltség 400 millim. Éjszakai fuvarért (21.00-05.00) 50 % felárat számolnak. A taxi akkor szabad, ha a szélvédőben lévő fény pirosan világít (zöld fény foglalt járművet jelez). A taxaméter használata kötelező, számlát viszont nem adnak, még határozott kérésre sem. Méreten felüli csomag esetén pótdíjat kell fizetni. A repülőtér és a városközpont közötti útra fix tarifa érvényes.

Allo taxi: tel 71783311; 71840840

Grands taxi: bármely területen közlekedhet.

Taxi Louage: a taxi társaság kocsijai előre megszabott indulás és útirány szerint közlekednek, és Tuniszból indulva minden régióban szolgáltatást nyújtanak:

 • Ban Saadoun állomásról észak és északnyugat felé (Bizerte és Tabarka),
 • Bab Alioua állomásról Cap Bon(Hammametbe) és Sahel (Sousse/Monastirba),
 • Moncef Bey állomásról Djerbába és dél felé (Tozeur).

BUSZOK

Három különböző típus van:

 • a sűrűn lakott városokon belüli vonalak, amelyek azonban a környező településekre is eljutnak, és Tuniszban biztosított a csatlakozás a felszíni „metró” vonalához;
 • városok között közlekedő kisbusz széles hálózata, amely Tunézia egész területét lefedi, s melynek járatai a tuniszi Bab Alioua buszpályaudvarról indulnak dél felé, és a Bab Saadoun pályaudvarról észak és északnyugat felé.
 • a harmadik hálózat a nagyobb, központi városok, székhelyek között épült ki és egy-egy régión belül és között közlekednek járatai.

„METRO”

A metro léger a tuniszi villamoshálózat elnevezése. Öt fő útvonal vezet a különböző városrészekbe. A város központjából indul Den Den, Ariana, és Ben Arous irányában. De eljut a S.N.C.F.T és a T.G.M. (vasút) állomásaira és a buszpályaudvarokra is.

A T.G.M. állomásáról egy villanyvasút indul és köti össze Karthágó, La Goulette partszakaszát La Marsával, Karthágót és Sidi Bou Said-ot érintve.

VONAT

A tuniszi állomásról induló vasúthálózat lefedi az ország turisztikai szempontból legfontosabb területeit. Az S.N.C.F.T. periférián közlekedő hálózata magában foglalja a Tunisz-Hamman-lif, Bordj Cedria és Sousse-Monastir-Mahdia vonalakat is.

KÖZLEKEDÉS GÉPKOCSIVAL

Tunézia kiváló közúthálózattal rendelkezik, valamint fizetős autópályával, amely összeköti Tuniszt Hammamet-tel és Sousse-szal. A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást.

A közúti jelzőtáblák arab és francia nyelvűek. Az autópálya mentén is sok a benzinkút és ólommentes benzin is rendelkezésünkre áll. Az általános nemzetközi közlekedési szabályok érvényesek. A városon belüli sebességhatár 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, és autópályán 110 km/h.

REPÜLŐ

Tunézia 8 nemzetközi repülőtérrel rendelkezik: Tunisz-Carthage; Monastir-Habib Bourgiba; Enfida-Hammamet; Djerba-Zarzis; Tozeur-Nefta; Sfax-Thyna; Tabarka-Ain Draham; Gafsa-Ksar. 

A Tunisair légitársaságon kívül a nagyobb európai társaságok (AirFrance, Lufthansa, Alitalia, TurkishAirlines) heti több járatot indítanak a fővárosba/fővárosból, míg az üdülőövezetek nemzetközi repterei a low cost és charter járatokat fogadják. Légitársasági közvetlen összeköttetés nincs Magyarországgal, de megfelelő alternatíva lehet a Tunisair közvetlen bécsi járata.

 A Tuninter légitársaság garantálja a belföldi csatlakozásokat: Tunisz-Dzserba; Tunisz-Tozeur; Tunisz-Sfax; Tunisz-Gafsa; Tunisz-Tabarka és Monastir-Tabarka között.

REPÜLŐTEREK

Tunisz-Karthagó nemzetközi repülőtere:

 • Információ: Tel 71 754000
 • Főbb úti célok: Európa, Maghreb, Közép -Kelet

Monastir-Habib Bourgiba nemzetközi repülőtér:

 • Információ: Tel 73 520000
 • Főbb úti célok: Európa nagy városai

Enfida-Hammamet nemzetközi repülőtér:

 • Információ: Tel 73 103000
 • Főbb úti célok: Európa nagy városai

Djerba-Zarzis nemzetközi repülőtér:

 • Információ: Tel 75 650233
 • Főbb úti célok: Európa nagy városai

Sfax -Thyna repülőtér:

 • Információ: Tel 74 278000
 • Főbb úti célok: Európa nagy városai

Tozeur-Nefta repülőtér:

 • Információ: Tel 76 453388
 • Főbb úti célok: Európa nagy városai

Tabarka-Ain Draham repülőtér:

 • Információ: Tel 78 680005
 • Főbb úti célok: Európa nagy városai

Gafsa-Ksar repülőtér:

 • Információ: Tel 76 273700
 • jelenleg csak belföldi járatok

DOKUMENTUMOK 

A magyar állampolgárok érvényes útlevéllel maximum 90 napos tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Tunéziában. A Magyarországon élő külföldi állampolgárok Tunéziába való utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak a rájuk vonatkozó vízumszabályokról, vízum beszerzése esetén legalább egy hónappal az utazás előtt forduljanak a Tunéziai Nagykövetséghez.

OLTÁSOK

Nincsen előírt oltási kötelezettség, de javasolt lehet a hepatitisz A és B, valamint a hastífusz elleni oltások beszerzése.

Háziállatok behozatala az országba csak kísérettel, jó egészségi állapotot, és veszettség elleni oltást igazoló papírokkal lehetséges. A veszettség elleni oltást igazoló papír nem lehet kevesebb, mint egy és nem több mint hat hónapos.

VALUTA

Tunézia pénzneme a dinár (1 dinár kb. 0,46 Euro), váltópénze a millim (1 dinár= 1000 millim, aminek megfelelően az árak is mindenhol három tizedesig vannak kiírva). A dinár behozatala és kivitele tilos. Külföldi valuta és bankkártya minden különös megszorítás nélkül behozható. A nemzetközi bankkártyák elfogadottsága – a kisebb üzletek kivételével – általános. Az 5000,- dinár értéket meghaladó külföldi készpénzt a megfelelő űrlap segítségével be kell jelenteni a belépéskor. A belépéskor bejelentettet meghaladó külföldi fizetőeszköz nem vihető ki az országból. Külföldi valuta beváltható a kikötőkben, reptereken, szállodákban található pénzváltó irodákban vagy bankban a Tunéziai Bank árfolyamán. Érdemes mindig megőrizni a bizonylatot.

Bankok nyitva tartási ideje:

télen: hétfőtől - csütörtökig: 08:00-11:30 és 14:00-17:00, pénteken: 08:00-11:00 és 13:30-16:00.

nyáron: hétfőtől - péntekig: 08:00-11:00.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Nyitva tartások

 • Közhivatalok:
  hétfőtől csütörtökig: 08.30- 13.00 és 15.00- 17.45
  péntek, szombat: 08.30- 13.00.
  Július, augusztus: 08.30- 13.00.
 • A múzeumok hétfőn zárva tartanak.
 • Souk (bazár): 09.00- 19.00 kivéve vasárnap, pénteken fakultatív nyitva tartás.
 • Üzletek: Hétfőtől szombatig 09.00- 13.00 és 15.00- 19.00, bevásárlóközpontok 22-ig

Időzóna

UTC +1, nyári időszámítás nélkül; Magyarországhoz viszonyítva télen tehát nincs időeltolódás, nyáron pedig egy órával van kevesebb Tunéziában.

Nyelvek

A hivatalos nyelv az arab. A második hivatalos nyelv a francia. A turisták által gyakran látogatott területeken beszélnek olaszul, spanyolul, angolul és németül is.

Telefon

Nemzetközi hívószám: +216

Tunézia összes városának körzetszáma 7-el kezdődik (0 helyett)

 • Tunisz 70, 71, 79
 • Hammamet Nabeul 72
 • Bizerte 72
 • Sousse 73
 • Monastir 73
 • Mahdia 73
 • Sfax 74
 • Dzserba 75
 • Tozeur 76
 • Kairouan 77
 • Tabarka 78

HASZNOS MAGYARORSZÁGI CÍMEK

Tunéziai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége:

1126 Budapest, Nárcisz utca 36.
Tel: 336-1616; 336-1617
Fax: 325-7291
Email: jhCUQHb5VB3jDYXQuYnVkYXBlc3RAdC1vbmxpbmUuaHU=
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8.30-tól 15.30-ig

Tunisair bécsi képviselete:

Administration-Opernring 7775, Ausztria-1010
Tel: +4315854519
Fax: +4315814208

HASZNOS CÍMEK TUNÉZIÁBAN

Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (ONTT):

1, avenue Mohamed V – Tunisz (Tel +216/71341077)

51, avenue de la Liberté – Tunisz (Tel +216/71834455)

84, avenue de la Liberté – Tunisz (Tel +216/71105400)

Internet: www.tunisietourisme.com.tn

Területi turisztikai felügyelőségek:

 • Tunisz Tel 71845618
 • Tabarka Tel 78673555
 • Bizerte Tel 72432897
 • Nabeul Tel 72287065
 • Yasmine Hammamet Tel 72249103
 • Sousse Tel 73225157
 • Monastir Tel 73520205
 • Mahdia Tel 73680000
 • Sbeitla Tel 77466506
 • Dzserba Tel 75650016
 • Tozeur Tel 76454 999

Információs Irodák

 • Douz Tel 75490930
 • Gabes Tel 75220254
 • Gafsa Tel 76221664
 • Hammamet Tel 72280423
 • Kairouan Tel 77221797
 • Port El Kantaoui Tel 73348799
 • Zarzis Tel 75680445

Tunisair

Tunisz - 47, Av. Farhat Hached
Tel 71330100 - Fax 71350107

Tuninter

Tunisz - Boulevard du 7 Novembre 1987 - Imm. Maghrebia - Tour B
Tel 71701717 - Fax 71712193

Compagnie Tunisienne de Navigation (CTN) (Tunéziai Hajózási Társaság)

Tunisz- 5, avenue Hammarskjoeld
Tel 71 / 341 777 - Fax 71 345 736
Internet: www.ctn.com.tn

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Felhívjuk a Tunéziába utazó, vagy Tunéziában tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét a tunéziai egészségügyi tárca alábbi ajánlásaira, egyúttal kérjük az ajánlások betartását.

A Tunéziai Egészségügyi Minisztérium felhívása szerint, a rendkívüli időjárásra tekintettel, amely következtében a hőmérséklet a 46 Celsius fokot is meghaladhatja (déli régiókban túlhaladja az 50 Celsius fokot), ezúton figyelmezteti a Tunéziában tartózkodó állampolgárokat arra, hogy

 • délelőtt 10.00 és délután 16.00 között lehetőség szerint ne/NE fürödjenek a nyílt vízben
 • egy óránál tovább ne/NE tartózkodjanak a tengerparton
 • az erős napsugárzás ellen napellenzőt, napernyőt, védőeszközöket használjanak
 • gondoskodjanak a folyamatos folyadékbevitelről.

***

Az ország népességének egészségügyi helyzete kielégítő, a turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával. Tömeges járványokról nincs tudomásunk – az egészségügyi hatóságok az ország húzóágazatának számító turizmus érdekeit szem előtt tartva igyekszik megfelelő rendszabályokkal távol tartani ezeket az országtól. Ugyanakkor az utóbbi tizenöt év során helyben is megjelent az AIDS és a kábítószer-élvezethez kapcsolódó problémák.

Kötelező oltás nincs, javaslatként felmerülhet a hepatitis A és B, valamint a hastífusz elleni védőoltás felvétele.

Fontos: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Kasserine tartományban jelentős számú Hepatitis C megbetegedést regisztráltak.

Szaúd-Arábiából és Katarból visszatérő tunéziai állampolgárok körében koronavírus fertőzést diagnosztizáltak. Nem kizártak az újabb megbetegedések, különös tekintettel a Ramadánt megelőző Omra (szaúdi zarándoklat) időszaka, amikor a Katarba és más Öböl-államokba kiutazók számának növekszik. Tömeges fertőzésről, járványról egyelőre nincs szó, az egészségügyi hatóságok fokozott figyelemmel kísérik a folyamatokat.