Afrika

Utoljára módosítva: 2016. 10. 19.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült!  

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Ugandában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul Kampalában van | Felügyelő képviselet Nairobi

Biztonság:

A Karamoja régió, (Katido, Moroto, Nakapiripirit, és a Katakwi körzetek), továbbá Észak-Uganda (Gulu, Kitgum, Pader, Adjumani, Apac és Lira környéke), a Nyugat-Nílusként ismert régió (Nebbi, Arua, Moyo és Yumbe körzetek) és Uganda legtávolabbi észak-nyugati körzetei, valamint a Murchison Falls Nemzeti Park északi része (a Delta térség kivételével) utazás és ott tartózkodás szempontjából az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába tartozik. Ezeken a területeken gyakoriak a fegyveres törzsi összecsapások.

Az ország többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába tartozik.

Választások Ugandában

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2016. február 18-án parlamenti és elnökválasztásra kerül sor Ugandában. A politikai kampány hangulata fokozódik. A következő hetekben az egész ország területén várhatóak tüntetések, politikai megmozdulások. A kampány időszakban fokozott éberség és körültekintés indokolt. Javasoljuk, hogy kerüljék el a tömegrendezvényeket! 

Ugandában a terror fenyegetettség szintje magas, terroristatámadásra lehet számítani a turisták által látogatott területeken, a piacokon, a bevásárló központokban. A bevásárlóközpontokban, a reptéren és a hotelekben bevezették a belépés előtti biztonsági ellenőrzést. Mivel Uganda részt vesz az AMISOM katonai békefenntartó missziójában, Szomáliában, ezért az elmúlt években több alkalommal megfenyegették az országot, hogy támadás célpontja lesz. (2010 júliusában három robbantásban mintegy nyolcvanan vesztették életüket; a robbantásokat a Szomáliában működő terrorista csoport, az al-Shabaab vállalta magára. 2010 decemberében megtámadták a Nairobiból Kampalába induló buszt.)

2015. április hónapban több az ugandai hatóságok, szállodák, közintézmények, iskolák ellen tervezett merényletekről adtak tájékoztatást. Azonban merényletre 2015. májusig nem került sor. Ennek ellenére a következő időszakban az eddigieknél is fokozottabb körültekintést javaslunk az országba utazóknak.

LGBT jogok: Museveni elnök 2014. február 24-én írta alá az Anti-Homosexuality Act-ot. A homoszexuálisokat sújtó törvény életfogytiglani börtönnel is büntetheti a melegeket. 2014. augusztus 1-én az Alkotmánybíróság eljárási okokra hivatkozva érvénytelenítette a törvényt, azonban a kormány fellebbezett a döntés ellen. A törvényi szabályozástól függetlenül az LGBT közösséget továbbra is diszkriminálják és külföldieket is folyamatosan érnek atrocitások, letartóztatások. Javasoljuk a helyi rendelkezések és az eddigi hatósági gyakorlat messzemenő figyelembevételét!

A biztonsági helyzetet érintő korábbi események:

2014. július 5-én helyi fegyveresek erőszakos támadást intéztek a rendőrség és a hadsereg létesítményei és civilek ellen, Bundibugyo, Kasese és Ntoroko kerületekben. Több mint 90 embert haláláról érkezett jelzés. Ez a terület magában foglal fő turisztikai célpontokat is, mint a Rwenzori-hegység és a nemzeti parkok. A térségbe nagy számú helyi biztonsági erőt telepítettek. Az ugandai rendőrség azt javasolja, hogy a régióba látogatók érvényes személyazonosító igazolvánnyal rendelkezzenek és az utazást ne halasszák sötétedés utánra.

Bár nincs jele annak, hogy a külföldi állampolgárok kiemelt célpontok lennének a támadások kivitelezése során, javasoljuk, hogy fordítsanak különös figyelmet a helyi és nemzetközi sajtó által közvetített legfrissebb híradásokra.

Biztonsági tanácsok régiónként

Kampala: A fővárosban, Kampalában napközben lehet sétálni, piacon vásárolni, ugyanakkor nem javasoljuk drága órák, ékszerek viselését. A turisták ellen a leggyakrabban elkövetett bűncselekmény a zsebtolvajlás, ezért nem javasoljuk jelentős készpénz tárolását sem. A városban való tartózkodás alatt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

Az éjszakai bárokban és klubokban előfordul, hogy az italba kábítószert kevernek, ezért különös körültekintést és óvatosságot javaslunk az éjszakai szórakozások alkalmával. Elterjedt a hitelkártyás csalás, lehetőség szerint készpénzben fizessenek még a nagy szállodákban is. 

Javasoljuk, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, tüntetéseket, utcai megmozdulásokat, mert azok oszlatásánál a rendőrség és a hadsereg fegyvert is használhat. 

Kelet-Uganda: A Kelet-Ugandába történő utazás veszélymentesnek értékelhető, de a heves esőzések során fennáll a földcsuszamlások veszélye, különösen a népszerű idegenforgalmi célpont, a Mount Elgon Nemzeti Park melletti Bulucheke megyében és Bududa kerületben.

Nyugat Uganda: A múltban jellemzőek voltak az erőszakos incidensek az ugandai rendvédelmi erők és a Szövetséges Demokratikus Erők lázadói között a Rwenzori hegyekben és környékén. A helyzet jelenleg stabilnak tekinthető, de a konfliktus kiújulása bármikor lehetséges.

Észak-nyugat Uganda: A Kongói Demokratikus Köztársasághoz és a Dél-Szudánhoz közeli határvidékek megközelítése fokozott óvatossággal történjen. A fegyveres összecsapások és a rablások ezeken a területeken kiemelten jellemzőek.

A kongói és a dél-szudáni határvidék: ezeknek a területeken a látogatását kifejezetten nem javasoljuk tekintettel a térségben jellemző határ menti villongások gyakoriságára.

Albert tó: A tavon való közlekedés kimondottan veszélyes a hajók túlzsúfoltan indulnak el, gyakran meghibásodnak, sokszor nem lehet tudni, hogy Kongó vagy Uganda vizein hajóznak-e, ez konfliktushoz vezethet.

A Karamoja régió: gyakoriak az utazókon történő rajtaütések, illetve a törzsi összecsapások. A kézifegyverek igen elterjedtek, a gépjárművek feltartóztatása és az utasok kirablása a legjellemzőbb bűncselekmény. A lőfegyverek használata során rendszeresek a halálesetek, vagy a lőtt sebből fakadó sérülések.

Nemzeti Parkok: A nemzeti parkokba való utazás előtt javasoljuk a kapcsolatfelvételt az Ugandai Nemzeti Park Igazgatósággal, ahol naprakész információt adnak a biztonsági helyzetről. Telefon: (00) (256) (414) 355000, Ugandából: (0) (414) 335000, vagy e-mailen: ZNac42OiZaW5mb0B1Z2FuZGF3aWxkbGlmZS5vcmc=

Helyi közlekedés

A nagyobb városokon (Lira, Gulu, Kitgum, Pader, Arua) kívüli utazás kizárólag leinformált, tapasztalt helyi idegenvezetők kíséretében ajánlott. Sötétedés után az országúti közlekedés elkerülését javasoljuk egész Ugandában, kivéve az Entebbe reptér és a Kampala közötti úton. Gépkocsival való közlekedés esetén ajtók állandó lezárást és az ablakot felhúzását javasoljuk még nappal is. A távolsági buszok használatát nem javasoljuk, azokon gyakran kirabolják a turistákat. A buszok rossz minőségűek, a Nairobiba, Dar es Salaamba tartó járatok többször lerobbannak, az utasok így támadásnak lehetnek kitéve. Gyakoriak a balesetek, a közlekedési baleseti statisztikák nagy rosszak. A helyi lakosok a városok közötti közlekedésre nagyon rossz állapotú buszokat, kisbuszokat használnak.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az Ugandába, Ruandába és Kenyába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot. Ennek ára: 100 dollár, a vízum többszöri belépésre és kilencven napra érvényes. Az útlevél az utazás idején hat hónapig még érvényes kell, hogy legyen. A kérelemhez mellékelni kell egy színes fényképet és a kitöltött kérdőívet. A vízumok kérelmezhetők az érintett országok nagykövetségein (Kenya bécsi nagykövetségén, Ruanda berlini nagykövetségén), migrációs hivataliban, valamiint Ruanda esetében online is.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az útlevél a belépéstől számítva egy évig kell, hogy érvényes legyen. A sárgalázoltás kötelező. A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy Magyarország ugandai tiszteletbeli konzulátusával (Gordon Wavamunno, cím: P.O. Box 1350, Kampala / Uganda, telefon: (00)-(256)-41-505-662/4/5/6, mobil: 7-57-777, e-mail: SRddQbl8OMETRjZNaHVuZ2NvbnN1bEBzcGVhcm1vdG9ycy5jby51Zw==), vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. 

Kelet-Afrikai Turista Vízum / East Africa Tourist Visa -EATV

A Kelet Afrikai Közösség (EAC) országai közül Uganda, Kenya, Ruanda és Tanzánia a regionális gazdasági és politikai integráció keretében közös vízumpolitikát is életbe léptett. A megállapodás szerint az Ugandába, Ruandába, Kenyába és Tanzániába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot (East Africa Tourist Visa -EATV) mellyel egy kiadott EATV vízummal az összes érintett országba beléphetnek. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint a szabályozás folyamatosan változik és a határőrök nem minden esetben ismerték fel az új vízumtípust. Ezért az EATV vízum eddigi tapasztalatait figyelembe véve, javasoljuk, hogy az utazásuk előtt részletesen tájékozódjanak az igénylés feltételeiről és a vízum által adott beutazási jogosítványokról, az érintet országok európai külképviseletein.

Munkavállalással kapcsolatos információk 

Az ugandai munkavállalást 1 évig érvényes, többszöri beutazásra jogosító vízum birtokában lehet kérelmezni Kampalában, az ugandai Bevándorlási Hivatalnál. Az 1 évig érvényes többszöri vízumot kizárólag ugandai külképviseleten lehet kérelmezni, ára jelenleg 200 USD. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, a kérelemhez továbbá 2 db fényképet kell mellékelni. A munkavállalási engedély iránti kérelem benyújtását követő 14 munkanapon belül a kérelmező részére ügyintézési számot állítanak ki, amelyre hivatkozással a kérelmező érdeklődhet a kérelme elbírálása felől. A kérelem elbírálása 30 munkanapon belül történik. A Bevándorlási Hivatal a munkavállalás típusától (kereskedelemben dolgozók, kézművesek, alkalmazottak stb. részére) függően különböző típusú („Class A” – „Class G”) engedélyeket bocsát ki. A munkavállalási engedélyek típusairól és a támogató dokumentumokról a Bevándorlási Hivatal honlapja nyújt részletes tájékoztatást. 

A Belügyminisztérium Bevándorlási Hivatalának pontos címe és elérhetőségei:

The Immigration Office, Ministry of Internal Affairs
Cím: Plot 75, Jinja Road – Kampala, P.O.Box7165 Kampala
Tel: +256-41-231031/342561/231641
E-mail: HNiptKOMgcRPsWtr4yzZkaW5mb0BpbW1pZ3JhdGlvbi5nby51Zw==

Tudnivalók az országról

Az Ugandai Köztársaságot 1967-ben kiáltották ki. Yoweri Museveni 1986 óta Uganda elnöke (pártja a National Resistance Movement), ezzel csúcstartó Kelet-Afrikában. 1996-ban 75, 2001-ben 69, 2006-ban 59 százalékkal, 2011-ben több mint hetven százalékkal győzött. Az országban mintegy 45 népcsoport él egymás mellett. A lakosság majdnem fele római katolikus, az anglikánok aránya tizennyolc, a muzulmánok aránya tizenhat százalék.  Uganda egy Magyarországnál több mint két és félszer nagyobb ország. Uganda területe: 241,038 négyzetkilométer, nagy része 1000 méternél magasabban fekszik. Az ország déli határa Afrika legnagyobb, s a Föld harmadik legnagyobb területű tava, a Viktória-tó. Fővárosa Kampala. Hivatalos nyelvek az angol, szuahéli és a luganda. Fizetőeszköz a shilling, egy dollár kb. = 1934 shilling.

Nemzeti étel a kukoricából készült ugali, a legnépszerűbb alkoholos ital a gyenge sör a Bell, az erős a Nile, de van helyi gin is, ennek neve a Waragi. Két természetvédelmi területet tekint az UNESCO a világörökség részének a Bwindi nemzeti Parkot és a Rwenzori-hegység Nemzeti Parkot. A legnagyobb turistalátványosság a hegyi gorillák felkeresése.

Esős évszakok: márciustól májusig, valamint október és november. Időzóna: GMT+3 óra. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

2015. március 11-én az Ugandai Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy Kampalában illetve másik 15 megyében (kiemelten: Bugiri, Bukwo,Kween , Isingiro, Ssembabule, Maracha ) tífusz járvány tört ki. Az eddigi adatok szerint 2,400 esetet regisztráltak.  A fővárosban elsősorban nagyobb piacok környékén terjedt el a fertőzés. Ugandai utazásuk előtt mindenképpen vegyék fel a hastífusz elleni védőoltást.

Ugandában az egészségügyi ellátás színvonala Kampala kivételével rendkívül alacsony színvonalú. A fővároson kívül súlyos betegség vagy a baleset esetén légi mentőt szükséges igényelni. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak, ezért javasoljuk a mindenre kiterjedő biztosítás megkötését az utazás előtt. A sárgalázoltás kötelező az országban.

2010-ben sárgaláz járvány tort ki Észak-Ugandában és ez a helyi körülmények miatt bármikor bekövezhet újból. A malária veszély az egész országban fen áll, akárcsak a kolera és a hepatitisz. Üveges, előre csomagolt, boltban vásárolt víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 6.5 százaléka azaz egymillió ember HIV vírussal fertőzött vagy AIDS betegségben szenved. A helyiekkel történő párkapcsolatok és alkalmi ismeretségek esetén fokozott óvatosságot javaslunk a betegség kivédése érdekében!

Javasoljuk, hogy az Ugandában tartózkodók folyamatosan kísérjék figyelemmel a híradásokat, valamint a WHO honlapján közzétett legfrissebb jelentéseket.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.