Afrika

Utoljára módosítva: 2017. 03. 10.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt, csak a dátum frissült!  

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Ugandában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul Kampalában van | Felügyelő képviselet Nairobi

Biztonság:

A Karamoja régió, (Katido, Moroto, Nakapiripirit, és a Katakwi körzetek), továbbá Észak-Uganda (Gulu, Kitgum, Pader, Adjumani, Apac és Lira környéke), a Nyugat-Nílusként ismert régió (Nebbi, Arua, Moyo és Yumbe körzetek) és Uganda legtávolabbi észak-nyugati körzetei, valamint a Murchison Falls Nemzeti Park északi része (a Delta térség kivételével) utazás és ott tartózkodás szempontjából az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába tartozik. Ezeken a területeken gyakoriak a fegyveres törzsi összecsapások.

Az ország többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába tartozik.

2016-os választások Ugandában

2016. február 18-án parlamenti és elnökválasztásra került sor Ugandában. A politikai kampány a korábbiakhoz képest fokozodtabb hangulatban telt. Az egész ország területén voltak tüntetések, politikai megmozdulások. A kampány időszak lezárult, de az ellenzéki vezetőkkel folytatott politikai vita folyamatos. Politikai tüntetések bármikor előfordulhatnak az országban. Ugyanakkor a kormány bármilyen jellegű rendbontást, erőszakos tüntetést maradéktalanul felszámol. 

* * *

Biztonsági helyzet 

Tekintettel arra, hogy Ugana jelentős katonai jelenléttel vesz részt a szomáliai rendezésben az Al- Shaabab terrorszervezet állandó terror fenyegetettséggel riogatja a lakosságot. Uganda részt vesz az AMISOM katonai békefenntartó missziójában, Szomáliában, ezért az elmúlt években több alkalommal megfenyegették az országot, hogy támadás célpontja lesz. (2010 júliusában három robbantásban mintegy nyolcvanan vesztették életüket; a robbantásokat a Szomáliában működő terrorista csoport, az al-Shabaab vállalta magára. 2010 decemberében megtámadták a Nairobiból Kampalába induló buszt.) Tekintettel ezekre a körülményekre a terrorfenyegetettség szintje magasnak tekinthető az országban,  annak ellenére is, hogy az elmúlt években nem történt jelentős terrortámadás az országban. A  terroristatámadások helyszínei  lehetnek a turisták által látogatott területek, a piacok, a bevásárló központok. A bevásárlóközpontokban, a reptéren és a hotelekben bevezették a belépés előtti biztonsági ellenőrzést. 2015. április hónapban ugandai hatóságok, szállodák, közintézmények, iskolák ellen tervezett merényletekről adtak tájékoztatást. Azonban merényletre nem került sor. 

Bár nincs jele annak, hogy a külföldi állampolgárok kiemelt célpontok lennének a támadások kivitelezése során, javasoljuk, hogy fordítsanak különös figyelmet a helyi és nemzetközi sajtó által közvetített legfrissebb híradásokra.

LMBTQ jogok: Museveni elnök 2014. február 24-én írta alá az Anti-Homosexuality Act-ot. A homoszexuálisokat sújtó törvény életfogytiglani börtönnel is büntetheti a melegeket. 2014. augusztus 1-én az Alkotmánybíróság eljárási okokra hivatkozva érvénytelenítette a törvényt, azonban a kormány fellebbezett a döntés ellen. A törvényi szabályozástól függetlenül az  LMBTQ közösséget esetenként továbbra is diszkriminálják és külföldieket is  érhetnek atrocitások, letartóztatások. Javasoljuk a helyi rendelkezések és az eddigi hatósági gyakorlat messzemenő figyelembevételét!

A biztonsági helyzetet érintő korábbi események:

2014. július 5-én helyi fegyveresek erőszakos támadást intéztek a rendőrség és a hadsereg létesítményei és civilek ellen, Bundibugyo, Kasese és Ntoroko kerületekben. Több mint 90 embert haláláról érkezett jelzés. Ez a terület magában foglal fő turisztikai célpontokat is, mint a Rwenzori-hegység és a nemzeti parkok. A térségbe nagy számú helyi biztonsági erőt telepítettek. Az ugandai rendőrség azt javasolja, hogy a régióba látogatók érvényes személyazonosító igazolvánnyal rendelkezzenek és az utazást ne halasszák sötétedés utánra.

Biztonsági tanácsok régiónként

Kampala: A fővárosban, Kampalában napközben lehet sétálni, piacon vásárolni, ugyanakkor nem javasoljuk drága órák, ékszerek viselését. A turisták ellen a leggyakrabban elkövetett bűncselekmény a zsebtolvajlás, ezért nem javasoljuk jelentős készpénz tárolását sem. A városban való tartózkodás alatt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

Az éjszakai bárokban és klubokban előfordul, hogy az italba kábítószert kevernek, ezért különös körültekintést és óvatosságot javaslunk az éjszakai szórakozások alkalmával. Elterjedt a hitelkártyás csalás, lehetőség szerint készpénzben fizessenek még a nagy szállodákban is. 

Javasoljuk, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, tüntetéseket, utcai megmozdulásokat, mert azok oszlatásánál a rendőrség és a hadsereg fegyvert is használhat. 

Kelet-Uganda: A Kelet-Ugandába történő utazás veszélymentesnek értékelhető, de a heves esőzések során fennáll a földcsuszamlások veszélye, különösen a népszerű idegenforgalmi célpont, a Mount Elgon Nemzeti Park melletti Bulucheke megyében és Bududa kerületben.

Nyugat Uganda: A múltban jellemzőek voltak az erőszakos incidensek az ugandai rendvédelmi erők és a Szövetséges Demokratikus Erők lázadói között a Rwenzori hegyekben és környékén. A helyzet jelenleg stabilnak tekinthető, de a konfliktus kiújulása bármikor lehetséges.

Észak-nyugat Uganda: A Kongói Demokratikus Köztársasághoz és a Dél-Szudánhoz közeli határvidékek megközelítése fokozott óvatossággal történjen. A fegyveres összecsapások és a rablások ezeken a területeken kiemelten jellemzőek.

A kongói és a dél-szudáni határvidék: ezeknek a területeken a látogatását kifejezetten nem javasoljuk tekintettel a térségben jellemző határ menti villongások gyakoriságára.

Albert tó: A tavon való közlekedés kimondottan veszélyes a hajók túlzsúfoltan indulnak el, gyakran meghibásodnak, sokszor nem lehet tudni, hogy Kongó vagy Uganda vizein hajóznak-e, ez konfliktushoz vezethet.

A Karamoja régió: gyakoriak az utazókon történő rajtaütések, illetve a törzsi összecsapások. A kézifegyverek igen elterjedtek, a gépjárművek feltartóztatása és az utasok kirablása a legjellemzőbb bűncselekmény. A lőfegyverek használata során rendszeresek a halálesetek, vagy a lőtt sebből fakadó sérülések.

Nemzeti Parkok: A nemzeti parkokba való utazás előtt javasoljuk a kapcsolatfelvételt az Ugandai Nemzeti Park Igazgatósággal, ahol naprakész információt adnak a biztonsági helyzetről. Telefon: (00) (256) (414) 355000, Ugandából: (0) (414) 335000, vagy e-mailen: uwJohnYKjrx2kNaW5mb0B1Z2FuZGF3aWxkbGlmZS5vcmc=

Helyi közlekedés

A nagyobb városokon (Lira, Gulu, Kitgum, Pader, Arua) kívüli utazás kizárólag leinformált, tapasztalt helyi idegenvezetők kíséretében ajánlott. Sötétedés után az országúti közlekedés elkerülését javasoljuk egész Ugandában, kivéve az Entebbe reptér és a Kampala közötti úton. Gépkocsival való közlekedés esetén ajtók állandó lezárást és az ablakot felhúzását javasoljuk még nappal is. A távolsági buszok használatát nem javasoljuk, azokon gyakran kirabolják a turistákat. A buszok rossz minőségűek, a Nairobiba, Dar es Salaamba tartó járatok többször lerobbannak, az utasok így támadásnak lehetnek kitéve. Gyakoriak a balesetek, a közlekedési baleseti statisztikák nagy rosszak. A helyi lakosok a városok közötti közlekedésre nagyon rossz állapotú buszokat, kisbuszokat használnak.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az Ugandába, Ruandába és Kenyába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot. Ennek ára: 100 dollár, a vízum többszöri belépésre és kilencven napra érvényes. Az útlevél az utazás idején hat hónapig még érvényes kell, hogy legyen. A kérelemhez mellékelni kell egy színes fényképet és a kitöltött kérdőívet. A vízumok kérelmezhetők az érintett országok nagykövetségein (Kenya bécsi nagykövetségén, Ruanda berlini nagykövetségén), migrációs hivataliban, valamint Ruanda esetében online is.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az útlevél a belépéstől számítva egy évig kell, hogy érvényes legyen. A sárgalázoltás kötelező. A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy Magyarország ugandai tiszteletbeli konzulátusával (Gordon Wavamunno, cím: P.O. Box 1350, Kampala / Uganda, telefon: (00)-(256)-41-505-662/4/5/6, mobil: 7-57-777, e-mail: KZVqytuy3YMdaHVuZ2NvbnN1bEBzcGVhcm1vdG9ycy5jby51Zw==), vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. 

Kelet-Afrikai Turista Vízum / East Africa Tourist Visa -EATV

A Kelet Afrikai Közösség (EAC) országai közül Uganda, Kenya, Ruanda és Tanzánia a regionális gazdasági és politikai integráció keretében közös vízumpolitikát is életbe léptett. A megállapodás szerint az Ugandába, Ruandába, Kenyába és Tanzániába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot (East Africa Tourist Visa -EATV) mellyel egy kiadott EATV vízummal az összes érintett országba beléphetnek. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint a szabályozás folyamatosan változik és a határőrök nem minden esetben ismerték fel az új vízumtípust. Ezért az EATV vízum eddigi tapasztalatait figyelembe véve, javasoljuk, hogy az utazásuk előtt részletesen tájékozódjanak az igénylés feltételeiről és a vízum által adott beutazási jogosítványokról, az érintet országok európai külképviseletein.

Munkavállalással kapcsolatos információk 

Az ugandai munkavállalást 1 évig érvényes, többszöri beutazásra jogosító vízum birtokában lehet kérelmezni Kampalában, az ugandai Bevándorlási Hivatalnál. Az 1 évig érvényes többszöri vízumot kizárólag ugandai külképviseleten lehet kérelmezni, ára jelenleg 200 USD. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, a kérelemhez továbbá 2 db fényképet kell mellékelni. A munkavállalási engedély iránti kérelem benyújtását követő 14 munkanapon belül a kérelmező részére ügyintézési számot állítanak ki, amelyre hivatkozással a kérelmező érdeklődhet a kérelme elbírálása felől. A kérelem elbírálása 30 munkanapon belül történik. A Bevándorlási Hivatal a munkavállalás típusától (kereskedelemben dolgozók, kézművesek, alkalmazottak stb. részére) függően különböző típusú („Class A” – „Class G”) engedélyeket bocsát ki. A munkavállalási engedélyek típusairól és a támogató dokumentumokról a Bevándorlási Hivatal honlapja nyújt részletes tájékoztatást. 

A Belügyminisztérium Bevándorlási Hivatalának pontos címe és elérhetőségei:

The Immigration Office, Ministry of Internal Affairs
Cím: Plot 75, Jinja Road – Kampala, P.O.Box7165 Kampala
Tel: +256-41-231031/342561/231641
E-mail: qXwbiGKUAJLWLeQqq7mYjwEjhaW5mb0BpbW1pZ3JhdGlvbi5nby51Zw==

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az Ugandai Köztársaságot 1967-ben kiáltották ki. Yoweri Museveni 1986 óta Uganda elnöke (pártja a National Resistance Movement), ezzel csúcstartó Kelet-Afrikában. 1996-ban 75, 2001-ben 69, 2006-ban 59 százalékkal, 2011-ben több mint hetven százalékkal győzött. Az országban mintegy 45 népcsoport él egymás mellett. A lakosság majdnem fele római katolikus, az anglikánok aránya tizennyolc, a muzulmánok aránya tizenhat százalék.  Uganda egy Magyarországnál több mint két és félszer nagyobb ország. Uganda területe: 241,038 négyzetkilométer, nagy része 1000 méternél magasabban fekszik. Az ország déli határa Afrika legnagyobb, s a Föld harmadik legnagyobb területű tava, a Viktória-tó. Fővárosa Kampala. Hivatalos nyelvek az angol, szuahéli és a luganda. Fizetőeszköz a shilling, egy dollár kb. = 1934 shilling.

Nemzeti étel a kukoricából készült ugali, a legnépszerűbb alkoholos ital a gyenge sör a Bell, az erős a Nile, de van helyi gin is, ennek neve a Waragi. Két természetvédelmi területet tekint az UNESCO a világörökség részének a Bwindi nemzeti Parkot és a Rwenzori-hegység Nemzeti Parkot. A legnagyobb turistalátványosság a hegyi gorillák felkeresése.

Esős évszakok: márciustól májusig, valamint október és november. Időzóna: GMT+3 óra. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

2015. március 11-én az Ugandai Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy Kampalában illetve másik 15 megyében (kiemelten: Bugiri, Bukwo,Kween , Isingiro, Ssembabule, Maracha ) tífusz járvány tört ki. Az eddigi adatok szerint 2,400 esetet regisztráltak.  A fővárosban elsősorban nagyobb piacok környékén terjedt el a fertőzés. Ugandai utazásuk előtt mindenképpen vegyék fel a hastífusz elleni védőoltást.

Ugandában az egészségügyi ellátás színvonala Kampala kivételével rendkívül alacsony színvonalú. A fővároson kívül súlyos betegség vagy a baleset esetén légi mentőt szükséges igényelni. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak, ezért javasoljuk a mindenre kiterjedő biztosítás megkötését az utazás előtt. A sárgalázoltás kötelező az országban.

2010-ben sárgaláz járvány tort ki Észak-Ugandában és ez a helyi körülmények miatt bármikor bekövezhet újból. A malária veszély az egész országban fen áll, akárcsak a kolera és a hepatitisz. Üveges, előre csomagolt, boltban vásárolt víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 6.5 százaléka azaz egymillió ember HIV vírussal fertőzött vagy AIDS betegségben szenved. A helyiekkel történő párkapcsolatok és alkalmi ismeretségek esetén fokozott óvatosságot javaslunk a betegség kivédése érdekében!

Javasoljuk, hogy az Ugandában tartózkodók folyamatosan kísérjék figyelemmel a híradásokat, valamint a WHO honlapján közzétett legfrissebb jelentéseket.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.