Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 08.
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Ugandában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul Kampalában van | Felügyelő képviselet Nairobi

Biztonság:

A Karamoja régió, (Katido, Moroto, Nakapiripirit, és a Katakwi körzetek), továbbá Észak-Uganda (Gulu, Kitgum, Pader, Adjumani, Apac és Lira környéke), a Nyugat-Nílusként ismert régió (Nebbi, Arua, Moyo és Yumbe körzetek) és Uganda legtávolabbi észak-nyugati körzetei, valamint a Murchison Falls Nemzeti Park északi része (a Delta térség kivételével) utazás és ott tartózkodás szempontjából az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába tartozik. Ezeken a területeken gyakoriak a fegyveres törzsi összecsapások.

Az ország többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába tartozik.

* * *

Biztonsági helyzet 

Tekintettel arra, hogy Uganda jelentős katonai jelenléttel vesz részt a szomáliai rendezésben az Al- Shaabab terrorszervezet állandó terror fenyegetettséggel riogatja a lakosságot. Uganda részt vesz az AMISOM katonai békefenntartó missziójában, Szomáliában, ezért az elmúlt években több alkalommal megfenyegették az országot, hogy támadás célpontja lesz. (2010 júliusában három robbantásban mintegy nyolcvanan vesztették életüket; a robbantásokat a Szomáliában működő terrorista csoport, az al-Shabaab vállalta magára. 2010 decemberében megtámadták a Nairobiból Kampalába induló buszt.) Tekintettel ezekre a körülményekre a terrorfenyegetettség szintje magasnak tekinthető az országban,  annak ellenére is, hogy az elmúlt években nem történt jelentős terrortámadás az országban. A  terroristatámadások helyszínei  lehetnek a turisták által látogatott területek, a piacok, a bevásárló központok. A bevásárlóközpontokban, a reptéren és a hotelekben bevezették a belépés előtti biztonsági ellenőrzést. 2015. április hónapban ugandai hatóságok, szállodák, közintézmények, iskolák ellen tervezett merényletekről adtak tájékoztatást. Azonban merényletre nem került sor. 

Bár nincs jele annak, hogy a külföldi állampolgárok kiemelt célpontok lennének a támadások kivitelezése során, javasoljuk, hogy fordítsanak különös figyelmet a helyi és nemzetközi sajtó által közvetített legfrissebb híradásokra.

LMBTQ jogok: Museveni elnök 2014. február 24-én írta alá az Anti-Homosexuality Act-ot. A homoszexuálisokat sújtó törvény életfogytiglani börtönnel is büntetheti a melegeket. 2014. augusztus 1-én az Alkotmánybíróság eljárási okokra hivatkozva érvénytelenítette a törvényt, azonban a kormány fellebbezett a döntés ellen. A törvényi szabályozástól függetlenül az  LMBTQ közösséget esetenként továbbra is diszkriminálják és külföldieket is érhetnek atrocitások, letartóztatások. Javasoljuk a helyi rendelkezések és az eddigi hatósági gyakorlat messzemenő figyelembevételét!

A biztonsági helyzetet érintő korábbi események:

2016 november végén fegyveres összecsapásokra került sor Kasese kerületben (nyugat Ugandában) az ugandai hadsereg és a Rwenzururu Királyság  fegyveresei között.  A terület közel van a  Queen Elisabeth, a Rwenzori és a Kiable nemzeti parkokhoz. Külföldiek nem célpontjai az ilyen konfliktusoknak, de javasoljuk utazás közben elkerülni a tömegrendezvényeket.  

2014. július 5-én helyi fegyveresek erőszakos támadást intéztek a rendőrség és a hadsereg létesítményei és civilek ellen, Bundibugyo, Kasese és Ntoroko kerületekben. Több mint 90 embert haláláról érkezett jelzés. Ez a terület magában foglal fő turisztikai célpontokat is, mint a Rwenzori-hegység és a nemzeti parkok. A térségbe nagy számú helyi biztonsági erőt telepítettek. Az ugandai rendőrség azt javasolja, hogy a régióba látogatók érvényes személyazonosító igazolvánnyal rendelkezzenek és az utazást ne halasszák sötétedés utánra.

Biztonsági tanácsok régiónként

Kampala: A fővárosban, Kampalában napközben lehet sétálni, piacon vásárolni, ugyanakkor nem javasoljuk drága órák, ékszerek viselését. A turisták ellen a leggyakrabban elkövetett bűncselekmény a zsebtolvajlás, ezért nem javasoljuk jelentős készpénz tárolását sem. A városban való tartózkodás alatt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

Az éjszakai bárokban és klubokban előfordul, hogy az italba kábítószert kevernek, ezért különös körültekintést és óvatosságot javaslunk az éjszakai szórakozások alkalmával. Elterjedt a hitelkártyás csalás, lehetőség szerint készpénzben fizessenek még a nagy szállodákban is. 

Javasoljuk, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, tüntetéseket, utcai megmozdulásokat, mert azok oszlatásánál a rendőrség és a hadsereg fegyvert is használhat. 

Kelet-Uganda: A Kelet-Ugandába történő utazás veszélymentesnek értékelhető, de a heves esőzések során fennáll a földcsuszamlások veszélye, különösen a népszerű idegenforgalmi célpont, a Mount Elgon Nemzeti Park melletti Bulucheke megyében és Bududa kerületben.

Nyugat Uganda: A múltban jellemzőek voltak az erőszakos incidensek az ugandai rendvédelmi erők és a Szövetséges Demokratikus Erők lázadói között a Rwenzori hegyekben és környékén. A helyzet jelenleg stabilnak tekinthető, de a konfliktus kiújulása bármikor lehetséges. Ezekre a területekre csak megbízható kísérettel utazzanak! 

Észak-nyugat Uganda: A Kongói Demokratikus Köztársasághoz és a Dél-Szudánhoz közeli határvidékek megközelítése fokozott óvatossággal történjen. A fegyveres összecsapások és a rablások ezeken a területeken kiemelten jellemzőek.

A kongói és a dél-szudáni határvidék: ezeknek a területeken a látogatását kifejezetten nem javasoljuk tekintettel a térségben jellemző határ menti villongások gyakoriságára.

Albert tó: A tavon való közlekedés kimondottan veszélyes a hajók túlzsúfoltan indulnak el, gyakran meghibásodnak, sokszor nem lehet tudni, hogy Kongó vagy Uganda vizein hajóznak-e, ez konfliktushoz vezethet.

A Karamoja régió: gyakoriak az utazókon történő rajtaütések, illetve a törzsi összecsapások. A kézifegyverek igen elterjedtek, a gépjárművek feltartóztatása és az utasok kirablása a legjellemzőbb bűncselekmény. A lőfegyverek használata során rendszeresek a halálesetek, vagy a lőtt sebből fakadó sérülések.

Nemzeti Parkok: A nemzeti parkokba való utazás előtt javasoljuk a kapcsolatfelvételt az Ugandai Nemzeti Park Igazgatósággal, ahol naprakész információt adnak a biztonsági helyzetről. Telefon: (00) (256) (414) 355000, Ugandából: (0) (414) 335000, vagy e-mailen: mpdfuz7yZjTjNIaW5mb0B1Z2FuZGF3aWxkbGlmZS5vcmc=

Helyi közlekedés

A nagyobb városokon (Lira, Gulu, Kitgum, Pader, Arua) kívüli utazás kizárólag leinformált, tapasztalt helyi idegenvezetők kíséretében ajánlott. Sötétedés után az országúti közlekedés elkerülését javasoljuk egész Ugandában, kivéve az Entebbe reptér és a Kampala közötti úton. Gépkocsival való közlekedés esetén az ajtók állandó lezárást és az ablakok felhúzását javasoljuk még nappal is. A távolsági buszok használatát nem javasoljuk, azokon gyakran kirabolják a turistákat. A buszok rossz minőségűek, a Nairobiba, Dar es Salaamba tartó járatok többször lerobbannak, az utasok így támadásnak lehetnek kitéve. A helyi lakosok a városok közötti közlekedésre nagyon rossz állapotú buszokat, kisbuszokat használnak.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a belépéstől számítva egy évig kell, hogy érvényes legyen. (A sárgalázoltás kötelező).
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott.  Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról az Ugandai Köztársaság Berlinben található Konzuli Hivatalánál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.
Van lehetőség a vízum on-line igénylésére is:
https://visas.immigration.go.ug

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.
Van lehetőség a vízum on-line igénylésére is:
https://visas.immigration.go.ug

Az Ugandába, Ruandába és Kenyába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot.  A vízumok kérelmezhetők az érintett országok nagykövetségein (Kenya bécsi nagykövetségén, Ruanda berlini nagykövetségén), migrációs hivatalaiban, valamint Ruanda esetében online is.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy Magyarország ugandai tiszteletbeli konzulátusával (Gordon Wavamunno, cím: P.O. Box 1350, Kampala / Uganda, telefon: (00)-(256)-41-505-662/4/5/6, mobil: 7-57-777, e-mail: KrTtzpeVsO8F2ZjZZMNaHVuZ2NvbnN1bEBzcGVhcm1vdG9ycy5jby51Zw==), vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. 

Kelet-Afrikai Turista Vízum / East Africa Tourist Visa -EATV

A Kelet Afrikai Közösség (EAC) országai közül Uganda, Kenya, Ruanda és Tanzánia a regionális gazdasági és politikai integráció keretében közös vízumpolitikát is életbe léptett. A megállapodás szerint az Ugandába, Ruandába, Kenyába és Tanzániába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot (East Africa Tourist Visa -EATV) mellyel egy kiadott EATV vízummal az összes érintett országba beléphetnek. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint a szabályozás folyamatosan változik és a határőrök nem minden esetben ismerték fel az új vízumtípust. Ezért az EATV vízum eddigi tapasztalatait figyelembe véve, javasoljuk, hogy az utazásuk előtt részletesen tájékozódjanak az igénylés feltételeiről és a vízum által adott beutazási jogosítványokról, az érintet országok európai külképviseletein.

Munkavállalás:

Az ugandai munkavállalási engedélyt Kampalában, az ugandai Bevándorlási Hivatalnál lehet kezdeményezni. Az aktuális szabályozásról tájékozódjon az Ugandai Köztársaság Berlinben található Konzuli Hivatalánál.

A Belügyminisztérium Bevándorlási Hivatalának pontos címe és elérhetőségei:

The Immigration Office, Ministry of Internal Affairs
Cím: Plot 75, Jinja Road – Kampala, P.O.Box7165 Kampala
Tel: +256-41-231031/342561/231641
E-mail: bUYSHQNAnlbTm9EiTzNOmzmaW5mb0BpbW1pZ3JhdGlvbi5nby51Zw==

Házikedvencek beutazása:

A házi kedvencek beutazásával kapcsolatos információkat a következő oldalakon találhatnak:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm

Vám:

Kérjük tájékozódjon az alábbi linken:
www.ura.go.ug

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az Ugandai Köztársaságot 1967-ben kiáltották ki. Yoweri Museveni 1986 óta Uganda elnöke (pártja a National Resistance Movement), ezzel csúcstartó Kelet-Afrikában. 1996-ban 75, 2001-ben 69, 2006-ban 59 százalékkal, 2011-ben több mint hetven százalékkal győzött. Az országban mintegy 45 népcsoport él egymás mellett. A lakosság majdnem fele római katolikus, az anglikánok aránya tizennyolc, a muzulmánok aránya tizenhat százalék. Uganda egy Magyarországnál több mint két és félszer nagyobb ország. Uganda területe: 241,038 négyzetkilométer, nagy része 1000 méternél magasabban fekszik. Az ország déli határa Afrika legnagyobb, s a Föld harmadik legnagyobb területű tava, a Viktória-tó. Fővárosa Kampala, mely kellemes, alapvetően biztonságos város, de az infrastruktúra a város nagy részén fejletlen a helyi szolgáltatások színvonala egyes kiemelt helyeken jónak mondhatók. Hivatalos nyelvek az angol, szuahéli és a luganda. Fizetőeszköz a shilling, egy dollár kb. = 1934 shilling.

Nemzeti étel a főzőbanánból készült matoke és az ugali, a legnépszerűbb alkoholos ital a gyenge sör a Bell, az erős a Nile, de van helyi gin is, ennek neve a Waragi. Két természetvédelmi területet tekint az UNESCO a világörökség részének a Bwindi nemzeti Parkot és a Rwenzori-hegység Nemzeti Parkot. A legnagyobb turistalátványosság a hegyi gorillák felkeresése.

Esős évszakok: márciustól májusig, valamint október és november. Időzóna: GMT+3 óra. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

2017 elején madár influenza megbetegedésekről számoltak be a hatóságok Entebbe és Masaka kerületekből.

Ugandában az egészségügyi ellátás színvonala Kampala kivételével rendkívül alacsony színvonalú. A fővároson kívül súlyos betegség vagy a baleset esetén légi mentőt szükséges igényelni. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak, ezért javasoljuk a mindenre kiterjedő biztosítás megkötését az utazás előtt. A sárgalázoltás kötelező az országban.

A malária veszély az egész országban fen áll, akárcsak a kolera és a hepatitisz. Üveges, előre csomagolt, boltban vásárolt víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 6.5 százaléka azaz egymillió ember HIV vírussal fertőzött vagy AIDS betegségben szenved. A helyiekkel történő párkapcsolatok és alkalmi ismeretségek esetén fokozott óvatosságot javaslunk a betegség kivédése érdekében!

Javasoljuk, hogy az Ugandában tartózkodók folyamatosan kísérjék figyelemmel a híradásokat, valamint a WHO honlapján közzétett legfrissebb jelentéseket.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.