Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2018.05.27. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Zambiában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Lusakában tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Pretoria

Biztonság:

Az Ebola-járvány veszélye miatt kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel az azzal kapcsolatos híradásokat. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.

***

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Különös körültekintés szükséges a North Western, Copperbelt, Central és Luapula tartományok vidéki területeinek fölkeresése során – amelyek közel esnek a kongói határhoz -, elsősorban éjszaka. A zambiai-angolai, zambiai-mozambiki és zambiai-kongói határon veszélyt jelenthetnek az oda telepített taposóaknák. Gyakoriak a fegyveres rablások, lopások, parkoló autók feltörései a városközpontokban, különösen busz- és vasúti pályaudvarok közelében, néhány bevásárló övezetben. Értéktárgyait, pénzét, fényképezőgépét, mobiltelefonját ne tartsa jól látható helyen. Fegyveres autórablások is előfordulhatnak - különösen figyeljen kapuk előtti megálláskor, illetve a kongói határ mellett futó Mufulira-Ndola úton. Sötétedés után veszélyes lehet sétálni, különösen a turista és belvárosi övezetekben - kerülje Lusakában a Cairo Road környékét. Lusakában csak ismert bankokban váltson pénzt, vagy használjon bankautomatát, mivel hamisított USD és zambiai Kwacha bankjegyek vannak forgalomban. Iratait tartsa biztonságos helyen, és legyen Önnél másolat útleveléről. 

A kábítószer-használatot és birtoklást – beleértve a könnyű drogokét is – a törvény szigorúan bünteti.

Pornográf anyagok birtoklása ugyancsak illegális Zambiában – az elkövetőkre börtönbüntetés vagy deportálás várhat. A homoszexualitás a zambiai törvények értelmében hosszú börtönbüntetést vonhat maga után. Kerülje a hivatalos és kormányobjektumok fényképezését.

Lusakában magyar tiszteletbeli konzulátus működik:

Dr. Gaudenzio Massimino Rossi konzul
Cím:Plot 8097 Dunduza, Chisidza Crescent, Longacres, Lusaka
Postai cím: PO. Box 30815, Lusaka
Tel: (260) 966-750-900, 966-841-215, Fax: (260) 01-251 760,
E-mail: wFylNAAkSxLvTKq8ZQMYWccYZ2FyZGVuZ3JvdXBAemFtdGVsLnpt 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak Zambiába. Jelenleg a zambiai határon magyar állampolgárok igényelhetnek vízumot, ami egyszeri vagy kétszeri belépésre jogosít fel, a határon való belépés esetén multiple vízum nem igényelhető. Többszöri beutazásra szóló vízumot előzetesen kell beszerezni Zambia külképviseletein.

Az útlevélnek az országba való belépést követően még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia.

Kilépéskor a rezidens státusszal nem rendelkező külföldi állampolgárok adót kötelesek fizetni, melynek összege 25 USD. 2011 januárja óta a repülőtereken elutazáskor 5 USD/fő biztonsági díjat kell fizetni. 

2014. november 28-án Zimbabwe és Zambia bevezette a határukon átnyúló Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA) részét képező Viktória-vízesésre kiterjedő ’UNIVISA’-t. A vízum bevezetése egy kísérleti projekt volt Zambia és Zimbabwe részéről, amit azóta már lezártak, jelenleg a projekt elemezése és értékelése zajlik. Mivel alapvető elégedetlenség fogalmazódott meg a UNIVISA kapcsán, nem valószínűsíthető, hogy a projektet újraindítják majd. 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az afrikai országokban általában bonyolult és hosszadalmas folyamat a munkavállalási engedélyek beszerzése: a magas munkanélküliség miatt a hatóságok arra törekednek, hogy engedélyeket csak azokra a pozíciókra adjanak ki, amelyek helyi munkaerővel nem tölthetők be. A munkavállaláshoz munkavállalási engedély, munkavállalási vízum, illetve munkavállalási célú ideiglenes tartózkodási engedély szükséges. Az ilyen engedélyek nélkül folytatott munkavállalás idegenrendészeti eljárást vonhat maga után, amely elzárással és végül kitoloncolással végződhet. Részletes tájékoztatást az illető ország Magyarországra is akkreditált, párizsi külképviseletétől kaphat.  

Zambia a világ egyik legszegényebb országának számít. Rendkívül magas a munkanélküliség, a lakosság 70%-a él a napi 1,25 dolláros szegénységi küszöb alatt. A várható élettartam 40,9 év. Jelentős az anyahalandóság. Az oktatás csak 7 éves korig ingyenes, így a tanulók többsége ezt követően kimarad az oktatásból.

Éghajlata: Alapvetően trópusi, a magasföldek mérsékelt öviek, a domborzat 329 m és a 2301 m magasságig nyúló hegyvidék között változik. A nyári időszak október-november között meleg, száraz (19-32 fok), a május-júliusi "tél" hűvös, száraz (10-25 fok). Az esős évszak decembertől áprilisig tart, rövid időn belül fokozott maláriaveszélyes helyzet kialakulásával lehet számolni.

Nemzeti ünnep: október 24., a függetlenség napja

Elektromosság: 230 Volt

Pénznem: zambiai kwacha (ZK)= ngwee. Devizabehozatali korlátozás nincs, a behozott devizát azonban az érkezésnél regisztráltatni kell.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Zambiában az egészségügyi szolgáltatások színvonala - különösen vidéken - nagyon alacsony. Még az alapvető gyógyszerek és injekciós tűk beszerzése is problémát jelenthet. Legyen Önnél vércsoportjáról igazolás, továbbá alapvető gyógyszer- és kötszercsomag, mely steril injekciós tűket is tartalmaz.

Beutazáskor a behozott gyógyszerekről orvosi igazolás bemutatását kérhetik.

Az egészségügyi kockázatok között szerepel a malária, veszettség, kolera és TBC. 2012 januárjában hastífuszjárvány tört ki Mufulira városában, amely több mint kétezer megbetegedéshez vezetett.

Csak forralt vagy palackozott vizet fogyasszon, kerülje a jégkockával készített italok fogyasztását.

A felnőtt lakosság HIV/AIDS fertőzöttségét 15,2%-ra becsülik.