Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 12. 11.   
Mai napon is érvényes: 2018.02.23. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Zimbabweban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő képviselet Pretoria

Aktuális:

2017. 12. 11. 
A zimbabwei helyzet jelenleg nyugodt, de a politikai fejlemények tükrében előfordulhatnak tüntetések, illetve megmozdulások, melyeket a hadsereg erőszakos eszközökkel is feloszlathat, ezért fokozott elővigyázatosság javasolt, különösen a városokban. Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy kerüljék a tömeges megmozdulásokat, tüntetéseket és folyamatosan tájékozódjanak a helyzetről.

2017. 11. 23. 
Miután Robert Mugabe, Zimbabwe 37 éve hatalmon lévő elnöke 2017. november 21-én, az esti órákban lemondott, az országban - elsősorban a fővárosban, Hararéban – folyamatossá váltak a demonstrációk.

Jóllehet ezek a rendezvények egyelőre békések, továbbra is javasoljuk a közterületek, a nagyobb rendezvények és tűntetések elkerülését.

A katonaság továbbra is jelen van a fővárosban. A biztonsági erőkről (katonaság, rendőrség) fotót készíteni tilos, ahogyan a demonstrálókat sem engedélyezett fotózni. A kormányintézmények, hivatalok, repterek, katonai létesítmények, nagykövetségek stb. fényképezése is tilos.

Felszólítjuk a Zimbabwéba utazni tervező magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint halasszák el látogatásukat egy későbbi időpontra, illetve a már Zimbabwéban tartózkodó magyar állampolgárok részére ajánljuk, hogy lehetőség szerint kerüljék a közterületeket, a politikai rendezvényeket, továbbá minden olyan programot, amelynek célja a politikai állásfoglalás, - vita, vagy a korábbi rendszer kritikája, maradjanak szálláshelyeiken és kövesség nyomon a fejleményeket.

Biztonság:

Az Ebola-járvány veszélye miatt kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel az azzal kapcsolatos híradásokat. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.

***

A belpolitikai, a biztonsági és közegészségügyi helyzet törékenysége miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja a beutazást Zimbabwéba, így azt továbbra is az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó országnak nyilvánítja.

A legutóbbi belpolitikai fejlemények tükrében reális a veszélye annak, hogy – a nemzeti egységkormány 2009. évi felállítása ellenére – megismétlődjön a 2008. márciusi választásokat kísérő, az ellenzéki pártok támogatói körében közel 200 halálos áldozattal járó politikai erőszakhullám Zimbabwéban. A külföldi vállalatok, üzletek ellen a baloldali ZANU PF nevében végrehajtott önkényes támadások, erőszakos lefoglalások újabb jelei a zimbabwei belpolitikai és biztonsági helyzet súlyosbodásának a 2012-2013-ra tervezett választásokat megelőző időszakban. A ZANU-PF keményvonalas erőihez köthető, az ellenzék ellehetetlenítésére, támogatóik megfélemlítésére irányuló erőszakos cselekmények, politikai motivációjú támadások, bántalmazások, minden jogalapot nélkülöző letartóztatások nagy részben a zimbabwei rendészeti szervek politikai részrehajlásából fakadnak, melyek szándékosan nem lépnek fel az ilyen jellegű cselekmények megfékezésére.

Ott-tartózkodásuk esetén javasoljuk, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a médiatudósításokat a helyi belpolitikai eseményekről, kerüljék a tömeges csoportosulásokat, az esetleges megmozdulások, tüntetések, politikai gyűlések színhelyeit, amennyiben veszélyben érzik biztonságukat, azonnal hagyják el a helyszínt. Álljanak készen egy esetleges „menekülési útvonalterv” kidolgozásával az ország mielőbbi elhagyására.

Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. Javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok előzetesen kell, hogy vízumot igényeljenek Zimbabwe valamely külképviseletén. Az útlevélnek a beutazás időpontjától kezdve még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie, és legalább három üres oldalt kell még tartalmaznia. Mindig legyen Önnél útlevelének másolata. Az oszágba történő utazás előtt a beutazási feltételekről érdeklődjenek Zimbabwe berlini nagykövetségén.

Elérhetőségei:
web: www.zimembassyberlin.com
tel.: +49-30-206-2263

2014. november 28-án Zimbabwe és Zambia bevezette a határukon átnyúló Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA) részét képező Viktória-vízesésre kiterjedő ’UNIVISA’-t. A vízum bevezetése egy kísérleti projekt volt Zambia és Zimbabwe részéről, amit azóta már lezártak, jelenleg a projekt elemezése és értékelése zajlik. Mivel alapvető elégedetlenség fogalmazódott meg a UNIVISA kapcsán, nem valószínűsíthető, hogy a projektet újraindítják majd. 

Munkavállalás

A zimbabwei politikai, gazdasági és biztonsági helyzet miatt nem javasoljuk magyar állampolgárok beutazását és munkavállalását az országban. Zimbabwéban hatalmas mértékű a munkanélküliség, a foglalkoztatáson kívüliek aránya 70-80% között mozog. 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Gyakoriak az áramkimaradások, melyek Harare nemzetközi repülőterét is megbéníthatják, illetve ellehetetlenítik az utasok mozgását, a csomagok rendben történő átvételét, stb.

Valamennyi közlekedő azonnal köteles megállni autójával, ha az államfői autókonvoj elhalad az úton, bármely forgalmi sávban is vezessen.

Kormányintézmények, hivatalok, repterek, katonai létesítmények, nagykövetségek stb. fényképezése tilos. Illegális továbbá a biztonsági erők (katonaság, rendőrség), valamint a tüntetések fotózása.

A közerkölcsök ellen vétést a törvények büntetik, a homoszexualitás gyakorlatilag tiltott. A kábítószer birtoklását és terjesztését szigorúan szankcionálják.

A törvény bünteti bármilyen terepszínű ruha viselését a civilek számára.

Mindig legyen Önnél útlevelének másolata.

Nyelv: Az érintkezés alapvető nyelve az angol.

Pénznem: A hiperinfláció miatt felfüggesztett nemzeti valuta – a zimbabwei dollár – helyett főként az amerikai dollárt és dél-afrikai randot használják fizetőeszközként. Ne legyen Önnél nagy mennyiségű készpénz. A hitelkártya használata is kockázatos lehet, elfogadása is korlátozott. A bankon kívüli pénzváltás illegális. A valutát javasolt kisebb címletekben hozni, mivel vásárláskor a felváltás is gondot okozhat.

Elektromosság: 220 Volt

Nemzeti ünnep: Április 18., a függetlenség napja 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az alapvető szolgáltatások továbbra is rendkívül alacsony színvonalúak és megbízhatatlanok. Gyakoriak a kolera- és a hastífuszjárvány, az E-coli és más hasmenéses megbetegedések. 2011 októbere óta közel 3 ezer hastífuszos megbetegedést jelentettek, melyek közül néhány emberéletet is követelt. Javasolt megújítani a hastífusz elleni védőoltást. Ne fogyasszon csapvizet és jégkockával felszolgált hűsítőket, italokat. Szigorúan tartsa be a higiéniai szabályokat, ne vegyen ennivalót utcai árustól. Utazása alatt vagy a visszatérte utáni napokban amennyiben hasmenése lenne, forduljon orvoshoz.

Zimbabwéban gyógyszerhiány van, emellett nem áll rendelkezésre a megfelelően képzett egészségügyi személyzet sem. A magánklinikákban előre kell fizetni, sürgősségi esetekben is gyakran egy meglehetősen magas összeg befizetése a kezelés előfeltétele. Telítettség miatt sokszor még fizetési hajlandóság esetén sem tudnak a kórházak beteget befogadni. Az egészségügyi költségek kiugróan magasak lehetnek – különösen egészségügyi evakuáció esetén. Ha rendszeresen gyógyszert szed, hozzon ezekből elegendő mennyiséget magával. A malária általános probléma Zimbabwében, de általában az alacsonyan fekvő, határ menti területeken veszélyeztet, ideértve a Zambézi völgyét, a Viktória vízesést, a Hwange Nemzeti Parkot, a Keleti Magasföldek egy részét és Mutare környékét.

Az AIDS súlyos probléma Zimbabwében. A felnőtt lakosság mintegy 15%-a fertőzött. Elutazása előtt kérjen orvosi tanácsot és gondoskodjon a szükséges oltások beszerzéséről.

Ne utazzon el mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése nélkül.