Afrika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 12.   
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: A Zöld-foki Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Portugáliában, Lisszabonban van | Tiszteletbeli konzul Praia-n van | Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei

Biztonság:

A közbiztonság a Zöld-foki Köztársaságban elfogadható, afrikai viszonylatban jó. A nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken (Cidade de Praia, Mindelo, Sal szigete, Boavista) gyakori a zsebtolvajlás illetve fegyveres támadás is előfordul. A pénzen és az értéktárgyakon kívül az útlevelek megszerzése is cél, ezért az értékeket, okmányokat érdemes biztonságos helyen (pl. szállodai széfben) tárolni. A turistáknak kerülniük kell este a kivilágítatlan, kis forgalmú helyeket. Elutazáskor, a repülőtereken semmiképpen ne fogadjanak el harmadik személytől származó csomagot szállítás céljából.

Segélyhívó telefonszámok:
Rendőrség: 132
Tűzoltóság: 131
Mentők: 130

Bajba kerülés esetén fordulhatnak a Zöld-foki Köztársaságban jelen lévő, magyarul is beszélő tiszteletbeli konzulunkhoz, elérhetőségei az alábbi linken találhatóak.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Zöld-foki Köztársaságba történő beutazást követően.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Kiskorúak beutazása

A Zöld-foki szigetek előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőttekkel utazik együtt. További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez (http://www.embassy-capeverde.de/) vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségén lehet bővebb felvilágosítást kérni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges, melyet a Zöld-foki Köztársaság nemzetközi repülőterén vagy a nagykövetségeken lehet kiváltani. A vízum ára kb. 40 Euro, kiváltásához fénykép szükséges.  

További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez www.embassy-capeverde.de vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségéhez. 

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Munkavállalás

Magyar állampolgár 90 napon túli tartózkodásához tartózkodási engedélyt kell igényelni a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságon.  A regisztrációhoz szükséges a megélhetési, lakhatási és az egészségügyi feltételek megléte.  

Gépjármű vezetés:

A Zöld-foki Köztársaságban az első beutazástól számított 6 hónapig fogadják el az uniós állampolgárok vezetői engedélyeit, azt követően honosíttatni kell a helyi hatóságoknál.

Vám

A vámmal kapcsolatos információt a Zöld-foki Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál www.dnre.gov.cv/dnre/pt-pt/direcao-das-alfandegas

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Hivatalos nyelv a portugál, a bennszülöttek a crioulo (kreol) nyelvet beszélik. A törvényes fizetőeszköz az zöldfoki escudo, de az eurót is elfogadják. Hitelkártyát az ATM-ekben pénzfelvételre és a szállodákban fizetésre lehet használni. Időeltolódás Magyarországhoz képest (–3) óra.

Éghajlata meleg, száraz, óceáni. Az éves középhőmérséklet 20°C, a tenger vize 20-25°C között váltakozik, fürdőzésre egész évben alkalmas. Két évszakot lehet megkülönböztetni: november és július között száraz és enyhébb (hűvösebb), augusztus és október között melegebb és kissé csapadékosabb.

A szigeteket helyi repülőgépjáratok (TACV és a halcyonair társaságok működtetik) és kompok kötik össze. A közúthálózat fejletlen.

Az ország 10 szigetből áll, amelyből 9 lakott. Politikai berendezkedését tekintve működő és stabil parlamenti demokrácia. 2007-ben speciális együttműködési megállapodást írt alá az EU-val.

Hasznos linkek:

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A kiutazás előtt feltétlenül nézzék meg az Egészségügyi Világszervezet honlapján (www.who.int) az országra vonatkozó aktuális egészségügyi tanácsokat és konzultáljon háziorvosával vagy a magyarországi szakegészségügyi szolgálattal (http://wcs.oisz.hu/51028). A szigeteken dengue-láz, malária előfordulhat.

Egészségügyi tanácsok:

  • Csak palackozott vizet fogyasszon, jég nélkül.
  • Nyers zöldséget (pl.: saláta) ne fogyasszon.
  • Csak jól átsütött hús és tojásételt fogyasszon.
  • Vigyen magával: bélfertőtlenítő gyógyszert, magas védőfaktoros naptejet, szúnyogriasztó krémet.

Egészségügyi intézmények elérhetőségei:

Sal: 
Kórház: (+238) 2411162-2412700
Clinitur: (+238) 2429090
Murdeira Klinika: (+238) 241 3451

Boavista: - (+238) 251 1167

S. Nicolau: (+238) 235 1130

Santiago: 
(+238) 261 2462 (Praia)
(+238) 265 1130 (Santa Catarina)
(+238) 266 1130 (Tarrafal)

S. Vicente: - (+238) 232 7355

Maio: - (+238) 255 1130

Fogo: 
(+238) 281 1130 (S. Filipe)
(+238) 283 1034 (Mosteiros)

Santo Antão:
(+238) 223 1130 (Paúl)
(+238) 225 1130 (Ponta do Sol)
(+238) 222 1130 (Porto Novo) 
(+238) 221 1130 (Ribeira Grande)

Brava: (+238) 285 1130