Földrengés Kosz - Bodrum körzetében

Publikálva: 2017. július 21.

Ma hajnalban helyi idő szerint 01.31-kor a görögországi Rodosz és Kosz szigete között, közel a török partokhoz is, a Richter skála szerinti 6,4 erősségű földrengés volt, az Égei-tenger déli részén, a görög Kosz szigete környékén, 6-10 km mélyen.

A földrengést több erősebb utórengés követte (4,1-5,1). A jelenlegi információk szerint két halálos áldozata és legalább száz sebesültje van a földrengésnek, köztük turisták is megsebesültek. A sérülteket helikopterrel szállítják Rodoszra. A török és svéd származású áldozatok halálát egy fal összeomlása okozta. Főleg az óváros épületeiben keletkeztek komoly károk.

A földrengés következtében egy kisebb cunami keletkezett, mely elöntötte a görög sziget kikötőjét. A kikötő jelenleg nem működik. Kosz repülőterét lezárták, azonban ismét megkezdte működését. A kikötő továbbra sem működik. 

A törökországi Muğla tartományban 70-en könnyebben sebesültek meg, főként amiatt, hogy kiugrottak az épületek ablakaiból. Bodrum városban több épület megsérült, egy helyen tűz keletkezett, amit hamar eloltottak. Egy ideig akadozott az elektromos áram ellátása. 

Külképviseleteink magyar áldozatokról és sérültekről eddig nem kaptak jelentést. 

Mindenképpen szükséges a helyi hatóságok utasításainak követése. Amennyiben utórengésre figyelmeztetnek, szükséges a további készenlét, de ezzel együtt kerülni kell a pánikot, mert az önmagában balesetekhez vezet. 

A Török Katasztrófavédelem honlapja: https://www.afad.gov.tr/en

Isztambuli Főkonzulátusunk telefonos elérhetősége: 00-90-533-375-8715

A Görög Katasztrófavédelem honlapja: www.civilprotection.gr/en 

Athéni Konzuli Hivatalunk telefonos elérhetősége: (00)-(30)-(694)-860-1793 

Tovább Görögország utazási tanácsaira >>

Tovább Törökország utazási tanácsaira >>

Menü

Nyitólap

Navigáció