Hogyan kerüljük el, hogy munkavállalásnak álcázott pénzmosás áldozatává váljunk – röviden az „öszvérhálózatokról”

Az egyes bűnszervezetek által illegálisan szerzett pénz tisztára mosása gyakran az interneten keresztül a bűnszervezet tagjai által beszervezett, gyanútlan áldozatokon keresztül történik. Az ilyen jellegű pénzmosási ügyletek mára egyre elterjedtebbé válnak Európa szerte. Az áldozatokkal történő kapcsolatfelvétel 90%-a kizárólag közösségi oldalakon keresztül, elektronikus levelezés útján történik.

Öszvérhálózat:

Az „öszvér” egy olyan személy, aki továbbítja a bizonytalan eredetű - leginkább más bűncselekményből származó, illegálisan megszerzett - pénzt a bűnözők által megküldött egy vagy több folyószámlára, amely tranzakciók útja gyakran különböző, akár tengeren túli országokba vezethet. 

A bűnözők egyre gyakrabban interneten keresztül toboroznak „öszvéreket”, hogy jutalékért cserébe vegyék fel saját bankszámlájukról az odaérkezett lopott összeget, vagy váltsák be postán az előzőleg megküldött csekket és a kapott pénzt egy másik csatornán, más bankon keresztül, adott esetben Western Unionon keresztül utalják tovább. 

Annak ellenére, hogy az „öszvér” közvetlenül nem vesz részt az illegális tevékenységből (embercsempészet, csalás, drogkereskedelem, stb.) származó pénzek megszerzésében - csak továbbutalja azt -, bűncselekményt követ el (Btk. 399.§).  

A bűnözők ezt a lehetőséget ügyesen használják fel arra, hogy névtelenek maradjanak és a pénzek eredetét ne lehessen visszakövetni, ugyanakkor búsás haszonra tegyenek szert. 

KIK A VESZÉLYEZTETETT CÉLCSOPORTOK?

HOGYAN TÖRTÉNIK MINDEZ?

FIGYELMEZTETŐ JELEK:

HOGYAN ELŐZZÜK MEG A BAJT?

Nagyon fontos, hogy külföldön történő munkavállalás esetén körültekintően járjunk el. Ha bármilyen kétségünk támad a munkáltató megbízhatóságát tekintve, akkor forduljunk a hatóságokhoz. Különösen vigyázzunk a tengeren túlról érkező, könnyű pénzszerzést ígérő ajánlatokkal. Ha egy ajánlat túl jónak tűnik, az feltehetően nem megbízható. Személyes adatainkat - beleértve a bankszámlaszámunkat is - soha ne adjuk ki illetékteleneknek! Használjuk körültekintően a közösségi médiát!

MIT KELL TENNI, HA MÁR MEGTÖRTÉNT A BAJ?

Amennyiben ilyen jellegű és tartalmú megkeresést kapott, ne válaszoljon rá, és ne kattintson semmilyen linkre. Ehelyett értesítse a rendőrséget!

Ha már azt tapasztalja, hogy részesévé vált az öszvérszervezetnek, akkor azonnal értesítse erről a bankját, állítsa le a tranzakciót, vonja vissza a csekk beváltását és értesítse azonnal a rendőrséget! 

Menü

Nyitólap

Navigáció