Romániába utazók figyelmébe

Publikálva: 2017. március 9.

Figyelmeztetés - Kanyarójárvány Romániában

Felhívjuk a Romániába látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a 2016 elején elkezdődött és azóta Románia legtöbb megyéjében (leginkább Krassó-Szörény, Temes, Arad, Maros megyében, de regisztráltak megbetegedéseket Hargita megyében is) sajnálatos módon akuttá vált a kanyarójárvány

A helyi közegészségügyi szolgálatok lehetőségeikhez mérten megtették a szükséges lépéseket a járvány megfékezése érdekében. 

Az ANTSZ információi szerint  Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, amelynek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy kanyaró elleni oltásban részesült. A hosszútávra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két dózis oltóanyag beadása (oltás és újraoltás) történik. Az első kanyaró elleni oltást 15 hónapos korban kapják meg a kisgyermekek - morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) kombinált oltóanyagként -, majd 11 éves korban (6. osztály) iskolai kampányoltás keretében részesülnek újraoltásban, ugyancsak MMR vakcinával.

Az elmúlt két évtizedben hazánkban az átoltottság mind a 15 hónapos korban végzett első, mind a 6. osztályban végzett újraoltás esetén meghaladta a 98%-ot. Az oltás és emlékeztető oltás a szakirodalmi adatok alapján mintegy 99%-os védelmet biztosít.

A kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltásban nem részesült,  illetve a betegséget át nem vészelt, oltatlan személyek. Veszélyeztetettek továbbá az immunhiányos betegek, valamint az egészségügyi dolgozók, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el. Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltásban részesült, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet. Ilyen esetekben sajnos előfordulhat, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró. 

https://www.antsz.hu/hir1/kanyarojarvany.html

A Romániába utazó külföldi állampolgárok számára elsődlegesen a higiéniai rendszabályok betartása a legfontosabb (a kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti), valamint vitaminok kellő bevitele ajánlott, ugyanakkor – amennyiben rendelkezésükre áll - tartsák maguknál az oltási könyvüket és utazásuk előtt ellenőrizzék védettségüket a vírussal szemben.  

Tovább az utazási tanácsokra >>

Menü

Nyitólap

Navigáció