Amerika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Legközelebbi magyar nagykövetség Mexikóvárosban van. 

Biztonság:

Az ország a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartozik.

A Belize területén áthaladó számos, a drog-bandák által, az illegális kábítószer-kereskedelem számára használt útvonalak miatt, az utóbbi években ebben az országban is nagy mértékben megromlott a közbiztonság. Számos ország, így az USA adminisztrációja is 2011 óta a “Fokozott biztonsági kockázatokat” jelentő térségek országai között besorolva tartja nyilván.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még minimum 3 hónapig kell érvényesnek lennie a Belize területére történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:  

A törvényes képviselő nélkül, illetve csak az egyik szülővel utazó gyermekek be- és kiutazásához angol nyelvű, közjegyző előtt tett szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges. Nyilatkozat minta.

Vízum:

Turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be. A határon kérhetik a megfelelő visszaútra szóló repülőjegy, vagy a továbbutazásra szolgáló hajójegy felmutatását.

Tanulmányi célú beutazás esetén: diákvízumot Belize bécsi nagykövetségén/konzulátusán kell igényelni.

 A turistautazók tartózkodásának a meghosszabbítását, a kérelmező formanyomtatványok megfelelő kitöltése mellett, az országos vagy területi Migrációs (Bevándorlási) – Hivatalokban intézik.

Házikedvencek beutazása:

Szükséges a származási országból állatorvosi igazolás, valamint a Belize Agricultural Health Authority (BAHA) ( tel: 00-011-501-2231653) behozatali engedélye. 

Illetve további információ a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:  

www.customs.gov.bz/traveller.html

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Belize-i dollár (BZD)

Időjárás: Éghajlata szubtrópusi, meleg és párás. Az esős évszak május közepétől november végéig tart, hosszabb szárazabb időszak februártól május elejéig van. A hurrikánok szezonja általában júniustól novemberig tart. 

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Belize-be utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az országba belépők számára a nemzetközi jogosítványok három hónapon át érvényesek Belizében. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a Belize-i jogosítványt.

Az országban a legfőbb közlekedési eszközök az autóbuszok és a magán személygépkocsik. Vasútvonal nincs. Az angol gyarmati hagyományokkal ellenkezőleg, a közlekedés iránya és rendje a jobb oldalon történik. A távolságokat mile-ban (mérföld), a sebességet mile/hour-ban jelzik. Az országutakon megengedett legnagyobb sebesség 55 mile, a városokban és az egyéb települések közútjain 25 mile/óra. A korábbi évek hurrikánjai, és trópusi viharai sok kárt okoztak a közlekedési infrastruktúrában. A Manatee út (Coastal Road – a tengerpart menti főút), amely a nyugati autópályát jelenti Belmopan fővárostól észak-keletre fekvő Dangriga-kikötőig, legnagyobb részt burkolatlan. (Ezt az útszakaszt, a nagy trópusi viharok után gyakran sárral és üledékkel árasztja el a tenger.) A tengerpart mentén, egészen le az ország déli határán fekvő Punta Gordáig, a burkolat rendezett, és az úton, valamint a bekötőutak mentén, a jelzések is jól láthatók. A szervíz- és tankállomások, ezeken a tengerparti szakaszokon jobban kiépítettek, mint az ország egyes, belső régióban, az ottani, gyakran őserdei települések között. Biciklisták az egész országban nagy számban találhatók és sok problémát jelentenek az autósoknak a közlekedésben elkövetett szabálytalanságaik miatt.

Viselkedési kultúra: A homoszexualitást a törvény bünteti.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős évszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések következtében. Jelentések szerint, az utóbbi 3 - 4 évben jelentősen megnőtt ebben a régióban az ilyen típusú megbetegedések száma.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. 

A Belize-be turista utat tervező magyar állampolgároknak nagyon javasolt a WHO (a Világ Egészségügyi Szervezet) és a Járványügyi- Ellenőrző- és Megelőző Központ – Centers of Disease Control and Prevention (CDC) Web-lapjait tanulmányozni.

Sárgalázelleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/ vagy ilyen országo(ko)n át utazik valaki.