Amerika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Bolíviában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | La Pazban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Buenos Airesben van

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. 

1. Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Jelenleg nincs Bolíviában a politikai hatalmat erőszakkal vagy terrorcserekmények útján megszerezni kívánó szervezet. Magyar és EU-állampolgárokat, illetve magyar és EU-érdekeltségű vállalatokat, intézményeket nem értek terroristatámadások, és ilyen fenyegetésekről sincs tudomásunk. 2009. április 16-án egy rendőrségi akció során megöltek egy bolíviai-magyar-horvát, egy magyar nemzetiségű román és egy ír állampolgárt. Letartóztattak, s terrorizmus és fegyveres felkelés vádjával fogva tartanak egy magyar-román állampolgárt. A fogva tartott személyt 2015-ben bűnösnek mondták ki és elítélték fegyveres felkelésben való részvétel miatt, de nem sokkal ezután szabadlábra helyezték és azóta elhagyta Bolívia területét. Az ügy a magyar turisták megítélését és a velük való bánásmódot sem a helyi hatóságok, sem a bolíviai közvélemény részéről nem befolyásolja hátrányosan.

2. Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Az országban, de különösen a fővárosban és a nagyobb városokban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban - nagyobb értékekre - rablások is előfordulnak. Ajánlatos Magyarországon az utazási irodánktól külön kérni, hogy megbízható repülőtéri transzferről is gondoskodjék a bolíviai utazásszervező, illetve a szállodától kérjük, hogy szerezzen taxit.

3. Biztonság, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek:

Ajánlott kihagyni az országjárásból elsősorban a Chapare (Santa Cruz és Cochabamba között), valamint a Yungas (La Paztól északkeletre), az Altiplano régiókat és El Alto városát különösen éjszaka. Akik mégis ezekre a vidékre kívánnak látogatni, saját biztonságuk érdekében javasoljuk a Buenos Aires-i magyar nagykövetséget előzetesen értesíteni az útitervről és a részletekről. Lehetőleg ne utazzunk közúton éjszaka. Mindenképpen kevésbé ajánlott olyak helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között.

4. Utazás, közlekedés biztonsága:

  • szárazföldi: komoly elővigyázatosságot követel, különösen az olcsó távolsági buszok igénybevétele vagy egyedüli kalandozás esetén (rablásveszély és a rossz közlekedési morál miatt egyaránt).
  • vízi: csak abban az esetben ajánlott, ha komoly utazási iroda szervezésében kerül igénybevételre
  • légi: Bolívia nagyobb városait sűrűn közlekedő légi járatok kötik össze, a repülőterek biztonságosak.

5. Természeti és technikai katasztrófák:

Viszonylag gyakoriak a kisebb földrengések és vidéken a buszbalesetek. A hegyvidéken az erős esőzések szoktak úttorlaszokat eredményező hegyomlásokat okozni.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A beutazástól számítva legalább 6 hónap

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Kiskorúak beutazása:

Bolíviai és Bolíviában lakóhellyel rendelkező külföldi kiskorúak az ország elhagyása esetén a szülők nélkül, illetve csak az egyik szülővel utazó kiskorúak kiutazásához be kell mutatni a Fiatalkorúak Bírósága által kiadott engedélyt. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. Bolíviában egy naptári évben külföldi állampolgár összesen maximum 90 napig (egyhuzamban vagy több részletben) tartózkodhat turistaként. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 

Tanulmányi vízum:
60 napos tartózkodásra jogosít, amelyet egy évvel meg lehet hosszabbítani, egészen a tanulmányok befejezéséig, melyet a megyei idegenrendészet engedélyez. Ehhez be kell mutatni az oktatási intézménybe való beiratkozási papírt; erkölcsi bizonyítványt; az adott bolíviai konzulátus által elfogadott orvosi igazolást arról, hogy a vízumkérő nem szenved fertőző betegségben és HIV-ben sem; hitelesített bizonyítványt; megélhetési igazolást. 

Egyéb célú vízum:
30 napra szól, melyet maximum két alkalommal lehet meghosszabbítani. Be kell mutatni az adott tevékenységet igazoló dokumentumokat (pl. munkaszerződés, művészi, kulturális és művészeti és kulturális tevékenység); oda-vissza repülőjegyet.

Többszöri belépésre jogosító vízum:
maximum 180 napos tartózkodásra jogosít, öt évig érvényes, üzleti célú beutazáskor adható.

Túltartózkodás esetén:
az ország elhagyásakor a magengedettet meghaladó tartózkodás idejére napi 10 (tíz) boliviano büntetés kell megfizetni.

Általános szabály:
a nem spanyol nyelvű okiratokat hivatalos fordítással kell benyújtani. Vízumkérelmek benyújtásában, illetve bővebb felvilágosítást vízum- és egyéb konzuli, valamint a bolíviai jogszabályokkal kapcsolatos ügyekben Bolívia bécsi külképvislete ad, valamint a bolíviai idegenrendészeti hatóság Dirección General de Migración honlapján szerezhető információ spanyol és angol nyelven.

Munkavállalás:

Munkát vállalni Bolíviában úgynevezett meghatározott célú vízum (visa de objeto determinado) birtokában lehet. Ez a vízum 30 napra szól, melyet maximum két alkalommal lehet meghosszabbítani. Ennél hosszabb tartózkodás esetén tartózkodási engedélyt kell beszerezni a bolíviai idegenrendészeti szerveknél.  A kérelemhez csatolni kell a munkaszerződést és az erkölcsi bizonyítványt. 

A bolíviai idegenrendészeti hatóság honlapja www.migracion.gob.bo.

Házi kedvencek beutazása:

A beutazás az illetékes bolíviai konzulátus engedélyéhez kötött, a kérelemhez csatolni kell egy 90 napnál nem régebbi veszettség elleni oltásról szóló igazolást hitelesítéssel és spanyol nyelvű fordítással ellátva. 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

2014 márciusától Bolíviában is a légitársaságok szedik be a repülőtéri illetéket, amit belefoglalnak a repülőjegyek árába, így a repülőtéren már nincs külön fizetési kötelezettség. Személyes használatra vagy fogyasztásra, nem kereskedelmi céllal 1000 USA dollár értékig vámmentesen vihető be áru. A bolíviai törvények (1008. Sz. törvény) szigorúan, - minimum 3-5 évig terjedő szabadságvesztéssel - büntetik bármilyen fajta kábítószer (ideértve a marihuánát is) birtoklását, fogyasztását vagy kereskedelmét. A  nemzetközi repülőtereken (El Alto  - La Paz. Viru Viru – Santa Cruz) a kiutazók kézipoggyászát az útlevélvizsgálat és a biztonsági ellenőrzés után a rendőrség kábítószer-ellenes egységei is átvizsgálhatják. Tilos régészeti lelőhelyeken talált vagy mozgóárustól vett eredeti, történelmi értékkel bíró tárgyaknak, továbbá állatoknak és növényeknek az adott bolíviai állami szakhatóság engedélye nélküli kivitele az országból. Amennyiben a beutazónál vagy a kiutazónál 10000 USA dollár vagy azt meghaladó értékű készpénz, értékpapír van, be kell jelentenie a vámszerveknél, 50000 USA dollár felett a kivitel a Bolíviai Nemzeti Bank engedélyéhez kötött. 

A bolíviai vámhivatal honlapja www.aduana.gob.bo

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az országban jelenleg relatív nyugalom van, azonban útblokádok, tüntetések bármikor előfordulhatnak, ezért ajánlatos utazás előtt a bolíviai politikai eseményeket figyelemmel követni.

Biztosítás:

Nemzetközi biztosítás megléte mindenképpen javasolt. Célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e bolíviai biztosítópartnere, ugyanis ennek hiányában egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a bolíviai egészségügyi intézmény addig nem látja el a beteget, amíg annak költsége nincs kifizetve. Egészségügyi egyezmény nincs a két ország között. Esetleges lopás, rablás esetén a hazai biztosítónál történő kárigény érvényesítéséhez a bolíviai rendőrségi feljelentés szükséges.

Közlekedés:

A szabados vezetési stílus, valamint az esetenként több ezer méter magasban kanyargó hegyvidéki utak jóval fokozottabb figyelmet igényelnek az európai autóstól, ezért hosszabb út esetén gyakori pihenők megtétele javasolt. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Figyelem: gyakorta számítani lehet „szórakozott” gyalogosokra, biciklisekre és mozgóárusokra, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról, és a szabályosan haladó járműveknek szó szerint nekiütköznének, ha a vezető nem kerüli ki őket.

Éghajlat:

Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott. A hegyvidéken a nyári hónapokban is nagyon lehűlhet az idő éjszakára, és az árnyékos, napfény által nem ért helyeken nappal is meghűlhet az éghajlathoz nem szokott turista. A magasan fekvő vidékre (pl. La Paz, Titicaca tó, Salar Uyuni, Oruro, Potosí) látogatók a magassági betegség leküzdése érdekében az érkezés első napjára semmiképpen se tervezzenek kirándulást, ajánlott a napot nyugodt pihenéssel tölteni, könnyű ételeket és kokateát fogyasztani, - ezt a helyi hotelek is ajánlják - illetve súlyos tünetek esetén javallott az ún. soroche tabletta szedése. Figyelem: túrázás, országon belüli közúton való utazás esetén mindig legyen nálunk több liter ivóvíz!

Munkaszüneti napok, fontosabb vallási és egyéb ünnepek: január 1.– Újév; január 22—Bolívia megalapításának ünnepe; februárban változó időponttal: Karnevál (hétfő, kedd); változó időponttal: Nagypéntek; május 01. Munka ünnepe; június 15. Krisztus teste; június 21. aymara újév; augusztus 06. Haza ünnepe; november 02. Mindenszentek; december 24 –25. Karácsony; december 31. Óév búcsúztatása.

Egyéb hasznos tudnivalók: Hitelkártyát széles körben elfogadnak. Ételek: Csapvizet, mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint utcai árusoknál és igen egyszerű étkezdékben kapható, és bizarr küllemű ételeket ne fogyasszunk!

Hasznos telefonszámok:

  • Turista rendőrség, La Paz: 00591-2- 222.50.16
  • Rendőrség (Radio Patrullas) az ország 9 megyéjében tel: 110

Hasznos linkek:

Bolívia Külügyminisztériuma 
Bolíviai Állam 
Bolíviai Kongresszus 
Bolíviai Belügyminisztérium (Ministerio de Gobierno) 
Országos rendőrség

El Alto Nemzetközi Repülőtér: tel: (591-2) 2810122 , (591-2) 2810240
www.sabsa.com; e-mail: svSFeKjY5MjNNkYWRtaW5AbHB6c2Fic2EuY29t;

Bolíviai városok időjárása 
Bolíviai turizmus 
Bolívia kulturális és turisztikai minisztérium

GYIK

1. „Mennyire biztonságos most Bolívia?”

Alapvetően nem veszélyesebb, mint a térség bármely más állama. Az esetleges zavargások ugyanakkor megnehezíthetik az ország elhagyását, ugyanis a főváros földrajzi fekvése miatt El Alto városát – ahol a repülőtér is található - az útblokádok igen könnyen rövid idő alatt teljesen megbénítják, így mind a légi, mind a közúti közlekedés leáll. A szervezett turistáknak – normál körülmények között - különleges kockázattal nem kell számolni.

Kérjük, utazásuk előtt töltsék ki az online regisztrációs adatlapot konzuli védelemhez.

2. „Vannak Bolíviában Turistainformációs Hivatalok?”

A polgármesteri, valamint a megyei prefektusi hivatalok szolgálnak biztos információval és térképpel az utazók számára.

3. „Működik Bolíviában a turistarendőrség?”

Igen, a csendőrség keretében, tehát a rendőrök zöld egyenruhát viselnek. Ingyenesen hívható szám az országon belül: 800-10-8687. Civil ruhás és „furcsa” igazolványokat mutató „rendőrök” nem a csendőrséghez, hanem az alvilághoz tartoznak.

4. „Hogyan hívható Bolívián belül a Magyar Tiszteletbeli Konzulátus?”

A bolíviai telefonszámok hét számjegyűek. A mobilszámok 7-es számjeggyel kezdődnek és nyolc számjegyűek. Országon belül további előhívó nem szükséges, csak az adott mobilszámot kell tárcsázni. 

5. "Kábítószernek minősül-e a kokatea?"

A kokatea („coca mate”) Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, a szállodákban a reggelinél minden esetben kínálják. Fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése, azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

Javasoljuk azonban, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.  

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Mind a közegészség, mind az egészségügyi helyzet hagy kívánnivalót maga után, de az állapotok nem kritikusak. Kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, hazai felvételük előtt célszerű az ANTSZ véleményét kikérni. Madárinfluenza a dél-amerikai kontinensen még nem fordult elő. Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre – ha nem kívánunk orvoshoz fordulni -, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.

A sárgaláz elleni oltás az ország egyes veszélyeztetett részeire utazók esetében kötelező. A veszélyesnek ítélt régiókat egy egészségügyi minisztériumi rendelet tartalmazza, a szóban fekvő területek általában Bolívia alacsonyan fekvő, trópusi részein találhatóak. A nehezen megismerhető és nem teljesen egyértelmű szabályozás miatt azonban javasoljuk, hogy Bolívián belüli úti célunktól függetlenül adassuk be a sárgaláz elleni oltást. 

2016. januárjában Bolíviában is megjelent a Zika-vírus, ezért javasoljuk, hogy amennyiben feltétlenül nem szükséges, terhes hölgyek a járvány megfékezéséig ne látogassanak Bolívia Brazíliával határos síkvidéki-trópusi régióiba (Beni, Pando és Santa Cruz megye).