Amerika

Utoljára módosítva: 2016. 10. 19.  

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Brazíliavárosban nagykövetség és konzuli hivatal | São Paulóban főkonzulátus 

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva jóval körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól.

Brazília nagyvárosaiban a közbiztonság általánosságban rossz. Bármikor lehet számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre: lopásokra, fegyveres rablásokra, utcai zsebtolvajlásra, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítására, különösen nevezetességek környékén, strandokon, szállodákban, éttermekben, bárokban, szórakozó helyeken. 

Gyakran fiatalkorúak az elkövetők, akikről nem feltételezzük, hogy bűnözők. Javasoljuk, hogy a nyilvános helyeken járva a turistánál mindig legyen 20-30 USD-nek megfelelő brazil reál, amit rablás esetén át lehet adni. Javasoljuk néhány  biztonsági alapszabály betartását,  melyek révén  csökkenthető a bűncselekmények kockázata. Ne viseljen értékes órát, ékszert, drága feltűnő ruhát az utcán. Nagyobb összegű készpénzt ne vigyen magával, illetve ne vegyen elő nyilvános helyen. Értékeit a szálloda széfjében, vagy más biztonságos környezetben helyezze el. Útlevelét ne, csak annak fénymásolatát tartsa magánál. A bankkártya, mobiltelefon letiltásához szükséges sürgősségi telefonszámot jegyezze meg. 

Javasoljuk továbbá, hogy utazás előtt minden utazó regisztráljon konzuli védelemre és töltse ki a konzuli védelemre szolgáló online adatlapot (https://konzved.mfa.gov.hu/), mely segíti a kapcsolatfelvételt és a konzuli védelem ellátását vészhelyzet esetén.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül léphetnek be, és tartózkodhatnak Brazília területén. Az útlevélnek a belépés napjától számított legalább fél évig még érvényesnek kell lennie. A 90 napos tartózkodási lehetőség helyben történő meghosszabbítására nincs lehetőség. Többszöri belépés esetén a tartózkodási napok az utolsó 180 naptári napban összesítve sem haladhatják meg a 90 napot. A túltartózkodás pénzbüntetéssel és a későbbi beutazás esetleges megtagadásával jár, ezért a kiszabott büntetés összegét célszerű az ország elhagyásakor kifizetni.

A bármilyen időtartamú, munkavállalási, jövedelemszerzési célú, illetve a 90 napot meghaladó bármilyen célú beutazás vízumkötelezett. A vízumkérelmet Brazília budapesti nagykövetségen kell benyújtani, a határon történő vízumfelvételre nincs mód.

A külföldiek brazíliai munkavállalására vonatkozó aktuális szabályokról portugál nyelven az alábbi honlapon lehet tájékozódni. A munkavállalás alapfeltétele a brazil munkáltató által beszerzendő munkavállalási engedély, amelynek birtokában a budapesti brazil nagykövetségen kérelmezhető a munkavállalási vízum.

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísérten érkező kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának a birtokában léphet be Brazíliába. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.

Az országba történő belépéskor statisztikai lapot és vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni. A statisztikai lap lepecsételt másodpéldányát visszaadják és kiutazáskor elkérik, ezért fontos megőrizni. Turistaforgalomban tilos mindenféle élelmiszer vagy mezőgazdasági termék bevitele. Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba.

Az országból történő elutazáskor a jegykezelésnél ellenőrzik, hogy a megváltott repülőjegy tartalmazza-e a reptéri illetéket. Ha nem, akkor a kb. 30 eurónak megfelelő összeget a helyszínen kell kifizetni. Ugyanez az összeg belföldi járat igénybevétele esetén kb. 10 euró.

Bár az utazók többsége Rio de Janeiróba, vagy São Paulóba utazik, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy Budapesten a csomagokat csak az első nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. (Ha például valaki Rio de Janeirón keresztül Brazíliavárosba utazik, akkor a Rio de Janeiró-i repülőtéren ki kell vennie a csomagot, ahol megtörténik az útlevél- és vámvizsgálat, majd át kell mennie a belföldi járatok részre, és ismét fel kell adni a csomagot.) Az országból kiutazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha a turista azonos légitársasággal, vagy egymással szerződésben álló társaságokkal repül. Amennyiben nem azonos, vagy egymással szerződéses viszonyban nem álló légitársasággal utazik, akkor csak az utolsó brazil nemzetközi repülőtérig veszik fel a csomagot, s az utasnak magának kell gondoskodnia a csomag ottani további feladásáról. Erre az átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani.

Biztonsági szempontból érdemes a nagyobb nemzetközi szállodaláncok szálláshelyein megszállni. A brazíliai szállodák a foglalásnál hitelkártya adatokat kérnek biztosítékként, ha ez nem áll rendelkezésre, az árat a tartózkodás teljes tartamára előre ki kell fizetni. Javasoljuk a pénzváltást a hivatalos pénzváltó helyeken, azaz reptereken, bankokban vagy utazási irodánál, és lehetőség szerint nagyobb városokban intézni. Az országban kizárólag a helyi pénznemben, reálban lehetséges fizetni. A legelterjedtebb külföldi fizetőeszköz az USA dollár, de az euró is beváltható a legtöbb helyen. A fekete váltást a törvény súlyosan bünteti.

Az országban a lakossági villamos áram feszültsége általában 110 V, de néhány helyen, például a fővárosban 220 V. A konnektorok nem európai szabványúak.

Az általános tévhittel ellentétben, Brazíliában az árszínvonal az európainál magasabb. A turisták által igénybe vett szolgáltatások (közlekedés, szállás, éttermi étkezés, távközlés) a magyar árszínvonalat jelentősen meghaladják.

A kereskedelemi szálláshelyeken az Internet általában térítés ellenében rendelkezésre áll, ingyenes WIFI használatra azonban az országban kevés lehetőség adódik.

A bankkártya és hitelkártya használata rendkívül elterjedt, a legkisebb boltokban, olykor még a piacon is lehetséges ilyen módon fizetni. A dombornyomatú nemzetközi hitelkártyát általában elfogadják. A külföldi bankkártyával automatából pénz vehető fel. Ezek használatánál érdemes a kártyát kiadó bank átváltási árfolyamáról tájékozódni.

Gépkocsi bérlésénél érdemes körültekintően eljárni a szerződés megkötésekor, mert gyakran előfordul, hogy a szerződés nem minden esetben tartalmazza a teljes körű biztosítást. A bérléshez elengedhetetlen a hitelkártya. A brazil törvények szerint a gépkocsivezető vezetés idején megengedett alkoholszintje nulla. A gyorshajtásért, tilosban parkolásért és egyéb szabálysértésekért kiszabott bírságok összegével a kölcsönző cég utólag megterheli a bérlő hitelkártyáját. Felhívjuk a figyelmet a rendkívül óvatos vezetésre és a sebességkorlátozás betartására, mivel az utak minősége sok helyen rossz és gyakoriak a súlyos közlekedési balesetek. A közbiztonság és az útminőség miatt javasoljuk, hogy nagyobb távolságra történő utazáskor lehetőleg csak nappal közlekedjenek.

A brazil közlekedési hatóság (CONTRAN) 2004. évi 168. sz. határozata szerint a vonatkozó nemzetközi szerződésekben részes államok (Magyarország ilyen állam) polgárai legális brazíliai tartózkodásuk első 180 napjában a hazájuk által kiállított, érvényes járművezetői engedéllyel vezethetnek Brazíliában. A vezetői engedély portugál nyelvű fordítás és személyazonosságot igazoló dokumentum (útlevél) egyidejű felmutatása mellett jogosít járművezetésre. 180 napot meghaladó tartózkodás esetén a vezetői engedélyt honosíttatni kell a helyi közlekedési hatóság (DETRAN) irodájában. A honosítási folyamatban a járművezetőnek fizikai és szellemi alkalmassági vizsgákat kell tennie. A fenti eljárás alól csak a diplomáciai vagy konzuli védelmet élvező hivatalos kiküldöttek mentesülnek.

Tudnivalók az országról

Felhívjuk a Brazíliába utazók figyelmét, hogy általános vízhiány miatt országszerte, de különösen a délkeleti államokban (Sao Paulo, Rio de Janeiro) időszakos vagy váratlan, komolyabb fennakadások illetve teljes kimaradások fordulhatnak elő a víz- és áramellátásban (pl. szálláshelyek áram- és vízkorlátozása, közvilágítás és közlekedési lámpák kikapcsolása, liftek leállása).

***

Brazília területe 8514205 km², melyen 4 időzóna halad át. Lakossága 2016. évi becsült adatok alapján 206 millió fő. Fővárosa 1960 óta a jelenleg, külvárosaival együtt kb. 2,5 milliós lakosú Brazíliaváros. További fontosabb városai São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador, Recife, Porto Alegre, Fortaleza. Hivatalos nyelve a portugál. Hivatalos pénzneme a reál (1 EUR = kb. 3 BRL).

Országos munkaszüneti napok:

Január 1. – újév
Február vagy március – karnevál – 3 nap munkaszünet
Március vagy április – húsvét (nagypéntek munkaszüneti nap, húsvét hétfő azonban nem)
Április 21. – Tiradentes nemzeti ünnep
Május 1. – a munka ünnepe
Június – Corpus Christi (napja pünkösd vasárnaptól tíz napra)
Szeptember 7. – a brazil függetlenség napja
Október 12. – Brazília védőszentje napja
November 2. – halottak napja
November 15. – a köztársaság kikiáltása
December 25. – karácsony (december 26. nem munkaszünet)

Brazíliavárosban magyar nagykövetség, São Paulóban főkonzulátus működik. Ezek elérhetőségei a Kormányzati honlapon a Külképviseletek címszó alatt találhatók.

Becslések szerint a brazíliai magyarok száma mintegy 80-100 ezer főre tehető, többségük São Paulóban és környékén él. Jelentősnek mondható még a Rio de Janeiróban, Curitibában és Porto Alegrében élők száma, de az ország legkülönbözőbb részein elszórtan is élnek magyar származásúak.

A São Pauló-i Magyar Ház a kolónia adakozásából épült, és évtizedek óta az ottani magyar szervezeteknek, illetve rendezvényeknek ad otthont.

Kiemelendő a magyar Bencés rendi szerzetesek brazíliai tevékenysége. A harmincas évek középén São Paulóban megalapították a Szent Gellért Apátságot és Kolostort, továbbá a hozzá tartozó Szent Imre középiskolát, mely jelenleg is Brazília egyik legszínvonalasabb oktatási intézménye.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgárságú beutazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljon útnak. A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága, különféle összegű készpénzes kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD) kötik a beteg felvételét. Ugyancsak drága a sürgősségi fogászati ellátás. A gyógyszerek esetében ugyanez a helyzet. Javasoljuk, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket az utazók vigyék magukkal.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt.

Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket, héjas gyümölcsöket bárhol ehetünk, de salátákat és eperféléket csak drágább éttermekben fogyasszunk.

A beutazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra kivétel a sárgaláz elleni védőoltás, ha az utazó fertőzött országból érkezik, vagy azon utazik át (Latin-Amerikából: Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Peru, Venezuela. Afrikából: Angola, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Kongó, Gabon, Gambia, Libéria, Szudán, Guinea, Nigéria, Sierra Leone). Ebben az esetben a sárgaláz elleni védőoltás kötelező, melynek meglétét szigorúan ellenőrzik (sárga oltási könyv). Oltás hiányában visszafordítják az utazót és nem engedik belépni az országba.

Annak ellenére, hogy beutazáskor nincs kötelező védőoltás, javasoljuk a következő oltásokat (nem fontossági sorrendben):

Hastífusz elleni védőoltás; Hepatitis A elleni védőoltás; Hepatitis B elleni védőoltás; Malária elleni gyógyszer bizonyos területeken; Sárgaláz elleni védőoltás; Tetanusz

A Brazil hatóságok a sötéttel jelölt területekre utazóknak javasolják a sárgaláz elleni védőoltást:

 

Brazíliában az alábbi betegségekkel kell számolni:

Dengue
Hastífusz
Hepatitis A és B
Malária
Sárgaláz
Tetanus
Veszettség
Zika-vírus 

A Dengue-láz (Csonttöréses láz) gyakorlatilag az ország egész területén előfordul, különösen az esős évszakban. Kórokozója vírus (Dengue vírus), melyet emberről emberre bizonyos szúnyogok (Aedes aegypti) vihetnek át csípésükkel. A betegségnek két formája létezik, az ún. klasszikus dengue-láz, illetve a vérzéses dengue-láz. A fertőzést követő tünetek hirtelen magas lázzal, ízületi, izom és csontfájdalommal, hányással kezdődnek, esetleg halvány kiütéssel járnak. A betegséget mérsékelt vérzékenység (orr-, ínyvérzés) kísérheti, mely 3 -10 napig tart. A lábadozás lassú, hetekig elhúzódhat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel. Ez a forma nemritkán halálos kimenetelű.

Védőoltás nincs ellene. A beteget mindössze tüneti kezelésben tudják részesíteni, ami általában lázcsillapításból és ágynyugalomból áll. Szükség esetén vérkészítmények adására is sor kerülhet. A betegség megelőzése a szúnyogcsípés elleni védekezéssel lehetséges. A szúnyogcsípés ellen védekezni hosszú ujjú ruha, nadrág, zárt cipő, zokni viselésével, szúnyogriasztó szerek használatával lehet. Javasoljuk, hogy aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben.

A szúnyog szaporodásának visszaszorítása a lakott területeken található, főként esők után kialakuló pangó vizek megszüntetésével lehetséges (pocsolyákban, elhagyott edényekben, gumiabroncsokban, szeméttelepeken összegyűlt, viszonylag kis mennyiségű édesvíz). 

Tájékoztató a Zika-vírusról

A Zika-vírusról egyelőre keveset lehet tudni mivel a megjelenése óta eltelt rövid idő nem adott lehetőséget mély tudományos elemzések elkészítésére. 

A vírust bizonyítottan ugyanaz az Aedes aegypti szúnyog terjeszti, amely számos trópusi betegség (dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz) terjesztéséért is felel. Egyes, meg nem erősített kutatási eredmények szerint a vírus emberről emberre is terjedhet, testnedvekkel, illetve szexuális úton. Az nyilvánvaló, hogy rendkívül gyorsan terjed. Brazíliában egy év alatt terjedt el annyira, mint a dengue-láz 20 esztendő alatt.

A vírus ellen nincs védőoltás, sem gyógyszer. A fertőzött személynél jellemzően enyhe, magától gyógyuló, legfeljebb egy hétig tartó, lázas, kiütéses, fejfájással és ízületi fájdalommal járó betegséget okoz. Kezelésére általános fájdalom-, és lázcsillapítás, folyadékpótlás szükséges. 

A vírusfertőzés bizonyos esetekben súlyos mellékhatásokkal járhat. Az ismert, de teljes körűen nem felmérhető mellékhatások közül a legsúlyosabb a kisfejűség (mikrokefália). Az eddigi kutatási eredmények szerint a terhesség első három hónapjában Zika-vírussal megfertőzött nők az átlagosnál jóval nagyobb százalékban szülnek olyan, korlátozottan életképes gyermeket, akinek a fejkörmérete nem éri el a 33 centimétert. Jelenleg úgy tudni: ha a nő azután esik teherbe, hogy átesett a betegségen, akkor a korábbi fertőzés már nem jelent veszélyt a magzatra.

A Zika megjelenése előtt Brazíliában évente alig több mint száz mikrokefáliás esetet regisztráltak, 2015 októbere óta azonban már több ezer kisfejűség-gyanús születést jelentettek. A bizonyítottan mikrokefáliás esetek mintegy tíz százalékában egyértelműen kimutatható volt a Zika-vírussal történt korábbi fertőzés. 

Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal, vagy utazási egészségügyi központtal indulás előtt, tájékozódjanak a használandó szúnyogriasztókról és egyéb megelőzési lehetőségekről.

Az érintett területről visszatérő utazók a visszaérkezést követő három héten belül megjelenő tünetek esetén forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

A Zika-fertőzések döntő része Brazília északkeleti részében történik. A déli, délkeleti tagállamokban a betegség lényegesen ritkábban fordul elő. A szúnyog élőhelyének számító trópusi és szubtrópusi területeken kívül elszórtan előfordult megbetegedéséknél a fertőzés korábbi utazás során történhetett, de egyelőre nem zárható ki a szexuális úton történ fertőzés sem.

A brazil kormány minden eszközzel küzd a Zika terjedése ellen. 200 ezer fős katonaság segíti a szúnyog szaporodásához szükséges pangó vizek felszámolását, emellett a lakosság körében országos felvilágosító kampány is indult. Az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól is érkezett pénzügyi és kutatói felajánlás. Több nemzetközi intézetben kezdtek kutatómunkát a védőoltás kifejlesztése érdekében, de ez valószínűleg több évig tart.

A vírussal kapcsolatban folyamatosan frissülő információ érhető el az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján. 

Európai Betegségmegelőző Központ Zika vírus járványra vonatkozó tájékoztatója