Amerika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 25.  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Brazíliavárosban nagykövetség és konzuli hivatal | São Paulóban főkonzulátus 

Aktuális:

2017. 09. 25.
A Rio de Janeiro szegénynegyedeiben zajló nagyszabású rendőri és katonai akciók, illetve a megromlott közbiztonsági helyzet miatt javasoljuk, hogy a városba utazók ezen városrészeket és azok közvetlen környezetét is kerüljék el. Felhívjuk a figyelmet, hogy több favela is a turisták által látogatott helyszínek közelében található.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva jóval körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól.

Brazília nagyvárosaiban a közbiztonság általánosságban rossz. Bármikor lehet számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre: lopásokra, fegyveres rablásokra, utcai zsebtolvajlásra, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítására, különösen nevezetességek környékén, strandokon, szállodákban, éttermekben, bárokban, szórakozó helyeken. 

Gyakran fiatalkorúak az elkövetők, akikről nem feltételezzük, hogy bűnözők. Javasoljuk, hogy a nyilvános helyeken járva a turistánál mindig legyen 20-30 USD-nek megfelelő brazil reál, amit rablás esetén át lehet adni. Javasoljuk néhány  biztonsági alapszabály betartását,  melyek révén  csökkenthető a bűncselekmények kockázata. Ne viseljen értékes órát, ékszert, drága feltűnő ruhát az utcán. Nagyobb összegű készpénzt ne vigyen magával, illetve ne vegyen elő nyilvános helyen. Értékeit a szálloda széfjében, vagy más biztonságos környezetben helyezze el. Útlevelét ne, csak annak fénymásolatát tartsa magánál. A bankkártya, mobiltelefon letiltásához szükséges sürgősségi telefonszámot jegyezze meg. 

Javasoljuk továbbá, hogy utazás előtt minden utazó regisztráljon konzuli védelemre és töltse ki a konzuli védelemre szolgáló online adatlapot (https://konzved.mfa.gov.hu/), mely segíti a kapcsolatfelvételt és a konzuli védelem ellátását vészhelyzet esetén.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéstől számított 6 hónap

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása: 

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísérten érkező kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának a birtokában léphet be Brazíliába. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.)  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Brazília budapesti nagykövetsége illetékes: http://budapeste.itamaraty.gov.br/hu. A határon történő vízumfelvételre nincs mód.

Az országba történő belépéskor statisztikai lapot és vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni. A statisztikai lap lepecsételt másodpéldányát visszaadják és kiutazáskor elkérik, ezért fontos megőrizni. Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba.

Az országból történő elutazáskor a jegykezelésnél ellenőrzik, hogy a megváltott repülőjegy tartalmazza-e a reptéri illetéket. Ha nem, akkor a kb. 30 eurónak megfelelő összeget a helyszínen kell kifizetni. Ugyanez az összeg belföldi járat igénybevétele esetén kb. 10 euró.

Bár az utazók többsége Rio de Janeiróba, vagy São Paulóba utazik, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy Budapesten a csomagokat csak az első nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. (Ha például valaki Rio de Janeirón keresztül Brazíliavárosba utazik, akkor a Rio de Janeiró-i repülőtéren ki kell vennie a csomagot, ahol megtörténik az útlevél- és vámvizsgálat, majd át kell mennie a belföldi járatok részre, és ismét fel kell adni a csomagot.) Az országból kiutazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha az utazó azonos légitársasággal, vagy egymással szerződésben álló társaságokkal repül. Amennyiben nem azonos, vagy egymással szerződéses viszonyban nem álló légitársasággal utazik, akkor csak az utolsó brazil nemzetközi repülőtérig veszik fel a csomagot, s az utasnak magának kell gondoskodnia a csomag ottani további feladásáról. Erre az átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Az alábbi információ tájékoztató jellegű. Hivatalos tájékoztatást Brazília budapesti nagykövetségétől kérhet. 

A brazil hatóságok ISO 11784, vagy 11785 szabványú mikrochip olvasásához rendelkeznek megfelelő berendezéssel, más szabványú chip olvasásához az állat tulajdonosának kell biztosítania az olvasót. Emellett állatorvos által kiállított, a Brazíliába érkezéskor egy hétnél nem régebbi állatorvosi igazolás kell arról, hogy hogy az állatot megvizsgálta és egészségesnek találta, továbbá, hogy az indulást megelőző egy éven belül, de több mint 30 napja megkapta a veszettség elleni oltást. Szükséges egy nyilatkozat arról, hogy az indulást megelőző 40 nap során az állat nem járt fertőzésveszélyes helyen. Az igazolásokat portugál nyelvű fordítással kell ellátni.

Kedvtelésből tartott állatok (kutya, macska) bevitele Brazíliába  (Brazília budapesti nagykövetségének angol nyelvű tájékoztatója)

Munkavállalás: 

A munkavállalás alapfeltétele a brazil munkáltató által beszerzendő munkavállalási engedély, amelynek birtokában a budapesti brazil nagykövetségen kérelmezhető a munkavállalási vízum.

A külföldiek brazíliai munkavállalására vonatkozó aktuális szabályokról portugál nyelven a brazil Munkaügyi Minisztérium honlapján lehet tájékozódni. 

Gépjárművezetés:

A magyar jogosítvány az országba történt belépéstől számított fél évig használható, így fel kell mutatni hozzá a belépési pecsétet tartalmazó útlevelet (legalább másolatban), valamint portugál nyelvű fordítást (a brazil közlekedési rendőrök általában angolul sem értenek). Fél évnél hosszabb tartózkodás esetén brazil vezetői engedélyt kell szerezni, amely elméleti és gyakorlati vizsgakötelezettséggel és pszichológiai vizsgálattal jár. (A brazil külügyi igazolvánnyal rendelkező kiküldöttek külszolgálatuk teljes idejére használhatják a magyar vezetői engedélyüket.)

Lejárt magyar vezetői engedély Brazíliában nem hosszabbítható, és nem cserélhető.

Közlekedési baleset, gyalogos gázolás, agresszió esetén rendőrségi feljelentést kell tenni, illetve látleletet kell felvetetni. A jegyzőkönyv egy példányát, de legalább annak egy másolatát ki kell kérni!

Aki autót bérel, készüljön fel az európaihoz képest kifejezetten laza közlekedési fegyelemre. Ezzel együtt az utak tele vannak kamerákkal, amelyek a gyorshajtást és a tiloson áthajtást fényképezik. A szabályok megszegése szigorú büntetést von maga után. A sofőr alkoholos befolyásoltságát a közlekedési hatóságok a legkisebb mértékben sem tolerálják, és komoly bírsággal sújtják. Hogy ne a bérbe adó cégnek kelljen kifizetnie a kiszabott büntetéseket, ragaszkodnak ahhoz, hogy lemásolhassák a bérlő hitelkártyáját, amelyről akár két hónappal az elutazás után is leemelhetik a büntetés összegét, ha csak akkorra kapják meg a felszólítást. 

Vám: 

Turistaforgalomban tilos mindenféle élelmiszer vagy mezőgazdasági termék bevitele. Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba.

A turistaforgalomra érvényes aktuális vámszabályokról angol nyelven a brazil vámhatóság honlapján lehet tájékozódni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Felhívjuk a Brazíliába utazók figyelmét, hogy általános vízhiány miatt országszerte, de különösen a délkeleti államokban (Sao Paulo, Rio de Janeiro) időszakos vagy váratlan, komolyabb fennakadások illetve teljes kimaradások fordulhatnak elő a víz- és áramellátásban (pl. szálláshelyek áram- és vízkorlátozása, közvilágítás és közlekedési lámpák kikapcsolása, liftek leállása).

***

Brazília területe 8514205 km², melyen 4 időzóna halad át. Lakossága 2016. évi becsült adatok alapján 206 millió fő. Fővárosa 1960 óta a jelenleg, külvárosaival együtt kb. 2,5 milliós lakosú Brazíliaváros. További fontosabb városai São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador, Recife, Porto Alegre, Fortaleza. Hivatalos nyelve a portugál. Hivatalos pénzneme a reál (1 EUR = kb. 3 BRL).

Országos munkaszüneti napok:

Január 1. – újév
Február vagy március – karnevál – 3 nap munkaszünet
Március vagy április – húsvét (nagypéntek munkaszüneti nap, húsvét hétfő azonban nem)
Április 21. – Tiradentes nemzeti ünnep
Május 1. – a munka ünnepe
Június – Corpus Christi (napja pünkösd vasárnaptól tíz napra)
Szeptember 7. – a brazil függetlenség napja
Október 12. – Brazília védőszentje napja
November 2. – halottak napja
November 15. – a köztársaság kikiáltása
December 25. – karácsony (december 26. nem munkaszünet)

Brazíliavárosban magyar nagykövetség, São Paulóban főkonzulátus működik. Ezek elérhetőségei a Kormányzati honlapon a Külképviseletek címszó alatt találhatók.

Becslések szerint a brazíliai magyarok száma mintegy 80-100 ezer főre tehető, többségük São Paulóban és környékén él. Jelentősnek mondható még a Rio de Janeiróban, Curitibában és Porto Alegrében élők száma, de az ország legkülönbözőbb részein elszórtan is élnek magyar származásúak.

A São Pauló-i Magyar Ház a kolónia adakozásából épült, és évtizedek óta az ottani magyar szervezeteknek, illetve rendezvényeknek ad otthont.

Kiemelendő a magyar Bencés rendi szerzetesek brazíliai tevékenysége. A harmincas évek középén São Paulóban megalapították a Szent Gellért Apátságot és Kolostort, továbbá a hozzá tartozó Szent Imre középiskolát, mely jelenleg is Brazília egyik legszínvonalasabb oktatási intézménye.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgárságú beutazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljon útnak. A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága, különféle összegű készpénzes kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD) kötik a beteg felvételét. Ugyancsak drága a sürgősségi fogászati ellátás. A gyógyszerek esetében ugyanez a helyzet. Javasoljuk, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket az utazók vigyék magukkal.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt.

Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket, héjas gyümölcsöket bárhol ehetünk, de salátákat és eperféléket csak drágább éttermekben fogyasszunk.

Sárgaláz

Egészségügyi válsághelyzetet hirdettek a sárgaláz-gyanús megbetegedések számának emelkedése miatt az ország középső részén található, 21 millió lakosú Minas Gerais állam 152 településén. A válsághelyzet 180 napra szól, a leginkább érintett területek a szövetségi állam keleti részén találhatóak. Ezzel egyidejűleg a szomszédos Espírito Santo államban is lépéseket tettek az esetleges fertőzések megelőzésére. Minas Gerais államban 2017-ben már több mint száz sárgaláz gyanús esetet és 30-nál is több, a vírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. Az eddigi vizsgálatok szerint a gyanús esetek ötödét, az elhalálozások mintegy harmadát okozhatta a sárgaláz, ennek megállapítására azonban még további vizsgálatok szükségesek. A vírust az aedes aegypti szúnyog is terjesztheti, amely a zika, a dengue és a chikungunya terjesztéséért is felelős. A brazil hatóságok felhívják az erdős, városon kívüli területekre utazók figyelmét a sárgaláz elleni oltás fontosságára. A vírus az urbanizált területeken egyelőre nem jelent meg; a hatóságok oltókampányt indítottak.

A beutazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra kivétel a sárgaláz elleni védőoltás, ha az utazó fertőzött országból érkezik, vagy azon utazik át (Latin-Amerikából: Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Peru, Venezuela. Afrikából: Angola, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Kongó, Gabon, Gambia, Libéria, Szudán, Guinea, Nigéria, Sierra Leone). Ebben az esetben a sárgaláz elleni védőoltás kötelező, melynek meglétét szigorúan ellenőrzik (sárga oltási könyv). Oltás hiányában visszafordítják az utazót és nem engedik belépni az országba.

A Minas Gerais állam városokon kívüli területein előforduló sárgaláz gyanús esetek számának növekedése miatt javasoljuk, hogy a térségbe utazók az utazás megkezdése előtt kérjék a sárgaláz elleni oltást. 

Annak ellenére, hogy beutazáskor nincs kötelező védőoltás, javasoljuk a következő oltásokat (nem fontossági sorrendben):

Hastífusz elleni védőoltás; Hepatitis A elleni védőoltás; Hepatitis B elleni védőoltás; Malária elleni gyógyszer bizonyos területeken; Sárgaláz elleni védőoltás; Tetanusz

A Brazil hatóságok a sötéttel jelölt területekre utazóknak javasolják a sárgaláz elleni védőoltást:

 

Brazíliában az alábbi betegségekkel kell számolni:

Dengue
Hastífusz
Hepatitis A és B
Malária
Sárgaláz
Tetanus
Veszettség
Zika-vírus 

Dengue-láz

A Dengue-láz (Csonttöréses láz) gyakorlatilag az ország egész területén előfordul, különösen az esős évszakban. Kórokozója vírus (Dengue vírus), melyet emberről emberre bizonyos szúnyogok (Aedes aegypti) vihetnek át csípésükkel. A betegségnek két formája létezik, az ún. klasszikus dengue-láz, illetve a vérzéses dengue-láz. A fertőzést követő tünetek hirtelen magas lázzal, ízületi, izom és csontfájdalommal, hányással kezdődnek, esetleg halvány kiütéssel járnak. A betegséget mérsékelt vérzékenység (orr-, ínyvérzés) kísérheti, mely 3 -10 napig tart. A lábadozás lassú, hetekig elhúzódhat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel. Ez a forma nemritkán halálos kimenetelű.

Védőoltás nincs ellene. A beteget mindössze tüneti kezelésben tudják részesíteni, ami általában lázcsillapításból és ágynyugalomból áll. Szükség esetén vérkészítmények adására is sor kerülhet. A betegség megelőzése a szúnyogcsípés elleni védekezéssel lehetséges. A szúnyogcsípés ellen védekezni hosszú ujjú ruha, nadrág, zárt cipő, zokni viselésével, szúnyogriasztó szerek használatával lehet. Javasoljuk, hogy aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben.

A szúnyog szaporodásának visszaszorítása a lakott területeken található, főként esők után kialakuló pangó vizek megszüntetésével lehetséges (pocsolyákban, elhagyott edényekben, gumiabroncsokban, szeméttelepeken összegyűlt, viszonylag kis mennyiségű édesvíz). 

Tájékoztató a Zika-vírusról

A Zika-vírusról egyelőre keveset lehet tudni mivel a megjelenése óta eltelt rövid idő nem adott lehetőséget mély tudományos elemzések elkészítésére. 

A vírust bizonyítottan ugyanaz az Aedes aegypti szúnyog terjeszti, amely számos más trópusi betegség (dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz) terjesztéséért is felel. Az eddigi kutatások alapján feltételezhető, hogy a vírus szexuális úton is terjedhet.

A vírus ellen egyelőre nincs védőoltás, sem gyógyszer. A fertőzött személynél jellemzően enyhe, magától gyógyuló, legfeljebb egy hétig tartó, lázas, kiütéses, fejfájással és ízületi fájdalommal járó betegséget okoz. Kezelésére általános fájdalom-, és lázcsillapítás, valamint folyadékpótlás szükséges. 

A vírusfertőzés bizonyos esetekben súlyos mellékhatásokkal járhat. Az ismert, de teljes körűen nem felmérhető mellékhatások közül a legsúlyosabb a kisfejűség (mikrokefália). Az eddigi kutatási eredmények szerint a terhességük során zikával megfertőződött nők esetében magasabb az átlagosnál kisebb fejkörmérettel és fejlődési rendellenességgel született gyermekek aránya. Jelenleg úgy tudni: ha a nő azután esik teherbe, hogy átesett a betegségen, akkor a korábbi fertőzés már nem jelent veszélyt a magzatra.

Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal, vagy utazási egészségügyi központtal indulás előtt, tájékozódjanak a használandó szúnyogriasztókról és egyéb megelőzési lehetőségekről.

Az érintett területről visszatérő utazók a visszaérkezést követő három héten belül megjelenő tünetek esetén forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

A Zika-fertőzések döntő része Brazília északkeleti részében történik. A déli, délkeleti tagállamokban a betegség lényegesen ritkábban fordul elő. A szúnyog élőhelyének számító trópusi és szubtrópusi területeken kívül elszórtan előfordult megbetegedéséknél a fertőzés korábbi utazás során történhetett, de egyelőre nem zárható ki a szexuális úton történ fertőzés sem.

A brazil kormány minden eszközzel küzd a Zika ellen. A vírus terjedésének megakadályozására kidolgozott nemzeti program keretében eddig megtett, és továbbra is folyamatosan alkalmazott óvintézkedések nyomán a megbetegedések száma drasztikusan csökkent, ezért a 2015-ben kihirdetett közegészségügyi szükséghelyzetet az egészségügyi miniszter 2017 májusában feloldotta. Ugyanakkor a fertőzésveszély nem szűnt meg, így a megelőzéssel kapcsolatos fenti javaslataink betartását továbbra is fontosnak tartjuk. A betegség ellen egyelőre nem áll rendelkezésre védőoltás.

A vírussal kapcsolatban folyamatosan frissülő információ érhető el az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján. 

Európai Betegségmegelőző Központ Zika vírus járványra vonatkozó tájékoztatója