Amerika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!
Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Quitóban Nagykövetség és Konzuli Hivatal, valamint tiszteletbeli konzul 

Biztonság:

Figyelem! A Quitótól 70 kilométerre északkeletre található Cayambe vulkán erősödő aktivitását mérik a szakemberek. Középtávon nem kizárt a vulkán kitörése. Javasoljuk, hogy a térségbe készülők megfelelő körültekintéssel tájékozódjanak utazásuk előtt.

***

A 2016. áprilisi 7,8-es erősségű földrengés hatására Ecuador tengerparti vidékein súlyos helyzet alakult ki. Guayaquil-ben és az attól északra fekvő településeken és üdülőhelyeken rendkívül súlyos károk keletkeztek, Pedernales szinte teljesen megsemmisült, Portoviejo épületeinek jelentős része összeomlott vagy megsérült. A tönkrement utak és épületek egy részének helyreállítása a mai napig tart, egyes helyeken továbbra sem teljes a víz- és az áramellátás.

Javasoljuk, hogy a térségbe tervezett utazás előtt tájékozódjanak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Ecuador Sucumbios tartományt, illetve az ország Kolumbiával határos vidékét a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta.

A Cotopaxi vulkán aktivitása csökkent, a rendkívüli állapotot a hatóságok megszüntették, a Cotopaxi Nemzeti Park egy része újra látogatható.

A legfrissebb információk az Ecuadori Geofizikai Intézet Cotopaxi honlapján, spanyol nyelven érhetők el.

Felhívjuk az ország hegyvidéki területeit látogató turistákat, hogy előzetes tájékozódás után, megfelelő felszerelésben, lehetőleg helyi túravezetővel vágjanak neki a hegymászásnak. Amellett, hogy a ritka levegő miatt a mászás rendkívül megterhelő, a többezer méteres magasságon az időjárás pillanatok alatt megváltozhat, s a leszálló felhők miatt hirtelen lehetetlenné válik a tájékozódás.

Az ország terrorista fenyegetettsége alacsony, mindazonáltal a közbiztonság általában véve rossznak mondható. Külföldiek Sucumbios, Orellana, Carchi, valamint Esmeraldas tartományokba történő utazása különösen veszélyes (kábítószer- és fegyvercsempészetre szakosodott szervezett bűnözés jelenléte, kolumbiai illegális fegyveres csoportok tevékenysége). Közbiztonság szempontjából a legveszélyesebb terület a kolumbiai határ mentén elterülő Sucumbios tartomány, ahol felfegyverzett csoportok tevékenykednek. A terület az emberrablás szempontjából magas kockázatú térségnek számít. A veszélyeztetettebb területek közé tartozik Guayaquil is.

A településeken utcai demonstrációk, tüntetések, útlezárások esetén javasolt azokat elkerülni, mert ezeket a hatóságok rendszerint könnygáz és vízágyúk bevetésével oszlatják.

Ecuador területén mind az erőszakos, mind az erőszak nélküli bűnözés formái igen gyakran előfordulnak. A külföldiek által látogatott nagyvárosok közül elsősorban Quitóban (Panecillo, El Tejar, Parroquia San Sebastian, Av. Cristóbal Colón y Gonzalez Suarez városrészek) és Guayaquilban (repülőtér, La Bahia, Cerro del Carmen városrészek)  kell különös óvatosságot tanúsítani. Külföldiek kábítószerrel történő elbódítása és kirablása Ecuadorban is gyakori.

Az Ecuadorban szabálysértést, vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat. Az egyes büntetési tételek általában magasabbak az otthon érvényben lévőknél, illetőleg az eljárás lassúsága miatt a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a fegyver, vagy kábítószer illegális birtoklásának és csempészetének bűncselekményére, melyet a helyi hatóságok rendkívül szigorúan büntetnek. (Mivel nem számít mentőkörülménynek, ha az illető nem tud arról, hogy bűncselekményt követ el, különös gondossággal kell ügyelni arra, hogy személyes holmihoz, poggyászhoz idegen személy ne férhessen hozzá és célszerű erről tüzetes ellenőrzéssel is meggyőződni.) Ugyancsak nagyon súlyos a különböző szexuális bűncselekmények (pl. gyermek-pornográfia terjesztése) büntetése. A börtönviszonyok európai mércével mérve rendkívül rosszak. Az elítéltek élelmezése, elhelyezése és ellátása minimális. A börtönökön belül sok esetben fegyverrel is rendelkező bűnöző csoportok tevékenykednek, melyek bántalmazzák, megfélemlítik, és zsarolják rabtársaikat. (A hatóságok gyakran szemet hunynak e jelenségek felett, melyek megakadályozására amúgy sem lennének képesek a jelenlegi körülmények között). 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a belépéstől számított hat hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, az ecuadori hatóságok közjegyző által hitelesített (spanyol vagy angol nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozatot (vagy gyámhatósági hozzájárulást) kérhetnek. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Magyar állampolgárok turista célú beutazása évente maximum 90 napig vízummentes. A 90 napot az első beutazás napjától, nem pedig naptári évenként számolják. A túltartózkodást az ecuadori hatóságok pénzbírsággal büntetik. 

Munkavállalás:

Munkavállalás céljából beutazni csak előzetesen megszerzett vízummal lehet. Ezen vízumok igényléséről és a vízumdíjakról tájékozódjon Ecuador budapesti nagykövetségnél.

Javasoljuk, hogy munkavállalási célból csak nagy tapasztalattal rendelkező, megbízható cégek közvetítésével utazzanak Ecuadorba, ezt semmiképpen se tegyék egyénileg.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A beutazónak kötelezően vámnyilatkozatot kell kitöltenie. A kereskedelmi mennyiségnek nem minősülő, személyes holmi vámmentesen vihető be. A be nem jelentett vámköteles árut a vámhatóság elkobozza. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az ország belpolitikai helyzete a jelen pillanatban viszonylag stabilnak mondható, mindazonáltal továbbra is gyakran fordulnak elő utcai demonstrációk, tüntetések és sztrájkok.
 
Ecuador tektonikai szempontból földrengésveszélyes terület. Az országban gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Évente 100-200 a Richter-skála szerinti 4-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengés történik. Jelentős a vulkáni tevékenység is. Ecuador területén jelenleg mintegy 30 működő vulkánt tartanak számon, melyek időszakos tevékenysége és az ezt kísérő földrengések jelentős károkat okoznak. Az ország pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé a vulkáni tevékenységet figyelő előrejelző rendszer megfelelő kiépítését, így azok kitörése általában váratlanul éri a hatóságokat.

Jelenleg is aktív a Tungurahua, a Reventador, a Sangay és a Cotopaxi vulkán. 

Biztosítás

Utas- és balesetbiztosítás megkötése a tervezett utazás előtt feltétlenül ajánlott. Meglévő biztosítás esetén célszerű ellenőrizni, hogy érvényessége kiterjed-e Ecuadorra is.

Közlekedés

A szárazföldi közlekedés biztonsága erős kívánnivalókat hagy maga után, különösen az esti és az éjszakai órákban. A távolsági tömegközlekedésben résztvevők gyakran célpontjai olyan köztörvényes bűncselekményeknek, mint rablás és szexuális zaklatás. Az úthálózat minősége rendkívül rossz, a közlekedési szabályok betartása esetleges. Az esőzések a hegyvidéki zónákban gyakran okoznak földcsuszamlást, az alacsonyabban fekvő területeken pedig árvizet. A hegyek között gyakran erős köd nehezíti a közlekedést.

Időjárás, természeti katasztrófák

Az éghajlat elsősorban a magasság függvényében alakul. Trópusi a klíma a csendes óceáni partvidéken (23-36 C, esős időszak: december-május) és az amazóniai részen (23-26, esős időszak: januártól szeptemberig).
Az egyenlítői hatással enyhített magashegyi klíma jellemző a Sierra és Andok térségében: 13-22 C, esős időszak: november-április.

Galápagos-szigetek: mérsékelt klíma, 22-32 C. 

Figyelmeztetések

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Sucumbios tartomány, illetve az ország Kolumbiával határos vidéke  utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Kokatea

A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak. Javasoljuk, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A főváros, Quito magas fekvése miatt jelent egészségügyi kockázatot a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, az alacsonyabban fekvő részeken pedig trópusi betegségek (malária, dengue, sárgaláz) előfordulásával lehet számolni. A sürgősségi egészségügyi ellátás színvonala általában rendkívül alacsony. A Galápagos-szigetekre utazóknak számolniuk kell azzal, hogy komolyabb orvosi beavatkozást lehetővé tévő orvosi infrastruktúra a helyszínen nem áll rendelkezésre, a legközelebbi kórház kb. 1000 km-re található.

A dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében. 

A 2015-ben Dél-Amerika szerte elterjedt a Zika-láz vírusfertőzés. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. Ecuadorban 2016 januárjáig összesen 17 esetben igazolódott be a fertőzés. 

Az ecuadori kormány megelőző intézkedések bevezetését írta elő az ország egész területén, illetve az egészségügyi intézményeket a gyanús esetek jelentésére kötelezte. 

A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a piros foltos bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. Használjanak szúnyoghálót, ruházatként világos öltözet, hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot és zárt cipőt, továbbá a fedetlen bőrfelületeket szúnyogriasztó szereket alkalmazzanak. 

Fontos, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal forduljanak orvoshoz. 

A Zika-fertőzés és a kisfejűség között vélhető összefüggés miatt a WHO azt javasolja a Zika-láz által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

Az Ecuadorba utazók és a lakosság a fertőzés jellegéről és az aktuális helyzetről a www.salud.gob.ec/zika honlapon tájékozódhat, aminek tanulmányozását javasoljuk a magyar turistáknak is.  

Felhívjuk állampolgárainak figyelmét, hogy amennyiben ecuadori utazásuk előtt sárgalázzal fertőzött országokban – Brazília, Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola, Uganda – jártak, illetve amennyiben Ecuador amazóniai térségébe terveznek utazni, az országba való belépésük előtt legalább tíz nappal be kell oltatniuk magukat sárgazláz ellen és az oltási könyvet az országba való belépéskor fel kell mutatni.